5 d’octubre del 2015

El complex industrial de Flix i el seu impacte social, eix de la setena edició de les Jornades de Patrimoni Històric



FLIX (Ribera d'Ebre).- Flix és el paradigma d'un petit poble que s'ha fet gran de la mà d'un important complex industrial. Des de l'arribada dels alemanys, l'any 1897, la vida quotidiana dels flixanco va fer un salt. Després de repassar els aspectes més particulars de la colònia de la fàbrica l'any passat, les jornades de Patrimoni Històric s'inauguren aquest dilluns amb l'exposició "A toc de pito", una ressenya dels principals trets que han caracteritzat aquest complex industrial, gestionat per les empreses SEQF i EQFSA. També hi haurà conferències, sobre els productes que s'hi feien o el salt qualitatiu que va suposar en la formació dels joves, i visites guiades. Totes les activitats s'allargaran fins a l'1 de novembre.

Onze conferències, una exposició i quatre visites guiades, tres d'elles fora de la població, conformen el programa d'activitats de les setenes Jornades de Patrimoni Històric i el vuitè Curs Coneguem la Ribera d'Ebre que es faran a Flix des d'aquest dilluns fins a l'1 de novembre. Els organitzadors són principalment l'Associació La Cana i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), amb la col·laboració d'altres organismes. Per anar fent boca, aquest vespres s'inaugura a la sala de Ca Don Ventura, on es faran la majoria de les activitats, l'exposició "A toc de pito".

Com ha destacat Jaume Masip, president de l'Associació La Cana, la mostra explica com, al segle XIX, la instal·lació d'una fàbrica en un entorn rural, canvia la vida de la població de "cap a peus". "De viure com podien dels horts i l'agricultura, es torna industrial i està 100 anys així. La gent deixa de dependre d'uns ingressos de l'agricultura per tenir un sou fix cada mes. Significa que comencen a tenir temps lliure i es genera l'associacionisme, les organitzacions sindicals, els clubs esportius, etc", ha detallat Masip.

També a partir de tres conferències, s'aprofundirà en aspectes de la fàbrica com la seva història o els productes que s'hi feia. "Els més famosos són el clor o la sosa però al llarg de la història se n'han fet molts. Hi havia fins i tot una línia d'investigació sobre nous productes", ha dit el president de l'associació cultural. El darrer aspecte que s'analitzarà és l'ensenyament, que "va ser fonamental". "La colònia era una unitat independent del poble. Tenia escola, correus, policia, economat. Era autosuficient i en l'ensenyament tenien des de parvulari fins a batxiller i el que avui dia seria FP, que ells deien escola d'aprenents, dins a la pròpia factoria. Ensenyaven gent i després els donaven treball a la fàbrica", ha relatat Masip. Les conferències van a càrrec de Xavier Rius, catedràtic de Química Analítica de la URV, docent i investigador científic; Josep Antoni Collazos, historiador i responsable de l'Arxiu Municipal de Flix; i Pere Muñoz, historiador.

Una mirada a la comarca i al territori

Un altre bloc de les jornades és el Curs Coneguem la Ribera d'Ebre amb quatre conferències sobre l'ordre templer, l'onomàstica de la Ribera d'Ebre, la música, i les cartes de població. També hi haurà un espai sobre arqueologia amb dues xerrades sobre les primeres societats agrícoles en els ambients fluvials, amb els resultats de les prospeccions arqueològiques que s'han fet a Flix, i sobre l'assentament de Sebes durant l'Ibèric Antic (entre els segles VI-V aC).

Masip ha destacat també l'activitat que seguirà els destins de la pedra de Flix, un material procedent de les pedreres de la població i que va proveir molts dels edificis més emblemàtics de Tortosa, entre ells, la Catedral. "La pedrera estava al vora del riu i es podia carregar als llaüts i baixar-la a Tortosa", ha detallat el president de La Cana. Joan Hilari Muñoz, a través dels arxius de la catedral tortosina, ha descobert que tot el centre de culte, excepte la façana, els Reials Col·legis, tot el Palau de la Diputació, o el claustre del Convent de Jesús està fet amb pedra flixanca. El 25 de novembre, l'endemà de la conferència, es farà una visita guiada per tots aquests espais.

Per últim, les jornades reserven, des de fa quatre anys, un espai per conèixer millor els municipis veïns i les activitats d'entitats locals de poblacions properes. En aquesta edició, l'entitat convidada ha estat l'Associació Cultural L'Espona, de la Palma d'Ebre. El dia 31 d'octubre, Sergi Cuadrado, doctor en Geografia per la UAB, membre de L'Espona, impartirà la xerrada "La festa i la feina: recuperació d'activitats en desús a la Palma d'Ebre" i el dia següent, 1 de novembre, s'efectuarà una visita guiada a la població. Així acabarà aquesta edició de les jornades patrimonials de Flix. / Via ACN / Imatge Bloc de Jaume

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta