27 de juny del 2014

El conseller Vila reivindica la necessitat de protegir el paisatge de les Terres de l'Ebre



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat aquest divendres, des de Les Muscleres de l'Avi Agustí Bertomeu a Sant Carles de la Ràpita, el llibre del 'Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre'. Un document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de les Terres de l'Ebre, que es va aprovar l'any 2010, i que ara s'ha tret a la llum gràcies a una aportació de 40.000 euros de la Diputació de Tarragona per la seua edició. El 'Catàleg' defineix fins a 19 unitats de paisatge a les Terres de l'Ebre i per cadascuna d'elles proposa estratègies de conservació i millora.El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat que el territori és un mosaic de paisatges que necessita d'estratègies molt concretes per la seua protecció, però també per la seua promoció.



En aquesta línia, Vila ha afirmat que en els darrers anys s'ha començat a reconèixer el gran potencial de les Terres de l'Ebre, el seu paisatge i la seva riquesa natural.El 'Catàleg del paisatge de les Terres de l'Ebre' dedica un capítol a alguns paisatges que mereixen una atenció especial, bé sigui per la seua singularitat o bé pel fet de necessitar mesures de preservació específiques com el riu Ebre, el cultiu de l'olivera, el paisatge de pedra en sec -que cobreix el 65% de les Terres de l'Ebre- o l'escenari històric de la Batalla de l'Ebre. La publicació del 'Catàleg' de les Terres de l'Ebre, el tercer després dels de les Terres de Lleida i el Camp de Tarragona, ha estat possible gràcies a un conveni entre la Diputació de Tarragona i el Departament de Territori i Sostenibilitat. La Diputació ha patrocinat les tasques de maquetació i la impressió d'un miler d'exemplars, mentre que el Departament, mitjançant l'Observatori del Paisatge, ha estat el responsable de la preparació dels textos i del disseny.

Via Canal 21 Ebre
Imatge Diputació de Tarragona

L'associació de veïns del Centre-Nucli Històric de Tortosa celebra els 10 anys amb una festa



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Associació de Veïns Centre-Nucli Històric de Tortosa ha organitzat per aquest cap de setmana una sèrie d'activitats per celebrar el desè aniversari de l'entitat. La festa començarà el dissabte, 28 de juny, a les dotze del migdia, amb la inauguració de la remodelació de la Mare de Déu de la Rosa, al carrer de la Rosa, i seguirà amb l'actuació de la Tuna Folk. Tot seguit, es farà un vermut popular a la plaça de la Cinta, patrocinat pels comerciants del Nucli Antic. De fet, durant aquest divendres i dissabte es reprèn també la ruta de tapes Sabors del Nucli Antic, organitzada per la mateixa associació de comerciants. A la tarda, hi haurà un passacarrers de la Banda de Música Manuel Martines i Solà de Jesús, així com l'acte de lliurament dels records dels 10 anys de l'associació veïnal, a la plaça de l'Absis. Finalment, a les vuit del vespre, es farà un concert de la banda de música de Jesús.

Jesús Auré renuncia al càrrec d'ERC d'Amposta i serà rellevat per Joana Isabel Estévez


AMPOSTA (Montsià).- El ple ordinari de l’Ajuntament d’Amposta aprovarà el proper dilluns la renúncia del republicà Jesús Auré al seu càrrec de regidor, ja que per motius professionals ha marxat a l’estranger. El portaveu del grup municipal d’ERC, Adam Tomàs, ha agraït la tasca d’Auré, tot destacant que “ha estat una persona clau en el creixement i consolidació d’Esquerra a Amposta com a alternativa de govern, i tot un exemple de dedicació, treball i rigor”. D'altra banda, les persones que ocupaven els números 7, 8 i 9 de la llista electoral d’Esquerra d’Amposta -Carles González, Antoni Costes i Rat Peix- també renunciaran a entrar a l'Ajuntament. Tots tres han manifestat que per motius laborals i manca de disponibilitat no han pogut acceptar el càrrec de regidor. Així, serà la número 10 de la llista, Joana Isabel Estévez, la que ocuparà el càrrec d’Auré com a regidora d’ERC a partir del ple del mes de juliol.

D'altra banda, durant el ple es debatrà una moció presentada pel grup d’ERC sobre el pagament dels ajuts de les mesures agroambientals als pagesos del Delta. El portaveu republicà ha recordat que "el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha presentat una proposta de noves mesures agroambientals per als propers cinc anys que reduiria un 33 % la prima i passaria de ser de 391 euros per hectàrea a 259,25 euros, fet que representaria un pèrdua econòmica molt important per als arrossers". A més, Tomàs ha destacat que "a aquest greuge hem de sumar el fet que la Generalitat encara no ha efectuat el pagament del contracte signat amb els arrossers el passat 2013 i que suma un valor de 8.211.000 euros". La moció d'ERC insta el govern català a efectuar el pagament compromès amb la pagesia arrossera catalana, i també a incrementar els fons destinats a les mesures agroambientals de l’arròs per al proper cicle.

Imatge ERC Amposta

El 'Referendum Tour' per la capital d'Escòcia, de la mà del periodista ebrenc Oriol Gracià



TORTOSA (Baix Ebre).- El periodista ebrenc d’Oriol Gracià, que des de fa uns mesos està vivint a Escòcia, ha impulsat una ruta turística per la ciutat d’Edimburg, el Referendum Tour. Es tracta d’una visita guiada a peu de tres hores, en català i pensada per als catalans que visiten la capital d’Escòcia i que estan interessats en conèixer la realitat del país quan falten tres mesos per al referèndum per la independència del proper 18 de setembre. Segons Gracià, a Catalunya hi ha molta gent que té la mirada posada en el procés d’Escòcia, on les darreres enquestes apunten a un empat entre els partidaris del “sí” i els partidaris del “no” a la separació del Regne Unit. De fet, aquest dissabte es farà la primera visita guiada oficial i amb clients, ja que fins ara només s’havien fet algunes proves amb catalans residents a Edimburg.

El govern d'Amposta manté la idea de traslladar l’oci nocturn a Futuro Ciudad, tot i el tancament de la Metro


AMPOSTA (Montsià).- La notícia del tancament de la històrica discoteca Metro no ha fet variar els plans de l’equip de govern d’Amposta, que són fer una requalificació urbanística per traslladar la zona d’oci nocturn fins al centre comercial Futuro Ciudad. Així ho ha expressat l’alcalde d’Amposta, no sense lamentar abans la decisió dels responsables de la sala Metro. Manel Ferré ha recordat que amb la discoteca el polígon de Tosses havia esdevingut el principal focus de l’oci nocturn a les Terres de l’Ebre. “És una situació que ens desagrada i ens preocupa, independentment que després es pugui tornar a obrir amb un altre nom i a un altre lloc aquesta activitat”, ha apuntat Ferré.

De fet, l’alcalde ha detallat que ja ha tractat el tema en junta de portaveus de l’Ajuntament, i que el procés per fer una modificació puntal del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) podria durar uns sis mesos. En aquest sentit, Ferré ha tornat a reclamar la implicació dels diversos grups de l’oposició, perquè vol que aquesta requalificació siga un tema de ciutat. Paral·lelament, l’alcalde ha conclòs que continuen pendents del futur del centre comercial, un cop aturada la subhasta concursal de Futuro Ciudad Amposta. En tot cas, no descarten poder anunciar una nova implantació comercial en els propers mesos.


Ferré reclama millors connexions de bus d’Amposta amb el Montsià i l’estació de l'Aldea



AMPOSTA (Montsià).- L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha afirmat aquest divendres que les obres de la nova estació d’autobusos de la capital del Montsià van a bon ritme, i que podrien estar enllestides la propera tardor, perquè puga entrar en funcionament abans de final d’any. En una entrevista a Canal 21 Ebre, Ferré ha destacat que tan important com la realització de les obres és que la Generalitat traurà a concurs la gestió de la nova estació, i que puga millorar les connexions d’Amposta amb els pobles del Montsià, del conjunt del territori, i també amb l’estació de trens de l’Aldea. En aquest sentit, Ferré ha avançat que aquest mes de juny s’ha reunit amb el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, i que van aprofitar la trobada per reiterar les al·legacions de l’Ajuntament d’Amposta al nou Pla de Mobilitat de les Terres de l’Ebre.

Per tant, a més d’una enllaç amb l’estació de l’Aldea, Ferré afirma que cal incrementar els combois d’Ulldecona i la Sénia, i que l’autobús de Sant Jaume d’Enveja puga arribar a Deltebre i tornar a Amposta. Així, l’alcalde ha dit que el govern català mirarà d’atendre les demandes del seu consistori, un cop estudien les al·legacions d’Amposta i del conjunt del territori. A banda, Ferré ha afegit que el transport públic interurbà quedarà perfectament integrat als serveis que oferirà la nova estació.

Finalment, Ferré també s’ha referit a l’acord entre ajuntaments i Generalitat per reclamar al govern de l’Estat l’execució del tram ebrenc de l’autovia A7, així com la gratuïtat de l’autopista AP-7 mentre no es facen les obres. L’alcalde ha recordat que Amposta reclama una millor connexió de la nova autovia amb el desdoblament de l’eix de l’Ebre, amb les mateixes característiques que la cruïlla de l’A7 amb l’autovia de l’Aldea.

26 de juny del 2014

El fiasco del projecte Castor, a les portades de Catalunya i València i a la premsa econòmica


ALCANAR (Montsià).- La renúncia al projecte Castor, anunciada per ACS per sorpresa de gairebé tothom, ha obert aquest 26 de juny les portades d’alguns dels principals diaris catalans i valencians, però també dels econòmics que s’editen a Espanya. “Per a ferralla’, titulava l’edició ebrenca del Diari de Tarragona, donant una idea del que podria fer el govern de l’Estat amb les instal·lacions de la planta marina d’Escal UGS, si algun dia es decideix a desmantellar-la. El Diari Ebre, però, recordava també que la intenció d’ACS és poder recuperar els 1.600 milons d’euros invertits.

El diari Ara també obria la seua portada, a tot drap, amb el tema del projecte Castor, que titllava de “fiasco de 1.600 milions”. L’Ara destacava que ACS és l’empresa de Florentino Pérez, i que Indústria accepta que haurà d’indemnitzar la concessionària. “Despropòsit ruïnós” era el titular de l’editorial de l’Ara.

La premsa de Castelló, com és natural, també ha tracat amb interès la notícia sobre el projecte d’Escal UGS davant de Vinaròs. “Escal renuncia al Castor y fuerza al Gobierno a devolverle 1.700 millores o abrir la planta”, assenyalava Levante de Castelló. Aquest rotatiu també revelava que la renúncia només seria vàlida si era avalada pel govern de l’Estat, pels titulars dels bons i pel Banc Euroepu d’Inversions. També deia que la decisió permetrà que ACS puga eludir el retorn de 1.400 milions als seus inversors, cosa prevista per al novembre. De la mateixa manera, el suplement del diari El Mundo per a Castelló també tractava el tema en la seua portadeta interior: “ACS renuncia al Castor al año del primer seísmo”.

La premsa econòmica també ha sucat pa a la notícia. “Los costes del Castor”, deia Cinco Días, afirmant que Indústria va instar la renúncia per estalviar diners al sistema gasístic. “Industria y ACS irán a juicio para ver quién paga el Castor”, deia El Economista

El nou Espai Jove de Tortosa obrirà portes aquest estiu al número 5 del carrer del Vall



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Ajuntament de Tortosa inicia el proper 30 de juny la seua oferta de lleure i d’activitats d’estiu per a joves, en el marc del programa del programa d’intervenció socioeducativa 6/16. En concret, es farà ús de l’Espai Jove, del projecte Art Total i de l’Estiu Jove, amb una sèrie de tallers, sortides i altres activitats per a joves a partir de 15 anys. Per exemple, un dels primers tallers serà sobre animació digital, a càrrec de Claire Martin. Tant Martin com el dinamitzador del projecte Art Total, Jordi Castells, han visitat aquest dijous el plató de Canal 21 Ebre per detallar l’oferta que han dissenyat les àrees de Joventut, de Serveis Socials i el Grup Esplai Blanquerna. En aquest sentit, Castells ha explicat que l’Espai Jove d’aquest estiu, que obrirà el proper dijous a la tarda, serà un embrió del nou espai juvenil que s’ha d’obrir al número 5 del carrer del Vall.

Jordan obre la porta a liderar o no la nova marca electoral d’Iniciativa a Tortosa




TORTOSA (Baix Ebre).- El nou candidat d’Iniciativa a l’alcaldia de Tortosa, Jordi Jordan, ha afirmat aquest dijous que la seua designació com a cap de llista suposa un repte des del punt de vista personal. Jordan ha estat proclamat automàticament en el marc d’un procés de primàries, ja que no hi ha hagut més persones que han optat al càrrec. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Jordan ha assenyalat que confia en la nova marca electoral que Iniciativa impulsa al costat d’altres col·lectius, per construir una alternativa al govern actual de Convergència i Unió. Segons el portaveu d’Iniciativa, aquest nou projecte polític va més enllà de les fronteres de la coalició ecosocialista, i busca sumar persones que vulguen un altre model de ciutat i una altra forma de governar. De fet, Jordan ha dit que Iniciativa serà un actor més d’aquest projecte nou, amb un altre nom, i que no tindrà problema en elegir un altre cap de llista, tot i que no descarta ser-ne el candidat si així li ho demanen.

En la mateixa entrevista, Jordan no ha tancat la porta a parlar amb el PSC, però ha recordat que els socialistes actualment no tenen una posició favorable al dret a decidir de Catalunya, i això els està provocant moltes baixes de militants. Al mateix temps, el candidat d’Iniciativa gairebé ha descartat un acord electoral amb ERC, que prefereix concórrer amb les seues pròpies sigles a les eleccions municipals.

Finalment, el portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha repassat algunes qüestions de l’actualitat local, tot rebutjant el balanç “triomfalista” del Pla d’Acció Municipal (PAM) que ha fet el govern de Ferran Bel. De fet, quant a les noves piscines, Jordan ha recordat que fa sis mesos que negocien un nou projecte amb l’oposició. Però ha dit que Bel només vol rentar la seu imatge amb aquesta oferta de consens, i que encara no hi ha cap projecte “realista” damunt de la taula.

El pla especial del nucli històric de Tortosa preveu transformar la façana fluvial entre Remolins i el pont


TORTOSA (Baix Ebre).- La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) ha aprovat definitivament aquest dimecres el Pla especial urbanístic del conjunt històric-artístic de Tortosa. Engloba una superfície de 173.762 metres quadrats en dos sectors: el nucli antic central i el front fluvial. L'objectiu del pla és fixar i determinar criteris per millorar i preservar el patrimoni cultural de la zona.

Així, s'establirà un pla de protecció que definirà els elements del conjunt des d'un vessant cultural i històric; també una protecció històrica específica per a espais, àmbits o fronts d'edificació; s'integrarà cada element arquitectònic en el seu entorn; s'establirà un pressupost per a l'execució del pla, i se salvaguardaran i es conservaran elements arquitectònics complementaris. D'altra banda, el document estableix una doble protecció per al patrimoni històric tortosí. Es mantenen les categories provinents de la Llei del patrimoni cultural català i es creen cinc nivells de protecció -protecció integral, protecció tipològica, protecció ambiental, adequació ambiental i protecció documental.

Així mateix, el Pla concreta la intervenció proposada al front fluvial, que consisteix en establir un nou espai enfront de la Catedral i transformar la façana del riu des de Remolins-Sant Jaume fins a la plaça del Paiolet, resolent també l'entroncament del Pont de l'Estat. El Pla especial s'acompanya d'un catàleg amb fitxes de 294 elements arquitectònics i 42 jaciments arqueològics. Cada fitxa inclou dades de localització, àmbits de protecció, intervencions possibles i documentació. Aquesta base de dades es completa amb plànols sobre l'evolució històrica de Tortosa, els seus diferents barris, equipaments i espais lliures.

Normes urbanístiques per a vuit municipis 

D'altra banda, la Comissió territorial d'urbanisme també ha aprovat, en aquest cas inicialment, les normes de planejament urbanístic per a vuit municipis ebrencs. Es tracta de la Galera, Mas de Barberans, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Vinebre, Caseres, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs. Les normes tenen per objectiu dotar als municipis d'una figura de planejament general que sigui vigent mentre no disposin d'un POUM. El 2010 ja es van aprovar Normes de planejament per a 11 municipis de les Terres de l'Ebre.

Via ACN

25 de juny del 2014

La plataforma del Sénia avisa que no caldria indemnitzar ACS perquè el Castor no estava operatiu


ALCANAR (Montsià).- La Plataforma en Defensa de les Terres del Sènia ha mostrat aquest dimecres la seua "alegria i satisfacció" per l'anunci d'Escal-UGS de renunciar a l'explotació del magatzem Castor; però ha alertat que no hi caben indemnitzacions perquè el magatzem no està operatiu. En declaracions a l'ACN, el portaveu de la Plataforma, Evelio Montfort, ha remarcat que una de les clàusules del contracte preveu indemnitzar si Castor està operatiu, i ha advertit que la planta no es trobava operativa. "És com si ens féssim una casa i el constructor abans d'acabar-la marxés, doncs no li pagaríem", ha exemplificat Monfort.

El portaveu ha afegit que, amb la renúncia, ACS "li passa el problema al Ministeri". Montfort ha explicat, en aquest sentit, que era previsible que ACS renunciés al projecte atès que si no injectava gas abans del 30 de juny era "impossible" que la planta estigués operativa i calia tornar tots els diners dels eurobons que en el seu dia es varen fer. "L'única solució que tenia ACS era renunciar a la concessió i passar-li el problema al ministeri d'Indústria", ha manifestat. El portaveu ha afegit que l'any 2007 els costos manifestats eren de 1.700 milions d'euros, però que en 2010 es va pactar un acord per 700 milions d'euros i es va signar que s'indemnitzaria en cas que la planta estigués operativa. "Si Enagas no es va quedar les accions en el seu dia perquè no estava operativa ara tampoc nosaltres hem de pagar", ha defensat Evelio Montfort.

Sobre el futur de les instal·lacions, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sènia manté que s'ha desmantellar, tot i les paraules del secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, que defensava la gran inversió realitzada i el manteniment de les instal·lacions per si es necessitaven en 10 anys. "D'aquí a 10 anys, si s'injecta gas es continuaran produint terratrèmols", ha alertat Montfort que ha afegit que "s'han equivocat i el que han de fer és desmantellar". La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia té la sensació d'estar "al començament del final de la lluita" i que encara resta per conèixer "com acabarà el Castor, com es desmantellarà i què passarà amb el gas que hi ha a dins del dipòsit i és un problema que no sabem com solucionarem".

Via ACN

Pallarès insisteix a reclamar el tancament de Castor i critica el govern de l'Estat per 'falta de transparència'


TORTOSA (Baix Ebre).- El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, s'ha mostrat aquest dimecres indignat per la "falta de transparència" del govern espanyol després que, segons ha dit, s'hagin assabentat a través dels mitjans de comunicació de l'anunci del grup ACS de renunciar a l'explotació del magatzem de gas Castor. No obstant, Pallarès considera la decisió un "avenç important", però ha advertit que "mentre el projecte Castor continuï viu, el perill es manté" i, per això, ha insistit a reclamar el desmantellament de la planta "perquè de moment no tenim cap garantia".

D'altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre també ha reiterat que continuaran reclamant la informació que des de fa mesos sol·liciten a l'Estat, i de la qual no en tenen cap notícia. A més, Pallarès ha insistit en què confien que aquesta decisió no suposi compensacions. "No voldríem que haguem de pagar entre tots el que els estudis han demostrat, ja que la inversió no tenia cap garantia d'èxit".

La companyia Escal UGS, participada pel grup ACS, ha anunciat aquest dimecres que renuncia a la concessió de l'explotació de la planta Castor, dedicada a l'emmagatzament subterrani de gas natural, segons ha informat el grup constructor a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). ACS ha iniciat el procés d'obtenció de l'autorització prèvia per part del Banc Europeu d'Inversions i, eventualment, de l'assemblea de titulars dels bons per al finançament de la planta.

Via ACN

La URV i el Grup 2027 promouen una jornada sobre l’aprofitament de la marca EbresBiosfera


TORTOSA (Baix Ebre).- L’aula magna del campus de la URV a les Terres de l’Ebre serà l’escenari, aquest divendres, d’una jornada sobre la Reserva de la Biosfera, organitzada per la càtedra d’Economia Local i Regional i el col·lectiu d’opinió Grup 2027. El títol de la jornada és ‘EbreBiosfera. La sostenibilitat com a estímul per al desenvolupament’, i ha estat organitzada per impulsar el coneixement i el grau d’aprofitament de la declaració de la Reserva de la Biosfera per part de la Unesco, en benefici del conjunt del territori. Així ho ha explicat el coordinador del Grup 2027, Víctor Gimeno, durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

La jornada sobre el projecte EbreBiosfera està adreçada especialment a la societat civil i inclou, per exemple, una conferència d'un expert i tres taules rodones. De fet, s'enfoca amb una mentalitat pràctica, per contribuir a fer possible un projecte territorial, multisectorial i d'economia sostenible, al voltant de la marca. Gimeno ha remarcat que el consens per sol·licitar a la Unesco la Reserva de la Biosfera hauria de continuar també a l’hora de gestionar-la, aprofitar-la i fer-la visible. Amb tot, el coordinador del Grup 2027, que està participant en la redacció de les bases per atorgar les certificacions, ha donat per impossible que la marca EbreBiosfera puga estar a punt per a l’estiu, tal i com s’havia anunciat.

De la mateixa manera, Gimeno ha lamentat el retard en posar en funcionament l’oficina de la marca EbreBiosfera, en el marc del nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). L’exdirector dels serveis territorials de Medi Ambient ha assenyalat que s’està perdent el temps, ja que tant el COPATE com tenir un òrgan de gestió de la Reserva de la Biosfera és una necessitat urgent.

Indústria no prendrà cap decisió sobre el projecte Castor fins tenir la renúncia oficial d'Escal-UGS


VALÈNCIA.- El ministeri d'Indústria no adoptarà cap decisió administrativa fins que no es presenti formalment la decisió definitiva de renúncia d'explotació de la instal·lació i magatzem de gas del Castor, segons que han informat aquest dimecres fonts ministerials. Indústria confirma que ha rebut la notificació de l'empresa Escal UGS per la qual anuncia la intenció de renunciar i comunica que la decisió l'ha sotmès a autorització per part del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i en el seu cas a l'assemblea de titulars dels bons emesos per aquesta entitat bancària. El ministeri afegeix que manté la suspensió de l'activitat al Castor fins que no s'emetin tots els informes necessaris per garantir la seguretat.

Per la seua banda, el diputat de Compromís per Castelló a les Corts Valencianes, Josep Maria Pañella, ha defensat aquest dimecres que no s'indemnitzi ACS per haver renunciat al magatzem Castor, ja que "sabien des del primer moment al risc que ens exposaven i, malgrat saber-ho, han continuat endavant amb el projecte". Pañella ha comparat la situació amb la dels empresaris o botiguers que tanquen els seus negocis perquè no funcionen o no són viables i les administracions públiques no paguen cap indemnització. El diputat ha dit que la renúncia d'ACS és "una molt bona notícia" pels veïns de la zona perquè amb aquesta sembla que no hi haurà més injeccions de gas i no es patiran més terratrèmols. "Ara, però, cal no baixar la guàrdia i evitar que ens espolien amb les indemnitzacions multimilionàries que volen demanar pel cessament de l'activitat", ha remarcat.

El diputat de Compromís ha demanat "tant la Generalitat com el govern central ens deuen explicacions i ens deuen disculpes als habitants del Baix Maestrat per no fer les coses ben fetes, per no fer estudis, per plegar-se als interessos privats d'empreses i per no defensar l'interès general".

Via ACN

El grup ACS renuncia a la concessió d'explotació del magatzem de gas del projecte Castor


MADRID.- La companyia Escal UGS, participada pel grup ACS, ha anunciat aquest dimecres que renuncia a la concessió de l'explotació de la planta Castor, dedicada a l'emmagatzament subterrani de gas natural, segons ha informat el grup constructor a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). ACS ha iniciat el procés d'obtenció de l'autorització prèvia per part del Banc Europeu d'Inversions i, eventualment, de l'assemblea de titulars dels bons per al finançament de la planta.

De fet, a banda dels sismes causats per la planta, una de les claus és el finançament després que la setmana passada l'agència de qualificació Fitch rebaixés tres graus la valoració dels bons davant la incertesa del projecte. La setmana passada Fitch va situar en bons escombraria els bons per al finançament de la planta en considerar que l'escenari més probable és que la promotora Escal UGS, en mans majoritàriament d'ACS, renunciï al projecte a finals de novembre. Aquesta és la data que l'empresa es va comprometre a posar en marxa el Castor o, en cas contrari, retornar als inversors bona part dels més de 1.400 milions d'euros obtinguts gràcies a l'emissió efectuada amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI) -que va comprometre en l'operació 500 milions públics-.

Per la seUa banda, el govern espanyol va quantificar en 1.700 milions d'euros el cost que suposaria tancar la planta. Així ho va explicar fa unes dies del secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, que va afegir que el tancament definitiu del projecte Castor s'havia de "pensar" i que potser calia plantejar-se una utilitat en un futur. La planta ha causat uns 600 moviments sísmics a la costa d'Alcanar i Vinaròs.

Via ACN

24 de juny del 2014

La Festa del Renaixement de Tortosa desembarcarà el 17 de juliol als carrers de Barcelona


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa està treballant en diverses iniciatives destinades a reforçar la promoció de la ciutat i de la Festa del Renaixement a l'exterior. La propera és el trasllat a Madrid de l'exposició fotogràfica "Tortosa i les Terres de l'Ebre. L'esplendor d'una època, d'un riu i d'un territori", que en les últimes setmanes s'ha pogut visitar a Girona, després de viatjar a Barcelona, Tarragona i Morella. A banda, l'Ajuntament de Tortosa està preparant una acció de street marketing prevista per al 17 de juliol a Barcelona, en la qual participarà una notable representació de grups i elements de la Festa.

Paral·lelament, l'Ajuntament ha reforçat la campanya de promoció "Tortosa, ciutat del Renaixement. Cultiva l'art de viure!" amb una acció al Metro de Barcelona, posant publicitat en diverses estacions del centre de la ciutat, com plaça Catalunya, Liceu o Passeig de Gràcia. Els dispositius publicitaris (mupis) mostren la imatge dels actors Belén Fabra, Pere Ponce i Sílvia Sabaté amb imatges de recurs de Tortosa i diferents frases que evoquen la seua relació amb la ciutat. La imatge es completa amb informació sobre les dades de la propera edició de la Festa del Renaixement. Aquesta nova acció promocional arriba després que en les últimes setmanes la mateixa campanya s'haja pogut tornar a veure en diferents mitjans d'abast nacional.


Inquietud a Alcanar davant la indecisió del govern espanyol sobre el tancament del Castor


ALCANAR (Montsià).- Les declaracions del secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, afirmant que el tancament definitiu del projecte Castor "s'ha de pensar" per l'elevat cost econòmic que ha suposat la seva materialització, ha causat inquietud a Alcanar. L'Ajuntament ha tramès una carta a aquesta dependència del Ministeri d'Indústria reclamant de nou informació al voltant del projecte després que Nadal afirmés que, malgrat haver causat prop de 600 terratrèmols, pot "ser necessària en el futur". "No es pot mercantilitzar la salut d'un territori i els interessos econòmics no haurien de predominar sobre la seguretat de les persones", ha declarat l'alcalde, Alfons Montserrat.

En un seminari organitzat a Santander la setmana passada, el secretari d'Estat d'Indústria es va escudar en l'elevat cost del projecte, "més de 1.000 milions d'euros", que en realitat són més de 1.700, per justificar la voluntat del govern espanyol de donar-li una suposada utilitat futura. Malgrat això, i movent-se en l'habitual indefinició al respecte, Nadal va apuntar també que no es podria continuar injectant-hi gas si es produeixen nous sismes, com així han confirmat els informes de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Institut Geològic i Miner i com així ho podrien fer els encarregats a la Universitat d'Stanford i al Massachussets Institute of Technology (MIT).

El govern espanyol admet que, si bé en el moment de gestar-se, el projecte semblava que havia de tenir "una importància fonamental" per emmagatzemar gas durant l'estiu, quan els preus són més barats, i distribuir-lo a l'hivern, amb els majors pics de consum, les circumstàncies econòmiques actuals han canviat. Però, malgrat això, continua resistint-se a trobar una solució immediata a l'enrenou tècnic, econòmic i jurídic plantejat per tancar definitivament el magatzem submarí.

"La tònica segueixi sent la manca d'informació cap als municipis afectats pels sismes, ja que hem conegut el contingut dels informes de l'IGNE i de l'IGME a través dels mitjans de comunicació", ha afirmat Montserrat, que ha demanat reunir-se amb Nadal "al més aviat possible per conèixer l'estat del projecte".

Bons escombraria

Una de les claus més important del cas rau, precisament, en el seu finançament. L'agència de qualificació creditícia Firch Ratings han rebaixat en tres graus la valoració dels bons del projecte Castor, situant-los com a 'bons escombraria', davant la incertesa que l'envolta. Consideren que l'escenari més probable és que la promotora Escal UGS, en mans majoritàriament d'ACS, renunciï al projecte a finals de novembre. Aquesta és la data que l'empresa es va comprometre a posar en marxa el Castor o, en cas contrari, retornar als inversors bona part dels més de 1.400 milions d'euros obtinguts gràcies a l'emissió efectuada amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI) -que va comprometre en l'operació 500 milions públics-.

Via ACN

21 de juny del 2014

L'exposició d'escultures 'La llavor ebrenca al Palau', acte central del Tricentenari a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- L'obra dels principals artistes i escultors de les Terres de l'Ebre serà la protagonista a l'exposició que porta per nom "Llavor ebrenca al Palau. Patrimoni escultòric dels segles XIX i XX". Una mostra que es podrà visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa des del proper 27 de juny, i que s'allargarà fins a la fi de la Festa del Renaixement. L'exposició conté una quarantena de peces de 14 artistes diferents, entre els quals hi ha Agustí Querol, Inocenci Soriano-Montagut, Julio Antonio o Víctor Cerveto. La comissària de l'exposició, Núria Gil, ha destacat que es tracta d'una exposició històrica, de recerca i també territorial.

Les obres exposades formen part d'una col·lecció privada i de diferents col·leccions públiques com el Museu d'Art Modern de Tarragona o l'Ajuntament d'Amposta. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé, ha destacat que la mostra ha estat possible gràcies a la implicació de moltes institucions i que es tracta de l'acte central en la commemoració del Tricentenari (1714-2014). "Llavor ebrenca al Palau" s'estructura al voltant de tres grans eixos temàtics que es repeteixen sovint en aquests escultors: la dona, el món del treball i els personatges de referència de l'època.

Via Canal 21 Ebre

L'Escola d'Aqüicultura allibera 7.000 alevins de llobarro al Canal Vell de Deltebre



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- L'Escola d'Aqüicultura de l'institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita ha realitzat aquest divendres una campanya de repoblació de llobarros al delta de l'Ebre. Concretament, s'han alliberat més de 7.000 alevins de llobarro a la bassa del Canal Vell de Deltebre, després dels bons resultats en la reproducció d'aquesta espècie autòctona de fort interès pesquer i comercial. El professor de reproducció de peixos i coordinador del projecte, Jordi Quintano, ha explicat que es tracta de reforçar la població d'aquesta espècie. Els alumnes de l'Escola d'Aqüicultura han valorat molt positivament la jornada d'alliberament dels llobarros, unes espècies que ells mateixos van estar cultivant des que eren larves.

El cap de Departament de l'Escola d'Aqüicultura, Òscar Vallejo, ha exlicat que el més destacat que realitzen al centre en quant a projectes és el preengreix i engreix de mol·luscos i valves, amb la col·laboració amb empreses del sector. L'institut Els Alfacs de la Ràpita és l'únic centre de Catalunya que compta amb una Escola d'Aqüicultura, on s'imparteixen dos cicles, un de grau mitjà i un altre de superior, amb un total d'una seixantena d'alumnes cada any.

Vídeo Canal 21 Ebre

El consell del Baix Ebre reclama a la CHE el dragatge de la bocana del riu



TORTOSA (Baix Ebre).- El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat aquest divendres una sèire de qüestions de caràcter social, entre els quals destaca la concreció per al 2014 del contracte programa en matèria de serveis socials amb el departament de Benestar Social i Família. Un programa pel qual l'ens comarcal rebria 1'5 milions d'euros per a projectes i serveis socials. D'altra banda, el ple del consell comarcal ha aprovat per unanimitat demanar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que en el futur pla de Conca de l'Ebre s'inclogui el dragatge de la bocana del riu Ebre. També que les tasques de manteniment per la navegabilitat al riu no es facin només fins a Amposta, sinó fins a la desembocadura.

 En compliment amb el compromís de celebrar sessions itinerants del plenari en els diferents municipis de la comarca, aquest divendres el ple ordinari del Consell Comarcal del Baix Ebre s'ha celebrat a l'Ajuntament de l'Aldea. El seu alcalde i portaveu d'ERC al Consell Comarcal, Dani Andreu, ha afirmat que aquesta era una mostra de la voluntat de posar la política al servei de les persones.

Vídeo Canal 21 Ebre

Més d'un miler de persones formen a Jesús, Tortosa i Roquetes la primera 'V' per la independència




TORTOSA (Baix Ebre).- Les assemblees locals de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Tortosa, Roquetes i Jesús han organitzat aquest dissabte a la tarda, conjuntament, la primera 'V' humana com a assaig i prèvia de la que es farà el proper 11 de setembre a Barcelona. Els participants s'han concentrat a les tres poblacions i han marxat fins al punt de trobada, la plaça de la Corona d'Aragó de la capital del Baix Ebre, en un ambient molt festiu. El lloc per formar la 'V' humana no era casual, ja que la cruïlla dels Quatre Camins, la plaça Corona d'Aragó, representava per als organitzadors, també, la cruïlla dels Països Catalans.

Minuts després de les vuit de la tarda s'ha format la 'V', entre la carretera de Roquetes i l'avinguda de Jesús. Tots els assistents han aixecat una cartolina blava per tal de fer encara més visible l'acció i per vincular-la al moviment en defensa de l'Ebre. Així ho ha explicat Josep Sabaté, un dels membres ebrencs del secretariat de l'ANC. "És molt simbòlic que aquesta mobilització s'haja fet a les Terres de l'Ebre, que va ser un territori molt important en la Via Catalana l'any passat, i a més destaquem que la 'V' d'avui era de color blau, com el riu Ebre i com la lluita pel futur d'aquest territori", ha destacat Sabaté. "Pensem que la construcció del nou país ha de tenir en compte qüestions com la defensa del territori", ha conclòs.

A més, també s'ha format un mosaic amb la paraula 'Independència', i membres de l'ANC han posat una estelada als balladors de jota del monument de la plaça Corona d'Aragó. En acabar l'acte s'ha llegit un manifest a favor de la consulta del 9 de novembre i de la independència de Catalunya. L'ANC farà més assajos com aquest durant l'estiu, i en diversos llocs de Catalunya, per escalfar motors de cara a la Diada.




Imatge ACN

20 de juny del 2014

La URV-UETE ajusta preus i beques per facilitar l’accés al curs d'emprenedoria i les jornades



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- ‘Emprenedoria, innovació i territori’ és el títol del curs central de la Universitat d’Estiu de les Terres de l’Ebre (UETE), que tindrà lloc del 30 de juny al 10 de juliol al campus de la URV de Tortosa. A més, enguany l’oferta de la URV-UETE també s’amplia amb tres jornades temàtiques, de mig dia o un dia de durada o un dia de durada, amb uns preus molt econòmics per facilitar l’assistència de tots els alumnes interessats. Així, a banda del curs sobre emprenedoria, els responsables de la URV-UETE han programat unes jornades sobre aplicacions i serveis en tecnologies lliures, sobre musicoteràpia, i sobre docència i motivació a l’aula. Els sotsdirector del campus ebrenc de la URV, Xavier Farré i Sara Romaguera, han visitat aquest divendres el plató de Canal 21 Ebre i han assenyalat que la UETE s’ha sabut adaptar al context actual i a les necessitats dels seus potencials alumnes. De fet, Farré ha afirmat que tothom a les Terres de l’Ebre pot ser un alumne potencial de la URV-UETE, i que la universitat ha fet un esforç per rebaixar el preu dels cursos, amb diverses beques i gairebé a preus simbòlics.

'Los Col·loquis' de Despuig, en la llengua de Shakespeare per primera vegada


TORTOSA (Baix Ebre).- L'editorial Barcino-Tamesis acaba de publicar la primera traducció anglesa de 'Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa', l'obra del cavaller Cristòfol Despuig escrita el segle XVI, i considerada com un dels llibres claus del Renaixement català. Amb pròleg d'Enric Querol i Josep Solervicens, l'encarregat de traduir 'Los Col·loquis' a la llengua de Shakespeare ha estat Henry Ettinghausen. Ell mateix destacava la importància de l'obra de Despuig en un article al diari El Punt Avui, per glossar l'edició recent d'Enric Querol i Josep Solervicens, publicada el 2011 per l'Abadia de Montserrat: " A quina època van començar a emprenyar-se els catalans amb Castella? ¿Al segle XVIII, amb la guerra de Successió? ¿Al segle XVII, amb la guerra dels Segadors? No! Com a mínim, a mitjan segle XVI".

Segons Ettinghausen, "Despuig no va ser només un autor realment extraordinari, sinó que també va fer d'altres coses fora del normal, com ara participar en les guerres entre diferents faccions de la seva ciutat, presidir la seva cort de justícia i fer cremar la casa de l'algutzir de la Inquisició tortosina. Als ‘Col·loquis' ens regala la invenció de mitja dotzena de converses mantingudes per dos ciutadans tortosins, Lívio i Fàbio, amb un cavaller valencià, Don Pedro, sobre tota mena de qüestions. Despuig no tenia pèls a la llengua. A l'obra es critica el refús per part del bisbe de Tortosa de contribuir financerament a la caritat i a les obres que s'estan fent a la catedral".

També diu: "Una bona part dels ‘Col·loquis' es dedica a denunciar i rebatre les deformacions intencionades del paper exercit per Catalunya en la història d'Espanya comeses per historiadors castellans contemporanis. Lívio acusa molts d'ells de confondre Espanya amb Castella: “Per fer gloriosa la sua pròpia nació no dubten d'escriure mentires.” Referint-se a la prepotència castellana envers els catalans, els aragonesos i els valencians –“estos castellans s'ho beuen tot”, “ells a soles creuen ser en lo món”– Lívio pronostica que “si ara veiem manar los castellans, demà veurem que seran manats [...] i aprofitar-los ha poc la llàvia que tenen”. A més, Lívio no ho dubta ni per un moment: “Los de Catalunya han tingut en tot temps més obres que paraules, lo que contrari és en los castellans, que tot temps han tingut més paraules que obres."

El traductor a l'anglès de l'obra de Despuig també recorda que "Los Col·loquis' defensen, a més, la unitat de la llengua catalana, enfront dels termes "llemosí i valencià, i també la seva dignitat".

Imatge Josep Martí Blanch, a Twitter

Martí lamenta que l’Ametlla de Mar ha afrontat en solitari la regeneració de les platges



L'AMETLLA DE MAR (Montsià).- L’Ametlla de Mar afronta en solitari la regeneració de les platges L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, ha explicat aquest divendres que la seua població comença la temporada d’estiu amb les platges en unes condicions òptimes, amb un estat “immillorable”, i amb la satisfacció d’haver aconseguit fins a vuit Banderes Blaves que certifiquen la seua qualitat. Amb tot, Martí no s’ha estat de lamentar la falta de col·laboració del govern de l’Estat a l’hora de regenerar les platges amb sorra. De fet, l’alcalde calero ha assenyalat que l’Estat els ha denegat una aportació econòmica d’uns 15.000 euros per regenerar les platges, tot al·legant problemes pressupostaris. Un cost que ha hagut d’assumir l’Ajuntament en solitari, tenint en compte la importància que té per al turisme de l’Ametlla de Mar el fet de tenir les platges amb tots els serveis i en bones condicions.

Durant la mateixa entrevista a Canal 21 Ebre, Martí també ha repassat altres qüestions de l’actualitat a l’Ametlla de Mar, com l’inici de les obres de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra, o la propera adjudicació de la construcció del nou pont de la urbanització Tres Cales. De la mateixa manera, l’alcalde ha anunciat l’impuls a la darrera fase del parc de Bon Repòs, el projecte del gran pulmó verd de l’Ametlla de Mar que serà una realitat per a la festa de la Candelera del 2015.

Finalment, Martí ha valorat altres projectes immediats, com la nova carretera entre l’Ametlla de Mar i el Perelló o l’inici de l’activitat Pesca Turisme, que permetrà que els pescadors puguen traure un aprofitament turístic a les seues embarcacions. L’alcalde ha afegit, també, que abans de final del mandat s’arranjaran diversos carrers al nucli urbà de l’Ametlla de Mar i la urbanització de Tres Cales.

El pla contra el caragol maçana fa retrocedir la plaga a unes 1.600 hectàrees del Delta


AMPOSTA (Montsià).- El Departament d'Agricultura calcula que les mesures del pla de xoc contra el caragol maçana al delta de l'Ebre han aconseguit, per primer cop, fer retrocedir l'àmbit d'afectació de la plaga i reduir-lo a unes 1.600 hectàrees. Mentre que la inundació de 3.406 hectàrees d'arrossars hauria permès eradicar gairebé la presència dels invasors, l'assecament de 7.726 hectàrees, pràcticament totes al marge esquerre, hauria arribat a ràtios de mortaldat d'entre el 80 i el 85%. D'acord amb aquests resultats, el Departament considera que els danys sobre el conreu d'arròs en l'actual campanya segueixi una "tendència a zero", que s'haurà de confirmar en el moment de la collita.

"No podem cantar victòria però sí que al 2013 hi ha hagut un canvi de tendència. Fins ara, el caragol anava progressant i aquest és el primer cop que li hem parat els peus. No hem guanyat batalla però si que li hem parat peus", ha declarat, exultant, el director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l'estratègia de lluita contra la plaga, Jordi Sala, en la presentació dels resultats del pla de xoc per a la campanya de 2014. Els tècnics han monitoritzat 11.500 hectàrees, 10.000 a l'hemidelta esquerre, inclosos arrossars, 800 quilòmetres de xarxa de canal i 40 quilòmetres del tram final del riu.

El responsable del Departament ha indicat que mentre la superfície amb presència constatada o potencial del caragol va créixer fins situar-se en les 2.300 hectàrees del passat 2013, principalment concentrades a l'hemiedlta esquerre, aquest 2014, partint d'un càlcul conservador, se'n comptabilitzen 700 menys. Aquesta correlació, ha afegit, també es plasma en les hectàrees de conreu d'arròs perdudes, que després de ser simbòliques durant els anys 2011 i 2012 -una i sis, respectivament-, va arribar al centenar l'any passat. "Fins que no fem la collita no donarem la dada definitiva, però la tendència és a zero", ha subratllat.

Segons ha argumentat, el resultat de tot plegat -i després d'haver invertit més de 5 milions d'euros des de 2009, més d'1 el passat 2013- obeeix a l'efectivitat de les mesures plantejades en el pla de xoc i al "canvi d'enfoc" aplicat a partir de principis de campanya pel Departament a la forma de fer front a la plaga, sigui assumint la lluita amb una visió global -econòmica, social i ambiental-, com aprofundint en la coordinació administrativa i la "implicar i convèncer" dels pagesos del fet que eliminar la plaga "està a les nostres mans si anem tots a una". "Abans tenien una actitud reactiva, dient que no era important, però ara comencen a estirar l'administració per fer més coses i que posem el peu al coll i el comencem a dominar", ha explicat Sala.

La principal actuació per aturar-lo ha consistit en la inundació amb aigua del mar de més de 3.400 hectàrees i l'assecament de més de 7.700, sacrificant part dels ajuts agroambientals dels productors. En el cas de la salinització, Sala ha reconegut que s'han detectat alguns punts amb exemplars de caragol perquè "no s'ha fet bé" la inundació, un aspecte que es millorarà en pròximes campanyes. A aquestes mesures s'han afegit els tractaments amb saponines de 2.191 hetàrees. Segons el responsable del Departament, en cap d'aquests dos casos el tractament ha tingut conseqüències sobre el sòl, el conreu de l'arròs ni sobre el medi.

Sense efectes sobre el sòl i el medi

En aquest sentit, els tècnics d'Agricultura haurien estudiat els efectes de l'aplicació de l'aigua salada i les saponines sense constatar marges de salinitat més alts o conseqüències en el medi dels fitosanitaris -que afecten el lloc on s'apliquen i es descomponen ràpidament-. Així, constaten que, malgrat aquestes accions, ha estat l'any amb més presència d'aus al Delta. El pla de xoc s'ha complementat amb la recollida manual de postes i exemplars en més de 80 quilòmetres de canalització, 367 controls de maquinària agrícola o la inspecció de 252 centres d'aquariofília, alguns de fora de Catalunya en col·laboració amb el Ministeri, per detectar possibles exemplars.

"Ara conquerim terreny i expulsem el caragol del marge esquerre", ha volgut remarcar Sala, que no s'ha atrevit a precisar com es planificarà una possible nova inundació amb aigua salada dels arrossars del marge esquerre de cara la pròxima campanya. Una part del problema, però, i segons ha reconegut, no es troba en els arrossars o la xarxa de regadiu del Delta, sinó al propi riu, on molts caragols maçana tenen el seu hàbitat i es procreen, nodrint els arrossars del marge esquerre a través de les canalitzacions. "Si tenim una baixa intensitat al riu serà més fàcil controlar els camps d'arròs", ha admès.

Coordinació entre administracions

Perquè aquest tipus d'actuacions siguin efectives, caldrà aprofundir en una millor "coordinació" entre les administracions implicades o amb competències a l'hora d'eradicar la plaga. Un aspecte, segons Sala, que també ha millorat en el marc d'aquest "canvi de tendència" experimentat aquest 2014. Això inclouria també la Unió Europea, que fins ara havia mostrat poc interès en el problema però que ara mateix ja comença a ser conscient del seu abast.

En aquest sentit, una representació de les comissions d'Agricultura, Medi Ambient així com responsables de Sanitat Vegetal i Humana es van desplaçar fa unes setmanes al delta de l'Ebre per conèixer el problema "in situ". En breu, ha apuntat Sala, tindrà loc una segona trobada per pactar i consensuar mesures. El Departament pretén que el pròxim Programa de Desenvolupament Rural assumeixi el caragol maçana com un tema específic perquè es puguin aplicar les mesures de forma "flexible" any rere any sense l'obligació de mantenir-les invariables durant cinc anys.

El Departament confia també que el govern espanyol, sigui a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) o la direcció general de Marina Mercant emprengui la regulació de les mesures de control de les embarcacions que naveguen pel riu. La CHE s'ha compromès també a instal·lar una barrera elèctrica a l'alçada d'Amposta per evitar que la plaga remunti el riu i s'escampi per la xarxa de reg.

Via ACN

19 de juny del 2014

Els Bombers donen per extingit l'incendi forestal a la serra de Tivissa


TIVISSA (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat han informat que l'incendi forestal que cremava des de diumenge passat a Tivissa ha estat extingit a dos quarts de set de la tarda d'aquest dijous. El foc ha calcinat 830 hectàrees de massa forestal, concretament de pi blanc i matoll, segons les dades provisionals que ha ofert el cos d'Agents Rurals. La majoria estan incloses a l'espai d'interès natural (PEIN) de la serra de Tivissa-Vandellòs, a la Ribera d'Ebre. El succés va començar diumenge passat a causa d'un llamp i els Bombers no el van donar per controlat fins al dimecres. En el moment àlgid, les flames van obligar a desallotjar una cinquantena de persones de 28 masos de la zona.

Imatge Bombers de la Generalitat, a Twitter

Aliança entre Tortosa i el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai per captar visitants de la Costa Daurada


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa i el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai han posat en marxa una campanya de promoció conjunta per tal de donar a conèixer la seua oferta turística entre els visitants de la Costa Daurada, però sobretot de Cambrils, Salou i la Pineda. Es tracta d'una acció dirigida als turistes que s'allotgen en aquesta àrea, amb l'objectiu de proposar-los sortides d'un o dos dies a les Terres de l'Ebre, amb una oferta combinada d'enogastronomia, cultura i patrimoni. L'Ajuntament tortosí i el Celler Cooperatiu han presentat aquest dijous el matí el contingut d'aquesta campanya promocional a Cambrils, en un acte en el qual han participat l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, l'alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, el tinent d'alcalde Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Tortosa, Emili Lehmann, el regidor de Turisme de Tortosa, Alfredo Ferré, i els germans Francesc i Joaquim López Gilabert.

La campanya consisteix en l'edició de 20.000 fulletons, editats en sis idiomes, que es podran trobar durant tota la temporada d'estiu als expositors dels hotels membres de l'Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la Pineda, així com en altres establiments i equipaments turístics de la Costa Daurada. Malgrat que és una iniciativa pensada per a desplaçaments de turistes amb vehicle propi, també és accessible a grups organitzats que viatgen amb autocar.

El material gràfic mostra el celler cooperatiu del Pinell, obra de Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí. Englobat entre el modernisme i noucentisme, l'arquitecte va fer de l'estètica un principi compatible amb la utilitat productiva que buscaven els cooperativistes del poble. El museu del celler mostra els utensilis, tines i maquinari amb què s'elaborava el vi i l'oli a començaments de segle XX. El celler continua elaborant vi de gran qualitat, que pot degustar-se seguint les recomanacions de personal qualificat. El restaurant del celler ofereix plats amb productes de proximitat, supervisats pel xef Fran López.

Per la seua banda, Tortosa presenta els seus principals actius patrimonials en aquests flyers, amb la Festa del Renaixement com a principal element de promoció de la ciutat. Entre les propostes als visitants, destaca la via verda, la proximitat dels parcs naturals dels Ports i del Delta de l'Ebre, o el Camí de Sant Jaume. Els diferents equipaments de la ciutat, com el Museu, el Centre d'Interpretació del Renaixement, la Catedral de Santa Maria, els Reials Col·legis, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, els Jardins del Príncep o el Mercat municipal, completen la proposta.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Antoni Sabaté cedeix al candidat Enric Roig el càrrec de portaveu del PSC de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor del PSC a l'Ajuntament de Tortosa, Antoni Sabaté, ha cedit aquest dijous a Enric Roig el càrrec de portaveu del grup municipal socialista. Sabaté ha explicat que l'objectiu és "unificar la veu del PSC en tot allò que afecta a la vida municipal, després que en el procés d'eleccions primàries Enric Roig fos escollit candidat a l'alcaldia de Tortosa". Es tracta, per tant, d'una decisió del grup municipal ratificada per l'executiva de l'agrupació del partit. Durant la seua compareixença, Sabaté ha volgut expressar "l'honor" que ha representat per ell poder desenvolupar aquesta responsabilitat institucional, des del seu "ferm convenciment" en el municipalisme.

També Roig li ha traslladat l'agraïment del PSC per haver assumit el repte de posar-se al capdavant del grup en un moment de dificultat com el que es va produir després de la derrota electoral del 2011. Roig també ha avançat que un dels principals objectius dels socialistes a partir d'ara és la consecució d'uns pressupostos participatius, en què la ciutadania tingui vot i veu a l'hora de decidir en què s'inverteix al municipi. El grup socialista, amb continuïtat amb la feina desenvolupada fins ara, insistirà en aquest darrer any de mandat en tres eixos programàtics que són la justícia social, la creació d'ocupació i el model de ciutat.

Via Canal 21 Ebre

Els premis de recerca del Baix Ebre guardonen una aplicació sobre realitat augmentada al Delta



TORTOSA (Baix Ebre).- Josep Marin, de l'Institut de Deltebre, i Sandra Sabaté, de l'Institut Joaquim Bau de Tortosa, han estat els guanyadors de la novena edició dels Premis Comarcals de Recerca, organitzats pel Consell Comarcal del Baix Ebre amb la col·laboració del Consorci d'Aigües de Tarragona. Uns premis comarcals que tenen la finalitat d'incentivar l'esperit crític dels alumnes de segon de batxillerat. Marin, el guanyador del Premi Pare Romanyà al treball científic-tecnològic, ha realitzat el treball "La realitat augmentada: una experiència real al Delta de l'Ebre". Aquest ha consistit en l'elaboració d'una aplicació de mòbil que fa ús de la innovadora tecnologia de la realitat augmentada per oferir una eina de suport en l'àmbit turístic, que segons ha explicat el seu autor, es podria ampliar a altres sectors. Per la seua banda, Sabaté, la guanyadora del Premi Federico Pastor al treball humanístic, social i artístic, ha realitzat l'estudi "La Zuda. Revista cultural il·lustrada (1913-1933)". En aquest treball es dóna a conèixer l'evolució d'una revista de gran rellevància en l'àmbit local i comarcal. Sabaté ha explicat la importància que va tenir aquesta revista cultural a Tortosa.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha felicitat a tots els participants i, especialment, als finalistes per la qualitat dels treballs presentats. Alhora, Soler s'ha mostrat convençut que "aquest talent, a mig termini, retornarà a la comarca del Baix Ebre i ajudarà a què aquesta continuí amb el seu progrés social i econòmic". El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, també s'ha mostrat satisfet ja que "la qualitat dels treballs presentats és una mostra més que el nostre territori disposa d'un gran futur".

A part dels dos projectes guanyadors, els quatre finalistes que han optat al reconeixement han estat: Josep Castellò amb "El daltonisme. El efecte desconegut?" de l'Institut de Deltebre; David Vila amb "La Leishmaniosi, un risc social?" de l'Institut Blanca d'Anjou; Joan Casanova amb "Històries submergides" de l'Institut de Deltebre; i Aïda Ralda "El Garrofer, un arbre de la Mediterrània" de l'Institut de Roquetes.

Via Canal 21 Ebre

ICV reprova les declaracions de l'alcalde de Tivissa sobre l'incendi i el govern tripartit


BARCELONA.- ICV-EUiA ha reprovat davant del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, les declaracions de l'alcalde de Tivissa, el convergent Jordi Jardí, sobre l'incendi. El diputat ecosocialista, Jaume Bosch, ha recordat en la Comissió d'Interior que mentre l'oposició ha mantingut un "respectuós" silenci durant l'incendi, l'alcalde ha fet "declaracions surrealistes" atribuint el foc a la decisió del Govern d'esquerres el 2004 de no autoritzar un parc eòlic en una zona protegida. Bosch considera que les declaracions de Jardí "són més pròpies d'un cacic indocumentat que d'un alcalde democràtic", i li ha exigit una rectificació.

Bosch ha instat l'alcalde i el conseller Espadaler a comparèixer al Parlament per donar explicacions. Segons Bosch, atribuir les responsabilitats de l'incendi al Govern d'esquerres per una decisió de fa deu anys "l'únic que intenta és dissimular les responsabilitats de l'actual govern de CiU, que presideix la Generalitat des de fa prop de quatre anys, i que, segons ha denunciat el diputat ecosocialista, ha aplicat retallades substancials a les polítiques contra els incendis forestals, i de l'Ajuntament de Tivissa també governat per CiU des de fa més d'onze anys. "Les declaracions de l'alcalde són una mostra de sectarisme polític i de menyspreu perles qüestions mediambientals, que a la Unió Europea causarien sorpresa i indignació", ha lamentat Bosch.

D'altra banda, els bombers van donar per controlat l’incendi de la serra de Tivissa ahir dimecers al vespre, després de cremar més de 830 hectàrees. Aquest matí, dos helicòpters i 10 dotacions terrestres treballen en les tasques d'extinció. Els esforços se centraven en remullar el flanc oest, on les dotacions aèries fan funcions de bombarder i també transporten els Bombers a les zones més inaccessibles per terra, per treballar en l'extinció amb eines manuals.  

Via ACN
Imatge Iniciativa.cat

Crida de l’alcalde de Batea per solucionar el conflicte pel servei de rehabilitació



BATEA (Terra Alta).- L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha fet una crida al diàleg i al “sentit comú” per solucionar el conflicte pel servei de rehabilitació en aquesta població, després de la sentència judicial que reforça la posició de l’Ajuntament en el litigi amb la Fundació Privada Terra Alta Segle XXI. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Paladella ha reiterat que les instal·lacions de la fundació no reuneixen totes les condicions, i que per tant l’Ajuntament no aixecarà la suspensió de l’activitat. En aquest sentit, ha tornat a oferir al Departament de Salut la sala de rehabilitació de la residència geriàtrica de Batea, perquè la fundació puga impartir el servei fins que puga haver-hi una altra solució, o mentre no es resolga el contenciós de la fundació amb l’Ajuntament.

De fet, aquest mateix dijous, en acabar l’entrevista, Paladella ha pogut parlar telefònicament amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, i s’han emplaçat a fer tots els esforços per resoldre la situació. Amb tot, l’alcalde de Batea ha assenyalat que algú hauria d’assumir responsabilitats polítiques i dimitir, per haver avalat la idoneïtat del local de la fundació. Paladella ha apuntat el director dels serveis territorials de Salut, tot i que ha reiterat que el més important és poder garantir la seguretat de les persones i la qualitat del servei.

A més, l’alcalde ha avançat que l’Ajuntament ha rebut un segon auto judicial sobre la polèmica amb el centre de rehabilitació. A instàncies del Departament d’Interior, el consistori de Batea va sol·licitar un permís judicial per entrar a les instal·lacions de la fundació i clausurar la sala de rehabilitació. Però Paladella ha explicat que aquesta mesura no és necessària, ja que la fundació sí que té permís per realitzar altres serveis. Així, l’alcalde ha dit que l’Ajuntament només ha de garantir que ningú entra a la sala de rehabilitació, i que podrien imposar sancions coercitives a la fundació, tot i que no és partidari de posar multes.

En canvi, la Fundació Privada Terra Alta Segle XXI ha fet una lectura molt diferent de la interlocutòria que denega el permís d’accés a l’Ajuntament. Amb un comunicat emès aquest dijous, la fundació recorda que no posa en perill les persones, i que cap usuari s’ha negat mai a assistir al seu centre de rehabilitació. Finalment, Paladella ha explicat que el proper 25 de juny anirà a declarar als jutjats de Gandesa per respondre a la denúncia que la fundació va presentar contra ell i un tècnic municipal.

18 de juny del 2014

Roigé (CiU) rebutja el pla de l'Ebre i critica el 'menyspreu' del president de la CHE al Parlament


BARCELONA.- La diputada ebrenca de CiU, Meritxell Roigé, ha reiterat aquest dimecres al parlament que el pla la hidrològic de la conca de l’Ebre és “un mal pla, que perjudica els interessos del tram català del riu”. De fet, ha reiterat que el govern català continuarà “lluitant, per molt que ens hagin menystingut, recorrent si cal a la via jurídica, primer al Tribunal Suprem (TS) i després a les institucions europees”. “Esperem tenir una resposta per part d’Europa perquè el Pla de Conca perjudica la Xarxa Natura 2000 i no compleix la directiva marc de l’aigua”, ha afegit Roigé.

“Les Terres de l’Ebre volem seguir tenint oportunitats; volem seguir tenint aigua, sinó ens posaran en un carreró sense sortida”, ha reblat. Roigé ha fet aquestes declaracions a la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, on han comparegut la PDE i els experts Narcís Prat i Pedro Arrojo per a informar sobre el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. En aquest sentit, la diputada de CiU ha lamentat la no compareixença de Xavier de Pedro, president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i l’ha qualificat com a “un menyspreu més a les institucions catalanes, perquè hi tenim molt a dir sobre el riu Ebre i aquí també han de comparèixer”. La diputada de CiU ha volgut fer “un prec” a De Pedro: “Encara ens queden oportunitats; poques perquè estem a la recta final, però encara poden escoltar els arguments tècnics i científics perquè és un tema de país”.

Roigé ha subratllat que, després de sentir els diferents compareixents, “poca gent pot tenir dubtes sobre com de perjudicial és aquest pla”. Roigé ha recordat que les Terres de l'Ebre són Reserva de la Biosfera i que les 463.000 noves hectàrees de regadiu “no les pot aguantar ni el riu ni el Delta”. Finalment, ha lamentat que no s’hagi tingut en compte les al·legacions del Govern i els diferents ajuntaments, i ha afirmat que el pla és “una agressió més que ens dóna més arguments per tenir estructures d’estat”. Perquè “si Catalunya fos un Estat, tindríem eines de protecció que ens permetrien defensar el nostre riu a diferència del que passa avui”, ha conclòs.

La PDE, Pedro Arrojo i Narcís Prat constaten al Parlament l'oposició social i científica al nou pla hidrològic de l'Ebre


BARCELONA.- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i els experts Pedro Arrojo i Narcís Prat han reiterat aquest dimecres al Parlament la seua oposició al pla de conca de l'Ebre, perquè posa en risc la viabilitat del Delta i el futur del tram final del riu. En una compareixença a la comissió de Territori i Sostenibilitat, s'ha tornat a posar de manifest la solitud del Partit Popular defensant un cabal mínim que, segons els ecologistes i els científics, no garanteix la salut del riu i el futur del Delta. La resta de grups han rebutjat el pla i han criticat, a més, la incompareixença del president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro. De fet, la diputada ebrenca de Convergència i Unió, Meritxell Roigé, ha acusat De Pedro de “menysprear” el Parlament. Per la seua banda, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha afirmat que el moviment antitransvasament no vol una confrontació territorial amb Aragó o el País Valencià, ni entre els regants de Lleida i els de l’Ebre. Finalment, l’expert Narcís Prat ha acusat els tècnics de la CHE d’haver falsificat les dades del pla hidrològic de l’Ebre, mentre que Pedro Arrojo ha advertit que hi ha regants que ja estan negociant la compravenda de les concessions d’aigua, en el que podrien ser els transvasaments del futur Plan Hidrológico Nacional (PHN).

Tomás ha denunciat que si s'acaba aprovant el pla de conca com està previst actualment es podria limitar el creixement futur de les Terres de l'Ebre, ja que afectaria l'agricultura, la pesca o el turisme, entre altres sectors. En aquest sentit, ha intentat desmentir el tòpic que l'aigua que desemboca al mar es perd, i ha recordat que els sediments i nutrients que aporta l'Ebre al Mediterrani afavoreixen els pescadors de la demarcació de Tarragona, Castelló i les Balears. Tot i així, ha dit que no vol una confrontació territorial amb Aragó o el País Valencià, ni entre els regants de Lleida i els de l'Ebre.

Per la seua banda, el catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), Narcís Prat, ha explicat que el nou pla preveu augmentar de 965.000 a 1,4 milions les hectàrees de regadiu, tot i recordar que actualment hi ha més de 250.000 hectàrees irrigables que no es reguen per manca d'aigua, salinització o altres problemes. Segons ell, l'increment de zones de regadiu és insostenible i només es pot justificar un transvasament amb dades meteorològiques de fa dècades, sense tenir en compte la disminució de les pluges els últims anys. Prat també ha criticat que el cabal ecològic que estableix el pla en cada punt del curs del riu no està consensuat amb els científics. Però on ha estat més crític ha estat amb la manca d'informació sobre un dels problemes més importants del riu, la salinitat que afecta la meitat de la superfície irrigable. Segons ell, la proposta del govern espanyol pretén fer contents tots els sectors econòmics, sobretot els regants, menys als ecologistes, i dóna concessions d'aigua per sobre de les possibilitats del riu. Per la seua banda, el fundador de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, l'economista Pedro Arrojo, ha lamentat que calgui tornar a debatre sobre una qüestió que semblava haver quedat enterrada després de decaure el Pla Hidrològic Nacional del govern Aznar.

En aquest sentit, Arrojo ha recordat que la Unió Europea ja va alertar l'Estat que podia incomplir normativa comunitària amb algunes previsions de regadius. Arrojo ha recordat que el canvi climàtic ja té efectes sobre el riu, sobretot amb la reducció de pluges però també en la major evaporació a causa de l'augment de les temperatures. Per això, ha dit que és absurd preveure construir més embassaments, ja que en època de sequera estan mig buits. Així, ha instat al sector de regadiu a fer una reconversió, com ha fet la pesca, per admetre que no es pot créixer més en hectàrees i que han de fer inversions en innovació per optimitzar i minimitzar l'ús de l'aigua.

Però on ha estat més bel·ligerant Arrojo ha estat en denunciar que el govern espanyol està preparant les infraestructures perquè les comunitats de regants puguin comerciar entre elles lliurement les concessions d'aigua. Arrojo ha recordat que l'aigua és un bé públic i per tant una concessió pels regants, no pas una propietat privada ni una mercaderia. De fet, ha advertit que hi ha regants que ja estan negociant la compravenda de les concessions.

En el seu torn, tots els partits menys el PP han donat suport als compareixents, considerant que el govern espanyol no té en compte els criteris ambientals. Salvador Milà, d'ICV-EUiA, ha assegurat que no hi ha conques deficitàries o excedentàries, sinó una bona o mala gestió de recursos disponibles des de criteris ambientals, socials i econòmics. Quim Arrufat, de la CUP, ha recordat que bona part de l'Ebre passa per zones semi-desèrtiques i, per tant, no es pot pretendre augmentar indiscriminadament la zona de regadius al seu pas. En canvi, Rafael Luna, del PP, ha dit que el pla del govern espanyol és continuador del proposat per l'anterior govern del PSOE, i ha recordat que més de 3.700 municipis i totes les autonomies de la conca de l'Ebre, excepte Catalunya, hi estan d'acord. Com a proposta per evitar la regressió del Delta ha apuntat que es podrien fer obres a la desembocadura per reduir la força del mar. A la compareixença hi han assistit diversos membres de la PDE.

Via ACN
Imatge Canal Parlament

Onze nedadors travessaran del Fangar a Salou per la investigació sobre el càncer de mama



TORTOSA (Baix Ebre).- Onze nedadors creuaran el golf de Sant Jordi el proper 6 de juliol, des del far del Fangar fins a la platja de Salou, per recaptar fons per a la investigació del càncer de mama. Un repte solidari que podria ser la travessia en aigües obertes més llarga d’Europa, ja que els nedadors preveuen recórrer un total de 45 quilòmetres. La travessia té el lema ‘El gran repte per seguir lluitant’ i serà a benefici de la Lliga contra el Càncer del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que impulsa un projecte d’investigació sobre el càncer de mama de tipus hereditari en col·laboració amb la URV i l’hospital Sant Joan de Reus. Dos dels nedadors que faran el repte, Toni Pérez Portabella i Joan Baiges, han explicat a Canal 21 Ebre que fa set mesos que preparen el creuament del golf de Sant Jordi, després que l’any 2012 van travessar nedant l’estret de Gibraltar.

La prova entre el Fangar i Salou podria durar entre catorze i setze hores. Seran onze nedadors de quatre clubs de les comarques de Tarragona que faran la travessia de manera col·lectiva, amb la voluntat de nedar tots al mateix ritme i d’arribar alhora. De fet, poder nedar els 45 quilòmetres en equip també és un altre repte. Aquest cap de setmana, els nedadors faran un assaig general a la punta del Fangar, fins a l’Ampolla. A banda, els nedadors hauran de tenir en compte l’estat de la mar, les condicions climatològiques i la possible presència de meduses, a més de preparar la prova psicològicament.

Amb motiu d’aquest repte, la Lliga contra el Càncer vendrà arreu de la demarcació uns casquets de bany de color taronja, dels quals ja ha venut unes 1.100 unitats. En el cas de Tortosa, els casquets solidaris es podran comprar a manualitats Manart, a Clips i a la farmàcia Renau. En aquest sentit, el director de la Lliga contra el Càncer, David Ortega, ha explicat que volen associar el repte esportiu amb el repte d’investigació i recerca sobre el càncer de mama, que és el que té més incidència entre les dones del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. De fet, a la demarcació es diagnostiquen cada any 4.000 nous casos de càncer, dels quals entre 500 i 600 són càncers de mama.


El nucli antic de Tortosa tindrà un Mercat de les Viandes els dissabtes a la plaça dels Dolors


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa i l'Associació de Comerciants del Nucli Antic han presentat aquest dimecres el Mercat de les Viandes, una iniciativa que naix amb l’objectiu de fomentar el producte local, de temporada i ecològic, l’artesania del territori, així com de dinamitzar el centre històric de la ciutat. A partir del proper dissabte 21 de juny, el Mercat de les Viandes plantarà les seues parades a la plaça dels Dolors. El nou mercat de carrer es farà de 17 a 20 hores els cinc dissabtes que hi ha fins a la Festa del Renaixement.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat del tinent d’alcalde de Promoció, Emili Lehmann, del regidor de Turisme, Alfredo Ferré, i del president de l'Associació de Comerciants del Nucli Antic i vicepresident de la Federació de Comerç i de Serveis de Tortosa, Joan Iniesta, han donat aquest dimecres els detalls d'aquesta nova iniciativa. Al nou Mercat de les Viandes de Tortosa s’hi podran trobar productes agrícoles conreats a les Terres de l’Ebre, ecològics, amb venda directa dels pagesos, empreses i/o cooperatives (cooperatives de consum), associacions, denominacions d’origen i productes elaborats amb tècniques locals, així com els procedents de l’artesania de les Terres de l’Ebre.

El Mercat de les Viandes vol complementar l’oferta comercial de la ciutat i esdevenir punt de trobada i de compra tradicional, a l’estil dels mercats al carrer, amb forta tradició al nostre país. En el seu disseny s’ha buscat compatibilitzar el mercat amb l’actual oferta comercial a la ciutat, amb l’objectiu que una i altre en surtin reforçats. El seu emplaçament al nucli antic busca dinamitzar comercialment els barris del centre històric a més de posar en valor el patrimoni cultural de la ciutat i donar-lo a conèixer. La celebració d’activitats de caràcter lúdic i didàctic, simultàniament al Mercat, complementarà la seua oferta per convertir-la en una nova experiència per al públic local i també per al visitant. N'és un exemple els Dissabtes del Renaixement, la iniciativa posada en marxa l'any passat en què grups de música de carrer fan cercavil·la pel centre de la ciutat.

La mancomunitat Tortosa-Roquetes habilita un circuit de salut de tres quilòmetres



TORTOSA (Baix Ebre).- La Mancomunitat Tortosa-Roquetes ha creat un circuit de salut que dibuixa un traçat circular entre Tortosa, Jesús i Roquetes. El recorregut té 3.000 metres i també inclou un itinerari alternatiu de 650 metres. Aquest matí l'han presentat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, i l'alcalde-president de l'EMD de Jesús, Pere Panisello. Tot l'itinerari està marcat amb senyals específics i amb uns plafons informatius que faciliten el seguiment del circuit i el coneixement de les distàncies recorregudes, i que ofereixen un seguit de recomanacions sobre salut i la pràctica segura de l'esport. Així, s'informa sobre com fer estiraments, escalfament, dietètica i alimentació, entre altres. En total. s'han instal·lat 22 elements informatius, entre panells, faristols i cartells. També s'ha posat senyalització horitzontal indicant els punts d'informació existents. El circuit de salut es pot fer caminant o corrent, i en ser completament pla és apte per a tothom. L'itinerari es pot reduir, allargar i completar fent servir el camí del Lloron. A més, està connectat amb la via verda i, per tant, amb el circuit de salut que hi ha a la vora del riu Ebre.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Els Bombers confien donar per controlat l'incendi de Tivissa al llarg d'aquest dimecres


TIVISSA (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat confien poder controlar l'incendi de Tivissa, que ha cremat unes 800 hectàrees, al llarg del dia d'avui. Així ho ha assegurat el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Ramon Parès, després de la reunió de coordinació que s'ha celebrat aquest dimecres al matí al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar. Després que el foc quedés estabilitzat aquest dimarts, es van retirant els efectius i aquest dimecres hi ha 34 dotacions terrestres i tres mitjans aeris treballant a la zona. La seua feina se centra, sobretot, en atacar els punts calents de l'incendi que encara queden, sobretot al flanc nord i est, a la zona del barranc dels Fogassos.

Els Bombers concentraran les seues tasques al llarg del dia d'avui en atacar els punts calents i fumeroles que encara queden, essencialment, al flanc nord i est, a la zona del barranc dels Fogassos i els paratges de Fontit i Frides. Tal com ha explicat el cap de la Regió d'Emergències a les Terres de l'Ebre, Fèlix Gonzàlez, a la part sud de l'incendi ja s'estan retirant els efectius que es desplaçaran o bé a les línies d'aigua de la part est o bé seran helitransportats al flanc oest on, fins ara, només s'ha treballant amb mitjans aeris. "Avui ja podem fer el seguiment a peu del perímetre complet de l'incendi", ha assegurat.

Si les condicions meteorològiques es mantenen favorables, l'incendi es donarà per controlat al llarg del dia d'avui i en un o dos dies més quedarà totalment extingit. L'operatiu treballa amb la previsió que entre migdia i primera hora de la tarda entri vent de mestral, tot i que amb ratxes ben fluixes. Tot i això, s'espera comprovar veure com afecta aquesta entrada de vent a la zona. Segons dades provisionals del Cos d'Agents Rurals (CAR), l'incendi ha afectat una superfície de 830 hectàrees de pi blanc i matoll.

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase preventiva de Prealerta. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) està fent seguiment de l'evolució de l'incendi forestal.

L'incendi de Tivissa ha coincidit amb l'inici de la campanya forestal d'aquest estiu que, com ha recordat Parès, es preveu "més difícil" que la de l'any passat. Tot i que aquest foc ha estat causat, molt possiblement, per un llamp, el director general ha recordat que la majoria d'incendis s'inicien per la conducta dels ciutadans. "Apel·lem a la responsabilitat de tothom", ha afegit.

Espai protegit però sostenible

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha explicat que, un cop l'incendi està a punt de ser controlat, ja està pensant com es pot treure profit de la zona afectada pel foc. "Són 800 hectàrees protegides de valor ecològic però hem de revitalitzar-ho i aprofitar per fer una bona gestió de l'espai", ha assegurat.

Jardí ha lamentat que l'any 2004, el Govern d'aquell moment, li aturés un projecte per fer tres parcs eòlics a la zona que ara ha estat cremada pel foc, a les Marrades, la Toa i Vallplana. "Si això hagués estat en marxa, haguéssim estat parlant d'un incendi de 300 metres quadrats o d'una hectàrea, perquè hi hauria una xarxa de pistes asfaltades on els camions dels Bombers haguessin pogut entrar des del primer moment", ha etzibat. L'alcalde estudiarà ara com millorar l'accessibilitat de la zona. "Hem de gestionar-la, protegir-la, però fem-ho sosteniblement", ha conclòs.

Via ACN

El programa 'Retrats' del canal 33 visita aquest dimecres el delta de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest dimecres a la nit, el programa “Retrats” del canal 33 es desplaça al delta de l’Ebre per conèixer, de primera mà, les inquietuds dels seus habitants davant la iniciativa del govern de l’Estat espanyol de fer un nou Plan Hidrológico Nacional (PHN), que reduiria perillosament el cabal del riu. El periodista Jaume Barberà visitarà indrets de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre per conèixer de primera mà l’estat del fràgil equilibri ecològic d’aquestes terres, i també com es viu el present i el futur conversant amb Sofia Morales, cantant del grup Riu en So; la pagesa Marcela Otamendi; el biòleg Ignasi Ripoll; l'aqüicultor Ramon Carles i el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. El programa "Retrats" d'avui es titularà 'Delta de l'Ebre; lo riu és vida'  i s'emetrà a partir de les 22.05 hores.

Disqus for Marfanta