4 de febrer de 2015

Salvadó (ERC) reclama a la Generalitat un pla de xoc per salvar el sector dels cítrics


BARCELONA.- El diputat ebrenc d'ERC, Lluís Salvadó, ha demanat aquest dimecres al conseller d'Agricultura "un pla de xoc" que garanteixi la preservació dels centenars de llocs de treball i la viabilitat del sector dels cítrics, que pateix una greu crisi. "La mala climatologia ha malmès entre el 50 i el 70% de la collita de clementines, en unes pèrdues que es valoren en 16 milions d'euros a les Terres de l'Ebre. Aquesta situació està afectant greument l'economia de milers de famílies de pagesos, posant en risc el futur de les cooperatives i empreses del sector cítric de l'Ebre", ha explicat Salvadó durant la sessió de control al Govern del Parlament de Catalunya d'aquest dimecres al matí.

Salvadó ha reclamat "un pla de xoc que aporti els recursos econòmics necessaris per a poder retirar i destruir la totalitat de la collita afectada per la mala climatologia, així com incrementar el contingent de retirada de clementines per a destinar-les a sucs". El diputat republicà ha reconegut que el problema és complex i que gran part de les competències passen per l'Estat, però ha instat al conseller a "prendre accions excepcionals i urgents de suport al sector i una posició més contundent davant del Ministeri". Com a exemple, Salvadó ha traslladat la necessitat expressada des del sector dels cítrics de reduir l'índex de rendiment net aplicable a l'IRPF per a les activitats agrícoles afectades per les circumstàncies excepcionals sobrevingudes. Salvadó també ha assenyalat que cal una revisió en profunditat de les assegurances sobre els cítrics.

El diputat també ha constatat que els pagesos asseguren cada vegada menys la producció i acusen a Agroseguro de falta de transparència i de claredat en els criteris de peritatge dels danys, de variabilitat dels criteris de cobertura, d’indemnització i d'acceptació de l’origen dels danys. "Les assegurances del sector dels cítrics tenen un dels costos més elevats del camp, i una de les cobertures més baixes. Davant la sensació de vulnerabilitat, el productor tendeix a no assegurar la collita i provoca, en part, la greu crisi que tenim avui al sector", ha afirmat Salvadó. / Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta