28 de febrer del 2014

Bosch (ERC) acusa el govern espanyol de no voler donar als catalans 'ni aigua' amb el nou pla de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’ERC-Catalunya Sí al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha participats aquest divendres al vespre en un acte dels republicans a Tortosa, des d'on ha valorat el nou Pla hidrològic de Conca de l’Ebre que aquest divendres ha aprovat el Consell de Ministres. Bosch ha declarat que al govern espanyol "creuen que el riu és seu i que el poden repartir amb criteris de cacic, com fan amb tot. Quan arriba el riu a Catalunya, el PP ja ha escurat els recursos que hi baixen, com fan amb tot.  Fa temps que van decidir que als catalans ni aigua, i avui han demostrat que ho pensen complir al peu de la lletra", ha afirmat Bosch.

Bosch ha afirmat que el Pla hidrològic de conca "és un bon exemple de com el govern espanyol és capaç de demostrar com es pot fer alguna cosa tard i malament". Segons el republicà, "porten un retard de més de tres anys en a cabar-lo i la Unió Europea està pendent de sancionar-los per aquest fet, i ara, a més a més, no han tingut en compte les al·legacions del Govern català ni els estudis científics aportats; per al Govern espanyol només han prevalgut els arguments polítics, i per això han fet un repartiment de l’aigua riu amunt amb criteris polítics, i no científics". El diputat independentista ha recordat que el ministre "Àrias Cañete ja va veure quan era Ministre d’Aznar que a l’Ebre són gent combativa i que defensen la terra i el riu. Aleshores, es va fer famós el lema de 'Lo riu és vida', avui continua sent vigent".

D’altra banda el diputat ebrenc al Parlament, Lluís Salvadó, ha afirmat que els republicans no permetran que s’apliqui un Pla Hidrològic que condemna a la mort el tram final del riu Ebre i el Delta. "L’aportació de menys cabals d’aigua comporta menys aportació d’aigua dolça i més salinitzada i també menys sediments, i per tant un augment de la salinitat, la regressió i la subsidència del Delta". Salvadó ha afegit: "Ens en sortirem amb la mobilització ciutadana i la intervenció davant la Comissió Europea, perquè és un Pla Hidrològic que vulnera diverses directives europees". El diputat republicà ha recordat que "avui el govern del PP, amb aquest atac al riu i al Delta, ens ha donat un argument més per treballar per assolir la nostra independència, i poder-nos defensar per nosaltres mateixos davant Europa. El govern espanyol un dia més ha demostrat que no vol defensar els nostres recursos naturals i econòmics, sinó que actua a la contra", ha conclòs Salvadó.

Imatge ERC Ebre a Twitter

Pere Navarro (PSC): 'L'aprovació del nou pla de l'Ebre ha estat autoritària'


BARCELONA.- El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat aquest divendres que els socialistes veuen "amb preocupació" les decisions que pren el Consell de Ministres, ja que "cada divendres ens dóna un disgust diferent”. “En aquest cas –ha dit- ha estat amb el Pla de Conca de l’Ebre, que s’ha aprovat de forma autoritària, sense parlar amb les parts i de forma poc respectuosa amb els cabals”. “Una vegada més, una decisió que afecta el territori es pren sense comptar amb el territori”, ha denunciat Navarro. Pere Navarro ha fet aquestes declaracions durant una visita a Rubí.

D'altra banda, el PSC també ha anunciat aquest divendres intensificarà l’acció parlamentària contra el Pla Hidrològic de la Demarcació de l’Ebre del govern del PP, que ha aprovat el Consell de Ministres. El senador tortosí Joan Sabaté ha insistit en què Europa no pot acceptar la proposta de cabal mínim de 80 metres cúbics per segon alguns mesos de l’any, i que “seria un desastre que afectaria al Delta molt negativament”.

En aquest sentit, ha recordat que “els plans de conca s'ajustaran a la Directiva 2000/CE del Parlament Europeu i del Consell, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües”. El dirigent socialista ha remarcat que el cabal mediambiental de l’Ebre necessari per al manteniment de l’equilibri ecològic i geomorfològic del tram final de l’Ebre i del Delta és “una prioritat del conjunt de la conca i els possibles excedents s’han de calcular una vegada fixat aquest”. En aquest sentit, ha subratllat: “Cal evitar l’increment de nombre de concessions perquè a l’Ebre ja no hi ha prou aigua” i ha reclamat actuacions decidides per evitar la regressió que pateix el Delta. També ha apel•lat al govern a no oblidar que aquestes decisions no es poden tirar endavant si no hi ha el suficient consens.

Sabaté ha assenyalat que els socialistes tornaran a insistir-hi a Europa, a les Corts Generals i al Parlament de Catalunya i intensificaran la lluita des dels ajuntaments. En aquest sentit, ha recordat que el canvi electoral que es va produir a Espanya l’any 2004 amb l’arribada dels socialistes al govern va permetre derogar el transvasament previst pel Pla Hidrològic Nacional del PP que va comptar amb el suport de CiU.

Imatge PSC

La PDE anuncia que es manifestarà durant el març en algun municipi de les Terres de l'Ebre




AMPOSTA (Montsià).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha posat en funcionament la maquinària per combatre el nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres. Ho farà des de la vessant jurídica, acudint als tribunals espanyols i europeus, però també des de la vessant social. Així, a l'assemblea informativa que s'ha celebrat aquest divendres a Amposta, i que s'ha convertit en el primer acte de rebuig al Pla de Conca, s'ha anunciat una primera mobilització per al proper mes de març. Serà en algun municipi de les Terres de l'Ebre, encara per concretar. Moments abans de l'assemblea, prop d'un centenar de persones han cridat la consigna 'Lo riu és vida. No al transvasament' mentre dibuixaven a terra el tradicional nus de sal, amb una pancarta on es podia llegir: 'Bancs d'aigua = transvasaments'.

Via ACN 

El president de la CHE fa una quinzena de tuits per defensar el nou pla de l'Ebre



SARAGOSSA.- El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, ha celebrat aquest divendres l'aprovació del nou pla hidrològic de la conca, per part del Consell de Ministres, penjant una sèrie de piulades a Twitter. Des del migdia i durant tota la tarda, De Pedro ha fet una quinzena de tuits per defensar el pla hidrològic de l'Ebre, amb el hashtag #PlanEbro. Segons el president de la CHE, el nou pla de conca "garanteix la qualitat de vida tots, el desenvolupament econòmic i la naturalesa dels nostres rius". Altres afirmacions de De Pedro són que el pla de l'Ebre "és un model econòmic al voltant de l'aigua amb garanties mediambientals", o que "garanteix la restitució territorial amb els rendiments de l'energia reservada i aprofitaments hidroelèctrics revertits". Segons De Pedro, el nou pla "reconeix un dèficit hídric a la conca" de 900 hectòmetres cúbics i "ofereix solucions". A més, el president de la CHE destaca que la seua concreció "ha estat un exemple de participació pública i consens" i que "respon a la Directiva Marc de l'Aigua i estableix cabals ecològics exigibles". Finalment, De Pedro ha fet afirmacions com que el nou pla de conca "garanteix l'equilibri territorial mitjançant reserves d'aigua a favor de les comunitats autònomes", o bé que "crea equilibri per satisfer necessitats d'aigua des del naixement de l'Ebre fins al Delta". "El cabal ecològic del Delta és un cabal mínim que serà d'obligat compliment", ha escrit De Pedro en el primer dels tuits d'aquest divendres.


Enric Roig ja té tots els avals per optar a les primàries del PSC de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor del PSC a l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, ha anunciat aquest divendres que ja disposa dels avals necessaris per presentar-se a les primàries que han de servir per elegir el candidat socialista a l'alcaldia a la capital del Baix Ebre. Roig ha avançat que ja compta amb 51 dels 149 avals de militants possibles, i que continuarà treballant, fins el proper 10 de març que expira el termini, per arribar al màxim suport possible.  Les primàries del PSC a Tortosa es faran el 5 d'abril, on podran votar un total de 490 militants i simpatitzants. De moment, es desconeix si hi haurà algun altre candidat o candidata.

El dirigent socialista ha avançat els eixos principals del seu programa electoral, si és escollit candidat a l'alcaldia pel PSC. Són la justícia social, la promoció econòmica, i el model de ciutat amb Tortosa com a capital de les Terres de l'Ebre.  Roig ha assegurat que es presenta a les primàries del PSC a Tortosa perquè té "passió" per la ciutat, i perquè vol afrontar aquest repte. Defensor del projecte catalanista i d'esquerres del PSC, el precandidat ha assegurat que vol liderar un projecte progressista de futur, que té l'energia per fer-ho, i que es vol "rebel·lar" contra "aquells que deixen Tortosa aturada, grisa, fosca i sense rumb".

Entre altres, Roig proposa un pla per a la integració i la protecció social, un pacte local per a l'ocupació, aposta pel turisme, i un model de ciutat amb un urbanisme participatiu i amb un pla de xoc del manteniment de la via pública. Roig ha defensat que cal que la gent participi més activament del govern de la ciutat "amb els mecanismes que calgui", i ha proposat uns pressupostos participatius perquè la societat triï en què gastar part dels diners del pressupost municipal.

Roig ha assegurat que ja està començant a preparar la seua candidatura. "Vull tenir-la tancada un any abans de les eleccions municipals", ha assegurat. L'equip de campanya d'Enric Roig ja ha creat una oficina del candidat i ha endegat un bloc, un compte de twitter, i un de facebook on s'expliquen les iniciatives que es proposen per a la ciutat.

Via ACN
Imatge Enric Roig 2015

Laia Ortiz (ICV): 'Arias Cañete és un temerari i no pot seguir davant de Medi Ambient'


BARCELONA.- La diputada d'ICV al Congrés dels Diputats, Laia Ortiz, i la diputada d'ICV-EUiA al Parlament, Hortènsia Grau, han anunciat que la formació ecosocialista portarà el nou Pla de la Conca de l'Ebre a la Comissió Europea. Des d'ICV asseguren que el nou pla va en contra de la Directiva marc de l'aigua i en contra del territori, i també que s'ha fet sense el diàleg amb els grups parlamentaris al Congrés. Per Hortènsia Grau, "és esperpèntic que el Pla de Conca es faci en contra de la sostenibilitat dels rius", i que es prioritzin els interessos particulars per sobre la defensa de la vida al Delta i del mateix riu.

D'aquesta manera, la diputada d'ICV-EUiA ha explicat que el Pla "contempla uns cabals ecològics totalment insuficients que van contra al Directiva Europea d'Aigua i no han fet ni cas de la proposta feta per la mateixa Conferència Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA) l'any 2008, així com tampoc la proposta de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre". Ortiz ha advertit que "el PP està posant en risc la vida dels rius i del Delta amb la seva aposta per la mercantilització dels recursos hídrics". "El ministre Arias Cañete és un temerari i no pot seguir al capdavant del ministeri de Medi Ambient", ha assegurat Ortiz, que considera que "totes les decisions preses en aquests dos anys atempten contra la sostenibilitat i el territori", ha sentenciat.

Imatge ICV

Vila apunta que el nou pla hidrològic de l’Ebre contravé la Directiva Marc de l’Aigua i que és 'lesiu' per al riu


BARCELONA.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat aquest divendres a la tarda que el nou Pla Hidrològic per a la Conca de l’Ebre és “lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental, i perquè no impedeix la regressió i la salinització”. Segons Vila, l’Ebre “és un riu amb uns indicadors fràgils”, que cal conservar entre tots. Per aquest motiu, el Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 hectòmetres cúbics anuals per al tram final del riu contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que la Generalitat contestarà “amb tota la contundència per la via administrativa”.

Segons Vila, el cabal mínim es troba a una distància “descomunal” dels 7.000 hectòmetres cúbics anuals que defensava el govern català. Així, Departament considera que la fixació d’aquest cabal mínim respon a les demandes d’aigua a la conca del riu, per abastir els nous regadius projectats. Una realitat que compromet l’aigua disponible als trams més baixos de l’Ebre i també la seua qualitat, molt amenaçada amb l’increment de la concentració salina. En aquest sentit, la Generalitat considera que el mínim fixat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. no té en compte els requeriments ambientals reals del tram més baix de la conca, i el paper dels seus cabals per frenar la intrusió salina i a l’aportació de sediments i nutrients.

Per tot plegat, Vila ha lamentat que “al 2014, el criteri per fixar el cabal d’un riu encara sigui político-territorial”. A més, el govern espanyol tampoc ha considerat les peticions de la Generalitat per revisar i corregir la delimitació, designació, i tipologia de les masses d’aigua al tram baix del riu i al Delta. Segons la Generalitat, aquesta mancança i errors detectats poden comprometre la correcta gestió del Delta, especialment de les zones humides i de l’estuari, una zona declarada Reserva de la Biosfera.

El conseller també ha denunciat que “no hi ha hagut marge per negociar” amb el Ministeri les al·legacions que va presentar el Govern català, i que anaven acompanyades dels corresponents arguments científics i tècnics. Aquestes al·legacions comptaven amb el suport d’entitats, agents socials i econòmics, ajuntaments, partits polítics i associacions ambientals de les Terres de l’Ebre. Així, el conseller ha refermat que “el Govern de la Generalitat està al costat del territori” en la defensa de la conservació del riu. Igualment, s’ha obviat la proposta de cabals ecològics que plantejava la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre.

Imatge arxiu ACN

Manolo Tomàs (PDE): 'Amb el nou pla de l'Ebre aprovat, ja el podem recórrer a Europa'


TORTOSA (Baix Ebre).- Feia setmanes que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) esperava l'aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre en qualsevol moment. Per tant, ja té a punt tota la maquinària de defensa jurídica per poder recórrer el document, tant als tribunals espanyols com a Europa. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha fet aquest divendres una crida a la mobilització social, per combatre un pla que tindrà "efectes devastadors" pel Delta, perquè fixa cabals mínims insuficients i incorpora fins a 450.000 noves hectàrees de regadiu. Així, la PDE transformarà una assemblea informativa prevista per aquest vespre a Amposta en el primer acte de rebuig al Pla de Conca, després que aquest divendres l'ha aprovat el Consell de Ministres.

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Tomàs ha recordat que si s'aplica el cabal previst al pla, pocs més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, suposarà "la mort del Delta" i, a més, es crea "la reserva d'aigua suficient perquè en una segona fase es faci un Pacte Nacional de l'Aigua amb noves propostes de transvasament". A partir de l'aprovació del pla pel Consell de Ministres, la PDE podrà iniciar ja la seua batalla jurídica per tombar el document. "La part positiva de tot és que ara ja podrem defensar-nos. És un mal pla, amb uns efectes devastadors, però un cop aprovat ja podem tirar endavant els mecanismes de defensa jurídics espanyols i europeus", ha manifestat el portaveu.


En aquest lluita, el portaveu de la PDE també confia tenir el suport de les institucions ebrenques i del Govern de la Generalitat. "Ens agradaria no fer-ho sols i que ens acompanyessin fins el final", ha advertit Tomàs.

Junqueras diu que el nou pla de l'Ebre demostra que Catalunya ha de prendre 'les regnes' del seu futur


TORTOSA (Baix Ebre).- El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha estat un dels primers polítics catalans que aquest divendres, en confirmar-se la seua aprovació per part del Consell de Ministres, s’ha manifesta en contra del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Al migdia, a través de Twitter, Junqueras ha piulat que el govern espanyol ha fixat un cabal mínim de l’Ebre “insostenible”. Una mesura que, segons Junqueras, torna a demostrar que “imperiosament” a Catalunya li cal prendre “les regnes” del seu futur. De la mateixa manera, també des d’Esquerra s’ha anunciat que el diputat republicà a Madrid, Alfred Bosch, faria des de Tortosa una primera valoració sobre l’aprovació del nou pla de conca. I és que Bosch participa aquest vespre en l’acte ‘Tortosa en el nou país’, que es fa a les 20.00 hores al Centre Cívic de Ferreries, dintre de la campanya ‘Votar és democràcia’ per donar suport a la consulta del 9 de novembre.


D’altra banda, també el coordinador nacional d’Iniciativa per Catalunya, Joan Herrera, té previst pronunciar-se en les properes hores sobre el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Serà aquest dissabte durant la seua visita al territori, quan inaugurarà la nova seu d’ICV-EUiA a Roquetes. Tot seguit, a Tortosa, Herrera participarà en un homenatge als històrics del PSUC, molt a prop de la casa natal de Rafel Vidiella al barri del Rastre. De moment, Herrera ha retuitejat una piulada d’ICV a les Terres de l’Ebre anunciant la seua visita a Roquetes.

També la diputada de CiU i primera tinent d’alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé, ha afirmat que l’aprovació del pla hidrològic de l’Ebre és una “trista notícia”, però ha afirmat que seguiran lluitant.

Finalment, la diputada Núria Ventura, fins fa unes setmanes primera secretària del PSC a les Terres de l’Ebre, també ha escrit a Twitter que aquest és un “divendres negre” al territori, per l’aprovació d’un pla de conca que posa en perill la supervivència del Delta. Segons Ventura, les conseqüències seran “devastadores” si el nou pla entra en vigor.

L'alcalde de Tortosa rebutja el nou pla de conca perquè 'no satisfà les necessitats del delta de l'Ebre'



TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa i senador de CiU per Tarragona, Ferran Bel, ja s'ha referit a l'aprovació aquest divendres del nou Pla Hidrològic de Conca de l'Ebre. Poc després de saber-se l'aprovació del pla per part del Consell de Ministres del Govern de l'Estat, Bel ha fet una primera valoració per desmentir que el cabal mínim previst puga satisfer les necessitats del Delta de l'Ebre, tal i com ha assegurat la vicepresidenta de l'executiu central. "En cap cas cobreix les necessitats d'aigua que requereix el delta i les Terres de l'Ebre", ha indicat l'alcalde tortosí.

A més, Bel ha recordat que l'aprovació del pla arriba amb retard, i s'ha preguntat si en el transcurs d'aquesta demora el govern del Partit Popular ha pogut incloure alguna modificació substancial "que ningú coneix". En relació a les inversions que porta associades el pla, Bel les ha qualificat d'"absoluta fal·làcia", en la mesura que s'haurien d'executar abans d'acabar aquest exercici, coincidint amb el final de la vigència d'aquest Pla Hidrològic. Una circumstància que fa "materialment impossible" la seua execució, ja que no disposen de consignació pressupostària ni de temps material per executar-les. En alguns casos, ha afegit l'alcalde, no hi hauria ni tan sols el termini suficient per redactar els projectes.


Bel també ha recordat que l'Ajuntament de Tortosa ha manifestat en diferents ocasions la seua disconformitat amb aquest pla, i que va presentar unes al·legacions que van ser rebutjades. Finalment, l'alcalde ha qualificat de "maniobra" l'aprovació del pla, ja que malgrat que es pot recórrer als tribunals, no es resoldrà fins molt després que expiri el seu període de vigència.

 Imatge, Ferran Bel a Twitter

El Consell de Ministres aprova el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre amb un cabal mínim de 100 metres cúbics per segon


MADRID.- El Consell de Ministres ha aprovat, finalment, el nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s'havia fixat el mateix Ministeri d'Agricultura, el document ha rebut aquest divendres el llum verd de l'executiu espanyol, tot i tenir el rebuig frontal de la Generalitat i de la majoria de les institucions les Terres de l'Ebre, a més de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Entre altres, el pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com la PDE consideren "insuficient" aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l'Aigua, limita el cabal del tram final de l'Ebre a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al regadiu, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment, la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El pla aprovat reserva per al tram final un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà, i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre.

El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics. La portaveu i vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que els cabals "s'han definit després d'un ampli procés de participació i aplicant criteris cientificotècnics" i, ha dit, "satisfan les necessitats del Delta i són factibles gràcies a l'existència de l'embassament de Mequinensa". Sáenz de Santamaría també ha especificat les inversions que comportarà el nou pla hidrològic, de més de 2.500 milions d'euros.

Via ACN
Imatge Europa Press

'Més Europa, més social i més d’esquerres', article de Joan Sabaté


El proper 25 de maig estem convocats a les eleccions europees per escollir el nou Parlament Europeu. El context de la crisi econòmica, amb una especial afectació a l’àmbit regional europeu i la tensió entre avançar en la construcció europea aprofitant l’impuls del Tractat de Lisboa i les tendències nacionalistes euròfobes fan que aquesta convocatòria electoral tingui una rellevància inèdita fins ara.

La Unió Europea es deriva del Tractat de Roma del 1957 que va donar lloc a la Comunitat Econòmica Europea i que pretenia generar un espai obert d’intercanvi econòmic amb l’objectiu de ser més competitius però sobretot de superar els nacionalismes que havien devastat el continent la primera meitat del segle XX. L’any 1992 el Tractat de Maastricht consagra la Unió Monetària, que significa un important pas endavant i el 2007 el Tractat de Lisboa significa avançar més en el reforçament de les institucions europees, donant molt més poder i protagonisme al Parlament Europeu i reforçant els mecanismes de decisió al Consell Europeu evitant en molts de casos l’obligació d’unanimitat entre els estats membres. La crisi econòmica actual ha posat en evidència les mancances de la construcció europea. Una unió monetària i no econòmica dificulta el creixement harmònic dels vint-i-vuit països de la Unió i sense una política econòmica unitària, un sistema financer homogeni i un Banc Central Europeu que faci veritablement de tal, com la Reserva Federal dels EUA, no és possible ser competitius, assegurar el creixement i, com a conseqüència, garantir la creació de llocs de treball i de manteniment de l’estat del benestar.

Els socialistes europeus abordem aquestes eleccions, de les que sortirà també el nou president de la Comissió Europea, fent una clara aposta per reforçar la Unió (Més Europa) enfront dels nacionalismes euroescèptiscs o fins i tot euròfobs. Espanya i Catalunya ens hem beneficiat molt de la pertinença a la Unió Europea i ara més que mai ens convé continuar avançant en el procés, construir Europa pensant en les persones.

Davant dels nacionalismes i populismes que qüestionen Europa, cal participar democràticament per canviar les institucions i les polítiques. Volem més Europa, més social i més d’esquerres.

Joan Sabaté Borràs
és senador socialista i portaveu de l’Entesa pel Progrés de Catalunya a la Comissió Mixta Congrés-Senat per la Unió Europea

El Consell Comarcal del Baix Ebre impulsa la construcció d'un nou embarcador de la via verda a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- El Consell Comarcal del Baix Ebre impulsarà la construcció d’un nou embarcador a la ciutat de Tortosa, vinculat a l’aprofitament turístic de la via verda. El projecte tindrà un pressupost d’uns 90.000 euros i es finançarà gràcies a la reversió de la taxa turística de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. El nou embarcador, d’acord amb l’Ajuntament de Tortosa, quedaria instal·lat al nou passeig fluvial que es va construir arran de riu, a l’altura del mercat municipal i connectat amb la via verda a través de l’antic pont del tren. Així ho ha explicat aquest divendres a Canal 21 Ebre el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler. I és que el consell del Baix Ebre ha estat l’ens local que ha tramitat la sol·licitud de l’ajut amb el Departament d’Empresa i Ocupació, tot i que el projecte global per al conjunt del territori s’ha coordinat des de la Delegació de la Generalitat.

En el cas específic del Baix Ebre, la reversió de la taxa turística servirà per fer diverses actuacions de millora a la via verda i també al GR-92. Així, es farà l’arranjament del camí de ronda entre l’Ampolla, el Perelló i l’Ametlla de Mar. El motiu és que el govern de l’Estat ha argumentat que no té recursos per finançar un projecte que des del Baix Ebre ja havien rebaixat de 4 milions a només 400.000 euros, ja que consideren el GR-92 com un atractiu turístic de primer ordre. Paral·lelament, la inversió a la via verda també preveu la museïtzació del nou centre ambiental que s’ha de fer a l’antiga estació de Benifallet.

A banda, el consell del Baix Ebre també ha previst una actuació més concreta a la població de l’Ametlla de Mar, tenint en compte que és el municipi de les Terres de l’Ebre que durant el 2013 més va recaptar per a la Generalitat a partir de la taxa turística. Segons Soler, es tracta d’un projecte relacionat amb les ciutats intel·ligents i de millora de les platges, que el consistori de la Cala haurà de detallar més endavant.

Finalment, el president del Baix Ebre ha conclòs que les obres del nou centre d’innovació i de desenvolupament turístic de Deltebre podrien començar de manera imminent, ja que només falta que l’Ajuntament aprove la llicència d’obres corresponent.

Bel (CiU): 'En una Catalunya estat, les pensions serien millors'


JESÚS(Baix Ebre).- "Que no amenacin amb les pensions, perquè en una Catalunya estat serien millors". Així ho va afirmar l’alcalde de Tortosa i senador de CiU, Ferran Bel, durant la xerrada que va fer dijous al vespre als jubilats del poble de Jesús. Bel va repassar la situació econòmica actual i va acabar pronosticant un futur millor en una Catalunya estat. Bel va ser invitat pel casal de jubilats Sant Francesc a pronunciar una conferència a la sala Jordi Brull de l’EMD de Jesús, per tractar diversos temes d’actualitat nacional.

En el marc de la xerrada, les inquietuds dels jubilats es van centrar, sobretot, amb l’amenaça i la por a que no es pagaran les pensions si Catalunya assoleix l'estat propi. L’alcalde, que professionalment és economista i imparteix classes de fiscalitat a la URV, va confirmar que, en tot cas, "les pensions serien millor" en cas de separació, ja que a Catalunya hi ha més gent que aporta al sistema de repartiment de les pensions i té una població menys envellida que la resta de l’Estat. “Les pensions les paguem els qui ara estem cotitzant, per tant, si a Catalunya hi ha un pèl més de població activa és obvi que sortirem guanyant”, va dir Bel.

Tot això, “sense comptar amb els 16.000 milions d'euros que se’n van i no tornen de Madrid", concretament el 8% del PIB. "Amb aquests diners, tindríem una situació més favorable que la que estem tenint”, va afegir-hi. "A més de ser molt solidaris, hem hagut d’escoltar que en d’altres comunitats amb els nostres diners disminueixen l’IRPF o paguen l’extra als funcionaris o fan arribar l’AVE a poblacions gairebé fantasma. Com poden explicar que Extremadura tingui el 33% de la població treballant de funcionari?”, va preguntar-se el senador de CiU.

Finalment, Bel va voler recordar que perquè Catalunya sigui un estat, el primer que cal fer és votar a la consulta “que ens volen impedir que celebrem". "Quin països volen evitar al segle XXI que la població sigui consultada? Hi ha res més democràtic que una urna? Doncs, hi ha gent a l’Estat espanyol que no ho entén o no li interessa. Per què serà?”, va insistir. L’acte va acollir un públic força nombrós persones i va comptar amb la presència de Víctor Ferrando, regidor jesusenc, i Pere Panisello, president de l’EMD de Jesús.

Imatge Marc Pelejà a Twitter

Móra d'Ebre aprova per unanimitat la resolució del contracte del complex i el pàrquing del barranc de les Moreres


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Móra d'Ebre va aprovar aquest dijous, per unanimitat, la incoació de l'expedient de resolució de l'adjudicació del projecte de barranc de les Moreres. La decisió es va adoptar davant de la manca de finançament suficient per part de l'empresa adjudicatària com per poder tirar endavant l'execució del projecte. L'alcalde, Joan Piñol, va manifestar que el projecte "no s'ha realitzat per manca de finançament, no pas perquè no sigui viable". Així, va anunciar que el govern de Móra d'Ebre no el descarta, ja que continuaran buscant "la inversió necessària per tirar-lo endavant".

Ara fa un any, l'Ajuntament de Móra d'Ebre va adjudicar a una empresa de Tortosa la construcció i l'explotació d'un complex social i cultural, i d'un pàrquing per a 350 vehicles a la zona del barranc de les Moreres. Un any després de l'adjudicació, s'ha constatat que l'empresa no ha aconseguit el finançament necessari -de 4 milions d'euros- per poder tirar endavant el projecte, valorat en un total en 6 milions.

Joan Piñol, en l'explicació de motius, va lamentar que finalment aquesta inversió no s'hagi pogut tirar endavant i va entonar el mea culpa en nom de l'equip de govern per no haver aconseguit materialitzar una iniciativa que "ha pogut generar expectatives econòmiques i laborals a moltes persones". Tot i això, Piñol va reiterar que el projecte és molt interessant, per la qual cosa continuaran "treballant" per intentar fer-lo realitat.

En el torn de debat, el portaveu d'ERC, Josep A. Moreno, va lamentar que s'hagi hagut de descartar el projecte, però va recordar que el seu grup sempre va veure amb "molt escepticisme" el projecte i va expressar "dubtes" sobre la seua viabilitat econòmica". Moreno va qualificar el barranc de les Moreres de "projecte estrella" de l'equip de govern i va criticar que s'aixequessin excessives expectatives.

Per la seua banda, Josep Solé (PSC) va dir que els socialistes van considerar que l'obra "era bona", però també van manifestar clarament que no li veien "viabilitat econòmica". Solé, dirigint-se a Piñol, va afirmar: "Celebrem que es mantingui viu el projecte, però hem de tocar de peus a terra i tindre en compte sempre la viabilitat econòmica" d'iniciatives com aquesta.

A aquestes crítiques, l'alcalde va replicar dient que l'adjudicació del projecte es resol no perquè no sigui viable des del punt de vista econòmic sinó perquè l'empresa adjudicatària ha tingut problemes de finançament en l'actual context de crisi i de restricció del crèdit bancari. Piñol considera que l'obligació del govern de l'Ajuntament, de l'actual i dels futurs, és d'intentar tirar endavant projectes que generin activitat econòmica i expectatives, tot i assumint el risc que comporten iniciatives d'aquestes característiques que, de vegades, no s'acaben de materialitzar.

El projecte comptava amb dos milions d'euros de finançament públic, provinents dels fons que té atorgats Móra d'Ebre en el marc de la Llei de barris, uns diners que ara s'hauran de destinar a altres projectes. En aquest sentit, l'alcalde va voler llançar un missatge de tranquil·litat i va indicar: "Tenim quatre anys per fer les inversions de la Llei de barris", per la qual cosa confia tancar el mandat actual amb un nivell d'execució d'aquest programa d'inversions al nucli antic en uns paràmetres similars als del mandat anterior.

Segons es va donar a conèixer en la sessió plenària, l'empresa adjudicatària del projecte del barranc de les Moreres va consignar a l'Ajuntament una fiança econòmica amb un import suficient que, arribat el cas, garanteix que l'Ajuntament pugui recuperar els diners que ha gastat en la tramitació de l'expedient.

27 de febrer del 2014

La negocació de la UE Rapitenca amb un grup inversor queda en suspens i ajornen l'assemblea


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- La Unió Esportiva Rapitenca ha decidit ajornar l'assemblea extraordinària de socis que incialment s'havia convocat per aquest divendres. En declaracions a Canal 21 Ebre, el president del club, Ramon Muñoz, ha anunciat aquest dijous que les clàusules del precontracte que el grup inversor va fer arribar a la Rapitenca mostraven alguns punts que el club veu "molt complicat d'acceptar" per tirar endavant la futura ciutat esportiva. I és que el president de la Rapitenca ha confirmat les informacions que apunten que el grup inversor està liderat per en una persona de "dubtosa reputació", que ja ha viscut experiències problemàtiques en altres clubs espanyols, com en el casos del Premià, l'Orihuela, l'Algeciras i La Estrella. Muñoz ha apuntat que s'han mostrat "recelosos" de les seves intencions, i ha sentenciat que l'última paraula la tindrà el soci.

Via Canal 21 Ebre (Judit Brú)

La patronal de l'Ebre aprofita la visita de Gay de Montellà per reclamar l'autovia A7 i l'alta velocitat a l'Aldea


TORTOSA (Baix Ebre).- Els empresaris de les Terres de l’Ebre han reclamat aquest dijous la millora de les infraestructures, perquè això puga generar més llocs de treball al territori. L’Associació d'Empresaris de les Comarques de l'Ebre (AECE) ha trencat el seu silenci i ha aprofitat una visita del president de la patronal Foment del Treball per tornar a reivindicar el tram de l’autovia A7 al seu pas per les Terres de l’Ebre, així com l’aturada dels trens d’alta velocitat a l’estació de l’Aldea.

El president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, s'ha reunit aquest dijous amb la junta de govern de l’AECE. En la reunió s'han posat al damunt de la taula les mancances que arrosseguen les Terres de l’Ebre en l'àmbit de les infraestruecutres. Així, els empresaris han constatat que els preocupa la connexió amb l’alta velocitat del corredor del Mediterrani, i que els trens ràpids s’aturen a l’Aldea. De fet, Gay de Montellà ha afirmat que Tortosa i les Terres de l’Ebre han de quedar connectades amb els grans mercats d’Europa, però també amb els mercats emergents que s’estan configurant a l’Àfrica. Els empresaris també han tornat a reclamar la construcció del tram de l’autovia A7 a les Terres de l’Ebre.

Imatge Canal 21 Ebre

L’institut J. Bau de Tortosa potencia l’aprenentatge de l’anglès en matèries no lingüístiques



TORTOSA (Baix Ebre).- Els alumnes de l’institut Joaquim Bau participaran activament en el Tortosa English Festival, que se celebrarà del 14 al 16 de març, amb la lectura i interpretació de diversos textos en llengua anglesa als diferents nivells de l’ESO. En aquest sentit, el cap d’estudis del centre, Pep Pinyol, ha destacat aquest dijous que aquesta implicació del Joaquim Bau lliga amb els projectes educatius de l’institut, en què l’aprenentatge de l’anglès té el suport dels altres departaments. Així, l’institut Joaquim Bau fa temps que està implementat la llengua anglesa en matèries no lingüístiques, com ara la tecnologia, la física i química, o les matemàtiques. Pinyol ho ha explicat durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

D’altra banda, el departament d'Anglès de l’institut Joaquim Bau ha organitzat el concurs Fonix, de promoció de la llengua anglesa. En aquesta edició hi han participat alumnes de tercer d'ESO i de segon de Batxillerat. Un alumne de cada nivell passarà a la fase de Tarragona, que se celebra l’1 de març a la URV. Durant la mateixa entrevista, Pinyol ha remarcat la importància d’aquest concurs que busca millorar l’expressió oral. De la mateixa manera, ha recordat que un dels reptes del Joaquim Bau és poder impartir un batxillerat internacional. Un projecte que busca que els alumnes puguen accedir a qualsevol universitat del món amb totes les garanties.

Finalment, amb motiu del período de preinscripció, el cap d’estudis ha explicat com serà la jornada de portes obertes que l’institut Joaquim Bau ha programat per al projer dijous, 6 de març, a partir de les cinc de la tarda. A més d’una visita a les instal·lacions del centre, també hi haurà una xerrada informativa per a les famílies, a partir de les vuit del vespre.

Sant Jaume d’Enveja assumirà el 95% de la plusvàlua dels afectats per un desnonament



SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià).- El ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha aprovat aquesta setmana les bases per als ajuts socials per desnonaments, destinades a sufragar les despeses derivades de la transmissió de l’habitatge habitual per aquelles persones que es queden sense casa per una execució hipotecària. Així, costejaran en un 95% l’impost de la plusvàlua. La regidora de Promoció Econòmica, Bibiana Porres, ha explicat aquest dijous que han aprovat unes bases amb unes condicions laxes, perquè es puguen acollir tots els veïns de Sant Jaume d’Enveja que porten dos anys residint al municipi, sempre que l’habitatge embargat per l’entitat bancària siga la primera residència dels afectats per la hipoteca. Així, Porres ha remarcat que no s’han trobat encara amb el cas de cap persona desnonada que haja hagut de pagar la plusvàlua, com sí que ja s’ha produït en altres poblacions del territori, però que han volgut avançar-se al problema perquè hi ha molta gent a Sant Jaume d’Enveja que està passant per dificultats.

Presenten la segona edició del Tortosa English Festival, carregada de novetats per a totes les edats



TORTOSA (Baix Ebre).- Tortosa serà l'escenari, del 14 al 16 de març, de la segona edició del Tortosa English Festival, un esdeveniment amb el qual es vol aportar un millor coneixement de l'anglès a les Terres de l'Ebre. Dins del certamen hi ha diferents activitats destinadess a xiquets i adults, que busquen que els participants aprenguin i millorin l'anglès. El festival és obert a la participació de tothom. Organitzat per la Tortosa English Festival Association, el festival repetirà l'Inter School Debate, amb la participació dels centres docents de la ciutat, però al campus de les Terres de l'Ebre.

Una altra novetat destacada és l'English Afternoon High Tea & Chat a la pastisseria Peralta, amb converses entre estudiants d'anglès i nadius, i també la Family Entertainment Show a la Cripta de la reparació, amb activitats lúdiques on hi podran participar pares i fills. També cal destacar el Car Boot Sale, una activitat força arrelada al Regne Unit que consisteix en posar al maleter del cotxe tot allò que tingues per casa i que no necessites o no utilitzes, i anar fins a l'Auditori Felip Pedrell per vendre-les a la gent que les vulgui.

Via Canal 21 Ebre

La PAH Ebre evita l'obertura de Catalunya Caixa a Tortosa per rebutjar l'estratègia de denúncies de l'entitat


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) de les Terres de l'Ebre ha realitzat aquest dijous al matí una acció de protesta contra l'oficina de Catalunya Caixa de la Plaça d'Alfons XII a Tortosa, tot evitant l'obertura de la sucursal. Segons la PAH, l'acció és una resposta a les denúncies interposades per l'entitat contra quatre membres de la PAH Tarragona el passat 4 de desembre, "mentre intentaven buscar un apropament al diàleg amb l'entitat, per tal de solucionar els casos més urgents".


La PAH Terres de l'Ebre, juntament amb altres plataformes de les comarques de la província de Tarragona s'ha volgut solidaritzar amb les accions que PAH Tarragona està duen a terme des del passat divendres, 21 de febrer, i fins que Caixa Catalunya retire les quatre denúncies. "Reiterem que estes accions continuaran de forma indefinida a totes les oficines de Catalunya Caixa de la província, fins que se solucioni el problema", han advertit.

També han recordat que actualment la PAH Terres de l'Ebre compta amb set casos de famílies afectades per aquesta mateixa entitat, i que es troben "en un moment de bloqueig en les negociacions". Segons han dit, el director de recuperacions de Catalunya Caixa es nega a negociar amb la PAH. "A més a més, Catalunya Caixa té previst durant este mes de març tancar pràcticament totes les oficines dels municipis petits de les Terres de l'Ebre, fet que agreujarà encara més la situació de les afectades, que hauran de desplaçar-se de les seves poblacions si volen ser ateses", han conclòs.

Imatge PAH Terres de l'Ebre

26 de febrer del 2014

Les urgències de la Clínica Terres de l'Ebre, entre les més ben valorades de Catalunya


TORTOSA (Baix Ebre).-  La Clínica Terres de l’Ebre, l’antiga Aliança de Tortosa, ha quedat més ben posicionada que la mitjana dels centres catalans en tots i cadascun dels 31 ítems valorats pels usuaris en l’enquesta que el CatSalut fa anualment entre els hospitals de Catalunya. Aquests 31 ítems inclouen conceptes com ara la comoditat i condicions, el temps d’espera i de visita, el tracte personal dels professionals, la informació rebuda pels usuaris i els familiars, la intimitat, l'organització i la resolució del problema. Destaquen especialment les xifres quant al temps d’espera fins veure el metge i el temps total a urgències, amb un resultat que supera la mitjana de Catalunya per més de 20 punts de diferència en el percentatge de satisfacció.

A més, altres ítems amb resultat estadísticament significatiu superior a la mitjana catalana són l’organització del servei d’urgències, la possibilitat d’estar amb els acompanyants, i si l'usuari va rebre la informació que necessitava de la seua malaltia. La valoració global dels usuaris del servei d’urgències de la Clínica Terres de l'Ebre és de 8,09 sobre 10, sent la mitjana dels hospitals catalans de 7,64. A més, un 84,5% dels usuaris tornaria a aquest servei d’urgències, sent la mitjana de Catalunya del 83%. La Clínica Terres de l’Ebre es va incorporar al Grup Sagessa el gener de 2013, un cop que va ser adquirida per l'Ajuntament de Tortosa.

En llibertat amb càrrecs un veí de l'Aldea enxampat venent cocaïna en un bar de Tortosa


L'ALDEA (Baix Ebre).- Els Mossos d'Esquadra han informat aquest dimecres que el passat 20 de febrer van detenir un veí de l'Aldea, de 41 anys i nacionalitat colombiana, com a presumpte autor d'un delicte contra la salut pública. Agents de paisà el van veure cap a un quart d'una de la matinada sortint d'un cotxe i entrant en un bar de Tortosa d'una manera que els policies van identificar com habitual en l'àmbit de la compra i venda de droga a petita escala. Quan l'home va marxar del bar, el van seguir i el van aturar. A dins del cotxe hi havia 28 embolcalls amb 45 grams de cocaïna i 320 euros en metàl·lic, per la qual cosa se'l va detenir.

Després, també es va inspeccionar el bar i es va multar el responsable per permetre el consum d'estupefaents. En aquesta segona part de l'operatiu, els Mossos van comptar amb el suport de la Policia Local de Tortosa. En el transcurs de la inspecció els agents van localitzar a l'interior del local nou embolcalls de cocaïna a banda de comprovar que es tolerava el consum d'estupefaents. Els agents van denunciar el titular de l'establiment per diverses infraccions administratives.

D'altra banda, pel que fa al detingut per venda de drogues, la policia indica que l'individu va passar a disposició del jutjat de guàrdia de Tortosa el 21 de febrer, i que després de prestar declaració el jutge va decretar que quedés en llibertat amb càrrecs.

Via ACN

Pressió del món local de CiU perquè el nou impost nuclear es puga invertir sobretot al Camp i l'Ebre


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Pressió del món local de CiU a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona perquè les inversions finançades amb el nou impost de la Generalitat a les centrals nuclears es quedin, en bona part, als territoris afectats aquesta indústria. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar uns 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. La previsió del Govern és que, si se supera el tràmit parlamentari, l'impost pugui entrar en vigor al mes de juliol. Per això, alcaldes i regidors de CiU de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs, i la presidenta de la federació de CDC a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, van reunir-se la setmana passada a Móra d’Ebre amb el portaveu del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, i amb la diputada ampostina de CiU, Annabel Marcos, per demanar que el nou impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica reverteixi una part a la zona on estan ubicades les centrals nuclears catalanes.

En aquest mateix sentit també es va manifestar fa uns dies l'alcalde de Tivissa i president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Jordi Jardí, que també és president de la Mesa d'Alcaldes per l'Energia de Catalunya (MADE), va afirmar -durant una entrevista a Canal 21 Ebre- que "aquest impost ha de ser sostenible i també quedar-se a la Ribera d’Ebre, al Baix Camp i als entorns nuclears que estan molt ben especificats als plans d’emergència". "Amb tots els respectes per a tothom, no entendria que això acabés invertint-se en infraestructures al Pla de l’Estany o al Pallars Sobirà", va aclarir Jardí, tot remarcant que "per un tema de risc i també per afectacions, les inversions finançades amb aquest nou impost haurien de quedar-se al lloc on hi ha el risc i les afectacions".

De la mateixa manera, el president riberenc va manifestar la seua preocupació per aquest nou impost de la Generalitat. "Cal recordar que l’Estat espanyol fa uns mesos també va aprovar un impost per a les centrals de producció energètica, i no només a les nuclears. Unes mesures que s’estan carregant el sector de les energies renovables d’una manera improcedent. No s’han pensat bé com aquestes mesures estan atacant un sector tan estratègic per a un país com és el sector de l’energia. I l’última vegada que van aplicar un impost, al Consell de la Ribera d’Ebre ens van retallar les aportacions voluntàries que feien les companyies elèctriques, i que feien que el nostre consell tingués un fet diferencial amb els altres de Catalunya en qüestions tan bàsiques com els serveis socials i de cara a les persones".



D'altra banda, la reunió de Móra d'Ebre va ser instada pels càrrecs electes de la federació al territori, perquè la reversió d’una part d’aquest nou impost servisca per millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de la zona. Un territori que, al llarg dels anys, "ha estat solidari amb el país i ha fet possible, amb l’activitat econòmica que representa la producció d’energia elèctrica, que Catalunya haja esdevingut un exemple de desenvolupament econòmic".

Durant la reunió, els alcaldes van defensar que cal prioritzar les zones on estan ubicades les centrals nuclears. Així, també es va va recordar que una part de la Ribera d’Ebre va ser exclosa per la Unesco de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, precisament per l’existència de les dues centrals nuclears d'Ascó. Per la seua banda, Turull va manifestat als alcaldes que el govern és "sensible" a obrir aquesta reflexió. Per tant, el grup parlamentari de CiU s'ha compromès a treballar per arribar a un consens definitiu que reconega "la peculiaritat i la contribució que aquesta zona del sud de Catalunya ha fet en la millora i el desenvolupament integral del país".

Les sales de cinema de Tarragona i Lleida projectaran un anunci turístic de Flix



FLIX (Ribera d'Ebre).- Les sales de cinema de Tarragona i Lleida projectaran un espot publicitari sobre turisme de Flix, que a l'abril del 2012 ja es va passar en quatre cinemes de Barcelona. L'anunci té una durada de 22 segons i inclou imatges de llocs representatius d'aquesta població de la Ribera d'Ebre, així com de pràctiques esportives al riu i de la gastronomia local. Durant les properes setmanes l'espot es podrà veure als cinemes de les Gavarres, a Tarragona, mentre durant l'abril i el maig es projectarà als cinemes d'Alpicat, a Lleida. Com a lema de la campanya, l'anunci destaca que Flix és "on l'Ebre passa dos vegades", per l'existència del meandre, la flexió de l'Ebre que també dóna nom a la població.

Crida de l'alcalde de Santa Bàrbara al territori per 'fer costat al Xerta-Sénia i fer que funcioni’



SANTA BÀRBARA (Montsià).- L’alcalde de Santa Bàrbara ha afirmat aquest dimecres que confia en què el Departament d’Agricultura acabarà fent costat als pagesos del Baix Ebre i el Montsià, a l’hora de costejar els tractaments contra la plaga de la mosca de l’oliva. Jordi Boronat ha recordat que Agricultura, al marge del partit que ha governat el país, sempre ha donat suport a la pagesia. A més, en la mateixa entrevista a Canal 21 Ebre, l’alcalde de Santa Bàrbara ha valorat molt positivament el nou pla director dels masets i casetes de camp a les Terres de l’Ebre. Finalment, també ha defensat la posada en funcionament del canal de Xerta-Sénia, i ha fet una crida a les institucions del territori perquè reclamin l’aprofitament de la concessió d’aquest regadiu. Segons Boronat, cal fer costat al Xerta-Sénia i fer que funcioni, ja que ajudarà a estabilitzar la collita de cítrics i d’olives a l’interior del Baix Ebre i del Montsià.

Boronat esgotarà el mandat a l’alcaldia, tot i no repetir com a candidat de CiU a Santa Bàrbara


SANTA BÀRBARA (Montsià).-L’alcalde de Santa Bàrbara, Jordi Boronat, ha afirmat aquest dimecres que esgotarà l’actual mandat, tot i que fa unes setmanes anunciés que no repetirà com candidat de CiU a les eleccions municipals del 2015. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Boronat ha recordat que porta 20 anys a l’Ajuntament i els darrers vuit anys com a alcalde. Per tant, considera que és necessari girar full, dir adéu a la política municipal, i renovar el projecte de CiU a Santa Bàrbara. Així, l’alcalde ha volgut destacar la feina que està fent el futur candidat de CiU, el regidor Alfred Blanch, qui ha tirat endavant projectes importants com la reforma de les instal·lacions esportives o l’ampliació de l’escola Jaume Balmes. Però Boronat ha afegit que no tenen previst provocar un relleu a l’alcaldia abans del final del mandat, i que el seu compromís és esgotar els quatre anys i permetre que el veïnat puga triar el nou alcalde de Santa Bàrbara.

De fet, Boronat ha deixat clar que la seua voluntat és deixar completament la vida política municipal. Això sí, abans de plegar voldria tirar endavant dos projectes fonamentals per a Santa Bàrbara com són la urbanització del carrer Victòria, per evitar les futures inundacions del barranc que travessa la població, i la reforma de l’edifici de l’Ajuntament. Segons l’alcalde, les primeres dues fases de la canalització del barranc del Pelós començaran aquest 2014, i la rehabilitació de l’ajuntament ja té garantida una subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

Finalment, l’alcalde planer ha destacat que Santa Bàrbara ha pogut tirar endavant, aquest principi d’any, tant la posada en funcionament del Centre Municipal de Serveis Públics com l’ampliació de l’escola Jaume Balmes. Dos projectes en què ha estat necessària la implicació econòmica del consistori. Boronat ha destacat que les arques municipals estan sanejades, i que això també els permet tirar endavant obres que generen ocupació al municipi, com ara l’arranjament del passeig de les Escoles o la creació del parc de la Independència.

25 de febrer del 2014

Els Quicos guanyen el premi Enderrock a la millor cançó amb el ‘Sóc d’allà baix’



TORTOSA (Baix Ebre).- El tema ‘Sóc d’allà baix’ s’ha emportat el premi Enderrock a la millor cançó per votació popular en l’apartat folk dels Premis Enderrock 2014. El tema està inclòs en el darrer disc de Quico el Célio,el Noi i el Mut de Ferreries, ’20 anys’. Amb aquest guardó, els Quicos sumen ja un total de 10 premis Enderrock al llarg de la seua trajectòria artística, des del 1998 fins a avui. En el mateix apartat, el grup Ebri Knight ha obtingut el premi al millor disc. Els Catarres han estat els guanyadors dels dos premis en la categoría de pop-rock, mentre que El Petit de Cal Eril i Miquel Abras & Cesc Freixas han compartit els dos màxims guardons en l’apartat de cançó. Els resultats s’han donat a conéixer aquest dimarts en una roda de premsa celebrada al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona. La gala dels Premis Enderrock 2014 se celebrarà el dijous 13 de març a les 20h al Teatre Municipal de Girona.



Imatge Túbal Espectacles

ICV porta al ple de Tortosa l'aprovació de mesures per evitar la 'pobresa energètica'



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal Iniciativa-Entesa per Tortosa ha anunciat aquest dimarts que al ple ordinari del proper mes de març portaran a debat una moció que recull una sèrie de propostes per evitar la pobresa energètica al municipi. I és que calculen que un 15% de la població podria estar en situació d'exclusió social. En la moció es demanarà que l'Ajuntament garantisca l'accés als consums energètics mínims vitals per a tothom.

Iniciativa també proposarà la creació d'una Taula sobre Pobresa Energètica, on estiguen representants tots els grups municipals, agents econòmics i socials, a més de les empreses energètiques, amb la finalitat de buscar solucions conjuntes; es demanarà que es reforçe -per part de l'Ajuntament- l'atenció a les famílies afectades, i que faci d'intermediari i negocie amb les companyies elèctriques per evitar els talls i es garanteixin els serveis mínims. La moció també demanarà a l'Estat espanyol que congele les tarifes de llum i gas per al 2014.

El portaveu d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha insistit en què l'Ajuntament no es pot quedar de braços creuats davant una situació que pateixen molts ciutadans. D'altra banda, ICV realitzarà l'11 de març una xerrada informativa titulada " El preu de l'electricitat a l'Estat espanyol i la comparativa amb Europa. Per què aquí paguem més?" del diplomàtic internacional, expert en temes europeus i candidat d'ICV a les eleccions europees, Ernest Urtasun, on s'analitzarà la situació energètica a Espanya i es denunciarà l'oligopoli que s'ha conformat amb el suport del PP i del PSOE. Ja el 28 de març, Iniciativa organitzarà un taller titulat "L'estafa elèctrica", obert a tots els ciutadans on s'explicarà com interpretar la factura de la llum i com, amb unes simples gestions, es poden estalviar molt diners cada mes.

Via Canal 21 Ebre

El PSC de l'Ebre crida els ajuntaments del territori a rebel·lar-se contra la reforma local del PP



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació del PSC a les Terres de l'Ebre ha fet aquest dimarts una crida als ajuntaments del territori, perquè se sumin al procés del PSC-PSOE per presentar un recurs al Tribunal Constitucional en defensa de l'autonomia local i en rebuig a la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). Adverteixen que aquesta Llei, que entrarà en vigor al 2015, buidarà de contingut els ajuntaments, ja que es quedaran sense competències però també mercantilitzarà els serveis públics. El termini per presentar el recurs finalitza el proper 10 de març, per la qual cosa els socialistes de l'Ebre han demanat als ajuntaments que convoquin sessions plenàries el més aviat possible i aprovin presentar el recurs al Tribunal Constitucional.

De fet, el recurs serà presentat via parlamentària pel PSOE, però també es necessita l'aprovació de 1.200 ajuntaments i d'una sisena part dels habitants. L'alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, ha insistit que la Llei afectarà molt als ciutadans, però que aquests potser no se n'adonaran fins que els ajuntaments hauran de deixar de prestar serveis bàsics, com poden ser les escoles bressol o les piscines municipals. I és que, segons han explicat els socialistes, des de l'administració central s'establirà el que anomenen "cost efectiu" per tal de determinar el que consideren que ha de costar un determinat servei. Així, si l'ajuntament supera aquest cost, se li traurà la competència. L'alcalde de Godall, Francesc Miró, ha insistit que aquesta Llei el que busca es mercantilitzar els serveis públics. Des del PSC de l'Ebre també han recordat que amb la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local del PP només es podran crear consorcis sempre que es vegi clara la seua viabilitat, mentre que les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) perdran les seues competències.

Via Canal 21 Ebre 
Imatge PSC Terres de l'Ebre

L’arribada de ‘Iaia!’ a Tortosa serà un homenatge a Montserrat Carulla en el seu possible adéu definitiu als escenaris



TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Joaquim del Pino, ha afirmat aquest dimarts que la representació de l’obra ‘Iaia!’, prevista per al proper 16 de maig al teatre auditori Felip Pedrell, podria ser l’adéu definitiu de l’actriu Montserrat Carulla als escenaris. En declaracions a Canal 21 Ebre, Del Pino ha remarcat que hi ha moltes possibilitats que l’actuació de Tortosa siga la que tancarà la gira d’aquest muntatge teatral dirigit pel nét de l’actriu, Roger Peña, i per tant una oportunitat per acomiadar Carulla després d’una llarga trajectòria com a reina del teatre català. De fet, el regidor de Cultura ha destacat que l’auditori de Tortosa serà un bon lloc per retre homenatge amb Montserrat Carulla, que té arrels familiars al Mas de Barberans.

Del Pino ha posat l’arribada de la gira de ‘Iaia!’ com a exemple del tipus d’obres populars i de qualitat que volen programar a l’auditori Felip Pedrell. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha fet un balanç positiu de les dades del 2013, quan el teatre auditori Felip Pedrell ha millorat els seus registres d’espectadors en un 31%, i els ingressos per venda d’entrades en un 41%. Unes dades més positives encara quan el creixement de públic al teatre de Tortosa contrasta amb la crisi que el sector pateix arreu del país, a causa de la pujada de l’IVA cultural fins al 21%. Així, Del Pino ha recordat que en el cas de Tortosa el preu de les entrades no s’ha apujat perquè el consistori ha assumit l’increment de l’IVA. Una altra dada positiva, segons Del Pino, és que el nombre d’entrades i per tant d’espectadors al cicle Diumenges en Família ha crescut un 75%.

En la mateixa entrevista, Del Pino ha explicat que volen seguir impulsant tant l’escola municipal de teatre com la companyia Lo Tat, així com potenciar la Mostra de Teatre Amateur de les Terres de l’Ebre. D’altra banda, el regidor de Cultura ha destacat les bones xifres de la biblioteca Marcel·lí Domingo i ha fet un balanç molt positiu del primer any de funcionament del nou Museu de Tortosa. Un espai que també organitzarà diverses activitats culturals, com un espectacle de titelles de Tirant Lo Blanch, el 30 de març, o una maridatge de vins amb música de Felip Pedrell, el 26 d’abril, a més de noves exposicions.

El PSC de Tortosa anuncia el 5 d'abril com a data per a les primàries, amb Enric Roig com a únic precandidat confirmat


TORTOSA (Baix Ebre).- El PSC de Tortosa celebrarà eleccions primàries el dissabte 5 d’abril, per escollir el seu alcaldable a les eleccions municipals del 2015. Hi podran votar tots els afiliats de l’agrupació local del PSC de Tortosa, tant militants com simpatitzants. Serà el primer cop que un partit polític escull el seu alcaldable a Tortosa amb una convocatòria d’aquestes característiques. De moment, l'actual regidor del grup del PSC, Enric Roig, ha estat l'únic que ha confirmat la seua intenció d'optar a unes primàries que ja tenen data.

El període de presentació de candidatures es tancarà el proper 10 de març. Podrà  ser candidat o candidata a les primàries qualsevol persona que tinga l’aval del 20% dels militants de l’agrupació de Tortosa. Una persona només podrà avalar a un precandidat o precandidata. Les eleccions, que es realitzaran a la mateixa seu del PSC de Tortosa, seran a una sola volta.

Amb la posada en marxa del procés de primàries, des del PSC de Tortosa s'ha fet aquest dimarts una crida a la militància a participar activament en aquesta iniciativa, ja que "és una aposta clara per la transparència, la regeneració política i la democràcia interna". De fet, el lema de les primàries és “El canvi a Tortosa comença amb el teu vot”. D'altra banda, el PSC ha volgut destacar que per participar a les eleccions primàries municipals no cal fer cap aportació econòmica. 

El procés de primàries el coordinarà la Comissió Electoral del PSC, a través de la Secretaria d’Organització del PSC i de la federació del PSC de l’Ebre, que seran els màxims responsables del dispositiu electoral que ha de permetre el desenvolupament de les eleccions primàries, "promovent la màxima participació amb total garantia de neutralitat i transparència".

ERC de Deltebre renova l'executiva local, amb Vanessa Callau com a nova presidenta


DELTEBRE (Baix Ebre).- ERC ha renovat la seua executiva a Deltebre, amb Vanessa Callau com a nova presidenta. Dissabte passat es va poder formalitzar la constitució de la nova executiva local d'Esquerra, després de mesos sense que cristal·litzés cap candidatura. Finalment, i davant d'una nova convocatòria, s’hi va presentar una única candidatura encapçalada per Callau. En aquest sentit, la nova presidenta i la seua executiva van rebre el suport del 99% dels militants que van assistir a l’assemblea. El mes de desembre passat, ERC de Deltebre havia dissolt la seua executiva provisional, en plena polèmica per la compra dels terrenys del Molí dels Mirons per part del portaveu municipal i exalcalde, Gervasi Aspa.


Callau, diplomada en Magisteri, es va mostrar "il·lusionada" davant aquest nou repte, i va fixar diferents objectius per treballar de manera immediata. "Primerament, actuarem per augmentar la consciència independentista al nostre municipi i el compromís en la consulta del 9 de novembre a partir de la campanya nacional Votar és democràcia", va afirmar Callau, que va reivindicar el projecte d’Esquerra,"‘com un projecte que està més viu que mai, realista i amb un futur encoratjador". Així, en nom de la nova executiva, Callau va fer un crida als militants i simpatitzants assistents perquè "formin part activa del projecte d’Esquerra i s’impliquin, encara més, en el teixit associatiu municipal, per escoltar les propostes, necessitats i inquietuds del poble". Segons Callau, ERC ha de fer de "corretja de transmissió entre la ciutadania i els nostres representants, amb l’objectiu de sumar per fer un poble millor, i això exigeix més implicació".

La nova executiva local d'ERC de Deltebre, a més de Callau, tindrà diverses secretaries: Elena Navarro (Organització), Alejandro Callau (Finances), Òscar Ortiga (Imatge i Comunicació), Salomé Bertomeu (Dona); Joan Sebastià Colomines (Política Municipal), Gervasi Aspa (portaveu del grup municipal) i Benjamí Vizcarro, Adela Aloguín i Josep Valldepérez (vocals).

El centre d'art Lo Pati d'Amposta programa un cicle de cinema que s'obrirà amb 'La Plaga'


AMPOSTA (Montsià).- 'La Plaga', la pel·lícula de Neus Ballús triomfadora als VI Premis Gaudí, arribarà a Amposta el proper 15 de març, amb una projecció molt especial. El passi del film es farà a les 20.30 hores a Lo Pati, Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, amb la presència de la mateixa Ballús idel productor, Pau Subiràs, dintre del cicle Cinema al Pati. Es tracta d'un projecte que naix de la necessitat d'apropar aquells treballs cinematogràfics que, per la seua pròpia naturalesa i per l’estat crític de la distribució actual, no arriben a les pantalles tradicionals. És a dir, cinema d’autor, documentals de creació i cinema independent de diferents procedències, sempre baix un denominador comú: la qualitat i facilitar l’accés als treballs de difícil distribució, respectant al màxim possible les condicions òptimes de projecció. En aquest sentit, l'entorn museístic reforça la vessant artística de les propostes, sovint destinades al circuit de cinemes en versió original de les grans ciutats i festivals internacionals, posant especial atenció en les produccions nacionals.

De fet, Cinema al Pati neix amb la voluntat de programar activitats al voltant del cinema i la creació cinematogràfica al llarg de l’any. Així, pel maig 2014 s’ha programat un minifestival de tres dies, Paisatge actor, que complementarà i enriquirà l’exposició Paisatge motor, que just clourà uns dies abans. Així, l’activitat arrancarà ja, el proper dissabte 15 de març amb la pel·lícula catalana revelació del 2013, 'La Plaga', de Neus Ballús, excel·lent docuficció que va obrir la secció Forum del festival de Berlín l’any passat, va cloure el D’A –Festival de Cinema d’Autor de Barcelona 2013– i acaba de guanyar els quatre premis més importants als Premis Gaudí 2014 (millor pel·lícula, direcció, guió i muntatge), a més d’estar nominada als Goya 2014 o passar pel Festival de Málaga i els Premis LUX europeus, entre molts d'altres.

Amb la voluntat d’enriquir l’experiència comptaran amb la presència de la directora de la pel.lícula, Neus Ballús, i el productor, Pau Subirós, apropant l’acte creatiu complementant-lo amb el debat. Tots dos són los fundadors de la productora El Kinògraf, i amb la seua pel·lícula 'La Plaga' els ha arribat el reconeixement internacional. A mig camí entre el documental i la ficció, 'La Plaga' parla de la crisis econòmica actual a través de les histories creuades de cinc persones de l’extraradi de Barcelona que lluiten per sobreviure. Els protagonistes s’interpreten a ells mateixos després d’un treball conjunt de més de quatre anys amb la directora, un llarg procés que li ha servit a Ballús per construir un relat commovedor de la vida que bull a les afores de les grans ciutats, entre camps, autopistes i polígons industrials.

24 de febrer del 2014

Canvis de sentit en alguns carrers de Móra d'Ebre per guanyar fluïdesa en el trànsit


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha iniciat els treballs per a fer efectius un seguit de canvis en les direccions de circulació de vehicles en alguns carrers de l'interior del nucli urbà de la població. L'objectiu d'aquesta actuació, que tira endavant la Brigada Municipal d'Obres i Serveis, és millorar la fluïdesa del trànsit rodat pels carrers del centre de la vila i evitar al màxim l'obligació als automobilistes d'haver d'efectuar tombs per l'interior de la vila per desplaçar-se entre llocs situats a poca distància.

És el cas del canvi que s'efectua al carrer de Bonaire, a l'alçada de la cruïlla amb el carrer de Roger de Llúria, per permetre d'ara endavant girar cap al barranc de Faneca des del mateix carrer de Bonaire, tal com s'ha fet tradicionalment. També es practica el canvi de sentit de la circulació rodada al carrer del Trinquet, que d'ara endavant només serà de pujada.

Tot seguit, també es vol canviar el sentit de circulació al tram del carrer del Doctor. Peris des del carrer de Sant Valentí, per la qual cosa desapareixeran els aparcaments situats davant de la floristeria Agrocamp, a fi i efecte de facilitar la circulació de vehicles en direcció al carrer d'Antoni Assens, també tal com ha sigut tradicionalment.

Millora de l'eficicènica energètica dels semàfors

D'altra banda, l'Ajuntament de Móra d'Ebre ha canviat el sistema d'enllumenat incandescent pel sistema LED en els semàfors que regulen el trànsit a l'avinguda de les Comarques Catalanes, a l'alçada de la cruïlla dels carrers de Bonaire i de Pius XII. Aquesta actuació implicarà un significatiu estalvi en els consum d'aquests dispositius i, en conseqüència, una menor despesa  econòmica per al consistori. També es minimitzaran les avaries, amb la qual cosa es garantirà un millor servei i cobertura d'aquests elements de regulació del trànsit.

En paral·lel a aquests treballs de millora de l'eficiència energètica, també s'ha aprofitar per a renovar les carcasses metàl·liques dels semàfors i per a fer tasques de manteniment, com ara la repintada dels pals. Aquestes actuacions les tira endavant l'empresa especialitzada BQLLUM – TRAFFIC. SL,  amb un pressupost de 8.256,22 euros més IVA.

Imatge Ajuntament de Móra d'Ebre

La UE Rapitenca obtindria un 30% dels beneficis amb el projecte de la futura ciutat esportiva



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El president de la UE Rapitenca, Ramon Muñoz, va confirmar aquest diumenge, en declaracions en exclusiva a Canal 21 Ebre, l'existència de converses del club amb un grup inversor per tirar endavant un projecte de ciutat esportiva a la Ràpita. L'objectiu serà aplicar un model similar al Vila-real, amb la creació d'una escola de futbol base i formar jugadors que acabin tenint "una projecció per equips de Segona B i Segona A". El president ha confirmat que durant aquesta setmana el club es reunirà de nou amb el grup inversor, per avançar en el detall del conveni i tirar endavant el projecte que es presentarà en l'assemblea extraordinària el proper divendres. Si el conveni és ratificat pels socis, suposaria una injecció de capital per al club mariner. I és que, segons Muñoz, en un termini de 8 o 10 anys, el projecte acabaria sent rendible, tant per al grup inversor, que s'emportaria un 70% dels beneficis, com per la Rapitenca, que obtindria el 30% restant.

Quant a l'actual situació actual del primer equip, el president va apuntar que és possible que el club aconsegueixi reforços cara la recta final de la temporada, per mantentir-lo a la Tercera Divisió. El president de la Unió Esportiva Rapitenca també va apuntar que "en cap moment s'està parlant de venda del club", sinó que l'objectiu passa per participar i aprofitar les instal·lacions. En referència als contactes del grup inversor amb l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Muñoz va explicar que els inversors només estan centrats en el futbol, tot i que el projecte pugui acabar amb una escola i una residència d'esportistes.

Via Canal 21 Ebre 

Los Sirgadors presenten dissabte al festival Barnasants el seu primer disc, 'La terra ensomniada'



L'AMPOLLA (Baix Ebre).- La banda ebrenca Los Sirgadors presenta el seu primer disc, 'La terra ensomniada' aquest proper dissabte, 1 de març, al festival Barnasants de Barcelona. El concert començarà a les nou del vespre a l'auditori Barradas de l'Hospitalet de Llobregat. En aquest sentit, el grup de jota&blues arriba al festival de cançó d'autor amb un primer senzill baix del braç: 'Sègula', una cançó que en realitat és "un himne etnogràfic inspirat en l'obra 'Visió de l'Ebre català' de l'escriptor riberenc Artur Bladé i Desumvila. "Llaüters d'este país, estirem la sirga ben fort, a l'altra punta lligada, la carrega portem a port, la terra ensomniada, la prosperitat de l'hort", canta el realitzador Màrio Pons en aquest tema que, com no podia ser d'una altra manera, ja té videoclip. I és que Los Sirgadors és un projecte musical en paral·lel que naix per a la banda sonora del documental 'Sègula, lo futur de les Terres de l'Ebre', dirigit pel mateix realitzador.

Jordan (ICV): ‘100 milions per soterrar l’eix de l’Ebre és fum i un autèntic disbarat’



TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha volgut traure credibilitat al projecte de la Generalitat per desdoblar el tram de l’eix de l’Ebre entre Vinallop i Jesús, i que inclou el soterrament de la carretera C-12 al seu pas pel barri de Ferreries. En declaracions a Canal 21 Ebre, Jordan ha recordat que el pressupost de la Generalitat per al 2014 “margina” les Terres de l’Ebre, i que no inclou cap partida per aquest projecte.

En aquest sentit, el també president d’Iniciativa al territori no es vol creure que el govern de CiU destinarà més de 100 milions d’euros per desdoblar i soterrar l’eix de l’Ebre a Tortosa. De fet, Jordan ha qüestionat que aquesta inversió milionària siga la més necessària per a la ciutat. A més, ha afirmat que a banda de “fum” és “un autèntic disbarat” soterrar l’eix de l’Ebre al seu pas per Ferreries, tal i com han advertit veïns del barri que ja han anunciat la presentació d’al·legacions al projecte.

Un conductor ferit lleu per un camió bolcat en la rotonda de Soldebre, a l'eix de l'Ebre a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).-Un camió ha bolcat aquest dilluns al migdia en una de les rotondes de l'eix de l'Ebre (C-12) al seu pas per Tortosa, prop de l'accés cap a la cooperativa Soldebre. Com a conseqüència de l'accident, el conductor ha resultat ferit lleu. La circulació de vehicles s'ha tallat parcialment, però la Policia Local ha fet desviaments mentre es treballava en la retirada del camió sinistrat. Al lloc de l'accident també han acudit els Bombers de la Generalitat i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

Imatge Pep Lluch

Jordan (ICV) demana dimissions al govern de Tortosa pel 'fracàs absolut' del projecte de noves piscines


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha reclamat aquest dilluns l’assumpció de responsabilitats polítiques i la dimissió de l’alcalde o dels regidors d’Urbanisme i d’Esports arran del projecte fallit del nou complex d’aigües. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Jordan ha afirmat que serà molt difícil que Tortosa puga tenir unes noves piscines durant l’actual mandat, tot i que ha manifestat la voluntat d’Iniciativa de col·laborar amb l’equip de govern de CiU a l’hora de consensuar un nou projecte, reajustat a la realitat econòmica i a les necessitats del municipi. Això sí, el portaveu ecosocialista ha remarcat que el govern de Ferran Bel hauria d’admetre que el projecte del complex d’aigües ha estat un “fracàs absolut”, i que també hauria de reclamar les penalitzacions econòmiques pertinents a la constructora que finalment no va fer les obres.

Segons Jordan, el contracte amb Quatuor s’ha resolt havent comès diverses “irregularitats”. De fet, el portaveu d’Iniciativa ha recordat que l’empresa va enderrocar l’antiga piscina i va iniciar les obres sense haver formalitzat el dret de superfície.

Jordan ha afirmat que en principi no hi havia cap permís d’obres perquè Quatuor pogués iniciar els treballs. El portaveu d’Iniciativa ha afegit que l’operació del complex d’aigües va ser un nyap, tot i que CiU la va presentar com una actuació modèlica. Ha estat per tot plegat que Jordan ha exigit l’assumpció de responsabilitats polítiques, amb la dimissió de Bel o dels regidors responsables d’Urbanisme i d’Esports. A més, també considera que el govern de CiU hauria de demanar disculpes a la ciutadania.

D’altra banda, Jordan ha assenyalat que no és cert que la judicialització del cas podria bloquejar la construcció d’unes noves piscines a Tortosa. Així, el portaveu d’Iniciativa ha reiterat que els terrenys mai han estat propietat de l’empresa adjudicatària, ja que no va formalitzar notarialment el seu dret de superfície. Jordan ha conclòs que resoldre de manera correcta el contracte, exigint les indemnitzacions a la constructora, no invalidaria la construcció d’unes noves piscines.

L'Ajuntament de Tortosa condemna els atacs a la mesquita i recorda la presumpció d'innocència de Casanova


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha emès aquest dilluns al matí un breu comunicat oficial en relació als fets vandàlics que es van produir la nit de dimecres a dijous passat a la nova mesquita de la comunitat islàmica de Tortosa i Roquetes. El consistori ha condemnat de manera enèrgica i contundent uns fets, "absolutament aïllats i puntuals", i ha expressat la seua solidaritat amb la comunitat islàmica. En segon lloc, es congratula, "una vegada més, que els Mossos d’Esquadra hagin resolt ràpidament aquests fets". "Felicitem la policia i demanem el màxim respecte pel treball dels Mossos i per les actuacions judicials que se’n puguin derivar", afegeix la nota. Finalment, "com en qualsevol altre cas, i fins que no hi hagi resolució judicial, cal mantenir respecte pel principi de presumpció d’innocència", conclou en relació a la denúncia contra el regidor de PxC, Jordi Casanova. Per la seua banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ja ha informat d’aquests fets a tots els portaveus municipals.

+INFORMACIÓ:
-Els musulmans de Tortosa i Roquetes estrenen la nova mesquita del polígon del Pla de l'Estació
-El portaveu de PxC a Tortosa, acusat pels Mossos per l'atac contra la nova mesquita de Tortosa i Roquetes



Imatge Ajuntament de Tortosa

La CHE compromet 10 hectòmetres cubics de l'Ebre i 22,5 milions en obres per a la província de Castelló


MORELLA (ELS PORTS).- Neguit a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per l'arribada d'aigua de la conca a la comarca dels Ports. I és que el nou Pla de Conca de l'Ebre, d'aprovació "imminent" pel Consell de Ministres, contemplarà la reserva de 10 hectòmetres cúbics anuals d'aigua del riu Ebre per a la província de Castelló i un pla d'inversions de 22,5 milions d'euros per materialitzar aquesta aportació. Aquest ha estat el resultat d'una reunió que va tenir lloc el 21 de febrer a Saragossa, entre el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Xavier de Pedro, i el director tècnic de l'organisme, Raimundo Lafuente.

Segons la Diputació de Castelló, "l'anunci històric de l'arribada d'aigua del riu Ebre a la província es produeix després del reconeixement del Consell Nacional de l'Aigua del dret que té la província a rebre-la, en pertànyer la zona dels Ports a la conca de l'Ebre i ser aportadora a través d'afluents i partint del riu Bergantes. Amb això, el pla de demarcació de conca de l'Ebre reserva 10 hectòmetres cúbics a l'any per a la comarca castellonenca i recull en el capítol d'inversions 22,5 milions d'euros.

"Sempre hem defensat que aquesta qüestió no era un tema de solidaritat entre territoris, sinó de justícia. No tenia sentit que hi hagi pobles amb problemes d'abastiment hídric quan pertanyen a una conca amb un excedent de 600 hectòmetres cúbics. Només ens quedava reivindicar el que era el nostre i, a força d'esforç i constància, ho hem aconseguit ", ha assenyalat el president de la Diputació de Castelló.

De fet, aquesta demanda es deu al fet que la comarca dels Ports pateix al llarg dels últims anys greus dificultats de proveïment d'aigua potable, sobretot en èpoques estivals, com a conseqüència de perllongades sequeres. A més, aquests problemes s'han vist agreujats per les pròpies característiques hidrològiques de les deus i pous que disposaven per al seu proveïment. Així, el president de la Diputació de Castelló i el president de la CHE han obert un temps de treball, en què tècnics de la institució provincial i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre treballaran en l'estudi i elaboració de projecte es que resolguin i garanteixin l'abastament d'aigua a la comarca dels Ports.

Per la seua banda, el president de la CHE s'ha compromès amb el president de la Diputació a visitar la zona que es beneficiarà per aquest acord i definir l'àmbit d'actuació de les inversions abans de l'estiu de 2014. El president Moliner ha manifestat que se sent satisfet, ja que "portar l'aigua és portar la millor eina per al futur d'un territori".

Imatge Diputació de Castelló

Disqus for Marfanta