16 de setembre del 2015

Tortosa tomba l’última paret de les cases de la catedral perquè no formava part de l'antiga muralla



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Ajuntament de Tortosa ha enderrocat aquest dimecres l’últim pany de paret que quedava dempeus de les cases del carrer Croera, en el marc del projecte per obrir la façana de la catedral al riu. Un cop que l’empresa Semac va tombar l’illa de cases, només havia quedat dret un pany de paret amb les mènsules que aguantaven els balcons de la primera planta de la casa del número 15. Fonts properes al projecte han explicat que el Departament de Cultura volia comprovar el traçat de l’antiga muralla, i que els sondejos han confirmat que la paret que sostenia les mènsules no formaven part de la mateixa muralla, sinó que estava construïda seguint la tècnica de la resta de l’edifici.

Per tant, ja no hi havia arguments tècnics per demanar la conservació d’aquesta estructura que no formava part de la muralla. Així, les mènsules han estat documentades d’una forma molt exhaustiva, s’han pogut desmuntar, i totes les peces han estat guardades. A més, els tècnics han pogut constatar que l’estructura s’aguantava per gravetat de les parts superiors de l’edifici, i que el més probable és que les mènsules s’haguessin col·lapsat més endavant.

 D’altra banda, els arqueòlegs també han pogut comprovar el traçat de l’antiga muralla del segle XIV, amb mostra flexions en diverses direccions. La muralla té un gruix de fins a 1,60 metres i una alçada d'entre dos i tres metres, amb la mateixa tècnica constructiva que la va ja va aparèixer en el solar excavat per la URV al solar del número 9 del carrer Croera. També hi ha una inflexió que podria pertànyer a una torre de la muralla. A més a més, molt a prop del Palau del Bisbe ha aparegut un monòlit de pedra, també molt possiblement del segle XIV, que pertanyia a la muralla i que es va utilitzar en la paret mitgera de les cases 10 i 11 del carrer Croera. L’estructura podria formar part d’un petit portal que donava accés directe al riu, amb el que sembla un arc de mig punt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta