31 de gener del 2014

Trens Dignes entrega un manifest a Vila, que anuncia la renovació dels dos primers combois a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre ha aprofitat aquest divendres la presència de Santi Vila a Tortosa per fer arribar les seues reivindicacions al conseller de Territori i Sostenibilitat. A les portes de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), la portaveu de la Plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, li ha entregat un document amb les seues reivindicacions, alhora que li ha fet arribar el malestar dels usuaris dels trens de la línia R16 pel mal estat dels combois, pel preu dels bitllets, i per les incidències que s’han produït els darrers dies. A més, Castellà també li ha entregat un full que simulava els bitllets de tren, en protesta pel seu encariment. Els membres de Trens Dignes han rebut Vila amb una pancarta, darrera de la qual també s'ha pogut veure el secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre, Wifredo Miró. En posteriors declaracions als mitjans de comunicació, Vila ha avançat que ja hi ha dos combois en fase de proves que s’incorporaran al servei en les properes setmanes.

Via Canal 21 Ebre
Imatge Trens Dignes, a Twitter

Jardí anuncia el retorn de la Terra Alta al consorci de residus amb la Ribera d'Ebre i el Priorat



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- La comarca de la Terra Alta tornarà al Consorci de Residus que també gestiona els residus de la Ribera d'Ebre i del Priorat. A l'espera de l'aprovació definitiva per part del ple del Consell Comarcal de la Terra Alta, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, va avançar que després d'un mes d'una negociació intensa s'ha arribat a un acord perquè el conjunt de la Terra Alta s'incorpori de nou al consorci, amb una reestructuració dels estatuts i una implicació més directa de tots els municipis.

Via Canal 21 Ebre

ERC aprova el pressupost d'Alcanar per al 2014 amb l'abstenció del PSC i PP



ALCANAR (Montsià).- El govern en minoria d’Esquerra ha pogut aprovar aquest dijous al vespre, gràcies a l’abstenció del PSC i del PP, el pressupost municipal de l’Ajuntament d’Alcanar per al 2014. Per la seua banda, el grup de CiU ha votat en contra del pressupost, que ascendeix a poc més de 8,4 milions d’euros. En aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Empresa i Ocupació d’Alcanar, Miquel Sancho, ha explicat aquest divendres que els ingressos ordinaris han disminuït en un 1,9%, mentre que les despeses ordinàries hauran de reduir-se en un 1,6%. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Sancho ha afegit que enguany han hagut de crear una partida per finançar les Festes Quinquennals d’Alcanar, i que tot plegat ha estat possible gràcies a les mesures de control de la despesa.

El regidor d’Hisenda també ha detallat que els principals eixos del pressupost són la congelació d’impostos, les polítiques socials, la promoció econòmica i el manteniment dels espais públics. A banda, Sancho també ha lamentat el vot contrari de CiU i ha acusat el grup liderat per Ivan Romeu d’una certa demagògia a l’hora de plantejar la preparació d’un pressupost participatiu amb la col·laboració de la ciutadania. De fet, el regidor d’Hisenda ha afegit que CiU els va presentar les propostes el mateix 30 de gener pel matí, a poques hores de començar el ple de pressupostos.

L’Ametlla de Mar confirma la construcció de dos hotels a Tres Cales i a Bon Capó



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, ha confirmat aquest divendres els avenços dels dos projectes hotelers que el seu municipi té al damunt de la taula. D’una banda, el nou hotel de quatre estrelles que s’ha de construir a la urbanització de Tres Cales; i de l’altra, l’ampliació de l’actual hotel Ametlla de Mar, que fins i tot podria “evolucionar millor” i convertir-se en un nova implantació hotelera a la zona de Bon Capó. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, l’alcalde de l’Ametlla de Mar ha afirmat que el projecte de l’hotel de Tres Cales està a punt de superar els tràmits per l’afectació sobre la zona marítimo-terrestre. Així, des de l’Ajuntament confien que les obres puguen començar durant el 2014.

D’altra banda, Martí ha avançat que l’Ametlla de Mar i el Saló del Còmic i del Manga de Barcelona han decidit tirar endavant les jornades Mangatun, per promocionar conjuntament la gastronomia de la tonyina roja, les Terres de l’Ebre i la cultura japonesa. Això seria durant el mes de maig.

Finalment, Martí també ha repassat l’actualitat del seu municipi i ha assenyalat que durant el primer trimestre d’enguany han de començar les obres de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra. De fet, la Generalitat anunciarà en breu l’adjudicació dels treballs. Altres obres importants que començaran a la Cala durant els propers mesos són la nova carretera d’accés sud, amb el suport de la Diputació i dintre del pla PENTA; i també el pont de Tres Cales, en col·laboració amb el BBVA, que és el propietari dels terrenys. // GUSTAU MORENO

El projecte de desdoblament i soterrament de l'eix de l'Ebre a Tortosa puja a 106,5 milons d'euros



TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat aquest divendres a Tortosa, juntament amb l’alcalde, Ferran Bel, el projecte de traçat del desdoblament de l'eix de l'Ebre (C-12) al seu pas per aquest municipi. Un projecte que, a partir de dilluns que ve, se sotmetrà a exposició pública. Mitjançant diversos tipus d’intervenció, segons els trams, aquesta actuació té com a objectius millorar el nivell de servei i la mobilitat d'aquesta via, que registra en algun punt uns 15.000 vehicles diaris de mitjana. Un cop resolt el procés d'exposició pública, es redactarà el projecte constructiu. El desdoblament de la C-12 a Tortosa comporta una inversió que s’ha estimat en 106,5milions d'euros.


El projecte comprèn el tram de la C-12, d’uns 6,5 quilòmetres de longitud, entre Vinallop (intersecció amb la T-331) i la intersecció amb l’accés a Jesús. En el projecte de desdoblament que s’ha presentat avui, es poden distingir tres trams. El primer és entre el poble de Vinallop i el pont del Català, sobre el canal de la Dreta de l’Ebre (2,1 km). En aquest tram, es preveu la construcció d’una autovia de tipus interurbà, separada de la carretera actual, la qual passarà a donar servei al trànsit més local. La secció de la nova autovia estarà formada per dues calçades separades per un mitjana. Cada calçada tindrà dos carrils de 3,5 metres, un voral exterior de 2,5 metres i un voral interior d’1 metre. Per a facilitar les connexions, en el punt inicial del tram (Vinallop) es construirà una gran rotonda a nivell, de 60 metres de diàmetre exterior. Al punt final, es construirà una altra rotonda, també de 60 metres de diàmetre. El projecte també inclou la formació d’una via verda que seguirà l’antiga via del ferrocarril Tortosa-Ulldecona, i que donarà continuïtat a la via verda que prové de la Terra Alta. Així mateix, també es preveu la construcció d’un viaducte sobre el barranc de Sant Antoni.


El segon tram és entre el pont sobre el canal de la Dreta de l’Ebre i la rotonda del pont del Mil·lenari (2,3 km). Es preveu per aquest tram una autovia de caràcter urbà que aprofiti la calçada ja existent, amb dues calçades separades per una mitjana central. Cada calçada té dos carrils de 3,5 metres i un voral interior de 0,5 metres. Al costat dret de cada calçada es preveu la formació d’una calçada lateral (via col·lectora) de 3,5 metres d’amplada per a facilitar l’accessibilitat a les edificacions properes. Entre la rotonda del pont del mil·lenari i la zona de la indústria Padesa, es preveu la formació d’un camí per a la circulació de vianants i també la construcció d’un pas superior de vianants per facilitar-hi l’accés. Per a facilitar els canvis de sentit i la connectivitat del tram, s’ha previst la construcció d’una nova rotonda a 600 metres abans de la rotonda existent del pont del Mil·lenari. També s’ha inclòs la construcció de dos passos superiors sobre el Canal de la Dreta per donar continuïtat a camins laterals del propi canal.

El tercer tram és entre la rotonda del pont del Mil·lenari i l'accés al poble de Jesús (2,1 quilòmetres). Correspon a una zona consolidada urbanísticament on la calçada ja està desdoblada. En un primer tram d’uns 600 metres, fins a l’accés del Raval de Crist), s’ha previst la millora del paviment i de la senyalització. A continuació, es projecten dues actuacions que contribuiran a la millora de la funcionalitat, la connectivitat i la millora de la integració urbana de la infraestructura. Així, per alleugerir el trànsit i millorar la seguretat viària a l’entorn de la plaça de la Corona d’Aragó, se soterrarà el tronc de la carretera amb dos carrils (un per sentit) i es reordenarà la C-12 en superfície. Així, es construirà un túnel d’uns 860 metres de longitud per a facilitar el trànsit de pas i dos laterals en superfície per als moviments més locals. Al final del tram –a la zona de Jesús– es construirà una rotonda que substituirà una intersecció semaforitzada existent formada per un carril central, amb l’objectiu de facilitar els moviments que ara no són possibles.


Imatge Generalitat de Catalunya

Vila anuncia un acord amb Cemex per dragar l'accés al port i mantenir l'activitat 10 anys més


ALCANAR (Montsià).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest divendres l’acord definitiu entre la cimentera Cemex i Ports de la Generalitat, mitjançant el qual l’empresa es compromet a mantenir l’operativa industrial de la fàbrica i de les instal·lacions portuàries durant els propers 10 anys. Per la seua banda, l’administració portuària es compromet a dragar el canal d’entrada del port d’Alcanar. D’aquesta manera, l’augment del calat permetrà l’arribada de vaixells de gran tonatge i l’obertura de l’empresa a nous mercats d’exportació.

Segons la Generalitat, l’acord serà clau per impulsar la creació d’ocupació i generar activitat econòmica a l’entorn d’Alcanar. De fet, Ports de la Generalitat i Cemex han arribat a un acord de col·laboració público-privat que incrementarà el potencial de l’activitat del port d’Alcanar i afavorirà la dinamització del territori. A més, la concessió administrativa finalitzava l’any 2018 i ara es prorrogarà cinc anys més, fins Al 2023. El perllongament de la concessió contribuirà al manteniment de l’activitat de la fàbrica de ciment i de l’activitat portuària derivada dels productes de la cimentera durant els propers deu anys.

Ports de la Generalitat executarà el dragatge del canal d’accés del port d’Alcanar amb l’objectiu d’establir un calat de 12 metres. Les condicions tècniques del port facilitaran l’operativa a mercants més grans, fet que augmentarà la seua capacitat exportadora i convertirà el port d’Alcanar en un enclavament més competitiu. L’actuació suposarà una inversió pública de 4,5 milions d'euros i les obres començaran durant el primer trimestre de 2014.

Cemex s’encarregarà del manteniment de l’abalisament del port i del canal d’entrada, així com de les instal·lacions i els serveis. S’estableix un tràfic de mercaderies mínim d’1.120.000 tones anuals durant el període concessional. La concessionària haurà de mantenir en vigor les autoritzacions i permisos exigits per la normativa en relació al desenvolupament de l’activitat. El port disposa de tres molls per operar mercaderies. Amb l’acord, el moll número 2 s’obrirà a futures operatives de Ports de la Generalitat. Les característiques tècniques del moll són: 320 metres de longitud, 11 metres de calat i 15.000 metres quadrats de superfície.

Imatge Generalitat de Catalunya

'El nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, un dels projectes de més envergadura territorial', article de Jesús Auré

El nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, un dels projectes de més envergadura territorial La setmana passada, ERC vam sortir qüestionant el model que impulsa CiU, conjuntament amb el PP, la seva parella de ball preferent arreu de les comarques de l’Ebre, per al nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). En aquella ocasió, els retrèiem que l’actual proposta d’estatuts s’allunya de l’esperit inicial del projecte i que no garanteix la plena representativitat dels ajuntaments competents. Al nostre parer, la fórmula que s’ha escollit per dirigir aquest nou organisme prioritza el model de representació institucional de partits que hi ha en aquest moment als consells comarcals i, en canvi, priva els ajuntaments d’un aspecte bàsic i fonamental: decidir per si mateixos el rumb de les polítiques estratègiques d’aquest Consorci.

Si ERC hem optat, per tant, per projectar públicament la negociació és perquè els principals impulsors no han respost generosament a les peticions reiterades que hem formulat els republicans en els diversos espais en què s’ha discutit sobre aquesta qüestió. I és que aquest projecte ens genera molta il·lusió i, per aquest motiu, no volem renunciar als postulats sobre els quals basem el nostre argumentari. Perquè serem fidels a la idea embrionària i perquè creiem que és l’hora de potenciar el pluralisme de veus que conformen el municipalisme del nostre territori, que dista molt del grau de representació institucional que té el PP a les Terres de l’Ebre gràcies als pactes que aquest partit ha subscrit amb la federació de CiU. Garantir l’encaix de tots els municipis a la Junta General d’aquest nou Consorci és una condició primordial, perquè els ens locals han de poder expressar-se de la manera més nítida possible, sense filtres partidistes. I la seva veu, agradi o no, suma més vigor i força per actuar en determinació i a favor dels interessos generals del territori que la veu sotmesa a l’estabilitat aritmètica.

Per tant, no ens trobem davant d’una sortida d’ERC ‘irresponsable’ o ‘deshonesta’, tal com s’han apressat a etiquetar els càrrecs territorials de CiU. Ens trobem, malauradament, en un últim intent per reconduir un plantejament que ens allunya de la filosofia amb què es van iniciar les primeres converses per a la creació del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. Aquesta entitat pot esdevenir una de les estructures amb més pressupost del territori i la que reunirà, sense cap mena de dubte, més projecció i transcendència per al futur del món local. Perquè els reptes van molt més enllà de la gestió dels residus o el control de les plagues que causen estralls entre els cultius i molèsties considerables a la població. La Reserva de la Biosfera, així com altres àrees estretament vinculades a l’eficiència energètica, adquiriran progressivament més importància. De fet, en tindrà tanta com voluntat política sigui capaç d’aglutinar el mateix Consorci. I aquesta vessant adquireix la dimensió que ens cal quan són els ajuntaments, i no els partits, els qui vetllen per l’impuls dels projectes més adients.

No podem oblidar que aquest Consorci, a més de nodrir-se de recursos procedents d’altres administracions superiors, funcionarà també gràcies a les aportacions econòmiques que tenen el seu origen en les arques dels consistoris ebrencs. És per això que la seva presència i participació activa no pot ser subsidiària, no pot delegar-se. Ens volen fer combregar amb un model que, d’entrada, exclou una part importantíssima, gairebé imprescindible, de membres que haurien de tenir garantit el seu encaix al més alt nivell. Perquè se’ns fa difícil entendre quin sentit pot tenir que hi hagi municipis que, malgrat haver delegat competències a aquest nou ens i trobar-se dins els límits de la Reserva de la Biosfera, en canvi, es vegin privats de poder-hi dir la seva.

El potencial que emanava d'una idea brillant com la creació d’una superestructura al servei dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, no es pot veure afectat per un llarg i tens estira-i-arronsa. És per això que estic convençut que, finalment, s’imposarà la lògica del món local, aquella que té com a objectiu capital preservar el bé col·lectiu de les tàctiques a curt termini. Tal com anunciava al titular d’aquest article, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre és un dels projectes de més envergadura territorial dels últims temps. Lliurem-lo, per tant, a mans de qui més beneficis en podrà obtenir de la seva creació: els nostres ajuntaments.

Jesús Auré 
és president de la federació comarcal d’ERC al Montsià

30 de gener del 2014

Flix i Riba-roja d'Ebre acorden un marc de col·laboració de les seues biblioteques municipals



FLIX (Ribera d'Ebre).- L'alcalde de Flix, Marc Mur, i l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antonio Suárez, van signar aquest dimecres un conveni de col·laboració entre les respectives biblioteques municipals. L'objectiu de l'acord és regular les condicions de préstec de fons documentals entre ambdós organismes. Concretament, la Biblioteca Municipal de Flix, tenint en compte que disposa d'un important fons, es compromet a efectuar el préstec d'una sèrie del lots documentals per un termini de tres mesos cadascun. Per altra banda, també col·laborarà amb la Biblioteca Municipal de Riba-roja d'Ebre per tal d'efectuar la gestió dels lots per al seu Club de Lectura, tot atenent les possibilitats que ofereix el sistema de préstec interbibliotecari i la CEPSE.

Imatge Ajuntament de Flix

El grup d'ERC a Deltebre fa costat a Aspa i desafia CiU a acudir als tribunals




DELTEBRE (Baix Ebre).- El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Deltebre i primer tinent d'alcalde, Gervasi Aspa, ha explicat aquest dijous que la seua cartera com a regidor de Gestió i Planificació Territorial serà assumida pel també republicà Rogelio Tomàs. Aspa ha comparegut amb el suport del grup municipal d'ERC, a la seu del partit a Tortosa, com a rèplica a la compareixença d'aquesta setmana del portaveu de CiU, Lluís Soler, que li va tornar a demanar responsabilitats per la polèmica adquisició d'uns terrenys al Molí dels Mirons. En la mateixa línia, Tomàs ha instat Soler a anar al jutjat "si té alguna cosa a denunciar". "I si és una qüestió d'ètica i moral, el poble ho jutjarà quan sigui el moment", ha finalitzat.

Com ja va fer la setmana passada en una entrevista a Canal 21 Ebre, Aspa ha reiterat la legalitat i la transparència en l'operació de compra d'aquesta finca. De fet, ha insistit en què ha demanat a l'alcalde, el socialista José Emilio Bertomeu, que el nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) no inclogui cap tipus de requalificació per als terrenys adquirits. Aspa ha assegurat que ha pres aquesta decisió "per donar tranquil·litat a la ciutadania". "No vull que una cosa d'aquest tipus pugui torpedinar l'acció del govern i el treball dels regidors", ha afegit. El regidor republicà també ha explicat que, a més de renunciar a la seua cartera, no participarà en cap trobada tècnica o política sobre el nou POUM.

L'exalcalde de Deltebre ha denunciat una campanya organitzada per CiU basada en el "difama que alguna cosa en queda, i menteix que al final potser semblarà una veritat". Amb contundència, Aspa ha afirmat que "s'ha acabat el bròquil" i s'ha adreçat al també president del Consell Comarcal del Baix Ebre, tot recomanant-li que miri "dins del seu propi partit", i ha tornat a denunciar que un regidor de CiU té "construccions totalment il·legals en zona PEIN". "A partir d'ara anirem denunciant casos com aquest, i llavors veurem si la seva ètica i moral és només aplicable per als altres o també per a ells", ha reblat Aspa.

Via ACN
Imatge ERC Terres de l'Ebre

Alcanar perd gairebé mig milió d'euros a causa de la nul·litat d'unes contribucions especials


ALCANAR (Montsià).- L'Ajuntament d'Alcanar haurà d'assumir 492.319 euros corresponents a les contribucions especials per la urbanització d'un tram de l'avinguda del Remei, ja que els anteriors responsables municipals no van notificar individualment del càrrec als afectats abans que comencessin les obres, l'any 2005. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó als propietaris, que van recórrer judicialment la imposició de les contribucions efectuada per l'Ajuntament, el passat 2009. Tot i ser coneixedor d'aquest extrem i les seues conseqüències, el govern municipal d'ERC va intentar fer efectiu el cobrament per "defensar l'interès" municipal "esgotant totes les possibilitats".

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha comparegut aquest matí per explicar que el consistori canareu ha rebut una sentència desfavorable del TSJC, que farà que l’Ajuntament deixi de cobrar 492.319 euros en contribucions especials d’un conjunt d’habitatges ubicats a la ronda del Remei, en el tram comprès entre l’avinguda Constitució i l’avinguda Catalunya. El cost d’aquests edificis era de 615.399,28 euros, dels quals un 20% eren aportació municipal, i un 80%, els 492.319 euros, anaven a càrrec dels veïns afectats. Segons ha explicat l’alcalde, “les quotes que havien de pagar els propietaris no van ser comunicades mitjançant notificacions individualitzades, a causa d’un error de forma, de descoordinació o de negligència, i això va ser al·legat pels veïns”.

Ara, segons el TSJC, la falta de notificació individualitzada d’aquestes quotes és un motiu de nul·litat de ple dret. Les notificacions individualitzades s’havien d’haver fet abans de la construcció dels habitatges, moment que es situaria entre els anys 2001 i 2005, ja que el projecte es va aprovar el 2001, el 2002 es va fer l’aprovació provisional i definitiva dels expedients d’ordenació i d’imposició de les contribucions, i el 2005 es van iniciar les obres, moment a partir del qual l’Ajuntament va perdre la possibilitat d’ingressar aquests diners, ja que la llei diu que les notificacions han de ser prèvies a l’execució.

Un informe d’intervenció de juliol de 2008, amb alcaldia d’ERC al govern, advertia que si es tramitava l’expedient d’aquestes contribucions especials, era quasi bé segur que es declararia nul de ple dret per falta de les notificacions. No obstant això, Montserrat ha explicat que “per tal de defensar els interessos de l’Ajuntament, es va intentar esgotar totes les possibilitats de cobrar aquests diners, creient que la falta de forma més que un motiu de nul·litat, es podia argumentar com a un motiu d’anul·labilitat, i això és important perquè ens podria permetre corregir i subsanar aquest defecte de forma, però tant en primera com en segona instància, ens han dit que no, que es tracta d’un dret constitutiu, i per tant, aquests diners no es podran cobrar". "Així, el que tenim en aquests moments són uns drets de cobrament de vora mig milió d’euros que no es materialitzaran, a causa d’una sentència que ens arriba com a herència de la gestió de governs anteriors”, ha conclòs.

Via ACN i Ajuntament d'Alcanar

L'alcaldesa diu que les ingerències polítiques externes impedeixen una majoria de govern a la Sénia



LA SÉNIA (Montsià).- L’alcaldessa de la Sénia ha aprofitat aquest dijous el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per analitzar la situació del govern municipal, en minoria des de fa uns mesos, quan Convergència i Unió va decidir trencar el pacte amb el grup de Futur per la Sénia. Marutxi Ballester ha agraït la política constructiva que, fins ara, estan practicant tots els grups de l’oposició; però ha tornat a fer una crida a formar una govern d’unitat per al municipi. En aquest sentit, l’alcaldessa ha lamentat que només quatre dels 13 regidors que té l’Ajuntament de la Sénia tinguen ara mateix la responsabilitat de governar un poble amb 6.000 habitants. A més, Ballester ha afegit que les ingerències externes dels respectius partits polítics ha impedit, fins ara, la formació d’una majoria de govern a la Sénia.

La Sénia rebaixa l’atur i anuncia dues noves empreses, a l'espera de tancar els acords amb Ikea i BCN World



LA SÉNIA (Montsià).- L’alcaldessa de la Sénia, Marutxi Ballester, ha anunciat aquest dijous la implantació de dues noves empreses en el seu municipi, que ajudaran a crear més ocupació per seguir reduint la taxa d’atur de la població, una de les més castigades per la crisi a les Terres de l’Ebre. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Ballester ha explicat que es tracta d’una empresa de fruites i d’una altra indústria del sector del moble, que ja està començant a notar una certa reactivació de l’economia. De fet, l’alcaldessa de la Sénia ha afegit que vuit empreses del poble van participar durant el cap de setmana en una fira del sector a Saragossa, i que les sensacions són bones; en part, gràcies a les exportacions. Ballester també ha afegit que durant l’últim mes 35 persones de la Sénia han trobat feina. També ha dit que ha baixat la demanda d’ocupació a 800 sol·licitants, amb unes 650 persones que cobren la prestació d’atur.

En la mateixa entrevista, l’alcaldessa de la Sénia ha detallat que volen aprofitar el pressupost municipal del 2014, que hauria d’aprovar-se a finals de febrer, per contractar persones desocupades a través de plans de col·laboració social. A més, també intentaran adjudicar les obres i projectes municipals a les empreses de la Sénia. Amb tot, l’alcaldessa ha insistit que continua fent falta un pla de xoc per acabar de reactivar el sector del moble, un dels més tocats del territori a causa de la crisi econòmica.

D’altra banda, Ballester ha destacar els darrers avenços per a la posada en funcionament de la planta de biomassa, que permetrà crear uns 30 llocs de treball i atraure empreses auxiliars. A més, l’alcaldessa de la Sénia s’ha mostrat molt confiada en què el sector del moble puga tancar els seus acords de col·laboració amb Ikea i també amb el complex BCN World.// GUSTAU MORENO

El cinema torna a Tortosa amb 'Lo imposible', primera projecció de la sala veïnal de Remolins



TORTOSA (Baix Ebre).- Nou intent de fer projeccions de cinema a Tortosa, ciutat sense sales comercials des del tancament dels cines Fèmina i Montepio, fa gairebé 15 anys. En aquest cas, el setè art torna a la capital del Baix Ebre de la mà de l'Associació de Veïns Pintor Casanova de Remolins, que per aquest proper dissabte, 1 de febrer, projectarà la pel·lícula 'Lo imposible', de Juan Antonio Bayona, al casal multiús del barri. Segons l'entitat veïnal, cada primer dissabte de cada mes es projectaran pel·lícules per als membres de l'associació, que ha afirmat que acceptarà suggeriments dels socis per millorar aquest nou servei cultural. D'entrada, ja ha anunciat que hi haurà un servei de crispetes i begudes.

Al juny de l'any passat, els veïns de Ferreries també van fer una projecció de cinema a la fresca, amb motiu de la festa major de Sant Joan. Però el darrer intent important de recuperar una programació estable a Tortosa es remunta al març del 2008, quan l'àrea de Cultura de l'Ajuntament va tirar endavant un espai de cinema a la sala menuda de l'auditori Felip Pedrell, amb un mínim de tres projeccions de dos films per setmana. L'aposta del cinema municipal passava per les pel·lícules d'autor, els clàssics i els títols en versió original; però les projeccions es van estroncar el 2012 a causa de les retallades en cultura.

 


La primera pel·lícula. 'Lo imposible' és un thriller dramàtic del 2012, basat en un guió de Sergio G. Sánchez que narra la vertadera experiència d'una família catalana durant el tsunami de l'Oceà Índic del 2004. La cinta va ser rodada en anglès i protagonitzada per Ewan McGregor i Naomi Watts, que ja havien treballat prèviament junts a 'Stay'. Va ser estrenada el 9 de setembre de 2012 al Festival Internacional de Cinema de Toronto i dies més tard al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, on va rebre molt bones crítiques i premis. Destaca la nominació als Oscars i als Globus d'Or en la categoria de millor actriu per Naomi Watts.

29 de gener del 2014

'Carta a l'ABC', article de Sílvia Casola

Senyors i senyores de l’ABC i la Universidad de Navarra que escriviu l'“Aula de sexualidad”, després de llegir amb atenció bona part dels articles que heu anat penjant els hi voldria confessar una cosa:

Em masturbo i, encara més, ho faig des de que tinc memòria i m’agrada. Entenc que ara, un cop fet públic i acceptats els meus pecats, he de deixar les amistats, la feina, la casa i fins i tot la família. Potser hauré de buscar algun internat on em pugui rehabilitar d’aquesta vida desviada que porto…

Però anem al fons de la qüestió, la voluntat de formar els i les joves en matèria de sexualitat a través de la seua web, una idea que d’entrada em podria semblar fantàstica ja que sóc una ferma defensora de trencar amb els tabús sobre el sexe i de l’educació afectivo-sexual. El problema arriba, però, al llegir els seus articles i veure que la vostra voluntat no és la de formar, sinó la de desinformar.

A banda d’estar en contra de la masturbació, afirmeu que separar per sexes a les escoles fomenta la igualtat, que l’educació sexual és perjudicial per aquelles persones que no han tingut relacions sexuals (com si sols s’hagi de basar en això). Es nega l’eficàcia de les “pastilles de l’endemà” i els preservatius (tant per evitar embarassos com la transmissió de malalties). I fins i tot es recomana a les noies joves que han estat violades no avortar, o en el cas que hi hagi malformació fetal greu, es recomana seguir endavant amb l’embaràs i esteu en contra de la selecció genètica per evitar futures malalties mortals.

Amb tot això veig que la vostra voluntat és la d’inculcar una postura basada en la versió més casposa i retrògrada d’allò que anomenem “moralitat cristiana” i, encara més, imposar-la a tota la societat, dient quins comportaments o opinions són o no adequades. Tal i com fa el govern del PP, de la mà de l’ala més retrògrada de la nostra societat, voleu fer-nos retrocedir, evitant que siguem persones lliures que decidim sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat.

Us recomano que en compte de negar, prohibir i mirar sempre cap a un altre costat, proveu d’experimentar amb la vostra sexualitat, provant, gaudint i fent-ho d’una forma segura i des del respecte. N’estic segura que de ser així, molts dels articles que hi ha publicats no existirien, i moltes de les lleis que defenseu, com la contrareforma de l’avortament, no s’haurien proposat.

és secretària nacional de la Dona de les JERC

La PAH vol que l'Ajuntament de Tortosa sancione els bancs amb pisos buits



TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a les Terres de l'Ebre vol que l’Ajuntament de Tortosa també sancione les entitats bancàries que tinguen pisos buits. La mateixa setmana que l’Ajuntament d’Amposta ha aprovat una moció en aquesta mateixa línia, la plataforma ha anunciat aquest dimecres que ha presentat una proposta a tots els grups municipals de Tortosa, perquè el ple de l’Ajuntament puga debatre-la en el ple del proper dilluns.

La PAH de les Terres de l'Ebre ha reclamat als ajuntaments, com a administracions més pròximes als ciutadans, que apliquen mesures per garantir el dret a l'habitatge de la població i fer front a l'emergència social. Amb aquest objectiu, la PAH ha presentat una moció als diferents grups municipals de Tortosa perquè aquesta sigui inclosa en el ple ordinari del proper dilluns. En la moció es demana, entre d'altres qüestions, sancionar les entitats bancàries que tinguin immobles desocupats amb multes de fins a 100.000 euros. L'equip de govern de CiU encara no ha confirmat a la PAH si aquesta moció serà inclosa en el ple o no. En cas negatiu, la plataforma ja ha avançat que la retiraran i que presentaran una moció popular.

L'Ajuntament d'Amposta ja va aprovar la moció de la PAH aquest mateix dilluns i properament també es presentarà a Gandesa i Móra d'Ebre. La idea és portar-la a debat als 52 municipis de les Terres de l'Ebre, començant per aquells on hi ha hagut una major especulació immobiliària. Actualment la PAH porta fins a 42 casos d'afectats per la hipoteca només a les Terres de l'Ebre, la majoria dels quals lligats amb Bankia. Segons la seua portaveu, Txell Teruel, cada setmana a la PAH de les Terres de l'Ebre arriben entre cinc i set casos nous. Totes aquelles persones interessades poden contactar amb la PAH cada dimarts a la tarda al centre cívic de Ferreries, a Tortosa.

Via Canal 21 Ebre

Trens Dignes reclama a Pallarès que siga més crític amb la situació del servei a les Terres de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre ha mantingut aquest dimecres una reunió amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, per fer-li arribar en primera persona les seues reivindicacions. La portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, ha demanat a Pallarès que hi hagi una veu crítica des del territori i que, com a delegat, denunciï aquelles qüestions en què les Terres de l'Ebre no estan ben tractades. Especialment, li han demanat la millora de les freqüències, les tarifes i els combois. Sobretot, tenint en compte les darrers incidències que s'han produït en els darrers dies, com l'incendi del tren Barcelona-Tortosa aquest passat diumenge a la tarda.

Per la seua banda, Pallarès ha afirmat que coincidia plenament amb bona part de les reivindicacions de Trens Dignes i ha assegurat que el Govern treballa, tal i com va avançar al novembre, per la millora dels combois dins d'aquest any 2014, així com en la millora de les freqüències -tal i com recull del Pla de Mobilitat de les Terres de l'Ebre-. En aquest sentit, Pallarès ha dit que els incidents dels darrers dies han refermat l'opinió del Govern sobre el canvi de combois.

A més, Trens Dignes també ha demanat a Pallarès que la Generalitat reivindiqui al ministeri de Foment el tercer fil entre Vila-Seca i Castelló per no amputar el corredor del Mediterrani. Unes reivindicacions que la plataforma també intentarà fer arribar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en la seua visita a Tortosa aquest mateix divendres.

Via Canal 21 Ebre

El PSC compromet CiU i ERC a negociar amb el govern de l'Estat la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre




BARCELONA.- La Comissió d'Afers Institucionals ha aprovat aquest dimecres una proposta del diputat socialista Xavier Sabaté, en què el Parlament de Catalunya instarà el Govern de la Generalitat a negociar, en el termini de tres mesos, amb el Govern de l’Estat els canvis legals necessaris que facin possible la constitució de les vegueries de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona, com a primer pas per al desplegament de l'anomenada Llei de Vegueries. Sabaté ha valorat molt positivament aquest nou acord del Parlament. Però vist que els grups d’ERC i de CiU han dit que li donaven suport “ per evitar que el PSC no fes demagògia si votaven en contra", el diputat socialista ha significat que aquest no és un bon argument, i que hauria preferit que aquests dos grups haguessin votat afirmativament per convicció.

D'altra banda, Sabaté ha agraït els vots d’ICV i ha advertit a ERC i CiU que, ja que han votat a favor encara que sigui a contracor, entén que es comprometen en fer possible que en tres mesos el Govern de la Generalitat negociarà amb el Govern de l’Estat "els canvis legals necessaris, que facin possible la constitució de les vegueries de l’Ebre i del Camp de Tarragona". Finalment, el diputat del PSC ha advertit que si no es fa en el termini estipulat de tres mesos, al maig els socialistes tornaran a presentar la mateixa proposta.

Continua la campanya popular a Tortosa per restaurar la coberta i la llanterna de la capella de la Cinta


TORTOSA (Baix Ebre).- La Reial Arxiconfraria de la Cinta s’ha proposat impulsar la campanya popular per restaurar la coberta i la llanterna de la capella de la Cinta de la catedral de Tortosa, que va iniciar ara fa uns mesos coincidint amb les festes de la Cinta. L’impuls es concreta en una campanya que porta per títol “Jo també restauro la capella de la Cinta!”. Amb la campanya es vol posar de manifest que es necessita tothom per restaurar el trencadís de la coberta i garantir la impermeabilització i l’estanquitat de la llanterna; retornar-la a l’ornament inicial; restaurar-ne els vitralls, i totes les formes malmeses. Per unir-se a la campanya, es demana una aportació econòmica personal a través d’un compte bancari creat per a aquest motiu. S’utilitza també una altra fórmula, molt més directa, a partir de donatius personals en el moment de rebre un targetó que s’editarà.


Una vegada rebuts els permisos oficials per iniciar la restauració de l’obra, i a partir del projecte redactat per l’arquitecte de la catedral, Josep Lluís, es netejarà i es condicionarà un espai que no va ser intervingut durant la restauració que es va realitzar a l’interior de la catedral, del 1995 al 1997. En aquells moments, els treballs de restauració van ser molt diversos i en diferents disciplines, que van des de la impermeabilització de cobertes, tot passant per la consolidació d'algunes parts estructurals, la neteja dels marbres existents, fins a la complexitat de la recuperació dels conjunts escultòrics i la pintura mural, i l'adequació del presbiteri a les noves propostes conciliars. Els artífex del projecte, el degà i prior de la Cinta, monsenyor Manuel García Sancho, i l'arquitecte Josep Lluís amb la col·laboració de Pau Iriondo, van marcar-ne les pautes. Els treballs de factura en la fàbrica van ser realitzats pel restaurador Emili Julià i la dauradora Maria Torné.

Ara la nova intervenció es concreta bàsicament en tres punts, que són la restauració dels vitralls per garantir l’estanquitat de la llanterna, la restauració del trencadís de la cobertura per obtindre’n la impermeabilització i retornar l’ornament inicial i, finalment, la restauració del penell tot sanejant l’element de l’òxid existent, restauració de les formes malmeses i la fixació a la base de manera ferma un cop passivat l’efecte de l‘òxid. Com va passar ara fa vint anys, el cost principal de les obres ve condicionat pel complicat del sistema de bastides i, com en aquella ocasió, la capella no es tancarà al culte.


Per a Gerard Ginovart, primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, el repte de la reforma és engrescador: “Estem davant d’una nova oportunitat de demostrar la nostra vocació “cintera” i ajudar a fer una restauració imprescindible, d’una banda per arranjar una part de la capella que està en mal estat, el revestiment ceràmic exterior o l’aspecte deslluït que presenta el penell que corona la cúpula, i de l’altra per evitar que l’entrada d’aigua de pluja puga afectar el conjunt pictòric interior”

Minut de silenci a Amposta per rebutjar l'assassinat d'una dona a mans de la seua parella




AMPOSTA (Montsià).- Desenes de persones s'han concentrat aquest dimecres al migdia davant l'Ajuntament d'Amposta per rebutjar, amb un minut de silenci, l'assassinat masclista d'aquest dimarts al vespre. Una dona va morir a mans de la seua parella, que posteriorment es va suïcidar, al pis on vivien tots dos, al número 92 del carrer Barcelona. Convocat per l'Ajuntament, a l'acte han assistit regidors, funcionaris, representants institucionals i nombrosos ciutadans. L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha reiterat la condemna dels fets i ha volgut traslladar el suport ciutadà a les víctimes de la violència masclista.

"Si ja per ell és un fet lamentable, quan es produeixen dues víctimes encara ho és més", ha assegurat. Els fets van tenir poc abans de les set de la tarda, al pis del carrer Barcelona on tots dos vivien. L'home hauria atacat mortalment la dona amb un ganivet, morint dessagnada. Posteriorment, va trucar a un amic confessant-li el que havia fet i anunciant-li que s'anava a suïcidar. Agents de la policia local es van presentar a l'habitatge on, després d'esbotzar la porta, van trobar el cos de la dona enmig d'un bassal de sang. L'home va aparèixer penjat al lavabo.

 

Via ACN 
Imatge Isabel Ferré, a Twitter

Joaquim Llopis (PP) dubta del projecte per soterrar l’eix de l’Ebre al seu pas pel barri de Ferreries




ROQUETES (Baix Ebre).- El president del PP al Baix Ebre i regidor a l’Ajuntament de Roquetes, Joaquim Llopis, ha qüestionat aquest dimecres el projecte per soterrar el traçat de l’eix de l’Ebre al seu pas pel barri tortosí de Ferreries. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Llopis ha recordat que el traçat de la circumval·lació que s’havia projectat per l’oest de Tortosa i Roquetes passava molt a prop de les antigues naus de Lear, i que l’antiga proposta de traçat feta per la Generalitat havia estat acceptada pel seu ajuntament, fins al punt que havia adaptat el planejament urbanístic a la construcció de la variant de la C-12. En aquest sentit, el regidor del PP de Roquetes ha titllat d’”il·luminats” els que han proposat el soterrament de l’eix de l’Ebre, tot remarcant que aquest projecte no tirarà endavant. Precisament, el proper divendres estava previst que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, visiti Tortosa per presentar el projecte constructiu, sense partida en el pressupost de la Generalitat per al 2014.

En la mateixa entrevista, Llopis ha explicat que aquest dimarts va aprofitar el temps de precs i preguntes al ple de l’Ajuntament de Roquetes per interessar-se per la situació de les naus de l’antiga Lear, ja que fa sis mesos que els grups de l’oposició no han rebut cap informació. En aquest sentit, el regidor del Partit Popular ha afirmat que les instal·lacions s’estan deteriorant a pressa feta, i ha lamentat que de moment no hi ha cap empresa interessada.

D’altra banda, Llopis ha explicat que en el ple ordinari de l’Ajuntament de Roquetes va rebutjar la moció que va presentar el govern d’Esquerra i CiU per donar suport a la consulta per la independència del 9 de novembre. Segons el regidor del PP, la consulta que vol convocar Artur Mas és “il·legal” i no es pot fer. En aquest sentit, Llopis ha criticat el vot favorable dels regidors del PSC de Roquetes, tot recordant que a Tortosa els socialistes van votar en contra de la mateixa moció de suport a la consulta.

Consorci de Polítiques Ambientals

A més a més, el president del PP al Baix Ebre ha negat aquest dimecres que el seu partit tinga un tracte preferent en el nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, tal i com havia denunciat Esquerra. Llopis ha afirmat que en realitat els republicans voldrien forçar el trencament dels pactes als consells comarcals del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta, on el PP governa al costat de Convergència i Unió. En aquest sentit, el dirigent del PP ha reiterat que les tensions polítiques entre els governs de Catalunya i d’Espanya no afecten la governabilitat en els tres consells comarcals. A banda, ha donat per fet que la regidora del PP de Gandesa, Ana Maria Sicart, no serà la nova alcaldessa de la població tal i com establia el pacte de govern amb CiU. Segons Llopis, la regidora ha argumentat que no es veu amb forces per ser l’alcaldessa de Gandesa, però això no implicarà que el Partit Popular reclami l’alcaldia.

'Superar el PSC, construir una esquerra autèntica', article de Joan Alginet


Els i les socialistes no podem donar-nos mai per vençuts. Mai. I més amb els temps que corren, en una societat carregada d’injustícies i desigualtats on es fa més imprescindible que mai la lluita al carrer i el nostre compromís social i cívic. Este any que he estat orgànicament fora del PSC he seguit amb especial interès el debat nacional. No m’he mantingut al marge, crec que no hauria estat coherent amb mi mateix, però sí que he autoanalitzat de forma especial l’organització a la qual he estat afiliat vuit anys. I quan veus que a cada decisió, a cada posicionament al Parlament o a les declaracions dels principals dirigents del partit, el projecte polític al qual et vas sumar sent un adolescent es desmembra, et genera una certa sensació d’impotència i alhora d’incomprensió.

Fa un any, ja vaig intuir que el PSC deixaria de ser útil. Per això, a la meua marxa va sumar-se la de més companys i companyes que buscàvem una reacció positiva a aquell PSC que no acabava d’assimilar el canvi de paradigma en el qual la societat catalana s’havia endinsat. Pensava llavors -i ho continuo defensant avui- que corríem el risc de deixar de ser útils a la societat i que mai res tornaria a ser com abans. Estàvem assistint en tota regla a un canvi de la cultura política i de la mateixa societat civil. Un canvi, a més, aflorat des del carrer, de la base social del país i que té com a denominador comú l’afany democràtic i la il·lusió davant la resignació i els greuges. Alguns vam empènyer el PSC a fer nostres estos anhels de canvi, a entendre que el que succeïa no era una crisi entre Catalunya i Espanya fàcil de solucionar, sinó una crisi amb una base estructural ferma que calia defensar amb posicions coherents d’acord amb els nostres principis fundacionals i d’acord amb el que la nostra base social ens reclamava.

No volia que defensessin la independència, volia simplement que estiguéssem al costat dels que volien votar. Després de les eleccions, ens vam convertir en una esquerra obsessionada amb l’ordenament jurídic. Una esquerra parlant de complir la llei, de respectar l’statu quo, de legalitat i de pactes, d’acords amb l’Espanya de Rajoy... Ens havíem convertit en el partit de l’ordre, que tenia pànic als canvis socials i polítics. Amb esta actitud, el PSC havia renunciat a ser l’epicentre de la política catalana, un partit amb vocació de govern i conseqüentment un instrument útil per a la societat.

Sempre he cregut en els partits polítics com a instruments que canalitzen les ideologies i, com a instruments, tenen també la seva etapa. Ara bé, en el moment que la teua utilitat és qüestionable per la teva pròpia base i pels teus electors tens dos sortides possibles, acceptar-ho i justificar-te o revelar-te amb totes les seues conseqüències. I això és el que he intentat fer jo durant estos mesos, sense massa èxit, però amb el convenciment moral que calia intentar-ho.

Mai podré dir que no vaig intentar canviar el PSC. Des de dintre i des de fora. I no he estat sol, hem estat molts els companys i les companyes que ho hem intentat des de diversos àmbits, però la direcció del PSC ha seguit amb el seu camí de forma inamovible. Un camí amb el qual no puc seguir compromès. No perquè hagi deixat de ser socialista, tot el contrari; com a socialista compromès vull treballar per un projecte que sigui útil per transformar la societat i combatre les injustícies. No vull veure’m eternament remant contra una direcció que té el suport legítim dels òrgans del partit, no és una feina productiva ni gratificant. A tot això afegeixo, no renuncio a res en absolut de tot allò positiu que he aprés al PSC, que és molt, a les amistats i complicitats fetes i al llegat dels diferents governs on ha participat el PSC. Marxo convençut que tenim moltes coses en comú, però alhora vull treballar per superar el PSC i construir un projecte socialment i nacionalment més útil.

Ara, com us deia, es hora de passar pàgina i mirar al futur, i ho vull fer amb la mateixa il·lusió i entusiasme que demostra la societat catalana a cada manifestació pública del seu compromís cívic. Vull seguir amb política, perquè esta és la meua manera de comprometre’m amb la societat, i vull seguir fent política des del socialisme català, sense renunciar per tant als valors de la justícia, llibertat i igualtat d’oportunitats. Per això vull posar-me a treballar amb els progressistes d’estes terres i de Catalunya per assentar les bases d’un nou projecte polític, sense excloure a ningú, sumant totes les sensibilitats de l’esquerra catalana. No posar límits, ni quotes ni estereotips arcaics. Construir una esquerra valenta, forta, amb visió d’Estat i d’obediència exclusivament catalana. Un projecte polític que torni la il·lusió als progressistes. Un projecte polític que sigui en essència el que reclama avui la societat, defugint de les disfuncionalitats manifestes de l’actual sistema de partits i constituir una nova manera de fer política.

Convido a les persones socialistes d’este territori que han perdut la il·lusió a què la recuperen de nou. Val la pena seguir lluitant, seguir-nos comprometent com sempre hem fet pels nostres pobles i ciutats i per este territori nostre, que mereix una esquerra progressista valenta per seguir fent front a les injustícies. Ara i aquí, els socialistes seguim !

 Joan Alginet i Aliau
ha estat secretari de Comunicació i Campanyes del PSC ebrenc i és tinent d’alcalde a Deltebre.

28 de gener del 2014

Felip Monclús deixa la presidència d'ERC a Tortosa, que renovarà l'executiva l'11 de febrer


TORTOSA (Baix Ebre).- Els militants d'ERC a Tortosa estan cridats a participar en l'assemblea extraordinària que se celebrarà al número 8 del carrer Providència, el proper 11 de febrer a les 20.00 hores, per renovar la seua executiva local. El president actual, Felip Monclús, ha dirigit una carta a la militància en què els informa de la seua voluntat de no seguir en el càrrec. "No repetiré la meva candidatura com a president, ja que després de tres etapes molt intenses i gairebé ininterrompudes, crec que cal deixar pas a renovar-nos. Continuaré, no obstant, col·laborant amb l’executiva local per fer de Tortosa una ciutat oberta, progressista, pròspera i socialment justa dins d’una Catalunya independent!", afirma Monclús.

Segons Monclús, Esquerra ha iniciat a Tortosa un procés de renovació per encarar "amb més empenta i il·lusió la nova etapa que es presenta al conjunt de la societat catalana amb motiu del referèndum d’independència del 9 de novembre". "Vull també aprofitar per agrair la confiança i col·laboració que he rebut de tots els militants durant aquest període i tenir un record especialment per dos amics, Pau Miret i Lluís Algueró, que van treballar de manera exemplar i incansable fins als seus darrers dies. Ells han estat un exemple que tots hem de seguir", conclou la carta enviada per l'actual president.

Les candidatures a la presidència es poden presentar fins al mateix moment de l'assemblea extraordinària. Més concretament, les candidatures a l’executiva local hauran de lliurar-se per escrit a la comissió organitzadora just abans de l’elecció de la Mesa de l’Assemblea Local, que és el primer punt de l’ordre del dia previst per a l'11 de febrer. Els membres de la comissió organitzadora són Montse Andreu, Marià Martínez i Josep Rodríguez.

Un home mata la seua parella i després se suïcida a Amposta



AMPOSTA (Montsià).- Dues persones han mort aquest dimarts en un domicili d'Amposta per causes que encara s'investiguen. Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís a dos quarts de set de la tarda que hi havia els cossos de dues persones a dins d'un immoble situat al número 92 del carrer Barcelona de la capital del Montsià. Segons ha pogut saber l'Agència Catalana de Notícies (ACN) els difunts són un home i una dona que rondarien la quarantena d'anys. De fet, l'home ha trucat un amic confessant que era l'autor del crim, segons ha informat TV3, que ha afegit que la parella és d'origen polonès i que l'amic de l'agressor ha estat qui ha avisat la policia. Segons Televisió de Catalunya, la dona tenia ferides d'arma blanca i l'home, que era la seua parella, s'havia penjat amb una corda.

En un primer moment no han transcendit més dades sobre les causes del succés o sobre la relació dels individus. Poc abans de les nou de la nit ha arribat fins al lloc dels fets la comitiva judicial que s'encarregarà del cas. Posteriorment, els Mossos han emès una nota en què detallen que, pels indicis, tot apunta que es tractaria d'una cas de violència de gènere. L'home hauria mort la dona i posteriorment s'hauria suïcidat. El cas està sota secret d’actuacions. Segons Ràdio Ebre, l'Ajuntament d'Amposta farà demà una concentració silenciosa per rebutjar aquest cas de violència de gènere.

La Policia Local d'Amposta ha rebut, cap a quarts de set de la tarda, una trucada d'un amic a qui l'home mort hauria trucat explicant-li que havia matat a la seva dona i que s'anava a suïcidar. Quan els agents han arribat al domicili de la parella, al segon pis del número 92 del carrer Barcelona d'Amposta, han hagut d'esbotzar la porta per entrar i han trobat la dona morta a terra dessagnada, i a l'home penjat al lavabo. L'home hauria mort la seua parella amb un ganivet i després s'hauria suïcidat.

Tot seguit, els Mossos d'Esquadra s'han personat al lloc dels fets per fer-se càrrec de la investigació. El tràgic succés d'aquesta parella, de nacionalitat polonesa però que residia a la capital del Montsià des de feia alguns anys, ha commocionat el municipi i ha generat una gran expectació entre el veïnat. De fet, fins ben a prop de les onze de la nit, quan s'ha produït l'aixecament dels cadàvers, desenes de veïns s'han combregat davant de l'edifici.

Des de l'Ajuntament d'Amposta, el regidor de Governació, Josep Garriga, ha condemnat els fets i ha anunciat que aquest dimecres a la una del migdia es farà un minut de silenci a la plaça de l'Ajuntament per condemnar un nou cas de violència masclista. Garriga ha assegurat que la ciutat està "trasbalsada". "Una desgràcia que ens costarà molt d'assumir. Estem tots molt trasbalsats, no s'hauria de repetir a cap lloc del món això", ha lamentat. Segons han relatat alguns veïns a l'ACN, la parella haurien estat separats temporalment però ella hauria tornat a casa. Segons han explicat, "ell era problemàtic però ella era molt formal i correcta".


Imatge ACN

CiU demana a Gervasi Aspa que posi els terrenys del Molí dels Mirons a disposició de l'Ajuntament de Deltebre



DELTEBRE (Baix Ebre).- El portaveu de CiU a Deltebre, Lluís Soler, ha reiterat aquest dimarts la petició de cessament del primer tinent d'alcalde, el republicà Gervasi Aspa, arran la compra de 91.170 metres quadrats de terrenys estratègics al Molí dels Mirons. Soler insisteix que s'està al davant d'un "frau ètic, qüestionable legalment, però sobretot d'una burla a tots els veïns de Deltebre". Soler ha reclamat a l'alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu, que actuï amb responsabilitat i que cessi a Aspa, ja que la compra dels terrenys a Jesús i Maria per part del regidor republicà condicionarà l'aprovació del futur pla d'ordenació urbana municipal (POUM).

Així mateix, Soler ha demanat a Bertomeu que iniciï un expedient d'expropiació dels terrenys del Molí dels Mirons comprats per Gervasi Aspa, en cas que el republicà no posi a disposició de l'Ajuntament els seus terrenys. I és que des de CiU han demanat a Aspa que, per responsabilitat, cedeixi a l'Ajuntament del Deltebre els terrenys que ha adquirit al mateix "preu de saldo" que els ha comprat.

D'altra banda, Soler ha volgut deixar clar que Aspa "menteix" quan assegura que els terrenys del Molí dels Mirons no estaven afectats per cap planificació territorial. En aquest sentit, el portaveu de CiU a Deltebre ha donat a conèixer l'existència d'un document de Criteris i Objectius del POUM aprovat per unanimitat per tots els grups municipals l'any 2007, que està en plena vigència i que parla dels terrenys del Molí dels Mirons com de l'espai estratègic amb més oportunitats a la porta oest de Deltebre. Soler també ha acusat a Aspa de mentir quan afirma que va comprar els terrenys en subhasta ja que, segons ha afirmat, un document del propi SAREB confirma que les finques no es van subhastar sinó que es van vendre a la millor oferta. // CINTA BONET (Canal 21 Ebre)


Imatge CiU Terres de l'Ebre

Imma Juan (CiU) reitera a ERC la voluntat de diàleg pel nou Consorci de Polítiques Ambientals



TORTOSA (Baix Ebre).- La presidenta de la federació de Convergència i Unió a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, farà d’enllaç amb la conselleria de Presidència per aquelles qüestions que afecten el territori, com ara la lluita contra el nou pla hidrològic o la posada en funcionament de la marca de la Reserva de la Biosfera. Així ho ha explicat aquest dimarts durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, on també ha destacat la importància de tirar endavant el nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. Un consorci que es va començar a gestar fa més d’un any per unificar la gestió dels residus del Baix Ebre i del Montsià, però que finalment també s’encarregarà del projecte d’EbreBiosfera. Això es farà a través dels serveis tècnics de l’actual Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i del Montsià (CODE), que quedaria integrat en el nou ens. En aquest sentit, Juan ha fet una crida a la responsabilitat d’Esquerra, després que els republicans hagin qüestionat el procés. De fet, la presidenta de CiU a l’Ebre ha afirmat que la negociació encara continua ben viva, per tirar endavant un Consorci de Polítiques Ambientals que és “vital” per al territori.

En la mateixa entrevista, Juan ha afirmat que tots els partits veien bé la fórmula de representativitat política i institucional del nou consorci, i que no entenen la posició fixada per Esquerra al marge de la comissió de treball. De fet, la presidenta de CiU a les Terres de l’Ebre ha negat que vulguen afavorir el Partit Popular, tal i com van denunciar els republicans. En aquest sentit, Juan ha recordat que CiU i PP, que governen junts al Baix Ebre i Montsià, haurien pogut aprovar una fusió dels consorcis sense acordar res amb la resta de grups polítics. Però que la seua aposta va passar pel consens.

Per tot plegat, Imma Juan ha apuntat que potser hi ha influències d’altres temes que poden afectar el paper d’ERC en la negociació per impulsar el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. De fet, ha reiterat que en la comissió de treball estaven representats tots els partits, i que fins ara les converses estaven funcionat molt correctament.

El poeta tortosí Gerard Vergés signa un vot per la independència de Catalunya


TORTOSA (Baix Ebre).- L’escriptor tortosí Gerard Vergés ha signat un vot per la independència, en el marc de la campanya iniciada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'entitat va recollir 8.724 adhesions a les Terres de l'Ebre durant la recollida massiva que es va fer arreu del país durant el cap de setmana dels dies 10 i 11 de gener. Aquest dimarts s'ha sabut que a Tortosa també ho va fer Gerard Vergés, el qual va exercir el dret de petició des del seu domicili davant d’un apoderat de Tortosa per la Independència. Va ser el mateix autor, amb 82 anys, qui va expressar a la seua família la voluntat de signar, i el seu fill Carles qui ho va comunicar als membres de l’ANC. En aquest sentit, Vergés es va mostrar content i satisfet de poder signar per la independència de Catalunya.

A través d’aquestes accions, l’Assemblea Nacional Catalana recull peticions de ciutadans, tot demanant per escrit al Parlament català que actuï per convocar una consulta democràticament i políticament vinculant, en la qual es pregunti a la ciutadania si volen o no que Catalunya esdevingui un Estat independent. La petició té un segon apartat: en cas que la consulta no sigui possible perquè l’Estat espanyol no permeti, impedeixi, o en dilati la seua celebració, o bé no en reconegui els resultats, es demana que aquesta mateixa petició sigui entesa com una manifestació lliure d’una voluntat favorable perquè els representants electes del poble de Catalunya declarin la independència de Catalunya, d’acord amb el dret internacional.

A les Terres de l’Ebre, més de vuit mil ciutadans ja han signat un vot per la independència, i aquells que encara no ho han pogut fer tindran noves oportunitats per signar la instància en properes recollides massives -la propera serà a finals de març- o en els punts habituals que es poden consultar des de la pàgina web http://signa.assemblea.cat. En el cas de Tortosa, al mercat central tots els dissabtes de 10.00 a 13.00 hores.

Imatge ANC Terres de l'Ebre

Campanya viral del PSC de Tortosa per retallar la zona blava del Temple i Ferreries


TORTOSA (Baix Ebre).- Els cotxes d'alguns carrers del barri de Ferreries han aparegut aquest dimarts al matí amb uns fullets del PSC de Tortosa, que ha iniciat una campanya perquè els ciutadans col·laboren en la seua reivindicació per anular l'ampliació de la zona blava. En el full es reclama que es tregui la nova zona blava del barri del Temple i també l'ampliació dels horaris de tarda i dissabtes a Ferreries, que el govern de Ferran Bel va aprovar quan va adjudicar el contracte de gestió dels parquímetres a Quatuor, la mateixa agrupació d'empreses que havia de construir el complex d'aigües i els pàrquings de la plaça Joaquim Bau i de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre. En concret, el PSC demana a la ciutadania que col·loqui el full de forma ben visible als cotxes, i que signi perquè l'alcalde escolti la seua petició.

"L'ampliació de la zona blava ha estat un fracàs. No la utilitza ningú"; "Estem en un mal moment econòmic per haver de pagar més"; "No s'ha dinamitzat el comerç de la zona sinó que se l'ha perjudicat" i "Hi ha altres alternatives com les zones verdes per a residents" són les frases que es poden llegir en els fulls. De fet, un dels carrers de Ferreries 'empaperats' amb la campanya viral del PSC ha estat el carrer Paüls, on justament hi ha el magatzem de l'empresa que fins ara gestionava els parquímetres. Després de la resolució del contracte amb Quatuor, el govern de CiU ha afirmat que la zona blava serà gestionada temporalment pel mateix Ajuntament, a través de l'empresa municipal Gumtsa.

El PSC confirma la desginació d'una junta gestora a l'Ebre per substituir l'executiva de Núria Ventura


TORTOSA (Baix Ebre).- L'executiva nacional del PSC ha decidit substituir el consell de federació del partit a les Terres de l'Ebre per una comissió gestora que liderarà l'exalcalde de Tortosa i senador, Joan Sabaté. Fonts del partit han confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que la mesura es va acordar aquest dilluns i que es farà efectiva d'immediat. Les mateixes fonts han assegurat que el reglament del partit preveu aquesta mesura de substitució de tota una executiva territorial en cas de cessament del primer secretari d'una federació, sigui pel motiu que sigui. Amb tot, el partit admet que hi hauria altres motius, com la "manca de col·laboració" de la federació de l'Ebre, que haurien empès la direcció del PSC a prendre aquesta decisió.

Aquest dilluns al matí, Sabaté encara no coneixia oficialment la decisió de la direcció del PSC. Però amb Ventura suspesa cautelarment de les seues funcions, Sabaté va afirmar que era una situació excepcional i “no desitjable”. Per tant, esperava que en pocs dies la direcció nacional del PSC donés les instruccions pertinents sobre la manera de gestionar la situació per "recuperar la normalitat". Sabaté també va concloure que el PSC de l’Ebre està dividit, però no partit per la meitat. En la mateixa entrevista a Canal 21 Ebre, el primer secretari del PSC de Tortosa també va afirmar que Ventura i els altres dos diputats crítics, Marina Geli i Joan Ignasi Elena, haurien de deixar els seus escons al Parlament, tal i com els demana la cúpula del partit.

La federació del PSC ebrenc liderada per Ventura haurà estat operativa durant menys de dos anys. Ventura havia arribat al càrrec després del congrés que va fer-se a Sant Jaume d'Enveja a finals de febrer del 2012. Ventura va rebre 57 vots, davant dels 22 vots que va obtenir l'altre candidat a la primera secretaria dels socialistes ebrencs, l'alcalde de Batea i exdiputat, Joaquim Paladella. Ventura substituïa Antoni Sabaté com a primera secretària del PSC de les Terres de l'Ebre. L'executiva liderada per Ventura estava integrada per l'alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, com a presidenta; Míriam Galindo, secretària d'Organització; Francesc Miró, secretari d'Acció Política i Cohesió Territorial; Joan Alginet, secretari de Comunicació i Campanyes; Marc Mur, secretari d'Implantació Territorial; Bibiana Porres, secretària de Formació; Manel de la Vega, secretari de Política Municipal, i a la secretaria executiva Dolors Bel, Imma Casado, Lluís Melich, Ismael Villamon, José Domínguez, Consol Cordero, Cristina Bel i Gerard Gracià. A banda dels consellers nacionals, l'exdiputada i regidora ampostina Lluïsa Lizárraga era la presidenta del Consell de Federació del PSC ebrenc, mentre que Josep Maria Simó era el responsable del Fòrum de Debat Progressista.

Imatge arxiu PSC Terres de l'Ebre

27 de gener del 2014

CiU d'Alcanar esmenarà el pressupost municipal amb les aportacions fetes per la ciutadania



LES CASES D'ALCANAR (Montsià).- El grup municipal de CiU a l'Ajuntament d'Alcanar està recollint les propostes que la ciutadania voldria incloure en el pressupost municipal per al 2014. Uns comptes que l'equip de govern d'ERC -en minoria- portarà a aprovació el proper dijous en sessió plenària. El portaveu de CiU a Alcanar, Ivan Romeu, ha explicat que el seu grup aposta per uns pressupostos participatius, i que la ciutadania pugui decidir en què s'administren els diners de tots. Així, durant els darrers dies, CiU ha posat les seues xarxes socials a disposició de la ciutadania perquè els fessin arribar propostes. A més, també s'han desplaçat als mercats d'Alcanar i les Cases d'Alcanar, per recollir personalment les aportacions. La idea de CiU es traslladar les propostes dels ciutadans en esmenes al projecte de pressupost municipal per al 2014 de l'equip de govern.

Via Canal 21 Ebre

Tortosa inicia les obres per evitar les inundacions per pluges al raval de Sant Llàtzer



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest dilluns les obres que han de permetre posar punt i final als problemes d'inundabilitat que es produeixen en episodis de fortes pluges al raval de Sant Llàtzer, a la confluència del carrer Barcelona i la plaça de la Unió. Aquest és un punt negre quan plou amb intensitat, que obliga a tallar el trànsit i genera problemes als baixos de la zona. Aigües de Tortosa executarà el projecte, en dues fases, que ha de resoldre de manera definitiva aquesta problemàtica.

Les obres, en aquesta primera fase, consisteixen en la construcció d’un embornal transversal al carrer Barcelona de 6,80 metres de llargada. El disseny d’aquest embornal ha de permetre l’evacuació més ràpida de gran part de l’aigua acumulada, ja que estarà connectat a dos tubs de diàmetre 315 mm amb les corresponents arquetes sifòniques per tal d’evitar olors als veïns de la zona. L’aigua acumulada dins dels dos sifons és renovarà de forma automàtica, ja que també s’instal·larà una escomesa d’aigua potable dotada amb electrovàlvula que permetrà aquesta renovació periòdica.

Els encarregats de presentar els detalls de l'obra han estat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, i el tinent d'alcalde de l'àrea d'Espai Públic, Domingo Tomàs, que han estat acompanyats pels tècnics d'Aigües de Tortosa i pel president de l'associació de veïns de Sant Llàtzer, Alejandro Gibello.

L'alcalde ha explicat que el nou col·lector multiplicarà per cinc la capacitat d'evacuació d'aigües pluvials. Aquests treballs tindran una durada aproximada de dues setmanes. Mentrestant, Aigües de Tortosa està enllestint el projecte que ha d'evitar l’acumulació de la resta d’aigua de pluja de l’interior de la Plaça de la Unió, i que ha de conduir a l’eliminació total dels problemes en tot l'àmbit. Aquestes obres consistiran en la instal·lació d’una anella d’embornals al voltant de la mateixa plaça, així com una nova canalització en paral·lel al pont de Tirant lo Blanc fins a l’avinguda Canigó. Segons l'Ajuntament, tota aquesta actuació és viable en la mesura que l'evacuació de les aigües pluvials s'emmarcarà també de les obres de construcció de la la nova escola de Sant Llàtzer i les d'urbanització del nou Pla parcial Temple Sud.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Indignació dels usuaris afectats per un incendi al tren Barcelona-Tortosa, que presenten una queixa formal a Rodalies


TORTOSA (Baix Ebre).- Un grup d’usuaris ha volgut presentar aquest dilluns una queixa formal a l’estació de trens de Tortosa, com a afectats per les incidències que van haver de patir a bord de l’últim tren de Rodalies que diumenge al vespre cobria el trajecte entre Barcelona i Tortosa. Un petit incendi va declarar-se en el primer vagó del comboi que havia d’arribar a Tortosa a les 20.28 hores, i la situació va obligar que tots els viatgers haguessin de baixar a l’estació de l’Ametlla de Mar, molt espantats pel fum. Una de les usuàries afectades, Marta Tomàs, ha explicat que ja durant el trajecte entre Tarragona i Cambrils els vagons del mateix tren es van quedar sense llums durant cinc ocasions. Però tot seguit, després de passar Cambrils, van començar a notar una forta olor de fum. I just després de l’estació de l’Hospitalet de l’Infant, la gent del primer vagó va passar al segon perquè havien constatat que ja sortia molt de fum. Això va fer que tots els passatgers decidissin baixar del tren a l’estació de l’Ametlla de Mar. Però el que més va indignar els passatgers va ser que, en realitat, l’olor de fum ja es va notar a l’altura de Sant Vicenç de Calders.

A través de Twitter, Rodalies va explicar que el tren havia hagut d'aturar-se per una "incidència tècnica", però sense especificar-ne la causa. Finalment, els viatgers van poder reprendre la marxa en direcció a Tortosa a les 20.45 hores, i van arribar al seu destí a les 21.19 hores. Però durant molts minuts van estar a l’estació de l’Ametlla de Mar sense tenir cap tipus d’informació ni cap atenció. Per tot plegat, diversos afectats han decidit presentar una queixa formal a l’estació de Tortosa aquest dilluns al migdia. Però tampoc ho han pogut fer, a causa d’una incidència informàtica.

La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre ja ha lamentat aquest succés a través d’un comunicat, i ha anunciat que li exposarà la situació al delegat de la Generalitat, Xavier Pallarès, durant una trobada previst per aquest dimecres.

Però aquesta no ha estat l'única incidència tècnica que han registrat els trens de la línia R16 aquest cap de setmana. El tren que dissabte a les 9.18 del matí sortia de l'estació de Tortosa també tenia un problema mecànic a les portes, que va obligar tots els viatgers a canviar d'unitat quan estaven a punt de sortir cap a Barcelona. De la mateixa manera, el comboi d'aquest diumenge anterior al tren que ha registrat l'incendi -el que surt de l'estació de França a les 16.18 hores-, ho va fer amb alguns minuts de demora, i els vagons van quedar-se sense llums entre les estacions de Passeig de Gràcia i Barcelona Sants. A més, també va acumular un retard important. Finalment, Laia R. també va explicar a Twitter que el tren entre Tortosa i Barcelona d'aquest diumenge al vespre també va quedar-se sense llum tres vegades entre la capital del Baix Ebre i el poble de Campredó. // GUSTAU MORENO

Sabaté creu que els tres diputats crítics del PSC haurien de renunciar als seus escons per haver trencat la disciplina




TORTOSA (Baix Ebre).- El primer secretari del PSC de Tortosa i senador de l’Entesa, Joan Sabaté, ha afirmat aquest dilluns que les sancions a Núria Ventura, Marina Geli i Joan Ignasi Elena eren “inevitables”, i que els diputats crítics haurien de renunciar al seu escó al Parlament. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Sabaté ha lamentat el degoteig de renúncies als càrrecs orgànics que ha provocat aquesta decisió de la cúpula del PSC, i ha reconegut que els socialistes catalans travessen “un moment dolent” per les discrepàncies internes. En aquest sentit, Sabaté ha comentat el cas de l’alcalde de Flix, Marc Mur, que ha deixat la primera secretària del PSC a la seua població alhora que ha pres una rellevància important en el moviment independentista. Segons el senador tortosí, Mur i altres companys del PSC fa temps que s’han allunyat del projecte polític del socialisme democràtic a Catalunya. Així, Sabaté ha deixat clar que no vol que marxi ningú del PSC, però ha afirmat que el més responsable seria que se n’anessin del partit els que aposten per un altre projecte.

Durant la mateixa entrevista, Sabaté ha insistit que el PSC no tenia més remei que sancionar els diputats que el 16 de gener van trencar la disciplina de vot, encara que siga “molt dolorós” fer-ho. En aquest sentit, el primer secretari del PSC de Tortosa ha afegit que Ventura, Elena i Geli sabien que no podien votar diferent al que havia decidit el partit per a la votació sobre la petició per celebrar la consulta del 9 de novembre. Segons Sabaté, la proposta que va acordar el Parlament el passat 16 de gener és “una trampa dels sectors nacionalistes” i no una via per aconseguir la consulta legal i pactada amb l’Estat que defensa el PSC. Així, el senador ha assenyalat que els tres diputats haurien de renunciar al seu escó.

Finalment, Sabaté s’ha referit a la situació de la federació del PSC a les Terres de l’Ebre, amb la primera secretària, Núria Ventura, suspesa cautelarment de les seues funcions. En aquest sentit, el primer secretari del PSC de Tortosa ha afirmat que és una situació excepcional i “no desitjable”. Per tant, espera que en els propers dies la direcció nacional del PSC doni les instruccions pertinents sobre la manera de gestionar la situació per recuperar la normalitat. Sabaté ha conclòs que el PSC de l’Ebre està dividit, però no partit per la meitat. // GUSTAU MORENO

La junta directiva del Tortosa crida els socis per convocar eleccions a la presidència


TORTOSA (Baix Ebre).- La junta directiva del Club Deportiu Tortosa ha decidit iniciar el procés que marquen els estatuts de l'entitat, de cara a substituir l'actual equip directiu i elegir nou president. Per aquest motiu, els socis seran convocats a una assemblea extraordinària el proper 21 de febrer amb quatre punts a l'ordre del dia: lectura i aprovació de l'acta anterior, dimissió de l'actual junta directiva i constitució de la junta gestora, convocatòria del procés electoral, i precs i preguntes. El Club Deportiu Tortosa travessa una certa inestabilitat institucional des del juliol del 2013, quan Ximo Rambla va fer pública la seua renúncia com a president de l'entitat.

La junta directiva, malgrat la possibilitat de poder finalitzar l'actual temporada, ha cregut convenient avançar el canvi directiu pensant que els nous mandataris puguin posar en marxa amb temps el seu projecte de cara a la propera temporada. Els actuals directius garanteixen que el club no quedarà buit de poder durant el període de convocatòria d'eleccions, perquè seran ells mateixos, si així ho reafirma l'assemblea, els que actuaran com a junta gestora durant tot aquest temps, esperant que puguin sumar-se altres nous socis en aquest transitori grup de treball fins la proclamació de la nova junta directiva.

Imatge CD Tortosa


Crema un dipòsit de 1.000 litres a l'empresa Olis Faiges de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Un incendi ha cremat aquest dilluns a la matinada un dipòsit de 1.000 litres a l'empresa Olis Faiges de Tortosa, situada al carrer del Comerç del barri de Ferreries. Segons han informat els Bombers de la Generalitat, l'avís del foc s'ha rebut a les 02.59 hores d'aquest dilluns a la matinada. Les flames estaven concentrades en una cisterna de 1.000 litres que es trobava a l'exterior, apartada de la fàbrica. L'incendi no s'ha propagat a cap altra zona de l'empresa, i no s'han hagut de lamentar danys personals. La virulència de les flames feia possible que l'incendi es veiés des de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com ha mostrat el jesusenc Jordi Sebastià amb una foto penjada a Twitter. Cinc dotacions dels Bombers han treballat en l'extinció del foc.

26 de gener del 2014

La Jueva de Tortosa, una visita guiada amb cantant per conèixer el call de Remolins



TORTOSA (Baix Ebre).- El barri jueu de Remolins es podrà reviure a través de la interpretació i el cant, gràcies a les visites guiades de La Jueva de Tortosa. Es tracta d'un nou producte turístic que va ser presentat divendres passat a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) de Madrid, a càrrec de l'alcalde Ferran Bel i del regidor de Turisme, Alfredo Ferré. L'acte va fer-se a l'estand d'Extremadura, en el marc dels actes de promoció de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, de la qual l’Ajuntament de Tortosa forma part. La Jueva de Tortosa és un servei de visita alternativa que combinarà la informació històrica, la interpretació i el cant, a través d'un personatge fictici que va viure el call de Tortosa de finals del segle XV. La visita tindrà una hora de durada, i l'inici de la ruta es farà des de la plaça de la Immaculada del mateix barri de Remolins. Al portal de vídeos de YouTube ja es pot escoltar una de les cançons de La Jueva de Tortosa, titulada 'Adió Querida'.

Un foc obliga els viatgers del tren Barcelona-Tortosa a baixar a l'Ametlla de Mar, en un cap de setmana amb incidents a la línia R-16


TORTOSA (Baix Ebre).- Un petit incendi en el tren de Rodalies que aquest diumenge al vespre cobria el trajecte Barcelona-Tortosa ha culminat un cap de setmana d'incidències en la línia R16. El foc s'ha originat en el primer vagó del tren que havia d'arribar a Tortosa a les 20.28 hores, i el comboi ha hagut d'aturar-se durant uns minuts a l'estació de l'Ametlla de Mar. De fet, els viatgers han hagut de baixar a l'andana de l'estació de la Cala, com ha explicat via Twitter la canareva Carme Ferré. També a través d'aquesta xarxa social, Rodalies ha explicat que el tren havia hagut d'aturar-se per una "incidència tècnica", però sense especificar-ne la causa. Finalment, el comboi ha pogut reprendre la marxa en direcció a Tortosa a les 20.45 hores, i ha arribat al seu destí a les 21.19 hores, segons ha explicat una usuària afectada, Marta Wayfarer.

Però aquesta no ha estat l'única incidència tècnica que han registrat els trens de la línia R16 aquest cap de setmana. El tren que dissabte a les 9.18 del matí sortia de l'estació de Tortosa tenia un problema mecànic a les portes, que va obligar tots els viatgers a canviar d'unitat quan estaven a punt de sortir cap a Barcelona. De la mateixa manera, el comboi d'aquest diumenge anterior al tren que ha registrat l'incendi -el que surt de l'estació de França a les 16.18 hores-, ho ha fet amb alguns minuts de demora, i els vagons s'han quedat sense llums entre les estacions de Passeig de Gràcia i Barcelona Sants. El tren ha anat acumulant retards al llarg de tot el trajecte, i ha completat el viatge fins a l'estació de Tortosa en 2 hores i 50 minuts. Finalment, Laia R. ha explicat a Twitter que el tren entre Tortosa i Barcelona d'aquest diumenge al vespre també s'ha quedat sense llum tres vegades entre la capital del Baix Ebre i el poble de Campredó.



Imatge Marta Wayfarer, per Trens Dignes, a Twitter

Disqus for Marfanta