6 de febrer del 2015

Els arqueòlegs troben la campana de bronze i altres elements del vaixell de guerra anglès enfonsat a Deltebre el 1813



DELTEBRE (Baix Ebre).- Els arqueòlegs han trobat la campana de bronze del vaixell de guerra anglès que es va enfonsar davant les costes de Deltebre a principis del segle XIX. Durant la darrera campanya d'excavacions subaquàtiques, s'ha avançat cap a la proa del buc i això ha permès treure del fons del mar nombrós material militar. Així, s'han trobat restes d'uniformes, els cavalls o mules que es feien servir per tirar dels canons, i centenars de barrils que contenien pedres fogueres -de sílex- amb què es disparaven els fusells. A més, els bussejadors també van inspeccionar tota la zona del vaixell on es guardaven les cordes i han descobert força metres de caps de diferents gruixos. Aquest juliol, l'excavació es reprendrà.

Segons els estudis que han pogut realitzar els experts, l'embarcació - un veler d'uns 30 metres d'eslora- formava part d'un comboi militar de l'armada anglesa de 132 vaixells que van actuar en el setge per mar que es va produir a Tarragona durant la Guerra del Francès, i que tenia la intenció d'aturar el subministrament de França i partir la península espanyola en dues parts. En concret, aquesta embarcació havia sortit del port d'Alacant. Segons s'ha pogut comprovar, l'atac va ser un fracàs i, durant la retirada, cinc vaixells d'aquesta flota es van embarrancar a les goles de l'Ebre. Un d'ells és aquesta embarcació que va descobrir un pescador local l'any 2008. Els arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) porten explorant, treballant-hi i recuperant objectes des del 2008. A més, des del 2009 ja han realitzat diverses campanyes arqueològiques. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta