8 de febrer de 2015

Els pagesos reclamen que el pressupost de la Generalitat incloga una solució per als cítrics de l'EbreALCANAR (Montsià).- Un centenar de persones i una desena de tractors han sortit aquest diumenge al carrer i han tallat la TV-3321 a Alcanar amb 2.000 quilos de mandarines. El 17 de gener passat, els citricultors ja van tallar l'eix de l'Ebre a Tortosa per reclamar una ajuda d'estat que els permeti collir les clementines malmeses que queden als arbres. També que el ministeri ampliï el contingent de retirada de fruita i que es revisin els criteris de valoració de danys d'Agroseguro. Tres setmanes més tard, les reivindicacions són les mateixes, però aquesta vegada la mobilització s'ha fet a Alcanar. Des de la Unió de Pagesos (UP) continuen reclamant ajuda al Ministeri d'Agricultura, però si no respon demanen a la Generalitat els faci costat. De fet, el sindicat ha anunciat una nova assemblea sectorial el dia 19 de febrer a Santa Bàrbara, i una nova mobilització pel dia 26 de febrer a Tortosa, davant de la Delegació del govern català.

Poc després de les onze del matí ha començat la manifestació que Unió de Pagesos, conjuntament amb CCOO i UGT, havia convocat per aquest diumenge a Alcanar. Un centenar de persones i una desena de tractors han marxat per la carretera TV-3321 fins a la rotonda d'entrada al municipi, on han abocat 2.000 quilos de mandarines per fer visible la seva queixa. I és que des d'abans de les festes de Nadal que els citricultors alerten de la crisi que viu el sector. Tal com ha resumit el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, les principals qüestions que els preocupen són tres.

D'una banda, que el Ministeri d'Agricultura augmenti el contingent de retirada de clementines per fer suc. Montesó ha reconegut que el Departament d'Agricultura ha intentat fer el màxim i ha demanat a Madrid que s'ampliï el nombre de tones de retirada, però també ha manifestat que el ministeri els ha deixat "amb el cul a l'aire" perquè guarda aquesta quantitat per altres contingències. Fins el 31 de desembre es van autoritzar 5.000 tones, i des de llavors s'ha insistit per aconseguir-ne 3.000 més que no han estat acceptades.

D'altra banda, el coordinador s'ha referit al mòdul que demanen per poder tirar a terra i destruir la fruita malmesa que encara queda als arbres. Aproximadament es tracta del 70% de la collita, greument afectada per les condicions climàtiques dels darrers mesos. En aquest sentit caldria que el ministeri demanés al Tribunal de la Competència europeu aquest mòdul d'uns quatre milions d'euros per poder realitzar aquesta tasca. La Generalitat va anunciar dissabte, després de la reunió de la Taula dels Cítrics, que aquesta setmana viatjaran a Madrid per mantenir una reunió amb el ministeri en aquesta línia.

"Hauríem de ficar-hi gent a treballar", ha explicat Montesó, "però arruïnats no podem pagar més jornals". Així mateix, ha remarcat que si el ministeri no mou fitxa, hauria de ser el govern català qui assumeixi el cost d'aquest mòdul. "La Generalitat diu que no té diners", ha dit, "però que els busqui on sigui, que demani un crèdit...". "No pot ser que les disputes entre el govern de Madrid i el govern de Catalunya les acabem pagant els pagesos de les Terres de l'Ebre, no s'hi val", ha etzibat.

Finalment, quant al conflicte amb Agroseguro dels pagesos que no han cobrat l'assegurança, el coordinador ha denunciat que "han canviat el criteri". "Són una colla de barruts", ha exclamat, "no s'hi val a fer una interpretació unilateral de què és vent". Per això també han demanat respostes tant al ministeri com al Departament d'Agricultura.

Al final de la mobilització els membres d'UP han recordat que queden una vintena de dies per a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, i han insistit que caldria que s'aprovés una esmena presentada pel sindicat agrari per donar alguna solució a la crisi que pateixen. "Serem recurrents perquè volem que els nostres polítics sàpiguen que tenim un problema i que es posin al costat nostre", ha avançat Montesó.

Si les coses no canvien, no descarten mobilitzacions "contundents" i "més sovint" a les Terres de l'Ebre. De fet, ja han anunciat que la propera assemblea sectorial serà el dia 19 a Santa Bàrbara, i que convocaran una nova protesta a Tortosa, a la Delegació del Govern de la Generalitat, el dia 26 de febrer. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta