3 de febrer del 2015

El responsable de l'obra del monument de Tortosa sosté que algú va posar després els símbols franquistes


TORTOSA (Baix Ebre).- El projecte inicial del monument de la Batalla de l'Ebre no incloïa els elements franquistes que encara avui, gairebé 50 anys després, són objecte de polèmica. Així ho ha assegurat el cap de muntatge de l'estructura de ferro del monument, Víctor Esquerré, en una entrevista que El Periódico de Catalunya publica aquest dimarts en la contraportada del diari. Esquerré hi explica que ell dirigia el muntatge de les estructures metàl·liques per a l'empresari del ferro Miguel Mateu, l'encarregat d'aixecar el monument. De fet, comenta que hi havia quatre treballadors a Tortosa, i que ell s'hi desplaçava per supervisar l'obra. Segons Esquerré, als plànols que encara conserva no hi figura "cap dels símbols franquistes que van posar després". "Jo vaig treballar amb la idea que era un monument dedicat als caiguts dels dos bàndols", afirma Esquerré.

De la mateixa manera, el responsable de l'estructura de ferro relata que un militar d'alta graduació que va arribar a Tortosa poc abans de la inauguració es va molestar molt quan va veure els símbols polítics que havien afegit. Segons Esquerré, amb aquests símbols es van "carregar l'esperit original de l'obra". "Si el monument hagués sigut pensat des del principi com un homenatge només als morts nacionals, el normal és que les plagues ens les haguessin encarregat també a nosaltres", argumenta. Equerré conclou que el monument es va acabar el 1964, i no va ser inaugurat fins al 1966. "Va ser durant aquests dos anys que li van posar els símbols franquistes", recorda.

4 comentaris:

  1. Aquest bon home devia anar enganyat, segurament. Però la cosa és molt més senzilla. Un monument honora allò que volen honorar els que l'erigeixen. El dia de la inauguració, el governador civil de Tarragona va fer una mena de dedicatòria en el seu discurs, que coneixem gràcies al fet que va ser publicada íntegrament l'endemà a la premsa franquista. Vaja, m'imagino que la premsa del règim no es deuria inventar la transcripció del discurs. I és claríssim. El governador va dir: aquest monument està dedicat a... I va enumerar totes les unitats militars del bàndol nacional que van intervenir a la Batalla de l'Ebre, arribant fins i tot al nivell de batalló i companyia. Ni una paraula dedicada a les unitats del bàndol republicà. Potser era molt demanar que, en presència de Franco, s'anomenés a Tagüeña, Modesto, Líster o el Campesino, els comandants militars del front republicà a l'Ebre. Però si hagués hagut autèntic ànim reconciliador, no només de paraula o per fer propaganda, n'hi hauria hagut prou de fer una declaració genèrica sense entrar en detalls. Penso jo.

    ResponElimina
  2. El van inaugurar a l'any que jo vaig nèixer, com no estava allí no puc opinar, pero…. je, je, je:
    http://humorcillet.blogspot.com.es/p/siguenos-en-facebook-humorcillo.html

    ResponElimina
  3. L’ànim reconciliador no el representaven els estaments del franquisme, el van abanderar aquells que van dur a terme la transició democràtica d’este país i tots els que som hereus de la democràcia. El revengisme no va ser precisament una de les característiques que defineixen aquella època de la que se’n desprèn l’actual democràcia ni tampoc ho hauria de ser avui en dia.

    ResponElimina
  4. L’ànim reconciliador no el representaven els estaments del franquisme, el van abanderar aquells que van dur a terme la transició democràtica d’este país i tots els que som hereus de la democràcia. El revengisme no va ser precisament una de les característiques que defineixen aquella època de la que se’n desprèn l’actual democràcia ni tampoc ho hauria de ser avui en dia...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta