4 de febrer del 2015

El conseller d'Agricultura evita comprometre la Generalitat a impulsar un pla de xoc per salvar els cítrics de l'Ebre


BARCELONA.- Els ajuts de l’Estat per convertir en sucs les mandarines malmeses al Baix Ebre i el Montsià són insuficients, i la Generalitat ha habilitat línies d'ajuts amb crèdits tous i suport financer per als productors. Però el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, no ha respost aquest dimecres, davant del Parlament, si el Govern atendrà la reivindicació del sector d'habilitar recursos econòmics per retirar i destruir la fruita que ha quedat a l'arbre i no es podrà comercialitzar. Pelegrí ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta parlamentària del diputat republicà Lluís Salvadó, que li ha demanat un pla de xoc per al sector dels cítrics.

Salvadó ha demanat aquest dimecres al conseller d'Agricultura "un pla de xoc" que garanteixi la preservació dels centenars de llocs de treball i la viabilitat del sector dels cítrics, que pateix una greu crisi. Salvadó ha recordat que la mala climatologia ha malmès entre el 50 i el 70% de la collita de clementines, en unes pèrdues que es valoren en 16 milions d'euros només a les Terres de l'Ebre. Segons el republicà, aquesta situació està afectant greument l'economia de milers de famílies de pagesos, tot posant en risc el futur de les cooperatives i empreses del sector cítric de l'Ebre". Salvadó, a més, ha criticat les dificultats que tenen els productors de cítrics per cobrar les indemnitzacions d’Agroseguro. El diputat republicà ha reconegut que el problema és complex i que gran part de les competències passen per l'Estat espanyol, però ha instat al conseller a "prendre accions excepcionals i urgents de suport al sector i una posició més contundent davant del Ministeri".

Per la seua banda, el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha recordat que aquest dimecres hi havia convocada una taula sectorial dels cítrics, que finalment s’ha suspès a causa de la nevada. Pelegrí ha dit que les solucions cal buscar-les amb el consens de les parts afectades, i ha remarcat que no és la primera vegada, en els darrers anys, que el sector dels cítrics pateix pèrdues importants. El conseller ha defensat algunes mesures que s’han aplicat a través de l’Institut Català de Finances, però ha reconegut que la retirada de fruites per a sucs no és suficient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta