3 de febrer del 2015

Els sindicats UGT, CCOO i Unió de Pagesos insten la Generalitat a 'salvar' el sector dels cítrics de les Terres de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Els sindicats UGT, CCOO i Unió de Pagesos (UP) han tornat a comparèixer conjuntament aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació, després que ni la Generalitat ni el govern de l'Estat hagin respost a les seues demandes per salvar el sector citrícola de les Terres de l'Ebre. Un sector immers en una greu crisi, on ja s'ha perdut prop d'un 70% de la collita de mandarines. El coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó, ha advertit el Govern que seran "durs i contundents", i li ha exigit que "discrimini" davant del "greu problema" que es viu al territori. Els sindicats també demanen a la Generalitat que pressioni Agroseguro perquè cobreixi les pèrdues i que destini 4 milions d'ekuros per crear un mòdul de retirada de la fruita que queda als arbres.

"Ja sabem que no hi ha diners, però governar vol dir discriminar", ha reclamat amb contundència el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó. Una crida adreçada a la Generalitat des de dos vessants: exigir-li que pressioni a Agroseguro perquè es faci càrrec de les pèrdues dels pagesos, i reclamar que es prioritzin entre 3 i 4 milions d'euros per crear un mòdul de retirada de la fruita que encara queda als arbres.

Aquesta retirada de la fruita és vital -amb un cost d'uns 0,13 euros el quilo- per evitar que l'any vinent hi hagi un problema fitosanitari greu. "Si la fruita es queda als arbres, l'any vinent no podrem ni collir", ha assegurat el responsable del sector dels cítrics d'UP, Carlos Roig. És per això que des dels sindicats es fa una crida a la mobilització massiva aquest diumenge, 8 de febrer, a Alcanar, a partir de les onze del matí. "Necessitem fer el màxim de pressió possible perquè ens facin cas", ha afegit.

Aquest dimecres al matí hi ha convocada una taula sectorial dels cítrics a Amposta i des d'UP s'espera que la Generalitat doni resposta a les demandes fetes. "Ens hauran de dir alguna cosa i convé que expliquen que s'ha anat a Madrid i ens tanquen les portes i què està passant amb Agroseguro", ha detallat Montesó.

El coordinador d'UP al territori ha recordat també que si el Govern no actua ho haurà de fer el Parlament, i ha instat els grups parlamentaris a moure fitxa. En aquest sentit, aquest mateix dimecres, en la sessió de control al Parlament, el diputat d'ERC, Lluís Salvadó, preguntarà al conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, sobre les mesures que prendrà el Govern davant la crisi dels cítrics.

Implicació d'Empresa i Ocupació

Per la seua banda, des dels sindicats UGT i CCOO s'ha insistit en la importància del sector dels cítrics a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i han reclamat que es consideri estratègic l'aportació d'entre 3 i 4 milions d'euros per retirar la fruita dels arbres. A més, els sindicats han demanat la implicació directa en l'aportació d'aquests recursos també del Departament d'Empresa i Ocupació, a més d'Agricultura. "També és un problema laboral, perquè si no es recull la fruita, els treballadors hauran de plegar, i si l'any vinent no es pot collir aquests llocs de treball ja no hi seran", ha manifestat el coordinador de COOO a l'Ebre, Josep Casadó.

Tot i reconèixer la temporalitat dels llocs de treball -uns cinc mesos-, Casadó ha assegurat que no és excusa per no intervenir-hi. "El turisme també és temporal i bé que s'hi aboquen recursos", ha etzibat.

Des d'UGT, el seu màxim representant a l'Ebre, Wifredo Miró, ha anat més enllà i ha demanat al Departament d'Empresa i Ocupació que, després de resoldre aquesta crisi, lideri un procés de negociació amb el sector perquè hi hagi la màxima transparència respecte les contractacions. "Els ho hem reclamat reiteradament i convé insistir-hi", ha afegit. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta