30 de maig del 2014

La Plataforma del Sénia exigirà a la Unió Europea que paralitzi el finançament del projecte Castor


ALCANAR (Montsià).- La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia exigirà al Banc Europeu d'Inversions (BEI) que paralitzi i reclami el retorn del finançament del projecte Castor a la llum de les revelacions de l'informe de l'Institut Geològic i Miner (IGME) reiterant la relació entre injeccions de gas i terratrèmols. El BEI va aprovar i donar suport a una emissió de bons de 1.440 milions d'euros, dels quals 500 provenen de fons públics europeus, perquè l'empresa promotora, Escal UGS, financés el Castor. La Plataforma, que ja va avisar l'any 2007 que l'activitat podria generar moviments sísmics, retreu al banc comunitari que havia d'haver estudiat "més i millor" el projecte abans d'autoritzar l'operació.

Amb el projecte tècnicament qüestionat per l'IGME, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i la confiança del govern del PP que els estudis encarregats a la Universitat d'Stanford i els Massachussetts Institute of Technolgy (MIT) aportaran conclusions similars, la Plataforma centrarà bona part de la seva estratègia en dinamitar el finançament del Castor, un deute inicialment "privat" que pot acabar convertint-se en "públic". El projecte ha costat més de 1.700 milions d'euros i, sobre el paper, la promotora té garantit legalment el retorn de la inversió per part del govern estatal. En aquest punt pot entrar en joc l'existència de negligència i conducta dolosa en l'execució, que podria acabar modulant la xifra final.

La portaveu de l'entitat, Cristina Reverter, ha recordat que la mateixa Escal UGS ja va admetre davant dels seus inversors i el BEI que existia un risc sismològic, que no va ser considerat. "No hem de pagar entre tots un deute que inicialment era privat i no tenia els avals de seguretat necessaris", ha subratllat. Aquesta situació es produeix en un escenari de renovació representativa del Parlament Europeu que, esperen, sigui més sensible a les seves reivindicacions. Per aconseguir-ho, ha avançat, planegen fer una nova queixa al defensor del poble europeu. La qüestió es complica davant la previsió que el pròxim 30 de novembre, de no posar-se en marxa el Castor, l'empresa hauria de començar a pagar bona part de la quantitat prestada pels inversors.

Els informes de l'IGN i l'IGME han deixat aquest extrem gairebé com un impossible i podrien apuntar cap a possibles negligències. La Plataforma, de fet, pretén també aportar les conclusions de l'últim informe de l'IGME a la Fiscalia de Castelló, que investiga el cas i podria querellar-se en breu contra l'empresa per no haver aturat les injeccions en detectar els terratrèmols i contra la responsable del govern socialista que va autoritzar l'avaluació d'impacte ambiental rebutjant encarregar un estudi sísmic. "Considerem el projecte com un fracàs tècnic i els informes dels nord-americans ho evidenciaran encara més. Els treballs d'investigació s'haurien d'haver fet abans", ha apuntat el també portaveu, Joan Ferrando. "Els informes verifiquen que les coses es van fer malament", rebla Reverter.

De fet, el recent informe de l'IGME posa de nou en evidència no només la manifesta relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols, amb la correspondència afegida entre l'increment dels cabals d'injecció i la magnitud dels sismes, que podrien haver reactivat una o diverses falles. La Plataforma ja havia advertit que les operacions al Castor podrien suposar un risc sísmic des de l'any 2007. En diverses respostes trameses pel Ministeri d'Indústria, l'empresa va negar de ple aquest risc. "Ens van dir que no feia falta fer aquest estudi perquè era una zona de baixa sismicitat. Algú es va equivocar, el Ministeri o l'empresa, però la sismicitat existia com vam dir", apunta un altre portaveu, Evelio Monfort.  

Les mancances del Castor Partint dels estudis de la mateixa promotora, l'informe de l'organisme estatal ha localitzat onze falles pròximes al magatzem de gas subterrani i una d'elles, la batejada com a Castor, trencant al seu interior, funcionant com un dels segells laterals, amb uns set quilòmetres de longitud en diferents trams i capaç de generar sismes de 4,8 graus en l'escala de Richter. Segons deixa clar l'estudi, que ja va avançar l'ACN fa uns dies, Escal UGS no va efectuar una investigació completa sobre "l'aptitud de l'estructura Castor per a suportar riscos geomecànics i fuites en la injecció més enllà del segell superior i els voltants de la falla d'Amposta", que és l'altre tancament lateral del reservori

Diversos experts consultats per l'ACN, com el geòleg de la UB, Josep Giner, o el catedràtic d'Enginyeria Geològica de la Universitat Complutense de Madrid, Luis González de Vallejo, constaten, a la llum de les conclusions de l'IGME, que el projecte Castor s'hauria materialitzat sense tampoc haver estudiat com afectava la injecció del gas a l'hora d'empènyer fluïts existents dins del reservori, com aigua i petroli altament dens.

Tot i que l'estudi no qüestiona obertament el model geològic de l'empresa, apunten que la percepció d'una zona amb grans cavitats podria ser errònia i clau per entendre el problema. El gas hauria pogut transmetre aquestes fases líquides a través de fractures obertes al magatzem cap a falles pròximes, provocant el seu lliscament i els terratrèmols. Han estat prop de 600 moviments, una quinzena de sentits per la població, el de major magnitud, de 4,2 el dia 1 d'octubre. Un cop van començar els terratrèmols, els tècnics del Ministeri van considerar com la millor opció mantenir el gas matalàs a l'interior del magatzem per no desestabilitzar més l'estructura.

Els mateixos experts apunten que tampoc s'hauria tingut en compte els efectes de la sobrepressió en l'obertura de fractures, atès que l'organisme estatal constata que Escal UGS va treballar amb pressions d'injecció "ajustades". Ni molt menys s'haurien previst els moviments en bloc de falles i marcrosismicitat. L'IGME, de fet, assegura que existeix també la correspondència entre el moment exacte dels terratrèmols i caigudes de pressió a l'interior del magatzem, detectades a través d'alguns dels pous pous, que podrien denotar fuites de fluïts i gas per la zona de la falla. Un dels perills més plausibles sobre els qual la mateixa promotora ja va advertir als inversors.

 Cas omís a les recomanacions De fet, el mateix estudi constata que la promotora va incomplir en gran mesura les principals recomanacions de seguretat establertes per organismes internacionals i diversos experts. Més enllà de la recomanació de no injectar fluïts al subsòl en zones fracturades o amb una "intensa tectònica", com en aquest cas, Escal UGS va disparar la injecció de gas al subsòl a principis de setembre de forma sobtada en un 147% respecte el volum màxim anterior. La Environmental Protection Agency dels Estats Units recomanava l'any 2012 deixar estabilitzar la pressió d'injecció per cada seqüència de temps i l'Alberta Energy Regulator canadenc proposava evitar ràtios superior al 50% de la injecció respecte les seqüències últimes, utilitzant pressions similars, monitoritzant els resultats i aturant el procés durant un temps si es produeix sismicitat.

D'altra banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha tornat a lamentar que el govern espanyol continuï negant-se a fer-los arribar aquesta informació i ha lamentat que l'hagin obtingut per tercers. "Podríem entendre que no se'ns donés per una qüestió d'Estat, interessés guardar-ho per esperar el moment adequat. Però no entenem aquesta manca de voluntat o deslleialtat institucional quan la informació flueix per altres vies", ha recalcat.

Via ACN

Lluís Soler adverteix de la necessitat urgent de crear el COPATE per iniciar el projecte d'EbreBiosfera



TORTOSA (Baix Ebre).- El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha advertit aquest divendres que el retard en la creació del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) està afectant la posada en funcionament de l’oficina de la Reserva de la Biosfera o la lluita contra les plagues de la mosca negra i el mosquit del Delta. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Soler ha insistit que, més enllà de la gestió unificada dels residus, s’està perdent un temps preciós per fusionar els cinc consorcis que actualment tenen els consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià. De fet, Soler ha recordat que el projecte d’EbreBiosfera necessita un paraigües legal per començar a funcionar, i que el COPATE és l’estructura perfecta per fer-ho.

Soler ha explicat que el Consell Comarcal del Montsià està trigant més temps a aprovar els estatuts del COPATE perquè abans ha de ratificar l’adscripció de tot el personal, tenint en compte que és l’organisme amb més fons patrimonial perquè hi aportarà l’abocador del Mas de Barberans. En aquest sentit, el president del Baix Ebre ha assenyalat que l’estalvi que suposarà el COPATE no serà pels ajustos de personal, i ha afegit que volen garantir les condicions laborals dels diversos treballadors.

D’altra banda, Soler ha afirmat que s’han fet una dotzena de versions dels estatuts del COPATE; entre d’altres coses, perquè tots els partits polítics puguen sumar-se a l’acord. En aquests sentit, el president del consell del Baix Ebre ha conclòs que encara confien en què Esquerra vulga afegir-se a l’acord que es va tancar abans de Setmana Santa. De fet, Soler ha sentenciat que el COPATE ha de ser un òrgan de gestió, i no un camp de batalla política.

La màquina del Carrilet deixarà el parc de Tortosa per ser restaurada i potser canviar d'ubicació


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa signarà un conveni amb l'associació Amics del Carrilet per fer una restauració integral de l'antiga màquina del Carrilet, que unia Tortosa i la Cava. Abans de l'estiu, la màquina es traslladarà a la seu de l'Associació on, durant uns quatre mesos, es durà a terme una restauració completa de la màquina. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ja havia avançat aquesta actuació durant una entrevista a Canal 21 Ebre. Aquest divendres ha donat més detalls del projecte, inclòs al Pla d'Actuació Municipal (PAM), i ha avançat que, un cop restaurada, l'Ajuntament decidirà un possible canvi d'ubicació de la màquina.

Actualment, la màquina està al parc municipal i s'estudiarà si és viable un trasllat al costat de l'antiga estació del Carrilet, al barri del Temple. La restauració consistirà en dotar a la màquina dels elements que amb el pas dels anys han desaparegut o s'han deteriorat com són els comandaments, les inscripcions, els fars, entre altres. Tot i que l'actuació que es farà ara no ho preveu, l'alcalde també ha deixat la porta oberta perquè en una segona fase la màquina es pugui adequar per tornar-se a posar en funcionament.

Un cop feta la restauració, a més del canvi d'ubicació, l'Ajuntament està estudiant com mantenir la seua exposició pública sense que siga accessible, com actualment. La màquina del Carrilet complirà l'any vinent 125 anys de la seva fabricació. L'anunci s'ha fet coincidint amb la inclusió de la màquina del Carrilet en l'inventari municipal de béns i drets, que el pròxim dilluns aprovarà el ple de l'Ajuntament.

Via ACN
Imatge Ajuntament de Tortosa

El Consell de Ministres rebutja el requeriment de la Generalitat per deixar sense efecte el pla hidrològic de l'Ebre



MADRID.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un acord amb el qual es dóna resposta al requeriment, previ al contenciós administratiu, formulat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat contra el reial decret del 28 de febrer que va fer possible l'aprovació del Pla Hidrològic de l'Ebre. En aquest acord, el govern espanyol rebutja el requeriment i justifica que el reial decret és conforme a dret, tant des d'un punt de vista formal com material. El conseller Santi Vila va presentar l'escrit el passat 3 de maig, amb l'objectiu que es tinguessin en compte les al·legacions presentades per la Generalitat, encaminades a garantir un cabal ecològic adequat per al tram final del riu Ebre. En aquest sentit, el requeriment sol·licitava, entre d'altres aspectes, que els cabals ecològics es determinessin com una restricció prèvia als usos que preveu el pla.

Via ACN
Imatge La-Moncloa.es

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc omplen des d'aquest divendres Móra d'Ebre d'espectacles i escriptors


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L'espectacle 'Esperit de Vinyoli' d'Aparaulades obrirà aquest divendres a la tarda la setena edició de Litterarum, la fira d'espectacles literaris que durant tot el cap de setmana tindrà lloc a Móra d'Ebre. El certamen se celebra simultàniament amb l'onzena Fira del Llibre Ebrenc, fet que permet reunir en un mateix espai programadors, artistes, escriptors i editorials. Tot plegat portarà una vintena d'espectacles de quinze companyies diferents amb la presència d'un centenar de programadors, a més d'oferir un miler de títols d'autors ebrencs o temàtica ebrenca. L'edició d'enguany arriba marcada per les celebracions de l'Any Vinyoli i el Tricentenari, així com per la recent mort del poeta Gerard Vergés.

La figura de Vergés, precisament, serà objecte d'un homenatge al pont d'arcades de Móra d'Ebre aquest dissabte a la tarda. La seua obra també formarà part d'un dels espectacles de Litterarum, que enguany, per primer cop, trasllada també la seua oferta a la riba del riu Ebre. La Fira del Llibre Ebrenc estarà oberta divendres i dissabte a la tarda, i diumenge al matí. S'hi podran trobar més d'un miler de títols d'autors ebrencs o de temàtica ebrenca i comptarà amb una ludoteca amb activitats per a xiquets i xiquetes fins als dotze anys. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, serà l'encarregada d'inaugurar oficialment la fira a dos quarts de nou del vespre d'aquest divendres.

Via ACN

29 de maig del 2014

El recinte del castell d'Amposta, escenari de la II Festa del Vi Català



AMPOSTA (Montsià).- El recinte del castell d'Amposta serà l'escenari de la celebració, aquest dissabte 31 de maig, de la segona Festa del Vi Català a la Vora del Riu. L'activitat s'allargarà durant tota la jornada i comptarà amb la presència de 24 estands de cellers procedents de set denominacions d'origen, entre d'altres activitats. El president de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, serà l'encarregat d'inaugurar la Festa del Vi Català a la Vora del Riu, dissabte a les 11 del matí. A partir d'aquí es realitzaran activitats durant tot el dia sota el títol Tastos. Així, els participants podran gaudir d'un tast de castells amb una exhibició castellera a càrrec de la Colla Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, un tast de cultura amb la presentació del llibre 'La cuina a la plana' de Jordi Boronat, tastets per als més petits amb tallers a la biblioteca, un tast de rondalla amb l'actuació de Guardet Lo Cantador, un tast a Cegues, o un tast de Terra, aquest últim principal novetat d'enguany.

Josep Borràs, un dels organitzadors de la Festa juntament amb Pep Caballé, explica en què consisteix aquest Tast de Terra, que combina gastronomia i cultura. La segona edició de la Festa de Vi comptarà amb el mateix nombre de cellers que l'any passat, amb 18 que repeteixen i sis noves empreses, procedents de les denominacions d'origen de la Terra Alta i el Montsant. Segons Borràs, l'activitat consisteix en una festa més enllà d'una fira. El Tast de Nit, amb l'activitat Chill Out & Riu, clourà la Festa del Vi Català amb una vetllada a la vora del riu amb música, coctails i bona companyia.

Via Canal 21 Ebre

El PSC de Tortosa acusa Bel d'afavorir L'Onada amb el servei d'atenció domiciliària



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Tortosa ha acusat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de beneficiar l'empresa L'Onada amb el servei d'atenció domiciliària (SAT). Segons han explicat els socialistes, que dilluns portaran la qüestió al ple, la concessió del contracte municipal del Servei d'Atenció Domiciliària es troba en suspens per un decret d'alcaldia del 2012. La suspensió es va produir arran de les al·legacions presentades per l'empresa que actualment presta el servei, L'Onada, segons els socialistes, perquè que sembla "que no li anava massa bé el plec que els tècnics municipals havien redactat". Davant aquestes sospites, el regidor del PSC, Enric Roig, ha afirmat o que bé l'Ajuntament governa de forma desastrosa, o que es vol afavorir a una empresa en concret, ja que, en no resoldre's les al·legacions, se li ha adjudicat de facto a l'empresa que ja tenia el servei.

D'altra banda, els socialistes també presenten al ple de dilluns una moció per l'obertura d'un menjador per a nens durant tot el període de vacances escolars. També portaran a debat una nova moció en relació al a zona blava per a la revisió del tràmit administratiu sancionador de l'Ajuntament de Tortosa en les multes de trànsit i d'altres irregularitats en les denúncies de la zona blava.

Via Canal 21 Ebre

Els alumnes de l'institut de l'Ametlla de Mar podran obtenir el batxillerat francès



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- A partir de proper curs escolar, l'institut la Mare de Déu de la Candelera de l'Ametlla de Mar oferirà el programa Batxibac als seus alumnes. Es tracta d'una oferta de batxillerat amb currículum mixt que possibilita als alumnes obtenir una doble titulació: el batxillerat català i el batxillerat francès. Per aconseguir-ho, els alumnes hauran de cursar un terç de les classes de Batxillerat en llengua francesa i, en acabar, superar una prova externa. El director de l'institut la Mare de Déu de la Candelera de l'Ametlla de Mar, Xavier Sánchez, ha explicat que el centre té una llarga tradició pel que fa l'ensenyament del francès.

De fet, ja al curs 1998-1999 el centre oferia una optativa de francès a Batxillerat, que posteriorment es va traduir en crèdits variables a l'ESO i programes internacionals amb contactes amb instituts francesos. Sánchez ha insistit en la importància de formar els alumnes en aquesta llengua, més tenint en compte la tradició del turisme francès a la Cala. L'institut de l'Ametlla de Mar serà l'únic centre de les Terres de l'Ebre que oferirà el programa BatxiBac i un dels 25 que també el faran en tota Catalunya. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Antoni Martí, ha destacat la "singularitat" que tindrà el centre de l'Ametlla. L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, també ha destacat que poder oferir aquesta línia de Batxillerat en francès serà "vital" per la Cala i la seva activitat turística.

Via Canal 21 Ebre

L'alcalde de Ginestar nega que l'Ajuntament haja perdut el recurs pel Consorci de Residus



GINESTAR (Ribera d'Ebre).- L'alcalde de Ginestar, Josep Maria Domènech, nega que l'Ajuntament hagi perdut el contenciós administratiu que va interposar contra el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, després que aquest li reclamés 56.000 euros per les despeses generades per la seva sortida del Consorci de Residus Ribera d'Ebre-Terra Alta-Priorat el passat mes de juliol de 2013. Domènech ha explicat a Canal 21 Ebre que la interlocutòria de la magistrada del Jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que dimarts va fer pública el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, desestima la mesura cautelar sol·licitada per l'ajuntament de Ginestar perquè l'ens comarcal no pogués demanar al consistori que fes efectiva la quantitat reclamada en concepte de danys i perjudicis, fins que el Jutjat dicti sentència sobre el fons del recurs.

Això, en cap cas, segons l'alcalde de Ginestar, significa que l'Ajuntament de Ginestar hagi perdut el recurs contenciós administratiu interposat contra el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i ha acusat Jardí de "mentir", ja que el procés tot judicial tot just acaba de començar. En aquest context, Domènech ha volgut deixar clar que les declaracions de Jardí "distancien" el municipi de qualsevol acord per tornar a entrar en un futur al Consorci de Residus de la Ribera d'Ebre. Dimarts, en acabar el ple de l'ens comarcal, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va insistir en la voluntat d'arribar a acords en base el diàleg i la negociació amb l'alcalde de Ginestar, i va tornar a oferir a l'Ajuntament ginestarol la via de la concòrdia per resoldre la seva situació amb el Consorci de Residus.

Via Canal 21 Ebre

El comerç del nucli antic, il·lusionat amb les obres del carrer Montcada i plaça del Farols



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Associació de Comerciants del Nucli Antic de Tortosa, que ja aplega una vintena de membres, s’ha marcat l’objectiu de mantenir el nivell d’activitats que organitzen al llarg de l’any, per poder complementar l’oferta comercial i de serveis de la zona. Per aquest divendres i dissabte han programat els dos primers dies de la ruta de tapes Sabors del Nucli Antic, que es repetirà el cap de setmana del 6 i 7 de juny. A més, el segon cap de setmana també coincidirà amb una nova edició de l’Artxibarri i amb la celebració dels 20 anys de l’associació de veïns de Santa Clara. El president dels comerciants, Joan Iniesta, ha explicat aquest dijous que els reptes del nucli antic són aconseguir que grans cadenes i també el comerç del tradicional de Tortosa facin una aposta pel comerç del nucli històric.

D’altra banda, durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Iniesta ha remarcat que cal continuar fent els deures pendents al nucli antic, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa i amb la Generalitat. En aquest sentit, ha afirmat que l’obertura del pàrquing del carrer Montcada, així com les obres de millora dels carrers Montcada i Bonaire, serà molt important per dinamitzar el comerç del nucli antic. De fet, ha apuntat que esperen fer campanyes de promoció conjunta amb el nou aparcament.

De la mateixa manera, Iniesta ha afegit que la reurbanització de la plaça Montserrat, la popular plaça dels Farols, servirà per connectar la zona de vianants del centre amb la zona de vianants del nucli antic. Una unió molt necessària des del punt de vista comercial.

Tortosa inaugura aquest divendres la instal·lació artística 'Ombres de memòria' de l'antic pont del tren


TORTOSA (Baix Ebre).- L'antic pont del ferrocarril, ara via verda, s'ha transformat en un escenari artístic de llums i ombres de la mà de l'arquitecte Xevi Bayona, en el marc del projecte cultural europeu 'Changing Tracks'. L'actuació sobre el pont s'anomena "Ombres de memòria" i consisteix en la instal·lació de cintes de colors al llarg de tota l'estructura que, durant la nit, jugaran amb les siluetes dels vianants i i ciclistes. La instal·lació s'inaugura aquest divendres, 30 de maig, a les 22 hores. Per això, aquest dijous al matí, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor de Cultura, Joaquim del Pino, han acompanyat l'artista en la presentació als mitjans de comunicació.

En paraules de l'artista, són 14 quilòmetres de cintes de colors "capaces d’atrapar i intensificar, durant el dia, la llum del sol, i de nit la llum d’uns focus per mostrar siluetes, ara ja no del fum dels trens, del ritme dels vagons, del soroll i la velocitat, sinó del pas tranquil i pausat de les bicicletes i persones". La imatge resultant de la instal·lació és d'un cromatisme impactant, amb catorze colors diferents que ocupen una superfície total de 1.200 metres quadrats. Al llarg dels 230 metres del pont, s'intal·len 37 focus led que, durant la nit, projectaran sobre les cintes de colors la imatge de les persones que hi transitin.

L'acció de Tortosa és simultània a altres actuacions a les ciutats de Girona i Olot i a les que també es faran al Comtat de Mayo (Irlanda) i al Comtat de Northamptonshire (Regne Unit), impulsades i finançades per la Comissió Europea, i al nostre país per la xarxa d'activitats culturals Transversal. La intenció principal del Changing Tracks és involucrar nous públics per a l'art contemporani mitjançant la col·locació de les obres d'art en espais d'exposició i d’exhibició no tradicionals, eliminant així les barreres a la participació i proporcionant oportunitats per atreure una àmplia gamma d'usuaris d'oci i recreatives.

Changing Tracks ha rebut finançament de l’Agència Executiva en l’àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per al desenvolupament del projecte al nostre país.

L'actuació de Xevi Bayona al pont del tren de Tortosa podrà veure's durant tot l'estiu. En paral·lel a aquesta intervenció, l'artista ha fet diversos tallers artístics amb escolars del municipi, en el marc de la seua estada a la nostra ciutat, que ha donat com a resultat una exposició que pot visitar-se al Museu de Tortosa.

Imatge Ajuntament de Tortosa

28 de maig del 2014

Amposta es promociona com a destinació de turisme esportiu amb la campanya 'La Ciutat del Riu'



AMPOSTA (Montsià).- L'Ajuntament d'Amposta ha presentat aquest dimecres a Barcelona la campanya de promoció turística "La Ciutat del Rriu". Ho ha fet en el marc del Palau Robert acompanyat dels restauradors del municipi i la presència de Guardet lo cantador i la seva rondalla. La campanya consisteix en uns audiovisuals que busquen donar a conèixer els actius culturals, comercials i paisatgístics de la ciutat, però també molt especialment posicionar-la com a destí de turisme esportiu, aprofitant que al desembre de 2012 la ciutat d'Amposta va obtenir el segell de Destinació de Turisme Esportiu que atorga l'Agència Catalana de Turisme i que la inclou com a pol d'excel·lència en la pràctica del rem en aigües tranquil·les. En aquest sentit, el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, ha lloat el model esportiu impulsat des d'Amposta.

La primera fase de la campanya ha consistit en l'edició de tres spots promocionals de la mà de la productora Films Nòmades que tenen com a eix principal la pràctica de l'esport d'alta competició, tot aprofitant per mostrar altres atractius de la ciutat com són el Centre d'Art, el Museu de les Terres de l'Ebre, la celebració de la Festa del Mercat a la Plaça o també els espais de gran bellesa natural del Delta, un paisatge únic, lligat al cultiu de l'arròs i també de la seva gastronomia.

En aquest sentit, la Directora general de Turisme, Marian Muró, ha aconsellat Amposta vendre's com la ciutat del millor arròs del món. També el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, ha felicitat l'Ajuntament d'Amposta per tirar endavant una campanya que posa de manifest que allò que hi ha en aquesta ciutat del Montsià és "una joia". L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha afirmat que estava molt satisfet del vídeo promocional "La Ciutat del Riu" i d'haver pogut posar en valor els actius d'Amposta i la seva oferta gastronòmica.

En el transcurs de l'acte de presentació de la campanya, el Col·lectiu de Cuina de l'Arròs, que integren disset establiments d'Amposta i que és fruit del treball que des de fa temps està duent a terme l'Associació de Restauradors d'Amposta, ha presentat dues jornades gastronòmiques de l'arròs que coincidiran amb la plantada i la sega, al juny i a l'octubre, respectivament.

Via Canal 21 Ebre

La Ràpita celebrarà la sisena Festa del Mar els propers 14 i 15 de juny



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Els propers 14 i 15 de juny Sant Carles de la Ràpita celebrarà la sisena Festa del Mar. Per a l'ocasió s'ha preparat un gran ventall d'activitats de lleure i oci que es poden realitzar a la Badia dels Alfacs. Des de surf estel, a caiac, vela lleugera i de creuer, windsurf, paddle surf, kitesurf o wakeboard. Així mateix, i com ja és habitual, coincidint amb la Festa del Mar se celebrarà la tercera Travessia per la Badia dels Alfacs. El president de l'Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita, Joan Barberà, ha explicat que l'objectiu és apropar a la població de la Ràpita i de les Terres de l'Ebre a la mar. En aquest sentit, Barberà ha destacat que la Ràpita i la seva badia són un lloc excepcional per a la pràctica d'esports nàutics i que aquests dies, amb un preu de cinc euros, tot aquell que vulgui podrà practicar alguna de les activitats que s'han preparat.

Quant a la travessia, Joan Anguita, un dels representants d'Ocean Factory, entitat organitzadora de la travessia nedant, ha explicat que esperen superar el centenar de participants de l'edició anterior. Anguita també ha detallat els motius que els va portar a organitzar la travessia a Sant Carles de la Ràpita. La travessia fins a la punta de la Banya també es podrà realitzar en caiac, paddel surf, vela lleugera o veler amb reserva prèvia i un preu de 10 euros que inclou un avituallament especial, amb productes locals dels territori al Xiringuito de la Costa.

L'alcalde de la Ràpita, Joan Martin Masdéu, ha afirmat que d'allò que es tracta és de fer una gran Festa del Mar i que participants i visitants vegin les nombroses possibilitats que ofereix el municipi. En la Festa del Mar hi col·laboraran fins a 17 empreses associades a l'Estació Nàutica i també el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Via Canal 21 Ebre

Arriba als jutjats la sortida de Ginestar del consorci de residus de la Ribera d'Ebre



MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va donar a conèixer aquest dimarts al vespre, en sessió plenària, que el Jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona ha fallat a favor del Consell Comarcal en el contenciós presentat per l'Ajuntament de Ginestar. L'Ajuntament ginestarol va presentar recurs en contra de la mesura presa per l'ens comarcal de notificar-li les despeses generades de 56.000 euros per la seua sortida del Consorci de Residus. Segons el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, el jutjat dóna la raó a l'ens comarcal en relació a la mesura cautelar, sol·licitada pel consistori, de suspendre l'acord del Consell, i "condemna en costes a l'Ajuntament de Ginestar". El president comarcal ha reiterat que "no és just que un poble com Ginestar hagi de pagar innecessàriament un procés judicial que s'hauria pogut estalviar en base al diàleg i la negociació". Així les coses, Jardí ha tornat a oferir a l'Ajuntament de Ginestar la via de la concòrdia.

 El ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, en aplicació del conveni marc de col·laboració amb la Diputació de Tarragona, també va aprovar per unanimitat les bases que regeixen la concessió d'ajuts econòmics als ajuntaments de la comarca destinats a les escoles municipals de música corresponents a l'any 2014. El ple comarcal també va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració amb el departament de Cultura destinat a la gestió de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre. En aquest sentit, Jardí ha manifestat que aquest conveni "incrementa la quantia amb més d'un 10 per cent respecte a l'any anterior".

Via Canal 21 Ebre

El govern del PP tomba la moció de CiU que reclamava el tancament i desmantellament del projecte Castor


MADRID.- El govern espanyol del PP continua resistint-se a acceptar el tancament definitiu i el desmantellament del projecte Castor, després que diversos informes oficials demostrin la relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols. Els vots del PP a la comissió d'Agricultura i Medi Ambient del Congrés ha rebutjat la proposició no de llei de CiU en aquest sentit, amb les habituals apel·lacions a la "cautela" i la "prudència" fins que els informes dels experts internacionals acabin corroborant la relació. Tant CiU, com PSOE, l'Esquerra Plural i Compromís, que han donat votat a favor, han exigit el desmantellament segur de les instal·lacions i que es reconegui els municipis afectats.

La portaveu del PP a la Comissió, María Teresa de Lara, ha rebutjat els arguments que plantejava la iniciativa parlamentària repetint la mateixa consigna que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, porta repetint durant els últims mesos sense major concreció. Tot i assegurar entendre la demanda, ha apuntat que no serà fins quan "s'acabin els treballs" que "es comptarà amb una base tècnica sòlida per prendre una solució definitiva, inclòs el desmantellament, prioritzant la seguretat de les persones". "Mentrestant, és oportú mantenir la cautela i la prudència. La paralització del magatzem es prolongarà tot el temps que sigui necessari", ha reblat De Lara.

Aquesta és una de les grans inquietuds que plana sobre els promotors del Castor en aquests moments: en el cas que no es posi en marxa, Escal UGS haurà de fer front al pagament de bona part dels 1.440 milions d'euros dels bons emesos amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que havia d'aconseguir a càrrec del finançament estatal. Precisament, De Lara també ha fet referència a la demanda que el BEI controli el desenvolupament administratiu i tècnic de l'obra, tot assegurant que no li correspon tutelar aquests projectes.

També ha apuntat que en el cas que es procedeixi a efectuar el desmantellament, l'empresa promotora, Escal UGS, ja havia presentat un pla per restituir l'entorn a les condicions anteriors. Segons ha tancat, s'han pres les "mesures oportunes per garantir la màxima transparència" amb la Generalitat i altres administracions, malgrat les múltiples denúncies per ocultació d'informació per part del govern espanyol.

El diputat de CiU que ha defensat la moció, Martí Barberà, ha recordat que una cosa és la voluntat de guanyar temps per resoldre el problema i, l'altra, l'opacitat exhibida pel govern espanyol. Barberà ha demanat, infructuosament, al govern del PP un compromís clar per a l'aturada definitiva del projecte així com el seu desmantellament. Ha reclamat al ministre d'Indústria que comparegui al Congrés per esclarir tots els interrogants i punts foscos sobre aquest procés. La moció ha incorporat l'aportació de l'Esquerra Plural perquè es depurin responsabilitats administratives i polítiques, evitant que sigui l'erari estatal o els consumidors de gas els que hagin d'assumir el costs del projecte -per sobre dels 1.700 milions d'euros actualment-.

El grup del PSOE també s'ha mostrat favorable al tancament i al desmantellament, tot demanant que es reconeguin com a part afectada tots els municipis a banda i banda del Sénia que han rebut les conseqüències dels terratrèmols. "Cal que els poders públics prenguin mesures per restablir la tranquil·litat dels ciutadans", ha assegurat el diputat socialista valencià, Joan Ruiz qui, amb cert to autocrític, ha admès que tant PP com PSOE "hem tingut tots temps per rectificar". Això no ha evitat un creuament de retrets amb la diputada del PP sobre la responsabilitat dels governs dels respectius signes en la tramitació del Castor. La proposta s'ha rebutjat amb els 21 vots del PP en contra, 20 a favor i 1 abstenció.

Via ACN

Crida de Creu Roja i Càritas per captar més voluntaris i poder recollir 40 tones d’aliments a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- Els responsables de Creu Roja Tortosa i de Càritas han tornat a fer aquest dimecres una crida a la ciutadania, perquè participen en la recollida d’aliments que han convocat per als propers divendres i dissabte als supermercats del municipi. Es tracta de recollir tot tipus d’aliments bàsics per a les persones més necessitades, tot i que han destacat la necessitat de donar llet i galetes per garantir l’esmorzar i el berenar dels infants. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Josep Anguera i Francesc Vallespí han fet una nova crida per aplegar més voluntaris, ja que encara es necessiten un centenar de persones per cobrir cadascun dels torns de dos hores que s’han previst a les portes dels supermercats de Tortosa. Segons han explicat, el repte és poder assolir les 40 tones d’aliments del darrer gran recapte d’aliments, i poder atendre les demandes de les més de 600 famílies de Tortosa –unes 3.000 persones- que actualment estan sent ajudades per entitats com Creu Roja o Càritas. De fet, han assenyalat que els símptomes de la recuperació econòmica encara no han arribat a la població més afectada per la crisi.



Dol al periodisme ebrenc per la mort de Joan Anfruns


TORTOSA (Baix Ebre).- El periodista ebrenc Joan Anfruns va morir aquest dimarts a l’edat de 56 anys, víctima de la malaltia de l’ELA. Anfruns ha estat una de les veus més importants de la ràdio tortosina. El periodista va iniciar la seva trajectòria professional a Ràdio Tortosa (Radiocadena Española) on va realizar i presentar diversos programes de caràcter musical. El 1986 es va incorporar a Radio Reloj Tortosa-Cadena Catalana, que posteriorment es denominaria Cadena Rato i més tard Onda Cero Ràdio. Des d'aquesta cadena radiofònica, la primera privada que va emetre des de Tortosa, es va consolidar com a professional del món de la comunicació, dirigint i presentant diàriament diversos programes d'informació. De fet, va ser el primer periodista a dirigir i presentar tertúlies radiofòniques sobre l'actualitat tortosina i de les Terres de l'Ebre. Era membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya des del 1990.

Joan Anfuns feia anys que estava malalt de l’ELA, l’esclerosi lateral amiotròfica, malaltia que se li va diagnosticar l’any 2008, després de patir-ne els símptomes de feia ja temps. Malgrat tots els anys que va conviure amb l’ELA, Joan Anfruns va decidir fer de testimoni d’aquesta malaltia, encara no prou coneguda. És amb aquesta voluntat que l’any 2011 va protagonitzar el primer programa de 'L’endemà', de TV3 (Presoners del seu cos - Televisió de Catalunya ). Tanmateix, i sense exercir ja la seva professió, el periodista va portar fins que va poder el seu bloc personal (LLUITANT CONTRA L’E.L.A). L’Abril del 2010, Joan Anfuns va ser homenatjat pel Col·legi a la demarcació, junt amb la també periodista Pilar Rodriguez, dins del marc del lliurament dels Premis Micro 2009.

Imatge Col·legi de Periodistes

27 de maig del 2014

Tortosa organitza una nova campanya de recollida d'aliments per als més necessitats



TORTOSA (Baix Ebre).- El divendres i dissabte, 30 i 31 de maig, s'ha organitzat una nova campanya de recollida d'aliments. Creu Roja, Càritas Interparroquial, la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta i l'associació de voluntaris de l'Obra Social de la Caixa, amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, han convocat aquesta nova cita solidària amb l'objectiu de superar els més de 40.000 quilos d'aliments recollits en l'última edició. Els organitzadors han fet una crida a la ciutadania perquè col·labori donant aliments però també fent-se voluntaris, participant durant unes hores en la recollida d'aliments als supermercats adherits.

En la presentació de la campanya, l'alcalde, Ferran Bel, ha demanat la col·laboració de la ciutadania i ha recordat que és Creu Roja i Càritas qui s'encarrega posteriorment de repartir aliments a les persones que realment ho necessiten. El president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, ha insistit en la importància d'aquesta convocatòria, en la mesura que permetrà garantir existències fins a l'arribada de material del Banc d'Aliments, prevista al juliol vinent. De la seua banda, el representant de Càritas, Francesc Vallespí, ha dit que entre els productes més necessaris hi ha la llet i galetes. Aquells que vulguin inscriure's com a voluntaris poden trucar al telèfon 977 444 444 o enviant un correu electrònic a acepria@cruzroja.es.

Via Canal 21 Ebre

ERC de Tortosa presenta una moció per millorar la seguretat del pont de l'Estat



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa presentarà una moció al pròxim ple perquè millori la seguretat del pont de l'Estat. Els republicans creuen que cal un estudi integral de l'estat de l'estructura i de la seguretat de la principal via de comunicació entre el centre de la ciutat i el barri de Ferreries, i reclamen que la Generalitat hi participi cofinançant les millores. Per ERC, la Generalitat va traspassar la titularitat de la infraestructura a l'Ajuntament l'any 1994 sense que el pont complís amb les mínimes condicions de seguretat, per exemple, en el cas de les baranes.

En aquest sentit, en la moció ERC convida el consistori a iniciar converses amb el Departament de Territori i Sostenibilitat per tal que en el termini de sis mesos elabori un estudi integral de l'estat de l'estructures i la seguretat del pont de l'Estat. El president de la secció local d'ERC a Tortosa, Marc Puigdomènech, ha afirmat que la Generalitat hauria de cofinançar la millora de la seguretat del pont de l'Estat de Tortosa per "lleialtat institucional" per no traspassar la infraestructura en condicions.

La proposta d'ERC detalla que el nou conveni entre les dos administracions hauria de contemplar la millora de la seguretat de les baranes del pont que, segons detallen els republicans, també van ser traspassades a l'Ajuntament sense haver estat adequades a la normativa vigent abans de transferir la normativa. Així mateix, ERC també demana que el nou conveni prevegi la millora dels accessos i, en particular, de les voreres, que hauran de ser més amples i comptar amb una superfície homogènia, segura i accessible. També inclou que es repinti el pont i s'estudiï la viabilitat d'ampliar l'espai per a vianants en un dels laterals, aprofitant la substitució de les baranes actuals.

Via Canal 21 Ebre

Imma Juan destaca que CiU ha guanyat les europees en 25 dels 52 municipis de les Terres de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La presidenta de CiU a les Terres de l'Ebre, Imma Juan, ha fet una valoració positiva dels resultats aconseguits per la formació en les eleccions europees de diumenge. Després de felicitar ERC per la seua victòria al conjunt de Catalunya i les Terres de l'Ebre, Juan ha posat de manifest el fet que CiU no només hagi mantingut el nombre de vots, sinó també hagi aconseguit incrementar-los tot i el desgast que suposa està al capdavant del Govern en moments com els actuals. De fet, Juan ha destacat que CiU ha estat un dels "pocs partits de govern" a Europa que ha pogut aguantar els resultats. En aquesta línia, Juan també ha destacat que CiU ha guanyat en 25 dels 52 pobles de les Terres de l'Ebre i que la diferència en ERC en nombre total de vots és només de 2.015.

Juan també ha valorat positivament l'augment de la participació en les eleccions i, de la mateixa manera que aquest dilluns destacava el president de la Federació de l'Ebre d'ERC, Gervasi Aspa, Juan ha remarcat el fet que els partits que donen suport a la consulta del 9 de novembre hagin aconseguit al territori gairebé el 67% dels vots. Una xifra que Juan assegura que evidencia que les Terres de l'Ebre "tenen una posició clara" respecte el procés engegat.

Via Canal 21 Ebre

La Fontcalda apostarà pel turisme amb una nova gestió privada i un vial dual a la via verda



GANDESA (Terra Alta).- L’Ajuntament de Gandesa ha promogut un canvi de gestió del balneari de la Fontcalda, amb l’objectiu d’impulsar l’aprofitament turístic d’aquest entorn. Fins ara, el balneari es gestionava a través d’un patronat municipal i després es va crear una empresa, però la reforma estatal de l’administració local obliga a fer alguns canvis. El més immediat serà l’externalització del balneari de la Fontcalda a través d’un concurs públic, perquè alguna empresa puga gestionar el complex. L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha explicat aquest dimarts que la Fontcalda és un referent per a la Terra Alta, i que el pas de la via verda també ha servit per incrementar el seu interès turístic.

D’altra banda, el també president del Consell Comarcal de la Terra Alta ha detallat el projecte per condicionar el tram de la via verda entre Prat de Comte i el balneari. Segons Luz, es tracta d’habilitar un nou vial que és necessari per a la Fontcalda. Entre d’altres coses, per motius de seguretat. El vial serà de caràcter dual, separant l’espai que utilitzaran els ciclistes i el carril pel que podran transitar els vehicles a motor.

Finalment, Luz també ha recordat que la futura ampliació del Parc Natural dels Ports a les serres de Pàndols i Cavalls deixarà el balneari de la Fontcalda dintre de la zona protegida. De fet, el president comarcal de la Terra Alta ha destacat que el dels Ports seria el primer parc natural amb un tram de via verda, i que això obre tot un ventall de possibilitats en la promoció turística.


Gandesa obrirà al setembre el viver d’empreses de la Terra Alta, un cop solucionat el subministrament elèctric



GANDESA (Terra Alta).- L’Ajuntament de Gandesa està enllestint els darrers detalls per poder obrir les portes del viver d’empreses de la Terra Alta. El viver d’empreses es va construir el 2011 a partir de la subvenció d’un milió d’euros del fons d’industrialització de l’Estat per dinamitzar l’economia de les Terres de l’Ebre, però en realitat el projecte es remunta al 2006. A més del fons estatal, l’obra també va rebre el suport econòmic de la Generalitat, de la Diputació i del Consell Comarcal de la Terra Alta. L’alcalde de Gandesa i president de l’ens comarcal, Carles Luz, ha explicat aquest dimarts que ja han aprovat els preus públics del viver, i també que s’han superat diverses dificultats de tipus econòmic i per portar-hi el subministrament elèctric. Segons Luz, ara tot això s’ha solucionat i el viver d’empreses podrà obrir les portes amb la vocació de ser una eina per a les empreses i les persones emprenedores de la Terra Alta.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, l’alcalde de Gandesa ha detallat que el viver d’empreses ja ha començat a funcionar amb els primers inquilins i a marxa lenta, però que confien estar a ple rendiment i amb tots els serveis a partir del setembre. Luz també ha assenyalat que el viver serà un reflex de la diversitat econòmica de la Terra Alta, tot i que la indústria agroalimentària tindrà un paper important. En la seua primera fase, el viver es va dissenyar amb onze despatxos i cinc naus industrials, a més d’una sala de reunions amb capacitat per a una vintena de persones i espais comuns.

26 de maig del 2014

Jordan (ICV) exigeix a Bel un 'canvi d'actitud' en la recta final del mandat a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha volgut fer aquest dilluns balanç del mandat de Ferran Bel al capdavant de l'alcaldia de Tortosa, just quan es compleixen tres anys de les eleccions municipals del 2011. Jordan ha destacat que durant aquest període en què CiU ha governat amb majoria absoluta, l'alcalde ha actuat de forma "prepotent" sense saber administrar aquesta majoria. El portaveu ecosocialista també ha afirmat que Bel no té sensibilitat social envers els veïns que ho estan passant malament a causa de la crisi econòmica i que la gestió per part de l'Ajuntament de Tortosa i el seu govern és "deficient", sovint acompanyada de "mentides i manipulacions" cara la ciutadania.

Així les coses, Jordan ha fet quatre crides a l'equip de govern de CiU i a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. D'una banda, ha demanat un canvi d'actitud i més humilitat a l'hora d'administrar la seva majoria absoluta, amb respecte davant les propostes de l'oposició. També han reclamant més sensibilitat per la gent de Tortosa que ho està passant malament, que es treballi pel futur de Tortosa i "no només pensant en guanyar unes eleccions" i que l'alcalde assumeixi les seves responsabilitats, amb una clara referència al fallit projecte de piscines a Ferreries.

"Resultats magnífics" a les europees

D'altra banda, Jordan ha mostrat la seua satisfacció pels resultats aconseguits per la formació al territori. Després de reconèixer i felicitar a ERC per la victòria aconseguida en aquestes eleccions europees, Jordan ha destacat que Iniciativa també ha aconseguit sumar 3.000 votants més respecte els anteriors comicis, amb resultats remarcables a Amposta i Sant Carles de la Ràpita i, especialment, a Tortosa. De fet, Jordan ha detallat que Tortosa és la sisena capital de comarca del conjunt de Catalunya on ICV ha tret uns millors resultats. D'altra banda, el president d'Iniciativa a les Terres de l'Ebre ha afirmat que ja es pot anunciar que bipartidisme ha acabat i que tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat espanyol les noves esquerres guanyen posicions.

Via Canal 21 Ebre

ERC de l'Ebre afirma que seguirà treballant per sumar més gent al procés sobiranista



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre ha celebrat aquest dilluns els resultats obtinguts en les eleccions europees de diumenge, i que ha situat la formació com a primera força política al territori. El president de la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa, ha afirmat que recullen els resultats amb una "gran responsabilitat", que entomen el repte que els demana la ciutadania i que seguiran treballant per continuar sumant més gent al procés sobiranista. En aquesta línia, Aspa ha destacat que respecte les eleccions europees del 2009, el vot sobiranista al territori ha pujat més de 10 punts amb un 66'56% respecte 55'83% de fa cinc anys.

Aspa també ha valorat que la gent de les Terres de l'Ebre ha entès que a Europa s'hi juguen qüestions clau pel territori com el Pla de Conca o el projecte Castor. Així mateix, ha destacat els bons resultats que ERC ha obtingut a Tortosa i Amposta, situant-se per primera vegada, com la força més votada. Quant a les futures eleccions municipals, ERC ha assegurat que amb aquests resultats a la mà, però també com han fet sempre, intentaran continuar sumant i presentar llistes als 52 pobles de les Terres de l'Ebre. En els darrers comicis la formació republicana va aconseguir formar llistes en una quarantena de municipis.

Via Canal 21 Ebre

La PAH de les Terres de l'Ebre rep un dels premis Federico Mayor Zaragoza



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Associació d'Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa va celebrar dissabte l'entrega dels Premis Federico Mayor Zaragoza, que enguany van arribar a la seua setena edició. A l'acte hi va assistir el mateix exdirector general de la UNESCO i actual president de la Fundació Cultura de Pau, que va impartir la conferència "Ciutadans i ciutadanes lliures i responsables". En total, enguany es van presentar un total de 41 projectes, 24 d'entitats i 17 de centres escolars. D'aquestes propostes, 16 eren de les Terres de l'Ebre. El premi vol guardonar projectes sobre diversitat cultural i les entitats sense afany de lucre que treballen per formar ciutadans compromesos. De fet, un dels premiats en aquesta setena edició ha estat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de les Terres de l'Ebre. La PAH va guanyar el primer premi dins la categoria Especial Terres de l'Ebre.

En la categoria de Centres el premi va ser per l'escola La Chanca, situada en un barri desafavorit d'Almeria, que va guanyar el premi per un projecte que té per objectiu de reduir l'absentisme escolar per mitjà de la cooperació infantil. L'entrega d'aquest premi va ser un dels més emotius de l'acte, ja que quatre alumnes de l'escola es van desplaçar expressament per explicar de primera mà als assistents en què consisteix el projecte. Pel que fa a la categoria Entitats, el primer premi va ser per la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat i el projecte ESFERA Jove per a la formació de joves del barri per tal que participen i transformen el seu entorn. L'acte també va comptar amb l'actuació de Sílvia Ampolla, Vicent Carrasco i la xaranga Xino Xano.

Via Canal 21 Ebre

Comença a funcionar el radar per tram de la carretera N-340 entre la Ràpita i Amposta


AMPOSTA (Montsià).-  La xarxa viària catalana disposarà des d'aquest dimarts de tres nous radars per trams, dos a la comarca del Montsià -a la carretera N-340 entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, un en cada sentit de la marxa- i l'altre a la del Gironès -a la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera, en sentit Llagostera. Els tres radars s'afegiran a l'únic que hi havia fins ara, a l'N-230 al túnel de Vielha, que es va instal·lar el desembre del 2009. El sistema de radar per trams calcula la velocitat dels vehicles en funció del temps que han tardat a recórrer la zona controlada. S'intenta evitar així la maniobra amb què sovint s'esquiva el radar tradicional, frenant al punt on hi ha l'aparell fins a la velocitat exigida.

La posada en marxa dels tres nous radars per trams s'engloba dins les directrius del Pla de Seguretat Viària 2011-2013 del Servei Català del Trànsit. Els dos de l'N-340 entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita cobriran un tram de 4,460 quilòmetres de longitud, entre els punts quilomètrics 1.079,220 i 1.074,760. El de la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera afectarà un tram de 5,075 quilòmetres, entre els 17,220 i 12,145.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha explicat que aquest sistema utilitza uns lectors de matrícula per calcular el temps que tarda un vehicle a recórrer el tram controlat. A partir d'aquí, el sistema determina si s'ha superat el límit màxim de velocitat permès. "El que volem -ha dit Isern- és la pacificació de les velocitats amb la intenció de reduir la sinistralitat".

El sistema de control de velocitat mitjana es va adoptar per primera vegada a l'Estat espanyol a l'N-230 al Túnel de Vielha el desembre del 2009 i va estar en període de proves fins al juliol del 2010. Des del juliol del 2010, que es quan va començar a sancionar, i fins al 18 de maig del 2014, hi ha hagut 1.957 sancions fermes per excés de velocitat en els trams.

Via ACN

La CHE instal·larà una barrera elèctrica a Amposta per frenar l'expansió del caragol maçana aigües amunt de l'Ebre


AMPOSTA (Montsià).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) instal·larà una barrera elèctrica a l'Ebre, a l'altura d'Amposta, per evitar que la plaga del caragol maçana remunti el riu i s'estengui més enllà del Delta. El dispositiu, que costarà uns 20.000 euros, tindrà una tensió de 12 volts per foragitar els gasteròpodes. L'organisme de conca efectua durant aquests dies prospeccions amb piragües i bussos a la llera de l'Ebre entre Xerta i Amposta. De moment, no s'ha localitzat cap exemplar en aquest tram. Malgrat això, el president de la CHE, Xavier de Pedro, ha anunciat també que prohibiran que les embarcacions que naveguen aigües avall de Flix puguin fer-ho també a altres zones de la conca i viceversa.

L'objectiu primordial amb el qual treballa l'organisme de conca, de forma coordinada amb la Generalitat, és evitar per tots els mitjans que el caragol maçana pugui remuntar el riu Ebre i sortir del Delta. Actualment, constaten, es troba present a la llera del riu a la zona de la desembocadura i aigües amunt, però encara no ha sobrepassat la zona d'Amposta. De fer-ho, resultaria especialment preocupant en el cas que arribés a l'assut de Xerta, d'on surten els dos canals de regadiu, fet que podria acabar escampant la seva presència per tot el tram final del riu Ebre.

"Hem d'aconseguir confinar el caragol allí on existeixi i eradicar-lo en aquesta zona", ha subratllat el president de la CHE, Xavier de Pedro, que ha visitat les prospeccions. La primera mesura, en aquesta línia, serà la instal·lació de la barrera elèctrica de 12 volts a la riba i part de la llera de l'Ebre -sense necessitat d'haver-la de creuar-, a la mateixa alçada d'Amposta. Es tracta d'una vella idea que ja barallava el Departament d'Agricultura. L'organisme de conca, que treballa en la concreció del projecte, considera que es tracta d'una mesura econòmicament assumible -uns 20.000 euros- i que resultarà efectiva en aquest sentit.

Límits a la navegació

No només això. De Pedro ha anunciat també que, tal i com van acabar aplicant en el cas del musclo zebra, l'organisme restringirà la navegació d'embarcacions al tram baix del riu Ebre, aigües avall de Flix, per evitar la propagació de la plaga a altres zones. Això suposarà que aquestes naus no puguin navegar en altres rius de la conca i, viceversa, les de fora no podran fer-ho en aquest tram. Per fer-ho, hauran d'acreditar la seva total desinfecció. "Ens ho han demanat també des de la Unió Europea", ha apuntat.

Les prospeccions entre Xerta i Amposta que s'efectuen durant aquestes últimes setmanes i que encara s'allargaran alguns dies més pretenen descartar la presència de caragol maçana amb una revisió d'aquest tram amb bussos i una piragua. De Pedro ha destacat aquest fet com una bona notícia, després que el passat mes de desembre n'apareguessin alguns exemplars en sèquies pròximes al riu a l'alçada de Tortosa. Una presència que podria estar relacionada amb la introducció intencionada que va denunciar el Departament d'Agricultura al marge dret del riu.

Tot i que bona part del tram que s'estudia forma part del domini públic marítim terrestre, competència de la Direcció General de Costes, la CHE s'encarrega dels treballs. Després dels reiterats requeriments de la Generalitat i del sector arrossaire perquè el govern espanyol s'impliqués activament en la lluita contra la plaga i la prevenció de la seva expansió des de la seva detecció l'any 2009, de Pedro ha precisat que l'organisme ha invertit 110.000 euros en aquest tipus de prospeccions, que serveixen també per estudiar si existeixen al tram mol·luscs exòtics invasors com el musclo zebra o la cloïssa asiàtica. Aquestes actuacions es podrien repetir en el futur. Segons de Pedro, més que un problema pressupostari, la qüestió és trobar una solució efectiva per eradicar la plaga.

Via ACN

La victòria d’ERC era previsible, segons els politòlegs Aitor Pérez Codorniu i Jaume Solé Purcalla



TORTOSA (Baix Ebre).- Dos politòlegs de les Terres de l’Ebre, ideològicament molt allunyats, han analitzat aquest dilluns el resultat de les eleccions europees d’aquest 25 de maig. Unes eleccions que a Catalunya i al territori ha guanyat Esquerra, amb victòria dels republicans en ciutats com Tortosa, Amposta, Deltebre, Alcanar, Flix o Ulldecona. Canal 21 Ebre ha convidat, d’una banda, el politòleg Aitor Pérez Codorniu, membre de Jesús per la Independència i vocal de la junta territorial d’Òmnium Cultural. De l’altra, el també politòleg Jaume Solé Purcalla, nou secretari del PP de Tortosa i president de les Noves Generacions del PP de Tarragona. Tots dos han coincidit que la victòria d’Esquerra era previsible, tenint en compte el context polític a Catalunya. Però Pérez Codorniu ha fet notar que Esquerra ha sabut aprofitar el declivi del PSC i atraure els descontents del sector catalanista, tot recuperant l’antiga idea republicana de fer un partit de partits.

De fet, el politòleg ha fet notar que això també ha passat a Tortosa, on el bloc favorable a la consulta del 9 de novembre ha concentrat més d’un 60% dels vots, també amb ERC com a primera força.

En canvi, Solé Purcalla ha qüestionat aquest argument, tot destacant la baixa participació en aquestes europees. En clau catalana, Solé Purcalla ha afirmat que les eleccions europees han estat “segrestades” pel bloc nacionalista i utilitzades com unes eleccions plebiscitàries. També ha dit que la victòria d’ERC afebleix el lideratge d’Artur Mas com a president de la Generalitat.

El politòleg i secretari del PP de Tortosa s’ha mostrat preocupat per l’auge dels partits contraris a Europa, i també per la irrupció de forces d’extrema dreta i d’extrema esquerra. De fet, ha afirmat que les eleccions del 25 de maig són un toc d’atenció al bipartidisme i a les polítiques dels grans partits.

La tortosina Eba Peransi presenta el seu segon disc, 'Respirant', amb un concert acústic



TORTOSA (Baix Ebre).- La cantant tortosina Eba Peransi ha presentat aquest dissabte el seu segon disc d'estudi, 'Respirant', amb un petit concert acústic a la botiga Top Disc de Tortosa. El disc es va posar a la venda el passat 20 de maig, amb un primer single en què Eba Peransi canta al costat de Manu Guix. Els temes del disc publicat en format físic són en català, tot i que també es pot descarregar 'Respirar' amb les cançons en castellà en plataformes digitals com ara Spotify o ITunes. Durant la presentació de dissabte, Eba Peransi va anunciar que properament actuarà  amb tota la seua banda al complet en un concert a la sala Karibú Club de Roquetes.

25 de maig del 2014

ERC guanya les eleccions europees a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona


TORTOSA (Baix Ebre).- ERC ha guanyat les eleccions europees d'aquest 25 de maig a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Com a la resta del país, a la demarcació de Tarragona els republicans han fet un resultat històric en situar-se com a primera força en unes eleccions, cosa que no passava des de la recuperació de la democràcia. ERC ha obtingut un total de 61.457 vots, el 25,28% dels sufragis. CiU ha estat la segona força amb 56.698 vots i el 23,32% dels suports. El PSC, que el 2009 havia guanyat les eleccions al Camp i l'Ebre, ara ha caigut a la tercera posició, amb 32.939 vots i el 13,55% dels sufragis. El PP, ICV-EUiA, C's, Podemos i UPyD han ocupat les posicions següents al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Per ciutats, ERC també s'ha imposat en moltes de les poblacions de l'Ebre. Ha estat el cas de Tortosa, on ERC ha guanyat amb 2.893 vots i el 28,09% dels sufragis, per davant de CiU (2.509 vots, 24,36%) i del PSC (1.343, 13,04%). Fa cinc anys, ERC havia estat la quarta força per darrera del PP, mentre que el PSC va ser la primera. La candidata ebrenca d'ICV, la tortosina Montse Castellà, ha pogut esgarrapar 1.109 vots (10,76%) per al candidat nacional, Ernest Urtasun.

A Amposta, ERC també ha guanyat, amb 1.931 vots i el 32,5% dels suports. Ha passat per davant de CiU, PSC i ICV. Fa cinc anys, els socialistes havien guanyat a Amposta, i ERC havia estat la tercera força.

A Móra d'Ebre, en canvi, CiU ha guanyat aquestes eleccions europees. Ha tingut 572 vots i el 31,49% dels suports, per davant dels 506 vots d'ERC. A les europees del 2009, el PSC -que ara ha estat tercera força- va guanyar les eleccions, mentre que CiU i ERC van ser segons i tercers, respectivament.

A Gandesa també ha guanyat CiU, amb 374 vots i el 37,5% dels sufragis. ERC ha estat la segona força, amb 311 vots. El PP, que governa a l'Ajuntament amb CiU, ha estat la tercera força amb 104 vots. Fa cinc anys, CiU també va guanyar els europees, seguits de PSC, PP i ERC.

D'altra banda, el candidat ebrenc d'ERC, Francesc Barbero, ha tingut també la satisfacció de guanyar a la seua població. Els republicans han guanyat a Flix amb 689 vots, el 43,11% dels suports. Per darrera han quedat CiU i el PSC, amb 410 i 170 vots respectivament. Fa cinc anys, el PSC havia quedat en primer lloc a Flix, mentre que CiU i ERC havien quedat en segona i tercera posició.

El candidat de CiU a les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, també ha guanyat al seu poble, l'Ametlla de Mar, amb 667 vots. La segona força ha estat ERC, seguida del PP, el PSC i ICV.

Resultats a Catalunya

ERC-Nova Esquerra Catalana ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu amb el 23,7% dels vots, per davant de CiU, que ha obtingut el 21,8% dels sufragis, amb el 99,4% dels vots escrutats. El tercer lloc ha estat per al PSC, amb el 14,28%, seguit d'ICV-EUiA, amb el 10,29%; el PP, amb el 9,8% i Ciutadans, amb el 6,3%. En termes absoluts, ERC-Nova Esquerra Catalana ha aconseguit 590.837 vots, CiU 545.565, el PSC 356.642, ICV-EUiA 257.059, el PP 244.964 i C's 116.414. Traduït en escons, ERC ha obtingut dos escons i CiU també dos, tot i que comptant la coalició CEU, en sumen tres. La participació ha estat del 47,6% i els vots en blanc han representat l'1,74% del total.


Imatge ERC Ebre a Twitter

Deltebre ha pogut votar en el Multireferèndum, tot i l'actuació dels Mossos


DELTEBRE (Baix Ebre).- Els Mossos d'Esquadra, actuant per ordre de la Junta Electoral Central, han aixecat aquest diumenge 146 actes a meses del Multireferèndum -organitzat per una trentena de plataformes i moviments socials- i han identificat a 500 persones. Tot coincidint amb les eleccions europees, la única mesa del Multireferèndum a les Terres de l'Ebre s'ha instal·lat a la població de Deltebre, al carrer Sant Miquel. Això ha estat a pocs metres de l'escola Sant Miquel, seu d'un col·legi electoral. A primera hora del matí, dos agents dels Mossos d'Esquadra han identificat a les tres persones que hi havia de l'organització del multireferèndum i els han informat que aixecarien acta de la presència de la taula i que n'informarien a la Junta Electoral Central. Després d'un parell d'hores, els Mossos d'Esquadra, intentant evitar sortir als mitjans de comunicació, han demanat la retirada de la taula als organitzadors, que han optat per marxar a un espai privat on els agents no poguessin desallotjar-los. Al migdia, però, seguint la consigna dels organitzadors del multireferèndum a altres poblacions de Catalunya, han decidit tornar a treure la taula al carrer.

Els organitzadors del Multireferèndum, però, han confirmat que s'han desmuntat les meses de votació a Ripollet, Lloret, l'Escala i Arenys de Mar i a Vilafranca del Penedès. A més, els Mossos han aixecat acta i han identificat els membres de les taules de votació a la majoria de poblacions. En la majoria de casos els organitzadors han donat la seua identificació i han decidit seguir a la taula del Multireferèndum. El portaveu de la consulta popular, Albert Puy, ha defensat el dret de desobeir la resolució de la Junta Electoral per defensar una democràcia més directa. Arreu del país s'han muntat 276 meses sobre temes diversos com els transgènics, el deute il·legítim, el control del sector energètic o les ILP.

Al territori també s'han fet preguntes concretes com la conveniència o no del projecte Barcelona World al Camp de Tarragona, o la línia de molt alta tensió a Girona. A la ciutat de Lleida el Multireferèndum preguntava sobre si els ciutadans volen recuperar la gestió municipal de l'aigua. En poblacions com Balaguer, els votants de les eleccions europees topen davant mateix del col·legi electoral amb el Multireferèndum.

Imatge ACN

Mor un motorista en xocar contra un totterreny a la carretera de Prat de Comte




PRAT DE COMTE (Terra Alta).- Un motorista ha mort aquest diumenge al matí com a conseqüència de la col·lisió amb un totterreny, a la T-330, a Prat de Comte. L'home és un veí de Casp de 55 anys. L'accident ha passat al punt quilomètric 24 d'aquesta carretera, en sentit Horta de Sant Joan, i els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís a les 11.25 hores. Per causes que encara s'estan investigant, la moto ha xocat amb el totterreny i el conductor de la motocicleta ha perdut la vida. Han treballat en el sinistre cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, quatre dotacions de Bombers de la Generalitat i l'helicòpter medicalitzat i una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Quant a afectació viària, s'ha tallat el carril de la via en sentit Horta de Sant Joan i s'ha habilitat pas alternatiu. No s'han registrat retencions.

Via ACN

24 de maig del 2014

'Campus de La Vida Tortosina', article de Quimo Panisello

El passat  dimecres es va presentar a Ràdio Tortosa, dintre del programa La Punta del Diamant dirigit per la periodista Núria Mora, una novetat per aquest estiu: el Campus de la vida tortosina.

Aquest és un original Campus impulsat pel dissenyador gràfic i recuperador de la història quotidiana de la ciutat Quimo Panisello, autor de l’obra La vida tortosina; Sinta Salvadó, música i tècnica en animació sociocultural i Roman Aixendri, periodista, filòsof i comunicador audiovisual.

La idea va sorgir de la voluntat de fer un Campus que oferís unes activitats molt pautades i concretes, traient el màxim profit del nostre territori i les nostres tradicions i, amb el qual, de manera molt xaladora, els xiquets aprenguin moltes coses, molt variades i de manera diferent al que fan a l’escola durant el curs.

Tot això queda reflectit en el seu lema, ideat per Roman Aixendri, “Xalem, descobrim i creem.”

Mirant el cartell que ara comença a treure el nas pels vidres dels comerços tortosins, es poden copsar alguns dels seus trets diferencials:

- El seu format menut de sols 20 places el fa ser un Campus molt acollidor, molt familiar, on totes les activitats poden ser profitoses per a tots.

- El seu interès per la ciutat de Tortosa, la qual volen redescobrir, d’una manera xaladora per als xiquets, intentant anar a llocs novedosos per resoldre algun misteri o trobar la solució a petits enigmes. Potser hi descobriran la fórmula secreta de les baldanes o de les garrofetes del Papa, o aprendran com els nostres avantpassats imprimien els llibres.

- L’èmfasi en les tradicions i els jocs tradicionals, recuperant noms i maneres de jugar a corda o a bales (les mal dites “caniques”).

- El seu interés per explotar la  part creativa dels xiquets.

- La seua manera extensa d’entendre i fer valer la música, recuperant cançons i tonades o potser fent algun taller de creació d’instruments.

- El caràcter pluridisciplinar tant dels impulsors com dels col·laboradors enriquirà el dia a dia dels xiquets. Entre els col·laboradors destaquen la storyteller Sílvia Panisello, que portarà contes en anglès; l’artista Claire Martin, que introduirà als xiquets en l’art; el músic Enric Panisello, que els ensenyarà la música tradicional o l’artesà Joan Iniesta, que els ajudarà a construir caps de nanos.

- Faran ús de  les noves tecnologies de manera creativa, com per exemple per fer vídeos, o per mantenir un blog amb la participació dels xiquets.

- El lloc és un dels punts a destacar del Campus, un espai immillorable, el Casal Tortosí, amb un pati molt fresc, amb l’ombra d’una gran llimera.

- L’associació que aixopluga el Campus és el Cor Flumine, qui durant tot l’any uneix cultura i música dintre les quatre parets del Casal Tortosí.

Els preus són 35 € la setmana o 135 € les cinc setmanes, és a dir, des del 30 de juny (dilluns) al 31 de juliol.

Per demanar més informació o ser dels primers 20 inscrits us podeu posar en contacte a l’adreça lavidatortosina@gmail.com, als telèfons 667 20 55 95 o 606 94 00 78 o a les botigues col·laboradores Calaix de Sastre, al carrer de la Rosa, o a Detallets, antiga llibreria Voltes, on tenen també fulls d’inscripció.

L'exregidor tortosí Ricard Lleixà, entre els fundadors de Societat Civil Catalana a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- L'expansió territorial de Societat Civil Catalana (SCC) comença a ser visible a tot Catalunya. Aquest dissabte s'ha presentat a Tortosa el Manifest de les Terres de l’Ebre “Volem seguir junts”, en el qual es destaca la voluntat dels ebrencs de mantenir els llaços amb la resta dels espanyols, especialment amb els pobles veïns d'Aragó i de València. El manifest ha estat llegit per Ricard Lleixà, exregidor socialista de l'Ajuntament de Tortosa. Tot seguit, l'estudiant de Dret, Robert Albiol, ha informat del procés de creació de l'agrupació de Terres de l’Ebre, que ja compta amb seixanta integrants i amb presència en les localitats de Tortosa, Amposta, l'Aldea, l'Ampolla, Benifallet, Roquetes, Horta de Sant Joan, La Sènia, Móra d’Ebre, Xerta, Alcanar i Cases d’Alcanar.

Els integrants de SCC a les Terres de l’Ebre han alertat que amb la secessió de Catalunya les seues comarques sortirien perdent, perquè "aquestes terres són de trobada i no volen quedar arraconats entre fronteres". En aquesta línia, s'ha reforçat la idea de "construir vies i no de destruir ponts". L'acte ha comptat amb la presència dels vicepresidents, Joaquim Coll, José Rosiñol i Susana Beltrán, i el secretari de l'entitat, José Domingo. El vicepresident primer, Joaquim Coll, ha subratllat que SCC vol ser un connector de molta gent que no està d'acord ni amb les raons del procés sobiranista ni tampoc comparteix l'objectiu de la ruptura. “El nostre propòsit és ser un articulador de tots aquells que des de la centralitat i també des del propi catalanisme –que ha estat sempre un hispanisme- no volen renunciar a res del que també és nostre”. I ha afegit que, als propers mesos, volen mostrar que hi ha una altra societat catalana, ideològicament molt plural, que vol solucions en lloc d'enquistar-se en un procés ple d'enormes riscos i incerteses que solament pot acabar malament o molt malament.

Tot seguit, el secretari de SCC, José Domingo, ha informat que en els propers dies s'efectuaran presentacions públiques a les ciutats més importants de Catalunya i davant sectors professionals. En aquest sentit, ha concretat que a les Terres de l’Ebre tenen intenció de presentar públicament l'entitat a l'auditori de Tortosa, i que el proper 19 de juny a Barcelona tindrà lloc un acte amb professionals del món de la salut i, a principis del mes de juliol un altre esdeveniment amb professionals del dret. La roda de premsa, preludi de l'acte intern que tindrà lloc amb col·laboradors d'aquestes comarques, ha finalitzat amb unes paraules de Susana Beltrán, en les quals ha destacat les diferents sensibilitats que es manifesten a SCC i que tenen com a element comú la defensa de la catalanitat a Espanya i de l'espanyolitat de Catalunya.

Imatge SCC

Els forts aiguats de les Terres de l'Ebre inunden carrers, cases i aparcaments a Tortosa, Alcanar i la Ràpita


TORTOSA (Baix Ebre).- El telèfon d'emergències 112 ha rebut 75 trucades per incidències sense gravetat relacionades amb les pluges d'aquest matí fins a les 12 del migdia, segons ha informat Protecció Civil. La majoria de trucades s'ha produït entre entre les deu i dos quarts d'onze del matí, i per petites inundacions i filtracions, amb origen a les Terres de l'Ebre (61 trucades trucades amb origen al Montsià i 12 al Baix Ebre). Per municipis, el telèfon 112 ha rebut 50 trucades des de Sant Carles de la Ràpita, 12 trucades des de Tortosa i 11 des d'Alcanar. Pel que fa a l'acumulació d'aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que s'han acumulat 28 l/m2 en 30 minuts a Alcanar i 23 l/m2 a l'Aldea.

Els Bombers de la Generalitat havien rebut a primera hora d'aquest matí fins a 29 avisos relacionats amb l'episodi de pluja que ha afectat les Terres de l'Ebre en les últimes hores. En tots els casos s'ha tractat de revisar cases, aparcaments i carrers plens d'aigua en tres municipis: Tortosa (nou avisos), Alcanar (set) i Sant Carles de la Ràpita (13). De tota manera, els Bombers han informat que tan sols han pogut actuar en 11 d'aquests serveis, ja que en la resta ja s'havia constatat que no hi havia prou aigua acumulada com per poder-la treure. Els primers avisos han arribat pocs minuts després de les vuit del matí.

 En el cas de Tortosa, un dels punts més afectats ha estat el carrer Barcelona i la plaça Unió, que s'han hagut de tallar al trànsit durant una estona. A la carretera C-12 (eix de l'Ebre) també s'ha acumulat una gran quantitat d'aigua i també s'hi ha hagut de restringit la circulació de vehicles. A la capital del Baix Ebre hi han caigut més de 30 litres per metre quadrat.

Via ACN

23 de maig del 2014

Trens Dignes veu com un 'insult' que les millores ferroviàries anunciades per Vila al Camp no arriben a l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- L'anunci de millores en els serveis de rodalies de diversos de Catalunya i, especialment, al Camp de Tarragona, ha provocat la indignació de la plataforma Trens Dignes, que considera un "insult" i una "nova falta de respecte" l'exclusió dels ciutadans de a les Terres de l'Ebre i el Priorat d'aquesta ampliació de serveis. Trens Dignes havia presentat aquesta mateixa setmana un document reivindicant, precisament, la integració de les Terres de l'Ebre als serveis de Rodalies del Camp Tarragona i la integració tarifària. Creuen que les mesures que ha relatat el conseller de Territori i Sostenibilitat no difereixen gaire de les seues i demostren que les seues demandes són "assumibles tècnicament i econòmicament".

Consideren, així, que implementar les mesures que exigia, com prolongar alguns combois amb sortida i arribada a Cambrils -que a partir de juny s'allargarà fins l'Hospitalet de l'Infant- fins a estacions del territori, o rebaixar els preus del bitllet fins a Barcelona, en molts casos per sobre dels 30 euros l'anada i tornada, són qüestió de "voluntat política". Una "escandalosa diferència" i un "greuge comparatiu", recorden, respecte territoris pròxims com el Camp de Tarragona així com les comarques de Girona.

La plataforma Trens Dgines ha tornat a sol·licitar de nou una reunió amb el conseller Vila i el director general de Mobilitat, Ricard Font, per trobar solucions a aquesta situació i debatre, "amb calma", el seu document de propostes. També han instat a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre a "agilitzar" les reunions amb les administracions locals i entitats del territori per acordar una posició de reivindicació unitària al respecte.

Via ACN

Els comerciants del nucli històric de Tortosa organitzen la tercera ruta de tapes 'Sabors del Nucli Antic'



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Associació de Comerciants del Nucli Antic i l’Ajuntament de Tortosa han organitzat enguany una nova campanya per promocionar el nucli històric de la ciutat des d’una perspectiva comercial i lúdica. La programació comença el cap de setmana del 30 i 31 de maig, però segueix els divendres 6 i dissabte 7 de juny, amb la tercera edició de la ruta de tapes 'Sabors del Nucli Antic'. Segons el president de l’Associació de Comerciants del Nucli Antic de Tortosa, Joan Iniesta, enguany hi participen vuit bars i restaurants, que oferiran una tapa i un tast de cervesa o de vi per només dos euros. Els clients que hi participen rebran una butlleta on se segellaran les consumicions fetes a cada establiment. Les butlletes que hauran fet el recorregut sencer podran participar en el sorteig d’un sopar per a dos persones. Entre d’altres actes, també hi haurà una cercavila pels carrers del nucli antic (30 de maig), un karaoke (31 de maig), i una fira de productes fets a mà, que tindrà lloc la tarda-nit del 6 de juny.

D’altra banda, la campanya comercial ‘Barris antics: molt per descobrir, molt per oferir’, començarà aquest 2 de juny i s’acabarà el 22 de juny. Durant aquests dies, els clients que hagen comprat en qualsevol dels establiments de l’associació obtindran una butlleta de participació, amb la qual podran optar al sorteig de diferents premis. Per exemple, un lot de productes típics o bé visites turístiques al nucli antic. Es tracta d’una campanya que està emmarcada en el projecte 'Barris amb projectes' de la Generalitat, amb el suport de Pimec-Comerç i la Confeeració de Comerç de Catalunya.

Santi Vila (CiU) es mostra convençut que l'Ebre trobarà protecció a Europa



DELTEBRE (Baix Ebre).- El conseller de Territori i Sostenibilitat i membre de l'executiva de CDC, Santi Vila, va reiterar aquest dijous a la tarda el compromís de CiU en defensa del cabal ecològic al tram final del riu Ebre. En una compareixença davant els mitjans de comunicació al bell mig del pont Lo Passador -que uneix Deltebre i Sant Jaume d'Enveja-, Vila va denunciar una vegada més que l'Estat espanyol ha incomplert la Directiva Marc de l'Aigua. També va insistir que aquest 25 de maig Catalunya es juga tenir aliats a Europa que recordin als estats que han de complir amb "uns valors i principis".

En aquesta línia, Vila ha recordat que la Generalitat ha requerit al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que revisi el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre abans de combatre'l per la via contenciosa. En cas contrari, el conseller de Territori i Sostenibilitat s'ha mostrat convençut que l'Ebre trobarà protecció a les institucions europees. En la seua visita al territori, Vila va estar acompanyat del candidat de CiU al Parlament de Catalunya per les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, el delegat del Govern, Xavier Pallarès, la presidenta de CiU a l'Ebre, Imma Juan, la diputada Meritxell Roigé, i alcaldes i regidors del territori.

Via Canal 21 Ebre

S'aprova sense unanimitat el recurs de l'Ajuntament de Tortosa contra el traçat de l’autovia A7


TORTOSA (Baix Ebre).- L’Ajuntament de Tortosa ha decidit presentar un recurs de reposició contra l’aprovació de l’estudi informatiu de la nova autovia A7 entre la Jana i el Perelló. Així s’ha formalitzat en el ple extraordinari celebrat aquest divendres al matí, en què per primera vegada s’ha trencat la unanimitat política amb què Tortosa havia abordat fins ara aquesta qüestió. I és que el recurs s’ha aprovat amb els vots dels grups de CiU, PSC, ERC, Iniciativa-Entesa per Tortosa i PxC, mentre que l’únic regidor del PP ha optat per l’abstenció. En aquest sentit, l’alcalde de Tortosa ha lamentat la posició de Xavier Dalmau i ha negat que el recurs puga suposar un nou retard en la construcció de l’autovia. A més, Ferran Bel ha insistit que el govern de l’Estat “no té cap voluntat política, ni pressupostària ni financera per tirar endavant el projecte”.

El tram de les Terres de l’Ebre és l’únic pendent de l’autovia del Mediterrani, que discorre entre Castelló i Tarragona: uns 60 quilòmetres amb un cost de 470 milions d’euros. Els termes municipals afectats per aquesta actuació són la Jana, Traiguera i Sant Rafel del Riu, a la demarcació de Castelló, i Ulldecona, Godall, la Galera, Santa Bàrbara, Tortosa, l’Aldea, Camarles i l’Ampolla, a les Terres de l’Ebre. Però és a l’altura del poble de Campredó, i més concretament a la barriada de Font de Quinto, on es manté el principal punt de conflicte amb el traçat d’una autovia que el territori fa més de 10 anys que espera.

Imatge arxiu Marfanta.com

Disqus for Marfanta