5 de febrer del 2015

'Caldria sirgar més', article de Josep Felip Monclús



Els productes turístics de Tortosa, els hem vist promocionats de diferents maneres: en fires, en exposicions itinerants de molt bona qualitat, en un excel·lent vídeo que podeu trobar, entre altres llocs, a la pàgina web de l’Ajuntament... A tot arreu es visualitza la Festa del Renaixement, la gastronomia, el riu i la navegació fluvial amb el llaüt “lo Sirgador”.

El llagut, al port de Deltebre.
D’aquest darrer, en vull parlar, perquè amb aquest producte turístic sortim als actes i productes promocionals. A la pàgina web, observem que el descriu molt bé, el llaüt. Parla de “lo Sirgador” com d’aquella eina turística que recupera, homenatja i actualitza la navegació de segles per l'Ebre al pas per la Franja i les nostres terres. Diu que vol posar en valor la vida de milers d'homes dedicats al transport pel nostre riu fins als anys 50. Explica les característiques de l’embarcació, les rutes que es poden contractar, una excel·lent fotografia tot navegant a l’alçada de Ferreries i un telèfon de contacte.

Al juny de 2010, es va avarar a Tortosa el llaüt “lo Sirgador”. Aquest producte turístic, el va impulsar la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i tenia l’objectiu de donar un nou impuls a la navegabilitat de l’Ebre. Responia als criteris inspiradors del Pla estratègic de Turisme de les Terres de l’Ebre. Concretament, desenvolupava una línia estratègica de foment de la navegabilitat de l’Ebre amb la recuperació d’embarcacions tradicionals per navegar pel riu.

Lo Sirgador, navegant.
Al 2012, el llaüt, després que es dissolgués el consorci creat entre els quatre consells comarcals per desenvolupar el Pla de dinamització del Turisme a les Terres de l’Ebre, que era qui en disposava de la propietat, va ser cedit a l’Ajuntament de Tortosa. Des d’aleshores, l’embarcació ja no ha tornat a funcionar com a producte turístic.

Amb aquest escrit voldria denunciar la incompetència de l’actual govern municipal tortosí que, tot i que en fa promoció, ha estat incapaç d’aconseguir que torni a navegar. Al·lega que els falten permisos. De fet, els està costant més això que no pas va costar construir-lo, legalitzar-lo i treure’l a concurs perquè fos explotat com a producte turístic.

Mentre el seu germà bessó “lo Roget”, gestionat pel municipi d’Ascó, fa viatges entre aquest municipi i el de Miravet, “lo Sirgador” no sirga i descansa. Actualment està a terra, al moll del port de Deltebre, com podeu veure a la fotografia.

El turisme dóna feina perquè crea llocs de treball i Tortosa ni pot renunciar a crear-los, ni a aquesta embarcació que permetria recorreguts pel riu per contemplar des de dins l’impressionant espai al seu voltant: la façana fluvial, el bosc de ribera, les illes...

Josep F. Monclús i Benet 
és alcaldable a Tortosa per ERC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta