29 de maig del 2015

Comencen els contactes a dreta i esquerra per decantar el futur pacte de govern de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde en funcions de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ja ha iniciat els contactes per formar un “govern estable”, que es puga mantenir durant els propers quatre anys i done continuïtat al projecte iniciat per CiU ara fa vuit anys. La mateixa nit electoral, després de perdre quatre dels 12 regidors, Ferran Bel ja va avançar que es posaria en contacte amb ERC, com a segona força més votada, per iniciar les converses. El primer contacte es va produir dimarts, 26 de maig, però segons fonts d’Esquerra va ser una “trobada de cortesia”, en què Bel va assenyalar que també parlaria amb les altres forces que han obtingut representació a Tortosa. De fet, aquesta mateixa setmana també s'ha reunit amb Movem Tortosa i també tenia previst fer-ho amb el PSC.

Una imatge del debat electoral de Tortosa, celebrat el 20 de maig.
En declaracions a la premsa, Bel havia dit el mateix 26 de maig que intentaria arribar a un acord al més aviat possible, perquè la seua prioritat no era governar Tortosa en minoria. Per la seua banda, a Esquerra volen analitzar amb calma els resultats de les municipals. I és que els republicans són conscients que tenen la clau més important per al futur govern de Tortosa, ja que poden reeditar el govern entre CiU i ERC del 2007 -quan Ricard Forés va ser el candidat republicà- o bé apostar per un pacte de progrés amb Movem i el PSC, el qual també podria ser ben vist per la CUP.

Després de la trobada amb Bel, el republicà Josep Felip Monclús tenia una reunió prevista el 28 de maig amb el socialista Enric Roig, i aquest divendres amb el candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan. Després, els republicans analitzaran a fons els resultats i els possibles escenaris de futur, primer en el sí de l’executiva local i aquest proper 2 de juny en una primera assemblea local de militants, que és l’òrgan que haurà de decidir o ratificar el possible pacte.

El Consell Comarcal sol·licita la continuïtat del projecte Baix Ebre Avant


TORTOSA (Baix Ebre).- El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat, per unanimitat, la sol·licitud de subvenció per al desenvolupament del programa 7 Comarques Baix Ebre Avant. Una sol·licitud, dirigida al departament d’Empresa i Ocupació, que ha de permetre continuar enfortint el sector turístic i agroalimentari de la comarca i realitzar diferents accions per als emprenedors, empreses i ciutadania, tal i com s’ha estat fent al llarg d’aquests darrers anys. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat que “la continuïtat d’aquest programa permetria continuar treballant intensament per impulsar el sector turístic i agroalimentari del Baix Ebre i així dinamitzar l’economia. La sol·licitud puja fins als 328.000 euros i contempla diferents seminaris, cursos i jornades específiques dirigides a les empreses del Baix Ebre.

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre també ha aprovat el conveni a signar amb els ajuntaments de Deltebre i Roquetes per al funcionament dels centres oberts durant l’any 2015. D’aquesta manera, es mantindran les activitats dels centres oberts durant el període de vacances escolars d’estiu i es promouran actuacions que garanteixin la cobertura de necessitat bàsiques dels infants i adolescents atesos. / Via Canal 21 Ebre


Les Terres de l’Ebre ja tenen 241 productors d’agricultura ecològica


AMPOSTA (Montsià).- Les quatre comarques de l’Ebre ja sumen un total de 241 productors d’agricultura ecològica. Així ho ha volgut fer notar el director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, en la presentació de les activitats programades a les Terres de l’Ebre amb motiu de la celebració de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que té lloc des d’aquest divendres i fins al 7 de juny. Vidal ha explicat que l’objectiu es promocionar l’agricultura i els productes ecològics més tenint en compte la creixent demanda que es registra. Vidal també ha destacat el lligam amb la dieta mediterrània.

Per la seua banda, des del Celler Frisach de Corbera d’Ebre, Francesc Frisach, ha destacat que a la Terra Alta el nombre d’hectàrees destinades a la producció ecològica ha augmentat un 40% i que cada vegada més el pagès pren consciència de la importància de buscar la màxima qualitat del raïm i el vi.

El departament d’Agricultura ha preparat per aquesta tercera Setmana Bio un extens programa d’activitats a les Terres de l’Ebre. El seu coordinador, Jesús Gómez, ha enumerat aquesta oferta que vol posar en contacte el productor amb el consumidor. Una de les degustacions d’aquesta tercera Setmana Bio al territori s’ha realitzat aquest divendres a la botiga Ekobo d’Amposta. / Via Canal 21 Ebre


El jutge del 'cas Palau' ordena l'embargament de les seus de Convergència a Tortosa, Amposta i Móra d'Ebre


BARCELONA.- El jutge del 'cas Palau' ha ordenat l'embargament de 15 seus de CDC com a garantia del pagament de la responsabilitat civil subsidiària a la qual podria ser condemnada el partit per haver-se suposadament beneficiat de "l'espoli" de l'entitat, segons han confirmat fonts jurídiques. Les seus que el fiscal demanava embargar són a Barcelona, Amposta, Castelldefels, Figueres, Granollers, Capellades, Lleida, Mataró, Móra d'Ebre, Reus, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Tortosa, Sant Feliu i dos a Mataró.

La Fiscalia Anticorrupció ho va demanar al jutge després que el partit es vengués la seva seu central, al carrer Còrsega de Barcelona, que estava dipositada com a garantia de pagament, i substituís aquest aval amb 15 seus repartides per tot el territori. A més, el fiscal va demanar apujar la garantia exigida de 3,2 a 6,6 milions d'euros i el jutge instructor inicialment li va donar la raó.

Però el juliol del 2013 l'Audiència de Barcelona va revocar la interlocutòria del jutge per altres motius i va deixar en 3,2 milions la fiança imposada a CDC. El passat mes d'abril CDC va fer públic que havia venut la seu de Còrsega. El fiscal creu que els 15 edificis de CDC, valorats en poc més de 3 milions, no avalen els 6 que calcula que el partit es va embutxacar en el cas Palau, i recorda que la seu del carrer Còrsega val uns 12 milions.

En el comunicat, el ministeri públic també matisa que l'embargament no es demana com a responsabilitat civil ni fiança, sinó com a garantia de pagament en cas que CDC sigui condemnada per haver cobrat comissions irregulars a través del Palau per adjudicar obra pública a la constructora Ferrovial, que té dos directius imputats en el cas.

La fiscalia recorda que inicialment la garantia exigida va ser de poc més de tres milions, i CDC va oferir la seva seu central, valorada en 12 milions. El jutge no va acordar embargar-la, cosa que CDC ha reiterat diverses vegades, però sí deixar-la a disposició del jutjat. En acabar la instrucció, el fiscal va recalcular la garantia en més de 6 milions d'euros, i el jutge ho va acceptar. No obstant això, un recurs de l'acusació popular per demanar la imputació d'empresaris que havien fet factures falses per al Palau va fer que l'Audiència revoqués tota la interlocutòria de conclusió de la instrucció, inclosa aquesta nova garantia de 6 milions. Així, no es va arribar a ampliar "formalment" la garantia a exigir a CDC.

Com que CDC va anunciar fa unes setmanes que s'havia venut la seu a un fons asiàtic, cosa que podia fer perquè l'edifici no estava embargat, va oferir a canvi una quinzena de finques com a garantia substitutòria, amb un valor total de 3,6 milions.

És per això, que el fiscal demana ara l'embargament d'aquestes finques, perquè CDC no se'n pugui despendre, i recorda al magistrat que al final de la instrucció la xifra s'havia elevat a més de 6 milions d'euros. En la interlocutòria, el jutge no es pronuncia sobre aquesta quantitat. / Via ACN / Imatge Google Maps

Caparrós (ERC) ofereix un govern d’unitat i un pla estratègic per a la Ràpita


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de la Ràpita, Josep Caparrós, ha afirmat aquest divendres que ha ofert la formació d’un govern d’unitat a la resta de forces que han aconseguit representació a l’Ajuntament. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Caparrós ha detallat que en la reunió conjunta que va convocar dimarts ja va convidar a participar en el govern els candidats de CiU, PSC, Més Ràpita, Solidaritat i Iniciativa. El candidat republicà ha afegit que és conscient que serà molt complicat configurar un govern amb 17 regidors, però ha assumit el repte com la millor solució per treballar amb unitat i estabilitat pel futur de la Ràpita. Segons Caparrós, el nou govern hauria d’estar definit en pocs dies, durant la setmana que ve.

Quant a les prioritats del nou govern, Caparrós ha fixat la redacció d’un pla estratègic per a la Ràpita durant els primers mesos del mandat. Tot seguit, l’alcaldable d’Esquerra ha assenyalat algunes qüestions prioritàries per als propers quatre anys, com ara les polítiques socials; l’ampliació de places hoteleres i l’aposta pel turisme; la millora de la carretera que connecta la Ràpita amb el Delta; resoldre les mancances dels centres educatius, i la reforma del front marítim.

De fet, Caparrós ha assenyalat que preveu una consulta ciutadana sobre el futur de la zona lúdica de Garbeach. També ha parlat de seguir apostant pel turisme de creuers, i ha recordat que una de les principals propostes electorals d’Esquerra és la rehabilitació del barri mariner i la celebració d’una festa de recreació històrica en aquest sector de la població. L’objectiu de la festa marinera seria cohesionar la població i reivindicar els orígens de la Ràpita.

28 de maig del 2015

L'alcalde de l'Aldea celebra que la cooperativa haja pogut evitar la liquidació

 

L'ALDEA (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, ha celebrat que la Cooperativa hagi pogut evitar la liquidació, després que el jutge del Mercantil de Tarragona reconegués la possibilitat a l’entitat d’acollir-se a l’anterior llei concursal. Una llei que només exigeix el 50% d'adhesions per superar el conveni amb els creditors. Andreu ha mostrat la seva satisfacció per la continuïtat de la Cooperativa, especialment, per la importància que té per al poble, perquè es podran conservar llocs de treball i perquè s’obre la porta a la recuperació dels diners bloquejats dels socis. Andreu ha reconegut que serà difícil, però ha dit que cal treballar per recuperar la confiança dels pagesos alhora que ha destacat la qualitat de l’horta de l’Aldea. L’alcalde de l’Aldea també ha volgut deixar clar, davant algunes veus que criticaven la manca de suport de l’Ajuntament als afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa, que sempre han estat i estaran al costat dels afectats per aconseguir el retorn dels diners bloquejats.

La Cooperativa de l'Aldea podrà evitar la liquidació després que el jutge del Mercantil de Tarragona li hagi reconegut, in extremis, la possibilitat d'acollir-se a la llei concursal anterior, que només exigeix el 50% d'adhesions per superar el conveni amb els creditors. L'entitat, que reconeix haver-se quedat per sota del 60% quan l'actual norma, de setembre de 2014, exigeix el 65%, ha presentat les adhesions al jutjat aquest dimecres al migdia, últim dia de termini. La seva presidenta, Montserrat Llosa, considera un "miracle" el desenllaç, després que entitats bancàries i una part important dels impositors s'hagin negat a firmar. Així, la Cooperativa podria posar en pràctica el seu pla de viabilitat per retornar els 5,2 milions de deute ordinari en deu o en quinze anys, en funció de l'opció triada pels creditors. La decisió definitiva, però, està en mans del jutge del Mercantil de Tarragona, que dins dels pròxims deu dies ha de validar les adhesions presentades. Hi haurà també un termini addicional de cinc dies per oposar-s'hi.

Per la seua banda, l'Associació d'Afectats per la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea ha obert la porta a dialogar amb l'entitat per poder recuperar els estalvis dels impositors, un cop la junta rectora ha presentat aquest dimecres les adhesions que li haurien de permetre superar el conveni concursal. Els socis crítics, molts dels quals han rebutjat donar suport al conveni, consideren ara acceptar l'oferiment d'última hora de la junta rectora de poder afegir-se igualment a l'opció B del pla de viabilitat, més llarga però sense quitances, per recuperar els estalvis. Tot i això, el president de l'Associació, Jordi Gas, ha anunciat que mantindran les accions judicials obertes per reclamar indemnitzacions als que considera responsables de la fallida de l'entitat i el bloqueig dels estalvis. En aquests moments, queden encara 4,5 milions d'euros de de més de 300 impositors.  / Canal 21 Ebre

Creixement històric d’un 5% del nombre d’afiliats a les Terres de l’Ebre

 

TORTOSA (Baix Ebre).- Les dades del 'Butlletí d’anàlisis de la conjuntura local de les Terres de l’Ebre' d’aquest primer trimestre de 2015, que redacta la URV, revelen una evolució positiva de l’economia al territori. El director de la Càtedra d’Economia Local i Regional del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Juan Antonio Duro, ha explicat que el nombre d’afiliats a la Seguretat Social al territori ha crescut un 5% interanual, el nivell més alt de la darrera dècada i més d’un punt per sobre de la mitjana catalana. Així mateix, Duro ha dit que l’atur continua accelerant la seva caiguda, fins el 8’9%. Així, el nombre d’aturats a les Terres de l’Ebre s’ha situat en les 14.786 persones, 1.448 menys que el primer trimestre de 2014. Ara bé, el nombre de cotitzants encara no arriba als 50.000 que seria desitjable.

Quant a sectors, el creixement interanual a l’hostaleria ha estat del 13’4% al conjunt de municipis de major població de les Terres de l’Ebre, animat per l’anticipació de la Setmana San respecte l’any anterior. També creix el sector serveis, la construcció o l’agricultura, cosa que Duro ha volgut destacar, tot remarcant que les dades positives no només es registren en els sectors vinculats al turisme. Segons Duro, les previsions indiquen la consolidació i intensificació del creixement positiu de l’economia a les Terres de l’Ebre en els propers trimestres de l’any. / Via Canal 21 Ebre

Troben a Miravet el cadàver de l'home que va caure dilluns al riu Ebre


MIRAVET (Ribera d'Ebre).- El cos sense vida de l'home de 67 anys que va ser arrossegat dilluns pel corrent del riu Ebre ha estat trobat entre Miravet i Ginestar aquest dijous, cap a tres quarts de vuit del vespre, segons informacions dels Bombers i dels Mossos d'Esquadra. La troballa l'ha fet personal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i els Mossos han confirmat que es tractava de la persona desapareguda. L'home va ser arrossegat pel corrent de l'Ebre després de bolcar la canoa amb què feia una travessa pel riu. Els fets van tenir lloc a l'alçada de l'embarcador de Ginestar i des de dilluns es buscava l'home, tot i que a mesura que passaven les hores disminuïen les esperances de trobar-lo amb vida. / Via ACN

La junta electoral valida dos vots de PxC a Roquetes i trau la majoria absoluta d'Esquerra



ROQUETES (Baix Ebre).- El recompte de vots per part de les juntes electorals han capgirat la configuració de l'Ajuntament de Roquetes. Segons ha confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la junta electoral ha validat dos vots, que havien estat considerats nuls, a la candidatura de Plataforma per Catalunya (PxC), i que obté un regidor entrant així al consistori, on aquest mandat tenia dos regidors. Aquest regidor de PxC va en detriment d'ERC, que havia assolit majoria absoluta i que ara es queda amb sis regidors. L'alcalde en funcions i candidat d'ERC, Paco Gas, ha anunciat que presentaran un recurs a la junta electoral central contra aquesta decisió. Amb el nou recompte de vots, PxC obté 186 vots i recuperaria la representació a l'Ajuntament./ Imatge ERC Roquetes.

Barbero avança que l'Entesa per Flix proposarà un govern d’unitat a CiU i Solidaritat



FLIX (Ribera d'Ebre).- El republicà Francesc Barbero, número 2 de la candidatura Entesa per Flix, ha valorat aquest dijous els resultats que aquesta coalició ha obtingut a les eleccions municipals, tot assolint la majoria absoluta amb set regidors. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Barbero ha assenyalat que han tingut el 61% dels vots, però que la setmana que ve oferiran a la resta de forces polítiques la seua incorporació al nou govern de Flix. De fet, en els darrers mandats a Flix hi ha hagut governs de concentració, i per això l’alcalde Marc Mur tornarà a oferir un pacte als dos regidors de Convergència i Unió, així com als dos regidors que ha obtingut la llista de Solidaritat per la Independència. De fet, Barbero ha apuntat que el nou cartipàs municipal dependrà de si finalment torna a haver-hi un govern d’unitat a Flix.

D’altra banda, Barbero ha fet una valoració molt positiva dels resultats dels republicans a la Ribera d’Ebre. El portaveu comarcal d’Esquerra ha destacat que s’han quedat a 100 vots de la ser la força més votada a la Ribera d’Ebre, i a un sol regidor de ser el partit amb més regidors. A més, Esquerra és la primera força en vuit poblacions, i ha tingut sis majories absolutes en un total de 14 municipis. De fet, també ha dit que han trencat la majoria absoluta que fins ara tenia CiU al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Entrant més al detall, Barbero ha remarcat la victòria d’ERC a Móra la Nova i també la pujada dels republicans a Móra d’Ebre. Per tot plegat, el portaveu republicà ha afirmat que Esquerra ha de tenir un paper rellevant en el proper Consell Comarcal, tot destacant la falta de sintonia amb el govern actual de CiU.

De fet, Barbero s’ha preguntat si ara CiU està reclamant lleialtat al procés sobiranista o a la mateixa Convergència. El regidor flixenc ha recordat que a Esquerra són els socis més lleials del procés cap a la independència, i gairebé ha descartat un acord a la Ribera d’Ebre amb els actuals dirigents de CiU a la comarca.

Quan CiU de Tortosa no respectava que governés la llista més votada a les municipals


TORTOSA (Baix Ebre).- CiU de Tortosa no sempre ha defensat que caldria respectar la llista més votada en unes eleccions municipals. Després de les primeres eleccions democràtiques, el 1979, el primer govern de l'alcalde Vicent Beguer va ser al costat del PSC i el PSUC. A l'oposició van quedar les forces hereves del franquisme: la UCD de Victoriano Peralta, que en realitat havia guanyat les municipals amb set regidors, i Coalició Democràtica (l'actual PP), que tenia dos regidors. Contra tot pronòstic i amb una campanya intensa de porta a porta, CiU havia obtingut cinc regidors, als quals van sumar-se els quatre del PSC i els tres del PSUC. Una instantània del fotògraf Josep Maria Alavedra, recuperada fa dos anys a l'obra La Tortosa dels retratistes, va captar el moment en què Beguer (aleshores amb bigoti) era elegit com a nou alcalde, el 3 d'abril del 1979. De fet, presidia la sessió, com a regidor electe de més edat, el propi Victoriano Peralta, que va ser apartat de l'alcaldia amb un acord que va ser batejat com a 'Pacte de Progrés'.


Beguer va arribar a l'alcaldia de Tortosa amb 42 anys, després del pacte amb el PSC i el PSUC, i amb el repte de modernitzar un municipi amb pocs recursos i en fallida psicològica per la segregació dels pobles del Delta. Al costat positiu de la balança hi havia la recent inauguració de l'hospital Verge de la Cinta; del polígon industrial Baix Ebre -que va costar omplir a causa de la crisi econòmica-, i del parador de turisme al castell de la Suda. En tots els mandats va haver de fer molts equilibris polítics, canvis de govern -CiU va acabar pactant amb el PP- i superar alguna lluita interna. Però Beguer recorda amb afecte els primers anys a la política local. «Un dels meus millors amics, tot i que ens vam barallar alguna vegada, era Josep Maria Castells, del PSUC», confessava Beguer en un reportatge publicat pel diari El Punt l'any 2009.

Vicent Beguer va governar Tortosa des de l'any 1979 fins al 1995. El seu primer pressupost municipal va ser de 223 milions de pessetes de l'època, poc més d'1,4 milions d'euros actuals. En canvi, Beguer va culminar el seu últim mandat amb la construcció de l'auditori Felip Pedrell, que va costar uns 400 milions de pessetes (2,5 milions d'euros). El consistori que havia heretat després de la dictadura i de dos anys de provisionalitat predemocràtica era un Ajuntament en paràlisi, «amb una despesa de personal immensa» i «sobrecarregat pel cost de la segregació dels pobles del Delta». La primera decisió de Beguer com a alcalde va ser contractar un crèdit per comprar els terrenys de les escoles de Jesús. En compensació per la segregació dels pobles del Delta, l'Estat va pagar 50 milions de pessetes (300.000 euros) i Tortosa va poder fer obres de millora als barris i pedanies.

Al llarg dels seus mandats, Beguer va intentar iniciar la recuperació del nucli històric. L'objectiu era frenar un procés de degradació centenari, però que s'havia agreujat els últims 50 anys amb la construcció dels eixamples del Temple i de Ferreries. Així, Beguer va fer obres puntuals, com ara la plaça de la Cinta i la plaça de Sant Joan, però sobretot va destacar el passeig del camí de Ronda del castell i la construcció d'uns habitatges adossats. L'any 1995, Beguer va ser rellevat com a cap de llista de CiU per Marià Curto. Però quatre anys més tard, el segon alcalde convergent de Tortosa va ser apartat de l'alcaldia amb un pacte sorpresa -o "contranatura", van dir a CiU- entre el PSC-Iniciativa d'Esquerres i el PP, aleshores liderat per Josep Maria Franquet. En realitat, però, el socialista Joan Sabaté va arribar a l'alcaldia de la mateixa manera que havia utilitzat CiU el 1979 per proclamar Beguer: amb un pacte de diversos partits contra la llista més votada.



Imatge: Josep Maria Alavedra
PANISELLO GAMUNDI, Quimo (2013) 'La Tortosa dels retratistes: 1939-1983'. Benicarló: Onada Edicions.
"Fotografia presa el 3 d'abril de 1979 mentre els regidors realitzaven la votació per elegir al nou alcalde."

Caparrós (ERC) reuneix tots els candidats per configurar un govern 'fort i estable' a la Ràpita



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- L'alcaldable per ERC a Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, ha iniciat contactes amb tots els partits com a força més votada després del 24M. Caparrós ha reunit a tots els candidats que han obtingut representació, inclòs l'actual alcalde de CiU, amb la voluntat de configurar un govern "fort i estable" per aquest nou mandat. En la primera reunió que s'ha fet hi ha participat Carlos Sanchís d'ICV, Àlex Cervera de Solidaritat per la Independència (SI), Pedro Hernàndez de MES Ràpita, Josep Pitarch del PSC, i Joan Martín Masdéu de CiU. Caparrós ha explicat que ha començat a gestionar la configuració d'un nou govern "perquè creiem que la gent de la Ràpita demana una nova manera de fer les coses".

Caparrós ha assegurat que vol obrir el diàleg amb tots els partits conjuntament per tal de configurar "un govern fort, estable i el més ampli possible amb tots aquells representants polítics que tinguin il·lusió, ganes i estiguin a disposats a treballar en un model de poble de futur". En aquesta primera trobada, cada candidat ha designat els representants de cada partit que continuaran amb les converses bilaterals per tal de configurar el nou govern a la Ràpita.

27 de maig del 2015

Nova ruta de tapes i sortejos comercials per dinamitzar el nucli antic de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest mes de juny se celebrarà una nova edició de la ruta de tapes “Sabors del Nucli Antic” de Tortosa per dinamitzar comercialment i turística aquests barris de la ciutat. Promoguda conjuntament entre l’Ajuntament de Tortosa i l’Associació de Comerciants del Nucli Antic, torna a comptar amb la participació de vuit bars i restaurants que oferiran una tapa i beguda per 2’5 euros. La ruta es realitzarà els divendres i dissabtes 5 i 6 , i 12 i 13 de juny. El president de l’Associació de Comerciants del Nucli Antic de Tortosa, Joan Iniesta, ha explicat que els clients que hi participen rebran una butlleta on es segellaran les consumicions fetes a cada establiment. D’aquesta manera podran participar en el sorteig d'un sopar per a dos persones totes aquelles butlletes que hauran fet el recorregut sencer.

Paral·lelament, es posarà en marxa una nova campanya comercial al nucli antic. Durant aquests dies, els clients que hauran comprat en qualsevol dels establiments comercials de l'associació obtindran una butlleta de participació amb la qual podran optar al sorteig de diferents premis, que poden ser un lot de productes típics i/o visites turístiques als nuclis antics dels diferents municipis de Catalunya inclosos a la Llei de Barris. El regidor de Promoció Econòmica de Tortosa, Emili Lehmann, ha destacat el lligam comercial i turístic d’aquesta iniciativa.

Lehmann també ha explicat que en el marc de la Setmana Bio que organitza el Departament d’Agricultura de la Generalitat, el proper dissabte 6 de juny la plaça Barcelona de Tortosa acollirà un mercat ecològic amb productes del territori. / Canal 21 Ebre

Aspa remarca que ERC no està obligada a prioritzar els pactes amb CiU a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació d'ERC a l'Ebre ha qualificat "d'històrics" els resultats del partit a les quatre comarques de l'Ebre, on els republicans s'han quedat a només 2.000 vots de la primera força política que és CiU. ERC ha tret pit de les 15 majories absolutes aconseguides, sobretot de la d'Amposta. Sobre les negociacions dels futurs pactes electorals tant en ajuntaments com en consells comarcals, ERC ha assegurat que el suport al procés sobiranista serà una de les condicions que es plantejaran. En aquest sentit, el president de la Federació d’ERC a l’Ebre, Gervasi Aspa, ha volgut respondre a CiU que “no hi haurà ningú més lleial que ERC a Catalunya”. Ara bé, Aspa ha dit que el fet que ERC fixi el suport al procés com una de les condicions en les negociacions dels pactes a l’Ebre, no vol dir necessàriament que hagin de prioritzar els pactes amb CiU.

De fet, Aspa ha posat com exemple les diferents relacions que té ERC amb CiU o el PSC en municipis com Deltebre o Roquetes. Preguntat pel cas de Tortosa, on ERC pot pactar amb CiU o bé decantar la balança cap a un govern alternatiu d’esquerres amb Movem Tortosa i el PSC, Aspa ha deixat clar que la decisió no correspon a la Federació sinó a la secció local. / Canal 21 Ebre

Adam Tomàs retreu a CiU que no trenqués els pactes amb el PP a les Terres de l'Ebre



L'ALDEA (Baix Ebre).- L’alcalde electe d’Amposta i portaveu d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, no ha volgut amagar aquest dimecres que li agradaria que Tortosa també tingués un alcalde republicà, a partir del proper 13 de juny. Tomàs ha assenyalat que Esquerra sempre respectarà l’autonomia municipal a l’hora d’establir acords de govern en cadascuna de les poblacions. Però ha admès que desitja que Josep Felip Monclús puga ser el futur alcalde de Tortosa. De la mateixa manera, el futur alcalde d’Amposta ha volgut replicar la petició de la presidenta de Convergència al territori, Imma Juan, que dimarts demanava als republicans lleialtat amb el procés a l’hora de prioritzar els pactes. En aquest sentit, Tomàs ha garantit que Esquerra seran lleials al procés sobiranista, i que no faran com CiU, que els darrers quatre anys ha governat amb el PP en moltes institucions del territori.

Adam Tomàs es planteja encarregar una auditoria de l’Ajuntament d’Amposta i ajornar l'obertura de la residència



AMPOSTA (Montsià).- El candidat d’Esquerra d’Amposta i futur alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, ha afirmat que el primer que farà després de prendre possessió del càrrec serà analitzar la situació de l’Ajuntament, per poder impulsar les polítiques que han defensat des de l’oposició. Tomàs ha apuntat que esperen fer petites modificacions en el pressupost del 2015, i ha reconegut que hi ha moltes expectatives creades en els canvis que imprimirà Esquerra d’Amposta a partir del 13 de juny. Per això, ha assenyalat que els canvis arribaran a poc a poc, amb consens i amb diàleg amb la resta de forces polítiques. Segons Tomàs, la seua prioritat serà començar a prendre mesures per garantir el manteniment dels serveis públics municipals i poder generar llocs de treball a Amposta, el seu principal compromís electoral.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Tomàs ha dit que no entraran a l’Ajuntament amb la voluntat d’aixecar catifes per anar en contra de ningú. Però ha afegit que els republicans volen encarregar una auditoria, tot recordant que la situació de l’Hospital Comarcal del Montsià es troba als jutjats.

De la mateixa manera, Tomàs ha reconegut que un dels temes que més li preocupa és la situació de la nova residència per a la gent gran, amb les obres acabades però sense les places garantides per la Generalitat. Segons el republicà, el compromís verbal del president Artur Mas i de la consellera Neus Munté no és suficient, i el primer que farà serà demanar al govern, per escrit, un calendari clar per a la concertació de places. En cas contrari, el nou govern d’Esquerra es plantejarà ajornar l’obertura de la residència.

Tomàs ha assenyalat que canviaran el reglament orgànic municipal per tenir un Ajuntament més transparent i participatiu. Segons l’alcalde electe, els canvis en aquest sentit seran immediats, i ha apuntat que els ciutadans podran incloure punts en l’ordre del dia o intervenir en els plens. També participar en la redacció del pressupost municipal, triant una part de les inversions. A més, ha dit que els plens haurien de canviar d’horari i ser difosos per televisió i per la ràdio municipal. Una altra mesura que pensa incorporar és la celebració d’una consulta per elegir l’alcalde pedani del Poble Nou.

En canvi, Tomàs ha afirmat que no es consultarà el canvi dels carrers amb noms franquistes, Ruiz de Alda i García-Morata, ja que “la memòria història no es consulta”. Amb tot, ha garantit el consistori costejarà les despeses que això puga provocar a veïns, empreses i comerços. Finalment, Tomàs ha remarcat que tindrà dedicació exclusiva a l’alcaldia, i que ja ha començat a dissenyar el futur cartipàs municipal.

Imma Juan (CiU) reclama 'lleialtat' a Esquerra a l'hora de prioritzar els pactes a l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La federació de CiU a les Terres de l'Ebre ha estat la primera en fer balanç dels resultats electorals del 24M. Malgrat la davallada de vots i la pèrdua d'alcaldies importants com la d'Amposta, CiU fa una valoració positiva perquè continua sent la força més votada a més de 2.000 vots de diferència de la segona opció. La presidenta de la federació ebrenca, Imma Juan, ha assegurat que no hi ha cap consigna establerta a l'hora de negociar possibles pactes i ha assegurat que iniciaran ronda de contactes pels consells comarcals. Preguntada sobre si ERC serà la preferència, Juan ha reconegut que una de les línies de negociació serà el procés sobiranista però ha reclamat "lleialtat" a tots els nivells.

"El procés serà una prioritat en les línies de negociació però la lleialtat també ha de ser de dalt cap a baix i a tots els nivells", ha assegurat Juan fent una advertència velada a ERC davant possible aliances en altres ciutats del país. Així, des de la Federació de CiU a l'Ebre no s'ha donat cap consigna de negociació i es garanteix la independència municipal perquè cada població faci els pactes que cregui més beneficiosos.

També es negociarà de manera individual cadascun dels governs dels consells comarcals on CiU té majoria al Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d'Ebre, i té el mateix nombre de consellers que ERC al Montsià. Juan ha explicat que iniciaran la ronda de contactes amb totes les forces a partir d'aquest dimecres, un cop tots els partits hagin reunit les seves executives. "Es poden produir pactes a tots els nivells, estem oberts a tots els pactes per garantir l'estabilitat en funció dels programes i dels municipis i comarques", ha afegit.

Preguntada sobre si en les negociacions d'alguna alcaldia important pot entrar-hi la presidència del consell comarcal, Juan ha assegurat que "els consells no han de ser moneda de canvi de res perquè no podem entrar en aquesta dinàmica".

Sobre el detall dels resultats i acompanyada pels presidents comarcals de les quatre comarques, Lluís Soler, Pere Vidal, Carles Luz i Jordi Borràs; Imma Juan s'ha mostrat molt satisfeta d'haver obtingut 15 majories absolutes de les 57 alcaldies de les Terres de l'Ebre, incloses les EMD; i de poder tenir una dotzena d'alcaldies més fruits de governs en minoria o pactes de govern amb altres formacions. La presidenta de la Federació ha reconegut la davallada de vots de CiU i ha atribuït aquest descens a la conjuntura econòmica complicada on els consistoris han hagut d'afrontar situacions "molt complicades" que han dificultat la gestió. A més, ha destacat una baixada també en la participació del 72,3% de fa quatre anys al 66,3% d'aquest 24M.

CiU ha destacat els resultats "espectaculars" de la Terra Alta on assoleixen la majoria absoluta a Gandesa, la capital, de la mà de Carles Luz; així com haver-la revalidat a la capital de la Ribera, Móra d'Ebre. Sobre Amposta, Juan s'ha mostrat convençuda que Manel Ferré ha sortit perjudicat del desplegament policial que a pocs dies de la campanya va haver-i a la capital del Montsià en el marc de la investigació del cas Innova. "Això ha influït segur en la campana electoral d'Amposta, així com l'estratègia de tota l'oposició: PxC, ERC i PSC contra CiU", ha manifestat.

Sobre la pèrdua de la majoria absoluta de Tortosa i els possibles pactes, Juan ha assegurat que la ciutat "té prou independència i entitat perquè Ferran Bel faci la negociació que pot aportar més estabilitat". "Sabíem que era molt complicat revalidar una majoria absoluta amb tanta diversitat de formacions que es presentaven", ha afegit. / ACN

26 de maig del 2015

Tomb cap a les esquerres als ajuntaments de Benicarló i Vinaròs



VINARÒS (Baix Maestrat).- El tomb cap a les esquerres que s’ha donat al conjunt del País Valencià en els comicis de diumenge també es pot veure en municipis propers del Baix Maestrat. A Benicarló guanya el PSPV-PSOE. La candidata socialista, Xaro Miralles, ha afirmat que les urnes es decanten per un govern progressista, tot obrint la possibilitat de materialitzar un pacte amb Compromís-ER, candidatura encapçalada per Marta Escudero, qui aposta per un “pacte coherent”.

La formació socialista va ser la més votada amb 3.380 vots i 7 regidors, mentre que el PP ha passat a ser la segona força a Benicarló després de perdre 6 regidors, tot i quedar-se també amb 7 regidors. Compromís-ER és la tercera força a l’Ajuntament de Benicarló amb 4 regidors i Ciutadans la quarta amb 3 regidors. Els socialistes no guanyaven a Benicarló des de l’any 1987.

A Vinaròs l’escenari postelectoral també apunta a un nou govern progressista. Tot i que el PP va guanyar les eleccions amb 8 regidors, va perdre la majoria absoluta d’11 regidors, obrint la porta a un pacte d’esquerres. De fet, els candidats de Som Vinaròs, PSPV, Acord Ciutadà i el Partit de Vinaròs Independent (PVI) han manifestat la seva intenció se formar una coalició progressista a la qual també se sumaria Compromís. La clau la tindria Tots i Totes Som Vinaròs (TSV), vinculada a Podemos, que amb cinc regidors va ser la sorpresa de la nit situant-se com a segona força a l’Ajuntament. El seu candidat, Enric Pla, ja ha avançat que Som Vinaròs decidirà la seva posició en assemblea.

A Peníscola ha tornat a guanyar el PP amb majoria absoluta, per quarta vegada consecutiva, tot i haver perdut dos regidors passant de 9 a 7. També destaca l’entrada de l’agrupació d’electors La Roca, que aglutina simpatitzants de Podem, Compromís i Esquerra Unida, com a segona força amb tres regidors. El PSOE perd 1 regidor i es queda amb 2, i també entra a l’Ajuntament de Peníscola Ciutadans amb 1 regidor.

A Morella, el socialista Rhamsés Ripollés ha revalidat la majoria absoluta del PSPV-PSOE amb 8 regidors, 1 més que fa quatre anys. / Canal 21 Ebre

Bel afirma que parlarà amb totes les forces per assolir un acord de govern 'estable'

 

TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde en funcions de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha avançat la seva voluntat de formar un “govern estable” que es mantingui durant quatre anys i que permeti donar continuïtat al projecte iniciat ara fa vuit anys. CiU ha perdut la majoria absoluta a Tortosa però ha estat la força més votada amb vuit regidors. La nit electoral Bel ja va avançar que es posaria en contacte amb ERC, com a segona força més votada, per tal d’iniciar converses, però ha deixat clar que parlarà amb totes les forces i que intentarà arribar a un acord el més aviat possible.

En aquesta línia, Bel ha apuntat que la seva prioritat no és governar en minoria, ja que considera que és bo per la ciutat que hi hagi una “direcció clara” i amb voluntat de continuïtat al llarg de tot el mandat. Quant als motius que explicarien el descens de CiU a Tortosa, Bel ha dit que la seva candidatura també s’ha vist afectada per la conjuntura global que afecta el partit a tot Catalunya, tot deixant clar que a diferència d’altres formacions, no ha “amagat” la marca Convergència i Unió.

També ha reconegut que hi ha votants de CiU que diumenge no van participar en els comicis, mentre que el fet que s’hagin presentat noves candidatures i s’hagin ofert més opcions ha portat nous votants a la ciutat. Amb tot, Bel ha volgut remarcar que CiU va guanyar al 90% de les taules electorals del municipi, així com a tots els pobles, excepte Campredó, on ho va fer ERC. Així, l’alcalde en funcions de Tortosa ha dit sentir-se recolzat per la ciutadania./ Canal 21 Ebre

Jordan aposta per un govern entre ERC, Movem Tortosa i el PSC perquè la ciutadania ha votat canvi


TORTOSA (Baix Ebre).- El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha apostat clarament aquest dimarts per la formació d’un govern de progrés a la capital del Baix Ebre, al costat d’Esquerra i del PSC. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Jordan ha recordat que tant Movem Tortosa com Esquerra han aconseguit quatre regidors, i que només els separen 65 vots dels republicans. En aquest punt, el candidat de Movem ha afirmat que la reedició del pacte del 2007, entre CiU i ERC, no seria gens positiu per al municipi, i que la ciutadania ha expressat un “desig de canvi”. De fet, Jordan ha assenyalat que hi ha 7.000 vots de forces progressistes, mentre que les forces conservadores de Tortosa han recollit uns 5.000 vots. Per tant, segons Jordan, la majoria de vots s’han concentrat en les forces que també defensaven un canvi en les formes de governar.

Durant la mateixa entrevista, Jordan ha confirmat que dilluns es va produir una primera trobada amb el candidat d’Esquerra, Josep Felip Monclús, i el cap de llista del PSC, Enric Roig, en una cafeteria del nucli antic. Va ser en sortir d’una tertúlia de Ràdio Tortosa, en què també havien participat Meritxell Roigé, de CiU, i Xavier Dalmau, del PP. Segons Jordan, va ser una trobada casual, però ha admès que van començar a analitzar els resultats electorals. De fet, ha reiterat que durant aquesta trobada els va dir que la seua preferència és formar part d’un govern de progrés i arribar a un acord, “amb un projecte bo i un programa concret per al municipi”.

D’altra banda, Jordan ha afegit que el PSC s’equivocaria si donés el seu suport a un govern amb CiU, tenint en compte que Roig no ho ha descartat durant la campanya. De la mateixa manera, el candidat de Movem Tortosa ha insistit que les opcions de fer un govern de progrés depenen de l’entesa amb Esquerra, a qui abans de les eleccions va oferir la possibilitat de fer una candidatura unitària com la que aquest 24M ha aconseguit la majoria absoluta a Amposta. Jordan ha insistit que Tortosa necessita un canvi de govern, i ha recordat quan Bel va insultar els membres de l’oposició al ple, i per tant també al candidat d’Esquerra, acusant-los de tenir “pobresa intel·lectual”.

Segons Jordan, Bel ha rebut un càstig tan important, perdent més de 2.000 vots, a causa de la seua mala gestió i per la “prepotència” amb què ha governat, però també per la situació del partit a Catalunya, amb Convergència afectada per diversos casos de corrupció. Finalment, Jordan ha celebrat que la CUP haja entrat al consistori, prenent el regidor que abans tenia Plataforma per Catalunya. En canvi, ha lamentat que s’hagin perdut els 500 vots que ha rebut Som Tortosa, després que el cercle tortosí de Podem rebutgés formar part de la plataforma de Movem Tortosa.

Primera trobada dels candidats d'Esquerra, Movem Tortosa i el PSC després de les municipals, a la cafeteria L'Olivera



TORTOSA (Baix Ebre).- Els candidats d'Esquerra, Josep Felip Monclús, de Movem Tortosa, Jordi Jordan, i del PSC, Enric Roig, van trobar-se aquest dilluns al matí per analitzar els resultats de les municipals de diumenge i començar a sondejar els possibles pactes de govern. Aquesta primera trobada va tenir lloc al cor del nucli antic, a la cafeteria L'Olivera de la plaça de la Cinta. El nom del lloc triat per fer aquest primer contacte podria no ser casual, ja que està carregat de simbolisme: L'Olivera Tortosina era el moviment d'esquerres que es va impulsar a finals dels anys noranta per desbancar CiU de l'alcaldia, i va ser l'embrió de l'anomenat Pacte per Tortosa que va culminar amb la proclamació de Joan Sabaté com a alcalde, en substitució del convergent Marià Curto, l'any 1999.

De moment, poca cosa ha transcendit d'aquesta primera trobada entre Monclús, Jordan i Roig; un primer contacte que va ser presenciat per clients de la cafeteria i també per alguns vianants. La suma dels quatre regidors d'Esquerra amb els quatre regidors de Movem Tortosa i els tres regidors del PSC són els 11 regidors que marquen la majoria absoluta a Tortosa, i que apartarien Ferran Bel de l'alcaldia, ja que CiU ha perdut quatre dels 12 regidors que tenia en aquest mandat.

25 de maig del 2015

Busquen amb una barca i un helicòpter un home que ha caigut a l'Ebre a Ginestar



GINESTAR (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat, amb una embarcació i un helicòpter, estan buscant un home que aquesta tarda hauria caigut al riu Ebre, a l'altura de Ginestar. Segons l'avís que ha tramés la dona del sinistrat en una trucada d'emergències, l'home estava navegant amb una piragua quan s'ha produït el succés a la zona de l'embarcador de Ginestar, tal com han informat els Mossos d'Esquadra. Una empresa de salvament s'ha incorporat també a les tasques de recerca de l'home, que podria ser de nacionalitat holandesa. Amb tot, de moment els Bombers no han facilitat la identitat, ni l'edat ni la procedència de l'home que estaven buscant. / Imatge Judit Brú.

Aitor Pérez Codorniu considera que el futur de Tortosa passa pels pactes




TORTOSA (Baix Ebre).- El politòleg Aitor Pérez Codorniu ha ocupat el lloc onzè en la candidatura de CiU a Tortosa, i per tant marca el llindar de la majoria absoluta per a la llista liderada per Ferran Bel. Pérez Codorniu ha volgut analitzar aquest dilluns per a Canal 21 Ebre els resultats de les municipals, tot destacant que CiU ha estat la força més votada a Tortosa, amb el doble de regidors que la segona i la tercera força al consistori, empatades a quatre regidors. Segons el politòleg, ara queda un Ajuntament atomitzat, en què totes les opcions per governar amb tranquil·litat i amb responsabilitat dependran dels pactes que es puguen fer. Per tant, ha dit que està convençut que Bel negociarà per assolir algun tipus d’acord.

Josep Bayerri no veu possible la reedició del tripartit a Tortosa, perquè el PSC no és sobiranista



TORTOSA (Baix Ebre).- El periodista Josep Bayerri ha comentat aquest dilluns per a Canal 21 Ebre els resultats electorals a Tortosa, a Amposta i al conjunt del territori. Bayerri no s’ha mostrat sorprès per la forta davallada de CiU a Tortosa, però ha assenyalat que la federació encara hagués baixat més si Ferran Bel no s’hagués tornat a presentar. De la mateixa manera, Bayerri ha previst que l’escenari principal a Tortosa és un govern més o menys fort, entre CiU i Esquerra, tot i que no ha volgut descartar un govern de Bel en minoria, amb acords puntuals amb els republicans o amb altres partits. De fet, ha dit que no veu possible reinventar el tripartit a Tortosa, ja que el PSC actual no és un partit sobiranista.

Esquerra puja als quatre consells comarcals de l'Ebre i guanya al consell del Montsià



TORTOSA (Baix Ebre).- Els resultats de la jornada electoral d’aquest passat diumenge destaquen una pujada clara d’ERC al conjunt de les quatre comarques. De fet, al Montsià, ERC és primera força, tot i empatar en nombre de consellers amb CiU. Al Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, Esquerra obté la segona posició en tots els casos, després d’augmentar el nombre de consellers.

En concret, al Baix Ebre CiU té 10 consellers, un menys que fa quatre anys. ERC es manté com a segona força però augmenta el nombre de consellers fins a 8, dos més que fa quatre anys. El PSC, sota el paraigua de Candidatura de Progrés, perd un conseller i es queda amb 5 representants al consell del Baix Ebre. En aquest cas, Iniciativa recupera el conseller que va perdre en les passades eleccions municipals i el PP es queda com a cinquena força amb 1 conseller, 1 menys que fa quatre anys.

Pel que fa a la comarca del Montsià, ERC se situa com a primera força empatant a 9 consellers amb CiU que passa a ser segona força. Els socialistes un conseller, passen de 6 a 5, i baixen fins a la tercera posició. El PP passa dels 3 consellers de l’any 2011 a l’1 d’aquest diumenge i ICV manté el conseller que tenia.

En el cas de la Ribera d’Ebre, CiU guanya però perd la majoria absoluta passant dels 10 als 9 consellers. En canvi, puja amb força ERC que dobla resultats i passa de 4 a 8 consellers, i es converteix en segona força. La Candidatura de Progrés dels socialistes baixa fins a la tercera posició després de perdre 4 consellers, passant de 5 a 1. En canvi, els independents de la FIC entren al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb 1 conseller.

Per últim, pel que fa a la Terra Alta, Convergència manté l’hegemonia amb 9 regidors igual que fa quatre anys. Canvien posicions ERC i els socialistes. ERC passa a ser segona força en obtenir 5 consellers, 3 més que fa quatre anys, mentre que els socialistes passen dels 5 consellers del 2011 a 1 conseller. El PP manté el conseller que ja tenia a la Terra Alta i la FIC perd els dos consellers que va obtenir fa quatre anys. Una altra de les novetats d’aquests eleccions al consell de la Terra Alta és l’entrada d’Iniciativa, Cent per Cent per Batea i Altres agrupacions d’electors de la comarca amb 1 conseller cadascun. /Canal 21 Ebre

CiU revalida la majoria absoluta a Móra d’Ebre, i Joan Piñol seguirà a l'alcaldia

 

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Convergència i Unió obté la majoria absoluta a Móra d’Ebre, una majoria que ja va aconseguir ara fa quatre anys. En aquesta ocasió ha rebut 1285 vots, és a dir, el 51’81% del recolzament. Tot i això, ha obtingut 14 vots menys respecte als comicis del 2011. D’aquesta manera, tornarà a governar el consistori amb 7 regidors. L’actual alcalde i candidat de CiU, Joan Piñol, es va mostrar molt satisfet pels resultats i va valorar positivament el fet d’haver aconseguit la majoria absoluta, ja que segons va dir “són molt cares”.

Un dels canvis més rellevants són les forces de l’esquerra. De fet, ERC és la segona candidatura més votada. Els republicans han obtingut 541 vots, el que representa el 21’81%. Al 2011 tenien tan sols un regidor, mentre que en aquesta ocasió la representació ha augmentat fins a tres regidors. Un fet que va voler remarcar la candidata d’ERC, Cinta Agné.

Per la seva banda, el PSC tan sols ha aconseguit 404 vots, és a dir, 265 menys que a les passades eleccions. Així, només tindrà dos regidors al consistori, dos menys que a les anteriors eleccions. Dolors Gurrera, que encapçala la llista del PSC, va destacar que els resultats no han estat els esperats, però que continuaran treballant dur des de l’oposició.

El Partit Popular s’ha mantingut de la mateixa manera que al 2011, quan va aconseguir 171 vots, encara que aquest 2015 n’ha tingut 170. Així, el PP obté una altra vegada un regidor i es converteix en la quarta força més votada. / Canal 21 Ebre

Carles Luz aconsegueix la majoria absoluta per a CiU a Gandesa

 

GANDESA (Terra Alta).- El candidat de CiU a l’alcaldia de Gandesa, Carles Luz, ha aconseguit la majoria absoluta amb sis dels onze regidors en aquestes eleccions municipals del 24 de maig. D’aquesta manera, els convergents han rebut un total de 823 vots, 260 més que en les eleccions del 2011. Pel que fa a la resta formacions, la candidatura encapçalada per Miquel Aubà, Alternativa per Gandesa-Acord Municipal, ha perdut un regidor respecte als últims comicis, i s’ha quedat amb quatre regidors. Per últim, el Partit Popular, encapçalat per Carlos Pablo Ruiz, manté el seu regidor, tot i perdre 58 vots.

Davant d’aquests resultats, la seu de Convergència i Unió de Gandesa va viure els resultats amb molta satisfacció, i les felicitacions al candidat, Carles Luz, van ser constants. En declaracions a Canal 21 Ebre Luz va celebrar la majoria absoluta i va remarcar que CiU vol mantenir un diàleg amb totes les forces polítiques de la població.

En clau comarcal, Luz també va celebrar que CiU hagi recuperat l’ajuntament d’Horta de Sant Joan, així com la revalidació de la majoria absoluta de Xavier Pallarès a la població d’Arnes.

 Des d’Alternativa per Gandesa, el candidat, Miquel Aubà, va afirmar que, tot i comptar amb uns resultats inferiors respecte fa quatre anys, la formació ‘ha aguantat prou bé’. Pel que fa a la participació a la capital de la Terra Alta, ha baixat un punt respecte fa quatre anys, amb un total del 73,54% dels vots./ Canal 21 Ebre

La CUP entra per primera vegada als ajuntaments de Tortosa, Deltebre, Alcanar i Ulldecona


TORTOSA (Baix Ebre).- La CUP ha aconseguit representació en tots els ajuntaments ebrencs en què s'havia presentat en aquestes eleccions municipals. Xavier Rodríguez serà el nou regidor de la CUP-Alternativa Ecologista a Tortosa, però aquesta formació també tindrà representació als consistoris de Deltebre, Alcanar i Ulldecona. /  Imatge ACN

Lluís Soler guanya les municipals a Deltebre, però haurà de pactar per governar amb una majoria forta


DELTEBRE (Baix Ebre).- El convergent Lluís Soler ha guanyat les eleccions municipals a Deltebre. CiU ha passat de cinc a vuit regidors, però haurà de pactar si vol ser alcalde. Compromís d'Esquerres, el partit del socialista José Emilio Bertomeu, ha tingut cinc regidors, després d'haver guanyat dos regidors. En canvi, ERC, amb Gervasi Aspa, ha passat de set a només dos regidors. El PP manté com a regidor el també diputat Joan Bertomeu, mentre que la CUP entre a l'Ajuntament de Deltebre per primera vegada.

Ferran Bel (CiU) perd la majoria absoluta i Esquerra puja i serà decisiva com a segona força


TORTOSA (Baix Ebre).- Cares de preocupació a la seu de CiU de Tortosa, que anava creixent a mesura que s'anaven tancant els recomptes de les taules i els resultats confirmaven una caiguda en vots i percentatge inesperada. La candidatura de Ferran Bel ha perdut no només la majoria absoluta, sinó que cau de 12 a 8 regidors i deixant la porta oberta a un govern alternatiu de tres forces progressistes: ERC, Movem i PSC. El candidat de CiU i alcalde, però, ha assegurat que com a força majoritària iniciarà converses amb la segona força, ERC, per poder configurar un "govern sòlid" com el de fa vuit anys. Sobre un possible pacte alternatiu Bel, ha estat clar: "independentment de l'aritmètica, se'm fa molt difícil de justificar".

Malgrat doblar en nombre de vots a la segona força, la davallada de CiU ha caigut com un gerro d'aigua freda entre els simpatitzants i militants que s'apropaven a la seu per conèixer els resultats. El desgast de l'acció de govern i la marca del partit, principals raons que s'atribuïen a aquesta pèrdua de vots que també deixa un consistori fragmentat però amb el mateix nombre de partits polítics: sis.

El candidat de CiU i alcalde, Ferran Bel, no ha sortit a atendre els mitjans fins a tenir pràcticament la totalitat de l'escrutini del municipi però també dels pobles. Bel ha destacat que han estat la força més votada "amb molta diferència" i ha assegurat que la Llei d'Hondt aquest cop els ha fet quedar a molt poc del novè regidor i, en canvi, ha fet que Movem (inclòs ICV) i ERC doblin representació -de 2 a 4- amb 800 vots més que fa quatre anys.

Bel no ha amagat que, a partir d'aquest dilluns, iniciarà converses per configurar un govern sòlid amb ERC, com a segona força del municipi. "M'agradaria fer-ho però si hi ha algun problema d'entesa que no hi compto, també podem intentar governar en minoria malgrat que no és l'escenari que volem davant aquesta fragmentació", ha manifestat. L'actual alcalde no ha amagat la possibilitat que tres forces d'esquerres configurin un govern alternatiu a CiU: "és una possibilitat però independentment de l'aritmètic, crec que seria molt difícil de justificar perquè no som només la força més votada sinó que tenim més del doble de vots que qualsevol altre partit".

El cava aquest cop s'ha vist córrer per ERC, que puja a segona força a Tortosa i, sobretot, a la seu de Movem que esdevé tercera força a menys d'un centenar de vots dels republicans. El candidat d'ERC a Tortosa, Josep Felip Monclús, ha agraït la confiança dels ciutadans en el seu projecte i ha felicitat a CiU com a guanyadors de les eleccions. Sobre l'escenari incert que s'obre, Monclús ha assegurat que, a partir de demà, estudiaran "amb qui ens hem de reunir" i que interpretaran el que ha dit la ciutadania. "La ciutat de Tortosa ha de ser governable i ha d'estar governada", ha afegit.

L'eufòria però s'ha viscut aquesta nit a la seu de Movem Tortosa, una candidatura nova liderada per l'ecosocialista Jordi Jordan. Amb crits de "Movem Tortosa, Movem Tortosa", un exultant Jordan ha volgut agrair el vot que unes 2.200 persones han donat a la seva candidatura i ha fet una crida a les altres forces d'esquerres a fer possible un "pacte alternatiu al govern de CiU". La seva interpretació dels resultats també ha estat contundent: "els tortosins han donat una lliçó d'humilitat a aquells que han governat amb prepotència en aquests quatre últims anys".

Satisfacció més moderada també a la seu del PSC que manté els tres regidors que tenia tot i que passa de segona a quarta força. El seu candidat, Enric Roig, ha felicitat els guanyadors, CiU, i s'ha mostrat molt satisfet dels resultats aconseguits "en moments molt difícils". Ha valorat molt positivament la pèrdua de la majoria absoluta de CiU i ha posat també de relleu que "hi ha una majoria de progrés i d'esquerres que sumen 12 regidors i que la ciutadania ha apostat per un canvi i una nova manera de governar la ciutat". Malgrat això i preguntat pels pactes, Roig ha reconegut que "està tot obert" i que "no és qüestió de persones sinó de programes". No ha amagat que se sent més "còmode" amb un pacte d'esquerres i ja s'ha emplaçat a reunir-se amb els candidats d'ERC i Movem, i espera poder parlar també amb el candidat de CiU i alcalde.

La cervesa, el cava i l'alegria també s'han desfermat al bar on s'havia emplaçat la CUP a Tortosa que entra per primera vegada a l'Ajuntament amb un regidor. El seu candidat, Xavi Rodríguez, ha agraït el suport rebut de 930 persones a un "projecte rupturista", i ha assegurat que la seva funció al consistori serà posar "llums i taquígrafs a la poca gestió transparent i participativa". A més, s'ha mostrat molt content de la pèrdua de la majoria absoluta de CiU, així com al fet que PxC no hagi revalidat el seu escó.

Qui sí ha mantingut el regidor que té a l'Ajuntament ha estat el PPC, amb el seu candidat Xavier Dalmau al capdavant.

Respecte els pobles de Tortosa, hi haurà canvi a l'EMD de Campredó on ha guanyat ERC, mentre que CiU manté les EMD de Bítem i Jesús, i també ha guanyat a les pedanies dels Reguers i Vinallop.

ELS RESULTATS, AL DETALL. CiU ha guanyat les eleccions a Tortosa però ha perdut la majoria absoluta. Amb un 100% dels resultats escrutats, la formació liderada per Ferran Bel ha obtingut vuit regidors, quatre menys que el 2011, i ha aconseguit el 34,3% dels vots. En segon lloc ha quedat ERC, amb quatre edils, dos més que els que tenia, i un 16,76% dels vots. Movem Tortosa ha entrat per primera vegada al consistori tortosí amb un 16,2% dels vots i quatre regidors. La segueix el PSC-PM que perd un regidor i es queda amb tres. En cinquè lloc ha quedat la CUP, que ha entrat per primera vegada al ple de l'Ajuntament, amb un regidor i un 6,8% dels vots. Mentre que el PP es manté al consistori amb un edil.

CiU ha aconseguit el 34,3% de l'escrutini amb 4.633 vots. Obté així vuit regidors i perd la majoria absoluta, que està en onze. De fet, ha perdut quatre regidors respecte a les eleccions municipals del 2011, quan va obtenir el 49,21% dels vots.

ERC ha aconseguit el 16,76% dels vots (2.261) i ha obtingut un gran creixement en comparació amb el 2011, quan va obtenir el 9,04% dels vots (1.221). De fet, ha pres la segona posició al PSC, que fins ara tenia tres regidors.

El tercer lloc se l'ha quedat Movem Tortosa, que ha entrat amb força al consistori. Ha aconseguit el 16,28% dels vots de l'escrutini amb 2.196 vots. En total, ha obtingut quatre regidors.

Els socialistes han patit una gran davallada respecte als anteriors comicis, quan va obtenir el 16,13% dels vots. Enguany n'ha aconseguit un 11,84% (1.597) i ha perdut un dels quatre regidors que tenia fins ara.

Darrere els socialistes ha quedat la CUP, que ha entrat per primera vegada al ple de l'Ajuntament, amb un regidor i un 6,8% dels vots (930).

Finalment, el PP es manté al consistori amb un regidor i un 5,7% dels vots (779).

La participació ha estat del 59,27%, amb 13.681 votants. L'abstenció ha arribat al 40,73%. Un 1,99% de les butlletes han estat en blanc i un 1,4% nul·les. / Via ACN

Esquerra d'Amposta tomba CiU i Adam Tomàs serà alcalde amb una majoria absoluta d'onze regidors



AMPOSTA (Montsià).- Esquerra d'Amposta-Acord Municipal ha aconseguit el canvi a Amposta, després de 28 anys de governs de CiU. La candidatura del republicà Adam Tomàs ha aconseguit 11 regidors, la majoria absoluta a l'Ajuntament d'Amposta. En canvi, CiU ha perdut la majoria absoluta d'11 regidors i s'ha quedat amb 7 regidors. També ha perdut un regidor el PSC, que es queda amb dos regidors. Plataforma per Catalunya manté el regidor que tenia aquest mandat.

Part de l'atenció d'aquest diumenge a l'Ebre estava en la històrica majoria de CiU a Amposta, que perillava en aquests comicis municipals per primer cop des de 1987. En canvi, la forta caiguda de CiU i la majoria absoluta que ha aconseguit ERC ha agafat a tothom per sorpresa. El futur alcalde, el republicà Adam Tomàs, s'ha compromès a mantenir "la pluralitat i el consens" amb la resta de formacions, malgrat no les necessiti "per prendre decisions". Per la seva banda, a CiU, el candidat Manel Ferré, ha confirmat la decepció per aquesta dura davallada de vots i s'ha compromès a liderar l'oposició i vetllar perquè "no es perdi el projecte de ciutat" que CiU ha creat. / Via Canal 21 Ebre i ACN



24 de maig del 2015

Crida general a la participació dels candidats de Tortosa, on ja han votat els 44,17% dels electors


TORTOSA (Baix Ebre).- A les sis de la tarda, a Tortosa ja havien votat el 44,17 per cent dels electors, més d'un punt és que ara fa quatre anys. L’alcalde de Tortosa i candidat de CiU, Ferran Bel, ha votat cap a dos quarts d’una del migdia a l’espai multiusos de Remolins. Bel ha coincidit al col·legi electoral amb el també senador i exalcalde socialista Joan Sabaté. El candidat convergent ha volgut destacar que el bon temps d’aquest diumenge pot ajudar a una bona participació en aquestes eleccions municipals, i ha desitjat que la jornada es puga celebrar amb normalitat. De fet, Bel ha remarcat que a les nou del matí han obert tots els col·legis sense incidents, i ha fet la tradicional crida a la participació. Finalment, el candidat de CiU ha agraït la col·laboració dels que han fet possible aquesta jornada electoral.

Enric Roig ha votat al col·legi electoral de la UNED, al barri de l’Eixample. El candidat del PSC ha recordat que les municipals són les eleccions més importants, ja que són les que afecten més el dia a dia de les persones. Roig ha destacat que el bon temps acompanyava per anar a votar, i ha fet una darrera crida per decidir conjuntament com ha de ser la Tortosa del futur. I no només cada quatre anys, sinó al llarg del proper mandat. 

Josep Felip Monclús ha votat al col·legi electoral de l’institut Joaquim Bau, a Ferreries. El republicà ha afirmat que Esquerra recollirà l’opinió dels ciutadans a partir de la participació ciutadana, i no només cada quatre anys. Segons Monclús, és molt important que la ciutadania puga exercir els seus drets.

Per la seua banda, Jordi Jordan ha exercit el seu dret a vot al col·legi electoral de l’antiga església de Sant Joan, al barri del Rastre. El candidat de Movem Tortosa ha volgut destacar la importància de les eleccions municipals, i ha fet una crida a la participació des del respecte a totes les persones que van lluitar per la democràcia.

El candidat del PP de Tortosa ha votat al col·legi electoral instal·lat al Consell Comarcal del Baix Ebre, al raval de Sant Llàtzer. Xavier Dalmau ha recordat que les eleccions són la festa de la democràcia, i que la ciutadania pot decidir lliurement els seus governants a través dels seus vots. A més, Dalmau ha assenyalat que el PP considera que ara és el moment de demanar un canvi al municipi, però passant per la dreta tortosina.

Per la seua part, el candidat de Plataforma per Catalunya ha votat a l’institut Joaquim Bau. Jordi Casanova ha fet una crida general a la participació, i ha tornat a recordar que el seu objectiu és “recuperar Tortosa”.

Maria Merino ha votat al col·legi electoral de l’espai multiusos de Remolins. La candidata de Som Tortosa s’ha limitat a desitjar un diumenge participatiu i tranquil, perquè Tortosa puga aconseguir el canvi que el municipi necessita. T

Finalment, el candidat de la CUP-Alternativa Ecologista ha comparegut després de votar al col·legi electoral instal·lat a l’Ajuntament de Tortosa. Xavier Rodríguez ha recordat que la democràcia no s’exerceix cada quatre anys, sinó que els drets socials es conquereixen cada dia. A més, Rodríguez ha convidat a la societat tortosina a apostar per un canvi real.

A Tortosa també s’ha presentat el partit Democracia Nacional, amb Jasmín González com a cap de llista.

Cinc candidats ebrencs que segur que seran alcaldes després d'aquest 24M


MIRAVET (Ribera d'Ebre).- Caseres és un dels cinc municipis de les Terres de l’Ebre en què aquest 24 de maig només hi haurà paperetes d’una sola candidatura. Després de l’adéu de l’alcalde Josep Maria Peris, CiU no ha presentat llista i cedirà el govern municipal a la candidatura única d’Esquerra, que lidera Manel Palau. CiU de la Terra Alta ha assumit amb naturalitat aquest inconvenient, tot i que perd un feu històric a la comarca, i considera que aquest parèntesi a l’Ajuntament de Caseres pot reforçar el projecte de futur del partit a la població, que té uns 267 habitants. En canvi, a la Pobla de Massaluca, CiU torna a presentar l’única candidatura al poble, amb Antoni Ferré. A Prat de Comte, però, Joan Josep Malràs (CiU) ara tindrà com a rivals els candidats del PP i de Progrés per Prat de Comte.

A part de Caseres, ERC també té garantida l’alcaldia a Miravet, on repeteix Toni Borrell (a la imatge), ja que CiU no hi presenta llista. També a la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, de CiU, tornarà a ser l’alcaldessa de Vinebre. Finalment, Josep Roncero, de CiU, tornarà a ser l’alcalde de Freginals, perquè ni el PSC ni ERC han presentat candidatura en aquesta població del Montsià. / Imatge ACN

Escenari imprevisible a Amposta, amb possibles pactes a la vista

AMPOSTA (Montsià).- Manel Ferré concorre a les municipals per tercera vegada, amb  l’objectiu de mantenir la majoria absoluta de CiU, que ha tingut l’alcaldia durant els darrers 28 anys. Ferré ha arribat a les eleccions després de quatre anys en què l’oposició ha carregat durament contra ell, amb denúncies als jutjats i amb acusacions de favoritismes i de cobrament de dietes indegudes. Una acusacions que Ferré ha negat rotundament des del primer dia. Caldrà veure com aquestes polèmiques han afectat a CiU d’Amposta i a Manel Ferré en particular, que ja va deixar clar que té la força “intacta” per continuar sent alcalde. I és que malgrat aquests episodis, Ferré ha sabut dotar la ciutat d’equipaments que tenen un important retorn per a la ciutadania. En aquest darrer mandat, Amposta ha inaugurat una nova residència per a la gent gran i ha construït el tercer institut lligat al centre de tecnificació esportiva.

Des de l’oposició, el candidat d’Esquerra-Acord Municipal, Adam Tomàs,  ha sumat a la seva candidatura a ICV després d’assolir un acord amb Rosabel Recio. Tomàs i Recio van explicar que han decidit sumar forces per aconseguir el canvi que, segons afirmen, que Amposta “necessita de manera urgent”. També la plataforma Sumem, vinculada a la CUP, ha donat suport a Tomàs.

D’altra banda, caldrà veure la força del nou candidat del PSC a Amposta, Francesc Miró, que substitueix a Antoni Espanya al capdavant de la formació socialista. Durant la campanya, Miró ha defensat el “canvi serè” per Amposta, posant les persones en l’epicentre del seu projecte de ciutat. Una altra de les incògnites d’aquestes eleccions a Amposta és si PxC conservarà el seu regidor. I és que, durant el mandat, Germà Ciscar ha protagonitzat una dura oposició contra Ferré. Tot plegat, dibuixa un escenari força incert i deixa la porta oberta a un possible joc de pactes, fins ara desconegut a Amposta.  / Canal 21 Ebre

Majoria incerta a Tortosa, on Esquerra pot decantar la balança cap a CiU o cap al canvi


TORTOSA (Baix Ebre).- CiU espera que seguirà governant Tortosa. Però a la federació són conscients que serà molt complicat igualar els resultats de fa quatre anys, quan Ferran Bel va aconseguir 12 regidors i la primera majoria absoluta de la democràcia a la capital del Baix Ebre. La fragmentació del vot d’esquerres aplana el camí a CiU. Però la presentació de fins a nou candidatures fa preveure un consistori també molt fragmentat, en què CiU podria intentar reeditar el pacte del 2007 amb Esquerra. La diferència, però, és que els republicans ja han aclarit que no tenen cap pacte previ amb Bel, i que han constatat que Tortosa necessita un canvi de govern. De fet, bona part dels càlculs que fan els partidaris i els contrincants de Bel passen pel resultat que puga fer la llista encapçalada per Josep Felip Monclús, i les seues preferències l’endemà d’aquest 24 de maig.

A banda, si no prospera l’entesa amb ERC, l’altra opció que tindrà Bel és provar un acostament amb el PP de Xavier Dalmau: però actualment CiU i PP estan força allunyats a Tortosa pel tema nacional. De fet, al PP confien en recuperar els vots de part de la dreta tortosina que no se sent còmoda amb l’aposta independentista de CiU. Dalmau també ha estat crític amb Bel pel fracàs del projecte de les piscines i per la presentació unilateral del nou projecte.

En aquest context, un dels grans dubtes és saber si els grups de l’oposició estaran en condicions de plantejar un pacte de ciutat que puga desbancar Bel, tot i guanyar les eleccions del 24 de maig. Això és el que va passar l’any 1999, quan un pacte del PSC-Iniciativa d’Esquerres amb el PP va apartar el convergent Marià Curto de l’alcaldia, en favor del socialista Joan Sabaté. Ara els actors són diferents. Per començar, el PSC i Iniciativa es presenten per separat. Els socialistes confien en Enric Roig per relligar el partit i mirar de retallar distàncies amb CiU. Per la seua banda, Iniciativa ha impulsat la plataforma ciutadana Movem Tortosa, amb Jordi Jordan com a candidat. En aquest cas, Movem Tortosa ha sumat exregidors socialistes procedents d’Avancem, i  aspiren a pescar vots tant al PSC com a CiU. De fet, més que barallar-se pels vots amb la CUP i Som Tortosa (el cercle tortosí de Podem), volen disputar el govern a Bel.

Les 10 claus per entendre les eleccions municipals a les Terres de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest 24 de maig tenen lloc les eleccions municipals, uns comicis que a les Terres de l’Ebre arriben amb 185 candidatures: 169 llistes per als 52 ajuntaments i 16 més per presidir les cinc entitats municipals descentralitzades (EMD) del territori. A l'Ebre, estan cridats a votar un total de 130.658 persones.  Aquestes són algunes de les claus per entendre les municipals del 2015 a les Terres de l'Ebre:

1-Nou candidatures a Tortosa; una sola llista en cinc municipis. Entre els municipis en què els electors es trobaran més opcions polítiques hi ha Tortosa, amb nou candidatures, i després Roquetes i Sant Carles de la Ràpita, amb set llistes en cada població. En canvi, hi ha cinc municipis en què només hi ha una única candidatura: Freginals, Caseres, la Pobla de Massaluca, Miravet i Vinebre.

2-Tres municipis perden regidors. El descens demogràfic dels darrers quatre anys ha provocat que alguns ajuntaments de les comarques de l'Ebre perdin regidors. En baixar de la barrera dels 10.000 habitants, Alcanar perdrà un total de 4 regidors i passarà de 17 a 13 regidors. En aquesta població, el republicà Alfons Montserrat intentarà compensar a les urnes un mandat molt díficil en aquesta localitat del Montsià. També perd regidors un altre consistori molt convuls: Batea passa d'11 a 9 regidors, amb Joaquim Paladella (UP) intentant resistir l'assetjament electoral de Cent per Cent per Batea i CiU. Finalment, Ginestar també perd regidors i passa de 9 a 7 regidors.

3-Tres alcaldesses històriques no repeteixen. Les eleccions del 24 de maig portaran tres noves cares a l’alcaldia de la Sénia, el Perelló i Paüls. Tres municipis governats per dones, polítiques històriques, que en aquestes eleccions no s’han tornat a presentar. Marutxi Ballester no opta a la reelecció per Futur per la Sénia, i ha cedit el seu lloc a Joan Moisès. Al Perelló, l'adéu de Genoveva Margalef ha deixat el PSC sense referent, fins al punt que els socialistes no es presenten en aquest poble del Baix Ebre. Finalment, la convergent Júlia Celma tampoc no repeteix a Paüls, on el nou candidat de CiU és Manolo Lluís.

4-Majories absolutes incertes a Tortosa i Amposta. Tant a la capital del Baix Ebre com a la del Montsià, les dues capitals més poblades del territori, perilla la majoria absoluta de CiU. Ferran Bel intentarà conservar els 12 regidors amb què va imposar-se el 2011, quan va aconseguir la primera majoria absoluta de la democràcia a Tortosa. El gran dubte, en aquest cas, és saber si l'oposició d'esquerres tindrà prou força com per sumar i apartar Bel de l'alcaldia. A més, tant Movem Tortosa com el PSC desconfien dels republicans, ja que temen que podrien reeditar el pacte entre CiU i ERC de les eleccions del 2007. En el cas d'Amposta, el convergent Ferré concorre a les eleccions per tercera vegada, mentre l'oposició -sobretot d'Esquerra d'Amposta- vol forçar el canvi de govern després de 28 anys d'alcaldies de CiU.

5-Primera volta del 27-S. Les municipals d'aquest 24-M tenen moltes lectures en clau local, però també són molt importants per a Catalunya. Seran les primeres eleccions després de la consulta o procés participatiu del 9-N del 2014, i també les primeres abans de les eleccions catalanes que Artur Mas va anunciar que convocarà per al proper 27 de setembre, i que haurien de ser “plebiscitàries” sobre el futur del país. Falten poc més de quatre mesos per a les eleccions del 27-S, i per això hi ha partits, com ERC, que han proclamat que les municipals seran una primera volta de les plebiscitàries de la tardor.

6-La força del bloc sobiranista. Amb 49 llistes cadascuna, CiU i Esquerra són les dues forces que més candidatures presenten a les Terres de l’Ebre. CiU només ha deixat de presentar llistes a Godall, Caseres i Miravet, mentre que Esquerra ha assolit el seu màxim històric de candidatures. Un bloc sobiranista al qual també cal sumar les 11 candidatures vinculades a Iniciativa, cinc més que fa quatre anys, i les quatre llistes que ha fet la CUP a Tortosa, Deltebre, Ulldecona i Alcanar.

7-Mals moments per al PSC i per al PP. En canvi, el debat nacional ha portat el PSC a presentar-se en la meitat d’ajuntaments de les Terres de l’Ebre. Amb 26 candidatures, els socialistes han deixat de presentar-se en una desena de municipis en què governaven o fins i tot han tingut alcaldies aquests quatre anys: el Perelló, el Pinell de Brai, Flix, Ginestar, Horta de Sant Joan, l’Aldea, Bot, Ascó, Corbera d’Ebre o la Fatarella. Per la seua banda, el PP ha perdut cinc candidatures en relació al 2011, tot i que finalment ha pogut presentar llista a Amposta, on el seu excandidat, Guillermo Martínez, havia anunciat que es presentaria per Ciutadans.

8-L'absència de Ciutadans. De fet, el partit liderat per Albert Rivera no presentarà cap llista a les Terres de l’Ebre, tot i les bones perspectives de Ciutadans tant a Catalunya com en diverses zones d’Espanya.

9.-Escassa irrupció de Podem. El partit de Pablo Iglesias només es presentarà a Tortosa i Alcanar, però sota la fórmula d’agrupació d’electors. Tant Som Tortosa com Som Alcanar intentaran entrar als respectius ajuntaments.

10-Presència testimonial de l'extrema dreta. També cal tenir en compte les quatre candidatures de Plataforma per Catalunya (PxC) a Tortosa, Amposta, Roquetes i la Sénia. Aquest mandat,  PxC ha tingut un regidor a Tortosa, un a Amposta i dos a Roquetes. En el cas de Tortosa, també hi ha una candidatura del partit Democracia Nacional.


22 de maig del 2015

La polèmica pels pactes i la despesa electoral animen les últimes hores de campanya a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Els candidats de Tortosa han afrontat les últimes hores de campanya amb la ressaca del debat electoral de dimecres. El socialista Enric Roig va acusar ahir Esquerra de tenir un acord preelectoral amb CiU, cosa que el republicà Josep Monclús va negar amb rotunditat. Per la seua banda, Jordi Jordan va dir que Movem Tortosa és l’única garantia d’un canvi en el govern de la ciutat. I Ferran Bel, que havia acusat als tres de voler fer un pacte contra CiU, ahir va criticar la feblesa dels arguments dels partits de l’oposició en el debat. La discussió sobre els possibles pactes ha continuat aquest divendres, tot i que s'hi ha afegit una altra polèmica: la despesa de les candidatures durant la campanya electoral.

Aquest divendres era l’últim dia de campanya i a Tortosa els partits d’esquerres han dedicat les últimes hores a polemitzar entre ells. Per començar, el candidat del PSC a Tortosa, Enric Roig, va afirmar ahir que els socialistes són l'única alternativa a un govern de CiU, perquè durant el debat de dimecres es va visualitzar l’existència d’un pacte entre CiU i ERC. Això va molestar el candidat d’ERC a Tortosa, Josep Monclús, qui a més de negar novament l’existència de cap pacte amb CiU va atacar amb duresa Roig, tot acusant el PSC de ser "cada vegada més PSOE" . I el candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, va dir que va optar per explicar a la ciutadania les seues propostes, en lloc de buscar el cos a cos amb l'actual alcalde, tot i que també va institir que la seva candidatura és la unica que garanteix un canvi a Tortosa. Finalment, l’alcalde i candidat de CiU a Tortosa, Ferran Bel, va fer una primera valoració del debat remarcant la debilitat dels arguments dels altres alcaldables. I és que Bel va trobar a faltar la majoria de les crítiques que l’oposició ha fet durant la campanya.

Els ànims no s'han calmat aquest divendres. Per començar, Movem Tortosa ha sortit a deixar clar que no pensa pactar amb CiU, però tampoc amb el PP o amb PxC. La candidatura de Jordan també ha fet pública avui quina ha estat la seua despesa durant la campanya: un total de 3.723,01 euros (IVA inclòs). Fins i tot ha penjat un quadre amb el pressupost de campanya en el seu web. Segons Movem Tortosa, les candidatures de la capital del Baix Ebre no haurien de gastar-se més de 3.732,52 euros, xifra que resulta de multiplicar el cens actual (33.932 habitants el 2014) per onze cèntims d'euro. Movem Tortosa ha aclarit que el pagament daquesta quantitat ha estat possible a partir de l'estalvi del grup municipal d'Iniciativa i de diverses donacions de particulars, i que no han demanat cap prèstec a cap entitat financera.

Per la seua banda, el PSC de Tortosa també ha detallat el cost de la seva campanya electoral. El candidat Enric Roig ha assegurat que s'han cenyit als 13.000 euros que, com a màxim, els permet la llei. Una xifra que no quadra, però, amb la donada com a topall legal per part de Movem Tortosa. Per la seua banda, la CUP-Alternativa Ecologista ha explicat que el seu pressupost de campanya ha estat d'uns 5.000 euros. La llista que encapçala Xavier Rodríguez també s'ha autofinançat, amb accions com la venda de productes de la CUP o àpats populars. Finalment, la candidatura de Som Tortosa, el cercle local de Podem, ha detallat que la seua despesa de campanya ha estat de 1.194,79 euros.

Bel aposta per impulsar l'economia des del comerç, els plans d'ocupació i les fires a Tortosa

 

TORTOSA (Baix Ebre).- CiU de Tortosa ha acabat la campanya explicant les línies del seu programa econòmic. El candidat i alcalde Ferran Bel ha apuntat que se seguirà facilitant i assessorant l'emprenedoria, es donarà suport al comerç de proximitat amb noves zones per a vianants i la millora dels aparcaments al centre. Bel també ha dit que es facilitarà la implantació de nova indústria, tot detallant les millores realitzades al polígon Catalunya Sud. Bel també ha dit que es crearan llocs de treball a partir de plans d'ocupació municipal per a les persones en risc d'exclusió social, i es faran nous certamens firals.

Quant a la campanya, Bel ha dit que ha estat una campanya “d'extrems” a Tortosa on l'única proposta “centrada i transversal”, ha dit, és la de CiU. El candidat de CiU també ha carregat contra Movem Tortosa tot remarcant que no havia concretat la possibilitat de futurs pactes amb la resta de formacions polítiques. En aquest punt, Bel ha tornat a demanar “el vot útil” per seguir “amb la transformació de la ciutat” iniciada fa vuit anys. Bel també ha volgut fer notar que hi ha qüestions que no han entrat en campanya com ara alternatives al model de festes, el model de fires o la gestió tributària de l’Ajuntament. / Canal 21 Ebre

Jordan (Movem Tortosa) descarta pactar amb PP o PxC i recorda que no farà govern amb CiU



TORTOSA (Baix Ebre).- Davant les crítiques de CiU de Tortosa perquè Movem Tortosa no havia concretat la possibilitat de futurs pactes amb la resta de formacions polítiques, el candidat Jordi Jordan ha assegurat que tampoc hi haurà pactes amb el PP o PxC. Jordan també ha insistit que no pactaran amb CiU perquè aspiren a ser alternativa a Tortosa. Jordan també ha apuntat que caldrà l'acord amb tots els partits per aconseguir els tres grans pactes de ciutat que proposa Movem Tortosa. El primer per acabar amb l'atur, el segon per ajudar les famílies amb dificultats econòmiques i el tercer per impulsar Tortosa com a patrimoni de la humanitat de la mà de Federico Mayor Zaragoza.

Disqus for Marfanta