30 de juny del 2015

Movem Tortosa reclama l'obertura dels menjadors infantils a l'agost i la reducció de la zona blava




TORTOSA (Baix Ebre).- Movem Tortosa presentarà una moció en el ple ordinari del proper dilluns, el primer del nou mandat municipal, perquè els menjadors infantils d’estiu s’obrin també al mes d’agost. Es tracta d’una petició que Iniciativa-Entesa per Tortosa ja va realitzar l’estiu passat però l’equip de govern de CiU ha tornat a optar per obrir només al juliol, tot i incrementar en 22 les places ofertades, fins arribar a les 146, per a xiquets de famílies en risc d’exclusió social. Aquest servei de menjador infantil d’estiu es fa en el marc dels campus i els casals d’estiu que organitzen diferents entitats i associacions de Tortosa durant el mes de juliol. Pel portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, aquest fet no és “excusa” i ha demanat al govern de Ferran Bel que rectifiqui i ampliï els menjadors infantils per tal que aquests xiquets també puguin menjar a l’agost.

En la mateixa sessió plenària, Movem Tortosa presentarà una segona moció en què demanarà la reducció de l’ampliació de la zona blava que es va realitzar per part de CiU al barri del Temple i també, per les tardes i els dissabtes al matí, al barri de Ferreries, en una operació lligada a dos projectes fallits: la construcció del pàrquing soterrat de la plaça Mossèn Sol i les noves piscines de Tortosa. En aquest sentit, Jordan ha demanat a ERC que sigui coherent amb allò que va votar fa un parell d’anys quan Iniciativa-Entesa per Tortosa també va demanar la reducció de la zona blava, i que es posicioni a favor. / Via Canal 21 Ebre

El festival Deltebre Dansa amplia els cursos d’iniciació i organitza una nit solidària



DELTEBRE (Baix Ebre).- El proper dilluns 6 de juliol arrenca l'onzena edició del Festival Deltebre Dansa. Un any més, el festival ha cobert, en un temps rècord de 10 minuts, les 150 places que s’ofereixen amb professionals d’arreu del món. Entre les novetats d’aquesta edició, destaca l’ampliació de la Carpa Deltebre Dansa, que permet un aforament de fins a 900 persones o la integració al Festival d’un sistema de reserva d’entrades gratuïtes a través de Ticketea el dia anterior a l’espectacle. El director de Deltebre Dansa, el ballarí i coreògraf Roberto Oliván, ha explicat que també s’ha ampliat l’oferta del Festival a un total de set tallers d’iniciació, es tornaran a oferir cursos de Bollywood tant per a xiquets com per a adults, es realitzarà un taller de Dansa en Família i també un espectacle per als més petits com a mostra de l’aposta de futur que realitza el Festival.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és la realització d’una recollida solidària d’aliments que es destinaran a les persones que més ho necessitin. Serà dimecres 8 de juliol i amb la col·laboració de Nomen, patrocinador principal del Festival. La recollida d’aliments estarà envoltada d’una nit de circ.

La regidora de Dinamització Social i Participació Ciutadana de Deltebre, Carme Franch, ha destacat que amb el Festival Deltebre Dansa es crea una relació simbiòtica entre els participants i els veïns de Deltebre, i es realitza un important intercanvi cultural.

El Festival Deltebre Dansa també incorpora una nova carpa anomenada Xirin com a espai de trobada i d’intercanvi d’experiències entre participants i espectadors. Així mateix, es renova la imatge gràfica, tot englobat en l’eslògan d’enguany “Caution, emotions inside!”./ Via Canal 21 Ebre

La marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera, en vigor aquest 1 de juliol



AMPOSTA (Montsià).- Les empreses que vulguin utilitzar la nova marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera podran començar a adherir-s'hi a partir d'aquest dimecres, 1 de juliol. La nova marca, que utilitzarà el mateix logo del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre, vol convertir-se en un nou segell de qualitat amb projecció internacional per al territori i, específicament, per acreditar als seus productes agroalimentaris, ambientals i serveis turístics. En aquests moments, s’han identificat fins 18 productes i serveis susceptibles de ser acreditats ja siguin agroalimentaris, turístics o artesanals. La tècnica del COPATE, Noèlia Fabra, ha remarcat que l'ús del logo de la marca turística permet sumar sinergies i reforçar la imatge de territori.

El gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell, ha destacat la necessitat de fer un acompanyament i assessorament de les empreses per fer un bon ús de la marca. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, considera que assolir un centenar d'empreses acreditades a la nova marca abans que acabi l'any seria un èxit. Pallarès també ha volgut insistir en què cal “cuidar” la marca perquè l’Ebrebiosfera obtingui un reconeixement internacional.

Les empreses hauran de presentar, ja sigui al mateix Copate, a la Cambra de Comerç de Tortosa o a algun dels quatre consells comarcals, la memòria de la seva proposta que serà analitzada pel comitè avaluador, que es reunirà, com a mínim, un cop al mes. A més, per poder rebre l'acreditació han d'efectuar el pagament d'una taxa d'entrada de 200 euros, així com una taxa anual de manteniment, que va dels 50 euros per a empreses amb fins a cinc treballadors als 500 euros per als casos amb més de 50 treballadors./ Via Canal 21 Ebre

CiU confirma que demanarà una auditoria dels comptes de l’Ajuntament d’Amposta



  
AMPOSTA (Montsià).- L’exprimera tinent d’alcalde i exregidora d’Obres i Hisenda de l’Ajuntament d’Amposta, Isabel Ferré, ha confirmat aquest dimarts que serà la nova portaveu del grup municipal de CiU. Ferré també entrarà a formar part de les noves comissions d’Obres, Empresa i Hisenda, mentre que la número 2 de la candidatura, Manolita Cid, estarà a les de noves Tecnologies, Ensenyament i Cultura i també a la de Governació, i la resta de regidors de CiU s’incorporaran a les altres comissions creades pel nou govern municipal. Ferré també ha volgut desmentir les afirmacions del nou equip de govern d’Esquerra sobre l’estat de les finances municipals i l’endeutament de l’Ajuntament. Ferré assegura que són afirmacions totalment falses, i ha avançat que en el proper ple es demanarà una auditoria externa dels comptes municipals perquè es faci pública, ha dit, “la bona salut dels comptes”. / Via Canal 21 Ebre.

'Misteri de la forma', l’exposició retrospectiva de l’escultora tortosina Cinta Sabaté



TORTOSA (Baix Ebre).- Fins el proper 26 de juliol es pot visitar al Palau Oliver de Boteller l’exposició “Misteri de la forma. Línia pura”, una mostra retrospectiva de l’obra de l’escultora tortosina Cinta Sabaté. Des del passat 26 de juny s’hi exposen escultures en guix, bronze i refractari, i també dibuixos i esbossos procedents de la col·lecció privada de l’artista, així com de diversos col·leccionistes privats. La comissària de l’exposició, que han organitzat els serveis territorials de Cultura de la Generalitat, és Núria Gil, doctora en història de l’art i professora de la URV. Fins ara, l’obra de Cinta Sabaté, tot i que té una trajectòria artística molt sòlida i coherent, ha tingut una repercussió discreta, en consonància amb la personalitat de l’artista. Sabaté es va mostrar molt emocionada d’haver pogut reunir tota la seva obra en aquesta mostra.

La comissària de l’exposició va explicar que en l’obra de Sabaté hi predominen les formes essencials i arrodonides, que defugen els models clàssics de bellesa, representa de manera gairebé exclusiva el món de la dona i la maternitat. Gil també va explicar que el títol de la mostra s’ha extret d’uns versos de Gerard Vergés que defineixen la línia de treball de Sabaté. El director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Bladé, va afirmar que en cap moment va dubtar de la importància de realitzar un homenatge a Cinta Sabaté.

Cinta Sabaté Querol es va formar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i s’ha dedicat professionalment a la docència, ja que va treballar als instituts Ramon Berenguer IV d’Amposta i Joaquim Bau de Tortosa, però sense deixar mai de banda la seua vocació com a escultora. En l’origen d’aquesta vocació hi ha l’antecedent familiar de l’escultor Agustí Querol, encara que no hagi tingut influència directa en la seua creació artística. De fet, els seus referents artístics han estat l’escultor noucentista Joan Rebull, amb qui va treballar en el seus anys de formació; Manolo Hugué, Pau Gargallo i Juli González, entre d’altres. També ha compartit mestratge i treball amb Soriano Montagut i amb Frederic Mauri. A banda, el seu marit és l’escriptor ebrenc i professor Manel Ollé./ Via Canal 21 Ebre

Siloé obre les portes de la nova casa d'acollida d'Amposta, amb capacitat per a 20 persones

 

AMPOSTA (Montsià).- L’ONG Siloé d’Amposta ha obert una casa d’acollida per a 20 persones, ubicada en uns terrenys situats vora l’antiga carretera a Freginals, en un espai de 8.000 metres quadrats. La casa, de 340 metres quadrats, dóna resposta a la necessitat creixent que tenia Siloé per donar major resposta a totes aquelles persones que els demanaven ajuda. I és que el pis d’acollida que tenien a la ciutat ja havia quedat petit. Així ho ha explicat el president de Siloé a les Terres de l’Ebre, Àngel Garriga, qui ha volgut remarcar que, tot i que els govern apunten que ja s’està sortint de la crisi, cada dia arriba gent nova a l’ONG buscant ajuda. Garriga també ha explicat que per construir la casa han tingut ajudes de l’administració i d’alguna entitat bancària, però ha remarcat que sobretot ha estat possible gràcies a la col·laboració d’empreses del territori i els voluntaris.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha afirmat que la de Siloé és una iniciativa a lloar, i que la nova casa d’acollida és un espai d’emergència social molt necessari. Tomàs també va avançar que la voluntat de l’equip de govern d’Esquerra és incrementar la partida de serveis socials en els propers pressupostos municipals per al 2016./ Via Canal 21 Ebre

Quatre nous serveis de bus entre l'Ametlla de Mar i Tortosa, amb trajectes de més de dues hores


TORTOSA (Baix Ebre).- El Departament de Territori i Sostenibilitat posa en marxa aquest dimecres, 1 de juliol, un nou servei diari regular entre les poblacions de l'Ametlla de Mar i Tortosa, tot passant pel Perelló, l'Ampolla i l'Aldea. Funcionarà tot el juliol, l'agost i la primera quinzena de setembre amb dues expedicions d'anada i dues de tornada. Aquesta és una de les mesures incloses en el Pla de millora dels serveis de transport públic a les Terres de l'Ebre, redactat pel Departament en col·laboració amb els ajuntaments i consells comarcals de la zona.

La primera sortida des de l'estació d'autobusos de Tortosa és a les 10.30 hores del matí, i la primera de les parades a l'Ametlla de Mar, a l'avinguda Part de Cala-Camí de les Candenes, és a les 12.50 hores. L'altre autobús des de Tortosa surt a les 18.05 hores, i la parada al mercat municipal de l'Ametlla de Mar és a les 19.55 hores. El primer servei des de l'Ametlla de Mar surt a les 07.10 hores de l'avinguda Ametlla de Mar (plaça de l'Olivera-Calafat) i arriba a l'estació d'autobusos de Tortosa a les 09.50 hores. L'altre servei surt de l'Ametlla de Mar a les 14.30 hores i arriba a Tortosa a les 17.00 hores.

El Departament ha apuntat que aquest nou servei està pensat per millorar les connexions entre els municipis costaners del Baix Ebre i la capital de comarca, i per donar resposta a la mobilitat interior i interurbana, ja que els busos passen pels principals punts de concentració de mobilitat de l'estiu -càmpings, hotels, zones de servei, mercat municipal, ajuntaments, Club Nàutic i CAP-. També es potencia la intermodalitat, amb parades a les estacions de tren i d'autobusos. / Imatge Ajuntament de l'Ametlla de Mar.


La PDE presenta més de 4.000 al·legacions signades en contra de la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre


SARAGOSSA.- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha presentat aquest dilluns el matí davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) 4.030 al·legacions individuals i dos de tècniques en contra de la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre que tramita l'organisme de conca. El moviment social antitransvasament ha valorat positivament la xifra d'al·legacions aconseguida durant les últimes setmanes i ha tornat a avisar el govern espanyol que si el pla segueix incomplint la normativa comunitària en matèria de cabals mínims o regadius s'arrisca a perdre importants paquets de subvencions en matèria ambiental i agrícola. La resposta a les al·legacions presentades es pot retardar fins a finals de setembre.


El lliurament d'al·legacions culmina una nova campanya de suport popular posada en marxa per la PDE amb l'objectiu d'aturar la nova revisió del recent Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre, que ha d'estar enllestida i aprovada abans que finalitzi aquest 2015. El document d'adhesió popular s'ha basat en un argument de deu punts que desenvolupen les dues al·legacions tècniques. Aquestes últimes inclouen el nou règim de cabals aprovat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre la setmana passada que eleva, substancialment, els previstos pel Pla per al tram final del riu.

"No tenim molta il·lusió que les al·legacions siguin ateses. Els acords que pren la CHE són polítics, al marge de criteris tècnics, científics i de participació ciutadana", ha admès el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Malgrat aquest escenari pessimista, el moviment antitransvasament ha volgut recordar, novament, a l'organisme de conca que, si finalment s'acaba aprovant la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre en els termes actuals, "el govern espanyol podria tenir problemes a l'hora d'accedir a ajuts de la Comissió Europea en matèria de polítiques agràries i ambientals".

Un advertiment que ja va posar sobre la taula l'executiu comunitari arran l'última intervenció de la PDE, fa dos setmanes, davant el Comitè de Peticions del Parlament Europeu. Tomàs ha insistit que entre els 45 punts importants que la Comissió ha transmès al govern espanyol cinc fan referència a aspectes del Pla com els cabals, regadius o recuperació de costos. "Si no són atesos correctament, la Comissió pot pressionar el govern espanyol amb projectes que necessiten el finançament europeu. No és un advertiment de la PDE, sinó una posició de la UE amb la qual estem d'acord. Una multa la paguem entre tots, però una subvenció és diferent", ha reblat, tot recordant que bona parts dels ajuts agraris reverteixen en els grans terratinents.

A priori, el Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre havia de resoldre les al·legacions el pròxim 30 de juliol. Tomàs, però, ja ha avisat que aquesta reunió s'ha ajornat i es podria deixar per finals de setembre, situant el Consell Nacional de l'Aigua que ha d'aprovar la revisió a finals d'octubre i l'aprovació definitiva del pla, en funció de calendaris electorals, a finals d'any. "No sabem per què es retarda. Si al desembre de 2015 no s'aproven els plans, Brussel·les actuarà", ha insistit. La PDE reconeix, però, que es tracta d'un problema que surt del seu abast i que Brussel·les hauria agrupat l'aprovació de diversos plans per guanyar en eficiència.

Tot plegat podria condicionar el calendari de mobilitzacions de la PDE, que ja havia anunciat la seva intenció de convocar una protesta abans de l'aprovació definitiva del Pla. De moment, el pròxim diumenge, 12 de juliol, celebraran la quinzena piraguada popular reivindicativa per l'Ebre. / Via ACN

29 de juny del 2015

Trens Dignes demana als partits incorporar les seues demandes als programes electorals



TORTOSA (Baix Ebre).- La primera Taula de Partits per a la millora del servei de trens a les Terres de l’Ebre ha acabat amb el compromís de fer pinya per donar resposta a les reivindicacions dels ciutadans. En la reunió que s’ha celebrat aquest dilluns, ha participat un representant de cadascun dels partits amb representació parlamentària, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, el president del Consell Econòmic i Social, l’Idece, i els servei territorials de Territori i Sostenibilitat. Tots plegats s’han emplaçat a reunir-se la primera setmana de setembre i posar sobre la taula els avenços realitzats per millorar el servei ferroviari al territori. La portaveu de la Plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, ha explicat que s’ha demanat als partits polítics que incorporen les seves demandes als respectius programes electorals per al 27-S.

Castellà ha explicat que han insistit en la importància de renovar la flota de combois, millorar les freqüències i reduir les tarifes. Des de Trens Dignes insisteixen que mentre no es finalitzi l’obra de la doble via entre Vandellòs-Tarragona i, per tant, continuen havent retards, cal ajustar les tarifes.

El president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre, Josep Maria Franquet, ha demanat als representants polítics que escolten les demandes de la plataforma i actuïn en conseqüència.

Per la seva part, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, s’ha basat en les declaracions que fa unes setmanes feia el conseller Santi Vila en la reunió que va mantenir amb la plataforma Trens Dignes, tot remarcant que a partir de setembre se substituiran 18 combois al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Pallarès també ha volgut posar de manifest que el Govern està treballant en la millora de la mobilitat al territori tot destacant la posada en marxa de la targeta T10/120. / Via Canal 21 Ebre

Adam Tomàs presenta el cartipàs i recupera el sou brut de 3.928 euros mensuals que l'alcalde d'Amposta tenia el 2010



AMPOSTA (Monsià).- L'Ajuntament d'Amposta aprovarà aquest dilluns al vespre el nou cartipàs municipal, amb un volum de retribucions als regidors de l'equip de govern de 27.600 euros bruts mensuals, 500 per sobre de l'anterior. Malgrat això, l'alcalde, Adam Tomàs (ERC), ha defensat la proposta i ha remarcat que s'han reduït de sis a un els càrrecs eventuals de confiança, que al 2011 elevaven el cost fins els 38.300 euros mensuals. El nou govern tindrà sis tinences d'alcaldia i Tomàs assumirà també les àrees d'Empresa i Promoció Econòmica. La modernització del funcionament del consistori serà un dels principals reptes. El nou govern també revisarà els controvertits complements salarials específics d'alguns funcionaris.


Tomàs ha anunciat que tindrà un sou brut de 3.928 euros mensuals. La mateixa xifra, assegura, que tenia l'exalcalde Manel Ferré l'any 2010, just abans de passar a cobrar per assistències en el moment que va començar a rebre una retribució pel seu càrrec Consorci de Salut i Social de Catalunya. "Són 42.000 euros bruts a la l'any, quan la llei permet 56.000. No anem al màxim, és lògic", addueix.

El nou batlle, però, ja ha anunciat que, a diferència de Ferré, ni ell ni els regidors cobraran dietes ni desplaçaments, perquè considera que ja s'inclouen dins del sou. Paral·lelament, ha renunciat a rebre cap retribució com a president del Consell d'Administració de l'Hospital Comarcal i de l'empresa Sagessa.

Quatre dels onze regidors de l'equip de govern, inclòs l'alcalde, tindran dedicació exclusiva, a temps complet. Seran el de Transparència, Eficiència i Sostenibilitat Energètica, Pau Cid; la d'Ensenyament i Cultura, Inés Martí; i la sisena tinent d'alcalde i responsable de Turisme, Fires i Promoció exterior, Joanna Estévez. Tots tres tindran un sou de 2.513,57 euros bruts mensuals per 37,5 hores de dedicació. Tomàs ha recordat que tots ells són funcionaris de professió, i que la dedicació completa és la que els permet no perdre la plaça.

Quatre més tindran un 85% de la jornada -amb una retribució: el quart tinent d'alcalde i responsable de Mitjans de Comunicació, Festes i Joventut, Ramon Bel; el regidor de Serveis Municipals, Pagesia i Medi Natural, Dani Forcadell; el tercer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Règim Intern, Tomàs Bertomeu; i la segona tinent d'alcalde i regidora de Sanitat, Serveis Socials i Participació Ciutadana, Rosabel Recio. La regidora de Comerç i Mercat Municipal, Susanna Sancho, tindrà una dedicació parcial del 75%, percebent 1.885,17 euros bruts mensuals. També tindrà dedicació de 20 hores el nou representat de l'alcalde a Poble Nou del Delta, Josep Juan, mentre no s'elegeixi per part de la població el representant definitiu en el marc d'un procés participatiu.

D'altra banda, el primer tinent d'alcalde i regidor de Governació, Miquel Subirats -que serà diputat provincial-, i el regidor d'Esports i cinquè tinent d'alcalde, Marc Fornós, cobraran per assistències. Concretament, Tomàs ha anunciat que es mantindran els 445,84 euros bruts per assistència als plens, 190,94 a les juntes de govern, 334,37 a les de portaveus així com 53,50 a les comissions informatives.

Tomàs ha argumentat que el cartipàs s'ha organitzat en funció de les capacitats i especialitats professionals de cadascun dels regidors, segons ja s'havia previst a l'hora de fer la llista. En total, s'assignen sis tinences d'alcaldia respecte les set anteriors. Malgrat tot, el cost salarial total dels regidors de l'equip de govern i de l'únic càrrec eventual de confiança, la cap de premsa i protocol, la periodista Vanesa Adell, s'enfila cap als 27.600 euros bruts mensuals, respecte els 27.100 de finals del passat mandat. Malgrat això, l'alcalde ha recordat que aquesta xifra, en el cas del govern de CiU, va arribar als 38.300 euros mensuals el 2011 -amb sis persones contractades eventualment-, abans d'algunes baixes i reorganitzacions.

Modernitzar l'Ajuntament

En qualsevol cas, Tomàs no ha descartat que, a partir de l'any vinent, el consistori es plantegi la contractació de dos nous càrrecs eventuals, com un gerent i un responsable d'Urbanisme. "No volem generar més despeses sinó fer més estalvi", ha precisat. Per aconseguir-ho, el nou alcalde republicà s'ha proposat "modernitzar" el funcionament de l'Ajuntament, on assegura ha trobat "funcionaris amb ganes de treballar" però sense una organització efectiva que converteix el seu funcionament en "obsolet".

Una de les prioritats, també en l'àmbit del col·lectiu funcionari i laboral de l'Ajuntament, serà la revisió del controvertit catàleg de llocs de treball que va aprovar l'anterior govern de CiU i en contra del qual van votar els republicans. Tomàs ja ha anunciat que posaran el document en mans d'un "agent extern" i "imparcial" -consideren que el treball de la Diputació podia estar "polititzat"- per analitzar, entre d'altres aspectes, els polèmics complements específics -heretats com a de productivitat- que reben una dotzena de funcionaris municipals -alguns amb compatibilitat reconeguda per a altres activitats-. En qualsevol cas, Tomàs ja ha anunciat que no prendran decisions "que afectin el dia a dia de l'Ajuntament". / Via ACN

Tortosa aprofitarà la 65a Nit de Santa Llúcia per reivindicar la cultura ebrenca



TORTOSA (Baix Ebre).- La 65a Nit de Santa Llúcia – Festa de les Lletres Catalanes se celebrarà el proper 11 de desembre al Pavelló Firal de Tortosa. Aquest dilluns al matí s’ha signat el conveni entre Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Tortosa. Serà el segon cop que se celebra a la capital del Baix Ebre, que ja va acollir la Nit de Santa Llúcia el 1982. La signatura del conveni ha comptat amb la participació de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural i de Ferran Bel, alcalde de Tortosa. “Gràcies per corresponsabilitzar-vos a organitzar una gran festa de la cultura i les lletres catalanes, que relacionarà tant la cultura ebrenca com la cultura universal”, ha destacat Muriel Casals.

“Estem molt contents que 33 anys després Tortosa aculli de nou la Nit de Santa Llúcia”, ha afirmat l'alcalde, Ferran Bel, qui ha fet una crida a la participació perquè la ciutat i les Terres de l'Ebre es bolquin en la Festa de les Lletres Catalanes.

D'altra banda, Dolors Queralt, regidora de Cultura, ha afegit que la 65a Nit de Santa Llúcia servirà per posar en valor autors ebrencs com Gerard Vergés o Albert Roig, premiats en edicions prèvies. “Serà una ocasió immillorable per ensenyar a Catalunya i als Països Catalans una mostra de la cultura ebrenca”, ha destacat finalment Josep Francesc Moragrega, president d'Òmnium Ebre, qui ha explicat que ja hi ha dos actes previs confirmats: el Premi Grifonet i una trobada d'una desena de clubs de lectura.

Del Liceu de Barcelona a les Terres de l'Ebre. El Pavelló Firal de Tortosa prendrà el relleu al Liceu de Barcelona i acollirà l’entrega de la Nit de Santa Llúcia, en el transcurs de la qual es lliuraran fins a vuit premis literaris: el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia, el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions i el premi Frederic Roda de teatre, entre d’altres. La Festa de les Lletres Catalanes és organitzada per Òmnium Cultural i se celebra de forma itinerant pels volts del 13 de desembre (Santa Llúcia)./ Imatge Ajuntament de Tortosa.

Més vigilància dels animalistes per garantir que es compleix la normativa dels correbous a l'Ebre


L'AMPOLLA (Baix Ebre).- Els animalistes han tornat a les places ebrenques aquest estiu amb la missió de vigilar, sobretot, que no es celebri la modalitat dels bous a la mar, fora de l'empara de la llei de correbous, i la participació de menors en els bous capllaçats, aspecte que no regula amb prou especificitat la normativa taurina. També volen vetllar contra el maltractament animal i denunciar, si les hi ha, altres infraccions. Com ha apuntat la portaveu d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, no busquen "boicotejar" les celebracions sinó documentar els seus arguments contra els actes taurins. Les penyes i comissions s'han organitzat per evitar confrontacions i totes dues parts confien en el paper mitjancer dels Mossos d'Esquadra.

La vigilància in situ per part dels animalistes es recupera aquest estiu perquè, segons Aïda Gascón, portaveu d'AnimaNaturalis, han pogut adquirir nou material de gravació després que, en els conflictes viscuts amb els taurins anys enrere, se'ls fes malbé el que tenien. "Amb la polèmica bous a la mar vam creure que era necessari estar més presents", ha apuntat Gascón. Els bous a la mar és actualment la modalitat més polèmica perquè ha quedat fora de l'empara de la llei dels correbous i els antitaurins han insistit en què no es pot celebrar "perquè és il·legal". "Vèiem que es duia a terme i ara que estem més a sobre ho estan deixant de fer", ha assegurat la portaveu d'AnimaNaturalis.

També posaran especial atenció en la participació de menors als bous capllaçats, un fet que també es troba en un buit legal perquè la normativa no especifica, com si fa a les places, quan es considera que hi participen o quan es considera que en són espectadors ja que és una modalitat que es fa als carrers.

Els animalistes han defensat que son "els únics" que "realment vigilen" que es compleixi la normativa i que no existeixi maltractament animal en les festes amb bous. Gascón ha lamentat que les comissions, que vetllen pel compliment de la normativa, no denunciïn cap fet. "Ens trobem que mai s'ha donat el cas que una comissió taurina denunciï a l'ajuntament o a la penya per algun cas, inclús quan han mort persones o ha passat alguna cosa amb un bou. No ho comuniquen mai ni ho denuncien. Creiem que no aniran mai en contra de la seva festa", ha apuntat la representant d'AnimaNaturalis.

Les penyes volen evitar confrontacions

Per la seva banda l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha fet arribar a tots els seus associats un protocol d'actuació davant la presència d'antitaurins a les places i als actes amb bous per evitar conflictes. L'agrupació proposa la creació de comissions de seguretat dins de cada penya que hauran d'estar integrades, al menys, per un responsable d'aquesta i altres membres voluntaris. La seva funció és la de vetllar perquè no hi hagi incidents i fer de mitjancers per evitar confrontacions entre animalistes i aficionats taurins. Es proposa que vesteixin amb elements distintius perquè siguin ràpidament identificats si han d'actuar.

El protocol posa alguns exemples. En el cas que l'acció dels antitaurins interrompés l'activitat taurina es demana que la comissió de seguretat faci una barrera humana entre el grup i la resta de públic i s'avisi ràpidament els Mossos d'Esquadra. També es demana que no s'impedeixi que accedeixin als recintes, com poden ser les places, i insisteixen que ningú altre que no sigui part de la comissió de seguretat ha d'intervenir ni increpar els activistes animalistes. Les comissions atendran als requeriments i les instruccions quan arribi la policia.

La policia de mitjancera

També els animalistes recorreran als Mossos d'Esquadra per minimitzar els conflictes. Com ja han fet en alguns actes on han assistit, com a l'Ampolla, al Baix Ebre, han avisat als Mossos d'Esquadra i al consistori del municipi de la seva presència als bous. "Ens trobàvem que en molts pobles que no hi ha cap tipus de policia, perquè la llei no obliga que hi siguin, i ens donava molta inseguretat. Si comuniquem la nostra presència als mossos, al menys, sabem que alguna puntada ens donaran però difícilment aniria més enllà, com va passar anteriorment", ha dit Aïda Gascón.

La portaveu d'AnimaNaturalis ha descartat, de moment, que també facin aquests avisos als responsables de les penyes de la seva intenció d'assistir als actes taurins però ha assegurat que no tenen intenció de provocar i ha recordat que no hi participen ni vestits ni exhibint consignes que puguin ofendre els aficionats taurins. "No volem boicotejar la festa sinó ser presents per documentar-la", ha assegurat. / Via ACN

Montse Castellà, cantautora: 'A Gerard Vergés se'l troba a faltar molt'


La tortosina Montse Castellà repassa en aquesta entrevista de Sílvia Altadill els principals referents de la seua carrera musical, sense deixar de banda el seu compromís social i en favor de la defensa de les Terres de l'Ebre. Després de passar un any treballant en un creuer, ara prepara els temes del seu quart disc i els concerts que oferirà arreu del territori. Aquest estiu actuarà a Sant Carles de la Ràpita (1 agost), Tortosa (7 agost), la Freixneda (16 agost) i Batea (23 agost).

-D'ençà que vas començar al món de la música han passat 17 anys. Quin balanç fas de tot aquest temps dedicada a la música d'autor?
-"Ma iaia deia: busca una faena que t’agrade i deixaràs de treballar. He convertit l’afició en professió. Sóc una privilegiada. El meu compromís amb la vida el transmeto a través de la cançó, d’un missatge musicat. Sóc feliç amb el camí escollit perquè em permet ser jo mateixa. Han sigut 17 anys de molt de treball i creixement, tant professional com personal. Hi ha hagut moments complicats però sempre amb la pau interior de ser lliure".

-El teu tercer disc. Gèminis, pren el nom de la revista fundada amb el mateix nom de Gerard Vergés i Jesús Massip. Què han aportat a la teua vida personal i artística estos dos grans escriptors ebrencs? 
-"Són hòmens de saviesa rural. M’agrada pensar que quan jo tingue més de 80 anys alguns dels meus millors amics seran persones que encara ara no han nascut i això m’atrau moltíssim, l’enriquiment mutu intergeneracional. Tots els moments amb estos amics són d’aprenentatge constant. Un gintonic o un te amb Rosa Regàs, Paco Ibáñez, Neus Català, Zoraida Burgos, Manolo Pérez Bonfill… intel·lectuals a cavall de dos segles. Un exemple vital de compromís. A Vergés se’l troba a faltar molt…"

-Si t'haguessis de quedar en uns versos de Vergés serien... 
-"‘Res no val tant com un instant d’amor’ i ‘De cop comprenc que l’home és la memòria’".

-Has estat un any travessant els mars i treballant com a cantant en un vaixell. Com ha anat l'experiència? Què t'ha aportat? 
-"Conèixer món, gent i cultures diferents a la teua és sempre un creixement personal i professional. A la vegada, i més enllà del meu esperit aventurer, es tracta d’un exili obligat per la crisi, com tants altres jóvens. Una qüestió de supervivència que adaptem per fer de la necessitat virtut. Malgrat ser camaleònica i adaptar-me a les circumstàncies, tindré memòria latent dels qui ens van foragitar".

-Que t'ha fet tornar? Què és el que més enyoraves estant lluny de casa? 
-"De fet, he tornat però només per un temps, la intenció és embarcar de nou a la tardor i a partir d’ara alternar mig any al mar i mig any a casa. La vida a bord és dura, malgrat treballar del que t’agrada, i és necessari prendre’n certa distància i carregar les piles. A terra hi tinc amics, família, causes i un paisatge que necessito. A més, professionalment hi ha projectes i concerts que ni puc ni vull abandonar. Estic preparant el quart disc per a l’any que ve i això implica molta faena que des de la distància no puc fer i moltes abraçades a amigues i nebots que des del creuer no es poden fer".

-En els teus tres discos danses amb naturalitat entre la protesta, el llegat literari i un cert punt de misticisme. Què vols transmetre en totes aquestes vessants de Montse Castellà?
-"La llibertat de ser, sentir i estimar com cadascú vulga. Tot és relatiu. Res és jutjable. Només hi ha una manera de transmetre: ser autèntica. La credibilitat passa per la coherència. Observar-se a una mateixa i explicar el que sents. Si vaig a una manifestació per dir ‘no al transvasament’, després no puc no cantar-li al riu i viceversa. La literatura i els sentiments són universals i cantar-los-hi és una manera de compartir-ho i apropar-nos les persones".

-Dius que la bondat és revolucionaria. La revolució ha de servir per...
-"Per a fer-nos millor persones, per evolucionar. De fet, com es veu al títol d’un llibre de l’amic escriptor David Martí, entre Revolució i Evolució només hi ha un ‘R’ de diferència. Tenim el dret i el deure de conviure en pau, de llegar un planeta que puga mirar-se a l’espill i aguantar-se la mirada. Cal remoure consciències. Som hereus d’un futur encara per construir.

-Per quines causes cal continuar mullant-se a les Terres de l'Ebre després de la lluita antitransvasament? 
-"Sovint quan m’entrevisten explico que a les Terres de l’Ebre no és que siguem ‘anti-tot’, és que rebem més agressions de les assumibles. Si t’hi fixes, les plataformes socials sempre són ‘en defensa de’ (de l’Ebre, de l’ús racional de l’energia eòlica, de la sanitat, dels trens dignes, de l’ensenyament, de la terra…) per tant, si ens hem de defensar és perquè algú ens ataca. Estic plenament convençuda que lluitar serveix i en tot cas, passe el que passe, hem de tindre sempre la consciència tranquil·la d’haver fet tot allò que estava al nostre abast per aconseguir-ho. Hem de ser constants i valents. Sempre".

-Com recordes aquell temps? 
-"Probablement siga l’experiència vital que més m’ha enriquit fins ara. Amb poc més de 24 anys ja era portaveu de la PDE i aquells quatre anys d’intensa lluita van ser un aprenentatge molt intens. Vaig conèixer gent i pobles que potser d’una altra manera no hagués conegut i encara ara, 15 anys després, mantenim l’amistat. Vaig tindre consciència real de Terres de l’Ebre. Igualment, tota vivència duu intrínseca la bondat i la misèria de l’ésser humà, això també s’aprén i et curteix. El dia que caigue bé a tothom, em preocuparé. Van ser moments molt intensos i lo riu ens va unir per sobre de tot. Hi estic molt agraïda a aquella època i la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Per molt que donés, sempre em vaig emportar més del que vaig entregar".

-Utilitzes tant el català com el castellà en els teus discos i reivindiques la parla ebrenca. Descartes experimentar amb altres llengües en les teues lletres? 
-"La meua llengua és el català amb l’accent de l’Ebre i a la vegada, si tinc la sort de ser bilingüe al parlar també he de poder ser-ho al cantar. Ambdós idiomes m’aporten, tenen una musicalitat diferent i m’agrada utilizar-los indistintament als meus discos, amb normalitat. Com parlo, canto. Pel que fa a altres llengües, als concerts en directe ja canto en anglès, francès, italià, portuguès i fins i tot basc o gallec, i si bé és cert que fins ara no he enregistrat cap cançó en cap d’aquests idiomes, podria ser que al proper disc això canviés, m’agradaria".

-Has col.laborat amb altres cantautors emergents en els teus discos com el valència Pau Alabajos. Que creus que aporteu tota aquesta nova generació de cantautors a la música catalana?
-"Hem begut d’un llegat històric que cal mantindre i perpetuar. Som part d’un engranatge i hem de posar al servei de la societat la nostra música, pels que ens han precedit i pels que vindran. La cançó d’autor com a eina per canviar la societat, per aportar un granet d’arena a la (R)evolució. Allò que importa és la paraula, dita o cantada, el missatge. La guitarra i la veu con a armes de futur i de present.

-Una frase que descrigui que signifiquen per a tu gent com Paco Ibañez: 
-"Tendre com un xiquet. Lluitador com un guerrer. L’últim bastió de la vella guàrdia de la cançó d’autor".

-Labordeta: 
-"Compromís irrompible. Saviesa rural. Parent per part de riu".

-Sílvia Comes: 
-"Senzilla i forta. Veu de ferro i mel. Humilitat i autenticitat".

-Els Quicos: 
-"L’orgull d’una terra. Humor i talent. Estima profunda".

-Rosa Regàs:
-"La llibertat feta dona. Valentia, coherència, energia. És com haver retrobat una ‘iaia'.

-Aquesta primavera has actuat al Barnasants que aquest any homenatja la figura d'Ovidi Montllor. Què penses que cal que no oblidem del llegat humà, social i artístic que ens va deixar la fera ferotge d'Alcoi? 
-"Cadascuna de les seues cançons són missatges de lluita i esperança en plena vigència. La seua obra i la seua persona destil·len tendresa, ironia i la dosi justa d’emprenyament per desobeir les lleis inmorals, per desterrar les injustícies. L’exemple de la seua vida és el de la seua obra. Homenatjar-lo és més que cantar-lo, és viure com ell vivia, lluitar com lluitava, estimar com ho feia. Ser lliures."

-Tria una frase d'una cançó d'Ovidi... 
-"‘Direm paraules amb sentit, sense comèdies ni mentides, i canviarem armes per abraçades. Arribarà el temps novell i farem crits de llibertat’".




Imatges Pau Bertomeu (Delta Produccions)

28 de juny del 2015

Cinc ferits, tres greus, en un xoc entre un cotxe i un tot terreny a la variant de l'N-340 a l'Aldea


L'ALDEA (Baix Ebre).- Cinc persones han quedat ferides, tres de gravetat, en un xoc frontal entre un cotxe i un tot terreny a l'N-340 a l'Aldea, segons han informat el Servei Català de Trànsit (SCT). L'avís del sinistre s'ha rebut a les 05.13 hores al quilòmetre 1.086 de l'N-340, a la circumval·lació de la població i just a dos quilòmetres on fa dues setmanes hi va haver un accident amb dos morts. El SEM ha detallat que en la topada hi ha hagut tres ferits greus i dos menys greus traslladats a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (1 greu i 2 menys greus), al Joan XXIII de Tarragona (1 greu) i al Sant Joan de Reus (1 greu). La via ha estat tallada totalment durant dues hores i s'ha reobert a les 07.20 hores.

En el que portem de 2015, ja hi ha hagut un total de vuit víctimes mortals en accidents al tram ebrenc de l'N-340. / Via ACN

Tortosa hissa la bandera de l'orgull LGTBI a la plaça Mestre Monclús, al costat del Centre Cívic Ferreries




TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha hissat aquest dissabte la bandera de l'arc de Sant Martí a la plaça Mestre Monclús, al costat del Centre Cívic Ferreries. Ho ha fet amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, i en compliment del compromís de la candidatura de CiU amb l'associació LGTeBre, signat abans de les municipals del 24 de maig. En concret, el document expressava el compromís de fer onejar la senyera de l'arc de Sant Martí a l'Ajuntament "o en altres edificis municipals" els dies 17 de maig, Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia, i també pel 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a més d'organitzar actes en aquestes diades. A més, aquest compromís també va quedar recollit en l'Acord de Governança Estable entre CiU i ERC, ja que els republicans també van signar el document de l'entitat LGTeBre.

Amb tot, la CUP de Tortosa ha lamentat que la senyera LGTBI no onegés al balcó de l'edifici de l'Ajuntament, com sí que ho havia de fer en altres consistoris ebrencs, com ara Amposta i Sant Carles de la Ràpita. També el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat l'absència de la senyera LGTBI a l'edifici consistorial, i ha recordat que fa nou anys va aconseguir que es col·loqués a la primera planta de l'Ajuntament.

A banda, a l'Ajuntament de Tortosa ha tingut lloc un acte institucional, amb la conferència 'L'Orgull de l'Ebre', a càrrec del periodista ebrenc Jordi Trilla. En l'acte ha participat també l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, així com membres de la corporació i també la vicepresidenta de l'entitat LGTeBre, Amada Rodríguez. A més, la plaça d'Espanya ha estat l'escenari d'una actuació dels Castellers de Tortosa i dels Gaiters de l'Aguilot, que han desplegat una senyera de l'arc de Sant Martí.


Les Terres de l'Ebre poden assolir els 40 graus aquest diumenge, a causa de l'onada de calor



TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest cap de setmana el conjunt de Catalunya està patint la primera onada de calor d’aquest estiu. L'onada de calor es comença a fer notar i aquest dissabte les temperatures màximes ja han oscil·lat entre els 35 i els 38ºC a gran part de les comarques d'interior i sud de Catalunya. A les set de la tarda, destaquen registres com els 38,8ºC de Serós (Segrià), els 38ºC d'Artés (Bages), els 37,9ºC de Riba-roja d'Ebre, els 37,7ºC del Masroig (Priorat) o els 37,5 d'Ascó (Ribera d'Ebre).

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la situació meteorològica dels propers dies es caracteritzarà per la presència de les altes pressions i per l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica. Així, es preveuen temperatures màximes que superaran els valors habituals per l’època de l’any. Durant el cap de setmana oscil·laran entre 28 i 33 ºC al Pirineu i litoral, entre 34 i 39 ºC a Ponent i l'interior de les Terres de l'Ebre, i entre 30 i 35 ºC a la resta. El punt àlgid de la calor s’assolirà aquest diumenge, quan es podrà arribar als 40 ºC a punts de Ponent i de les Terres de l’Ebre. A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill per onada de calor.

El responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso, ha recordat en declaracions a Canal 21 Ebre les recomanacions que cal seguir davant una onada de calor. Entre d’altres, Alonso ha assenyalat la importància d’evitar l’exercici a l’aire lliure i el sol directe, controlar la temperatura a casa, evitar viatjar en cotxe durant les hores de més calor i beure molta aigua per evitar la deshidratació. Alonso també ha remarcat la importància de tenir especial cura amb els més vulnerables: xiquets i gent gran. El responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre també ha explicat alguns dels errors més comuns que comet la ciutadania quan es produeix una onada de calor. L’onada de calor s’allargarà durant la setmana vinent, tot i que afluixarà lleugerament. / Via Canal 21 Ebre i ACN

Enagàs encarrega un informe al MIT per determinar si pot reactivar el projecte Castor


BARCELONA.- El president d'Enagàs, Antoni Llardén, ha explicat que l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estat Units, està elaborant l'informe que determinarà si la plataforma Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar. En una entrevista a 'Els Matins' de Catalunya Ràdio, Llardén ha apuntat que l'experiència d'Enagàs en magatzems de gas submarins nous es basa en una injecció molt lenta del gas matalàs i del magatzem complet que pot durar fins a 6 anys i, d'aquesta manera, no han registrat "mai cap problema". Enagàs s'està encarregant de la inertització de les instal·lacions del Castor que acabarà al mes de novembre. El procés s'allargarà dels sis mesos previstos inicialment.

El president d'Enagàs, Antoni Llardén, ha detallat que els treballs per deixar inactiva la plataforma de gas Castor acabarà als volts del proper mes de novembre. La companyia havia anunciat un termini de sis mesos quan, a finals de l'any 2014, el govern espanyol li va encarregar fer efectiva la hivernació. L'operació consisteix en inertitzar les instal·lacions de superfície, tant al mar com a la terra, per mantenir-les inoperatives, tancant les vàlvules dels pous i substituint el gas natural dels gasoductes per nitrogen. "Tenim una doble missió: paralitzar el funcionament de la plataforma i assegurar la seguretat i la estanquitat. Som com els masovers que vigilem que estigui bé", ha explicat Llardén. "Hem de congelar la plataforma i acabarem a finals de novembre o principis de desembre", ha apuntat.

El president d'Enagàs ha dit que ja s'han encarregat els estudis sobre el futur del Castor a institucions estrangeres com també els requeria el govern de l'estat espanyol. És l'Institut de Tecnologia de la Universitat de Massachusetts (MIT, -en les seves sigles angleses-), als Estat Units, qui està redactant aquest informe i que ha d'estar llest en un any o any i mig. L'estudi determinarà si la plataforma de gas Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar com es reclama des del territori.

Llardén també ha apuntat que serà aquest informe el que resolgui què es va fer malament al Castor però ha explicat que a Enagàs, quan els magatzems de gas són nous executen una injecció de gas matalàs extremadament lenta, ¡ que pot allargar 5 o 6 anys l'operació de plenar completament el magatzem, de manera que l'explotació no "violenti" la zona i en la qual apliquen certa "gimnàstica geològica" en l'extracció i injecció de gas per evitar problemes. "Tècnicament no existeix una norma internacional que digui com s'ha de fer, el que es va fer allà cal entendre que es va fer bé però hem demanat aquest informe per estar segurs del què hi ha", ha dit el president d'Enagàs./ Via ACN

27 de juny del 2015

'L'Orgull de l'Ebre', conferència de Jordi Trilla

Això no és natural!!!!....

Ho deia el sociòleg Josep Vicent Marqués l’any 1980 en el llibre del mateix títol. És natural ser home, dona, heterosexual, gai, lesbiana, bisexual, etc. Però no és natural la construcció de la masculinitat o la feminitat. Per què... Què és ser home o dona?
En aquest assaig, Marqués ens ofereix una delirant distòpia al pròleg, presentant una societat futura masclista i tecnològica, on l’homosexualitat masculina és la normativa, i on les dones estan esclavitzades en granges amb l’única funció reproductiva. Al final del pròleg, Marqués exclama “Oi que això no és natural? Tampoc ho és la nostra societat”.
Faig aquest primer apunt provocador per introduir una perspectiva crítica de la representació del fet homosexual. L’orientació sexual cap a persones del mateix sexe és consubstancial a la humanitat. Com s’expressa i s’articula ha canviat al llarg dels segles.
Les societats mesopotàmiques, l’antiga Grècia acollia fórmules ben vistes de relacions homosexuals entre homes grans i els seus deixebles; el mateix home del neolític, la mòmia del qual es va trobar ben conservada als Alps fa pocs anys, tenia rastres seminals al recte. En fi, que la cosa ve de lluny...
Des d’una perspectiva contemporània, la lluita pels nostres drets arranca un 28 de juny de 1969. Aquella nit uns quants commemoraven i retien homenatge a Judie Garland, que havia mort. La policia va interrompre amb una de les habituals batudes als bars gais de Nova York. Era el bar Stonewall i haurien de venir dies de disturbis i barricades. Naixia el moviment modern pels drets LGTBI.
En 46 anys hem fet passos de gegants, però no arreu. Avui encara hi ha més de 70 països que l’homosexualitat és pagada amb condemna de presó i a mitja dotzena d’estats es castiga amb la mort.
El moviment LGTBI no està exempt d’ideologia. La defensa del nostres drets ha passat per diferents etapes. Les primeres manifestacions, com la de Barcelona, la primera en tot l’Estat en anys de transició, reclamaven la fi del patriarcat i advocava per un altre ordre social i polític. És a partir dels anys 80, amb la irrupció de la SIDA que el moviment gira i es reorienta. I d’uns anys cap aquí, la reivindicació deixa el caràcter revolucionari i utòpic per buscar la plena integració social. No és menor el que conto, perquè com deia al principi, això no és natural, és una opció estratègica que el moviment ha impulsat. Hem passat de confrontar models a fer nostre l’actual model, revisant lleis i models socials perquè tothom hi tinga cabuda.
Hem sentit veus crítiques en els darrers temps, per gais i lesbianes, que manifesten la seva oposició al matrimoni igualitari i a la criança dels fills. Han estat veus injuriades.. Com no m’agrada jutjar, jo els he escoltat i sense compartir la seva opinió em semblen interessants en aquesta perspectiva crítica que us comentava. Perquè un altre món és possible.
La ideologia està en la pròpia definició del que som més enllà del cada individu. Sentim a parlar de comunitat LGTBI. Realment som una comunitat?? Què representa? Aleshores hi ha la comunicat LGTBI i la comunitat heterosexual???
Penso que parlar en termes de comunitat és fins i tot perillós perquè porta al gueto i a l’aïllament. Una comunitat és per definició un grup social que es caracteritza per un vincle territorial i de convivència o per una afinitat d'interessos i de conviccions ideològiques. I d’aquí naix el barri de Castro de San Francisco, Chueca a Madrid o el Gaixample de Barcelona.
Aquells que defensen aquestes illes de llibertat han de començar a mirar que passa arreu, com per exemple al Castro, que està quedant com un barri nocturn i atracció turística, on el veïnat ha marxat a barris on disposen de serveis sanitaris, escoles pels seus fills i centres comercials.
Us en recordeu del Vot Rosa dels anys 90? Va ser un gran fracàs i un error. Un error pensar que pel fet de ser gai o lesbiana  compartim valors polítics, creences o estil de vida.
Què som aleshores com a grup organitzat? Per mi i per molts dels activistes, som un col·lectiu de persones que compartim només una cosa en comú, un únic fet: La discriminació per la nostra orientació sexual. Això és el que ens uneix i aquest és, ha estat i ha de ser el denominador comú de la nostra lluita.
Arribat en aquest punt deixem-ho que aclarisca que parlo a títol personal i que me represento a mi mateix.
I mentrestant, q ha passat aquest anys a l’Ebre, a Tortosa? Em permetreu que entri en el terreny personal.
Quan era un adolescent, em sentia el noi més desgraciat, més sol i infeliç del món. Al meu poble, a Benifallet, pensava: per què m’ha tocat a mi?!  Ho trobava del tot injust. Sense cap referent, sense poder explicar-ho a ningú, tancat al meu armari somiava amb fugir a Barcelona. Alguna cosa bona es pot traure de la tragèdia particular. I per complir el meu somni necessitava estudiar i tenir bones notes. I això és el que vaig fer.
No sense entrebancs.  No sense insults. M’insultaven a classe, m’insultaven pel carrer, als vestuaris no podia entrar, se’n fotien al pati, a tot arreu. I jo en la meva tragèdia adolescent vaig fer-me la promesa de Scarlata O’Hara a 'Lo que el viento se llevó': Prometo que no tornaré a passar gana, vaja, em vaig prometre a mi mateix que marxaria de l'institut  i que les coses m’anirien bé, i que mai més em deixaria trepitjar, que seria fort i vaig aguantar, i aguantar i aquí em teniu, 35 anys després.
La meva història no és tant diferent de la de tants d’altres. Dels que hem tingut una escola i professors que no saben què fer amb tu, d’uns pares que ni ho sospiten. Quan vaig dir-ho a casa, mon pare li va dir a mare “ ja et vaig dir Dolores que lo del xiquet no era que fos modern”.
Els temps canvien i van a millor. La meva generació vàrem passar la joventut amagant-nos, reprimint-nos i ara tenim una associació que a cara descoberta vetlla i defensa els nostres interessos. Ni en els meus millors somnis, quan fa 30 anys mirava de reüll la porta del Cristal o el Broadway, els dos bars que en aquells anys tenien clientela gay, podia imaginar que Tortosa fos una ciutat oberta i que un dia com el d’avui commemoraríem el Dia de l’Orgull.
Com us deia, vaig marxar, vaig fugir a Barcelona per poder Ser. I he tingut una gran sort de poder viure en primera persona les tres Lleis que han fet el nostre país capdavanter en la defensa dels drets LGTBI. La meua trajectòria professional m’ha portat a treballar durant 10 anys per ERC.  I aquesta circumstància m’ha permès treballar per l’aprovació del matrimoni igualitari al Congrés i per l’aprovació de l’adopció per part de parelles del mateix sexe. Més recentment, al costat de la Plataforma LGTBCat dissenyant l’estratègia de comunicació i la feina de lobby per aprovar una altar Llei, que en situa de nou a Catalunya com un país pioner: La Llei Contra l’Homofòbia. He estat afortunat.
No sempre ha estat així. No ens hem sentit afortunats de vegades. Ens hem sentit diferents, menyspreats, petits molt petits. Si les meves paraules d’avui poden servir d’alguna cosa desitjo que siga per donar esperança. Jo me n’he sortit, com tants d’altres.
Com ho he fet? Amb la veritat.  Sent un mateix. Res a amagar. Només la veritat ens fa lliures. He tingut, hem tingut l’empara legal, però al final ha de ser cadascú, un a un que amb el dia a dia, fent visible la nostra veritat a casa, amb la família, a l’escola, a la feina, allà on anem... contribuïm a fer normal la veritat.
I què és la normalitat? No és altra cosa que allò que és habitual. I això és que podem fer.  Ser normal. Ser habitual que les persones s’enamorin, tinguin fills i els porten a l’escola. Ser normal és fer-se una besada al carrer. Ser normal és presentar la teva parella a casa i presentar-la a les trobades amb els companys de feina.
Encara falta un bon tros de camí. Sense anar més lluny cada dia es registren atacs homòfobs als centres educatius i estem descobrint una altra veritat oculta, la de la gent gran que després d’anys de viure en llibertat s’han d’amagar quan han d’ingressar a una residència.
Aquest camí, sense dubte, l’hem de fer plegats. Des de les famílies i des de les institucions, des de i especialment en l’educació.
I nosaltres, com a col·lectiu, de la mateixa manera que demanen que s’acabin amb els prejudicis cap a nosaltres, també hem de tenir un mirada sense apriorismes cap a la societat i les nostres institucions. L’exemple de la Llei contra l’Homofòbia és paradigmàtic. La seva aprovació es va fer amb el concurs de forces de signe polític molt divers.
Acabo. Sí com vivim, on vivim, com ens relacionem no és natural com deia al principi, aleshores que és natural? ES-TI-MAR! Ho deia el poeta, l’amor ens farà lliures, estimem-nos, siguem lliures per estimar a qui i com vulguem.
L’amor és l’amor i si un altre món és possible, jo vull que aquest nou món siga d’amor, d’afecte, d’estimació, un món just, un món lliure, un món en que tothom visqui la seva diferència amb igualtat d’oportunitats.
Vull un món com el que cantava Judy Garland a 'El Mago de Oz', com aquells nois que un 28 de juny de 1969  la recordaven i cridaven a StoneWall  davant la policia:
“En algun lloc més enllà de l'arc de Sant Martí
les aus blaves volen
i els somnis
amb els quals vas somiar
realment es tornen realitat.”

Jordi Trilla 
és periodista.




26 de juny del 2015

Tortosa ofereix 146 places de menjador infantil, 22 més que l’estiu passat

 

TORTOSA (Baix Ebre).- Un total de 146 xiquets i xiquetes de Tortosa es beneficiaran dels menjadors infantils d’estiu. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la directora d'Institucions de CaixaBank, Tatiana Caro, han signat aquest divendres un conveni per promoure dos menjadors per a infants de famílies amb risc d’exclusió que, igual com l’any passat, es tornen a posar en marxa aquest mes de juliol a les escoles de la Mercè i Ferreries. En aquesta ocasió s’ofereixen 22 places més respecte l’estiu passat. La iniciativa es fa en el marc dels campus i casals d’estiu que organitzen diferents entitats i associacions de Tortosa amb la voluntat de fugir de qualsevol estigmatització. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també ha remarcat que la iniciativa es desenvolupa sota la supervisió dels professionals de serveis socials de l’Ajuntament.

L’Obra Social “La Caixa” destina 8.000 euros als menjadors infantils d’estiu a Tortosa però també són moltes les entitats que hi participen ja que la iniciativa s’inscriu dins del Projecte d’Intervenció Socioeducativa adreçat a infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys, i les seves famílies. De fet, un total de 35 voluntaris participaran en aquesta acció. La directora de l’Àrea de Negoci de “La Caixa” a les Terres de l’Ebre, Mercè Caballé, ha destacat que un dels pilars de l’entitat financera és la pobresa infantil i ha destacat que l’any passat es van destinar més de 400.000 euros al conjunt de les Terres de l’Ebre per tirar endavant programes socials.

Per la seva part, Bel ha deixat clar que la voluntat de l’equip de govern es mantenir el servei de menjador infantil d’estiu al llarg dels anys, amb la confiança que cada cop siguin menys els xiquets que necessiten el servei.

Aquest és el tercer any que l’Ajuntament de Tortosa ofereix el servei de menjador infantil d’estiu. El primer any es van oferir 60 places, l’any passat 124 i enguany seran 146 en total. / Via Canal 21 Ebre

'Adéu, façana fluvial de Tortosa', article d'Alons Navarro


És conegut el meu posicionament en contra de tombar el pany de cases del davant la catedral. De raons històriques, arquitectòniques i urbanístiques a favor de recuperar- les dignament crec que, en diferència, n'hi ha més que de tombar-les. Sento dir que aquí s'ha fet trampa: la darrera decisió de l'Ajuntament de Tortosa no va preveure la possibilitat de parlar-ne, la decisió ja estava presa. Era la mateixa que va preveure Regiones Devastadas, en acabat de la Guerra Civil. El que no van acabar de tombar les bombes franquistes l'acabarà de tombar l'Ajuntament més independentista de la història de Tortosa.

És penós i fereix la sensibilitat d'aquells que clamàvem la seua salvaguarda el no poder fer res, simplement perquè tossudament tots els consistoris s'han deixat arrossegar per una inèrcia sense d'arguments. Això sí, al llarg de tots estos anys s'ha optat per no donar permís d'obres, a l'espera que la ciutadania, en veure el seu aspecte ruïnós, es posicionés a favor d'eliminar-les.

I tal com diu Salvador Tarragó, membre de SOS MONUMENTS: Tombar és l'últim!

Hem arribat tard. Una altra oportunitat perduda!


Alons Navarro
és veí de Tortosa 
i expresident d'Amics dels Castells i del Nucli Antic.

Dimissió de l'alcalde de Rasquera, el convergent Jesús Benaiges



RASQUERA (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Rasquera, el convergent Jesús Benaiges, ha anunciat la seua dimissió. Benaiges oficialitzarà la seva renúncia en el ple municipal que se celebrarà aquest dissabte a l’Ajuntament. Benaiges ja va avançar que deixaria el càrrec si cap altra formació entrava a l’equip de govern, que està format per només dos regidors, ja que veu inviable tirar endavant l’Ajuntament amb tant poc suport. Dimecres vinent, 1 de juliol, està convocat un altre ple per constituir, de nou, el govern municipal. Segons ha avançat Ràdio Móra d’Ebre-Cadena Ser, CiU estaria apunt de tancar un acord amb els altres dos regidors de Solidaritat Catalana. Fruit d’aquest pacte assumiria l’alcaldia la número 2 de convergència, Àngels Llombart, mentre que l’alcalde actual, es faria càrrec de la regidoria d’Hisenda. Així mateix, el grup de Solidaritat Catalana tindria l’alcaldia els dos darrers anys del mandat./ Imatge Xavier Pallarès, a Twitter / Via Canal 21 Ebre.

Alerta ecologista per l'extracció d'argiles en finques de la serra del Montsià, a Ulldecona


ULLDECONA (Montsià).- El col·lectiu Ecologistes de les Terres del Sénia ha denunciat una problemàtica ambiental que des de fa mesos s’està patint a Ulldecona. Segons aquest grup, l’empresa cimentera Cemex va comprar finques a la falda de la serra del Montsià, per alimentar la fàbrica de ciment d’Alcanar amb l’extracció de la capa d’argiles. A més, asseguren que està intentant comprar més finques a la mateixa zona. Ecologistes de les Terres del Sénia adverteix que la capa d’argiles és un regulador de les aigües freàtiques, i que la seua desaparició significarà una alteració considerable a la quantitat de les argiles extretes.


“Encara que tapin l’enorme forat que ara mateix hi ha, amb runes, roques i una fina capa de terra, no restituiran les argiles, ni les oliveres centenàries que van arrancar”, han advertit a través d’un comunicat. “És una agressió més al municipi d’Ulldecona, que ja suporta l’extracció diària de quatre pedreres que hi ha a la serra de Godall”, han afegit. El col·lectiu també cita fonts municipals per explicar que l’empresa ja dóna per acabada la fase 1, i que a partir de l’1 de juliol començaran a reomplir la rasa. / Imatge Ecologistes de les Terres del Sénia.

Malràs, Obalat i altres militants d’Unió a les Terres de l’Ebre s’integren a Hereus UDC 1931



TORTOSA (Baix Ebre).- Diversos dirigents d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a les Terres de l’Ebre han decidit sumar-se a la plataforma crítica Hereus UDC 1931, que aposta per sumar-se al full de ruta dels partits independentistes i que es posiciona obertament amb la candidatura que Artur Mas proposa per al 27-S. De fet, entre aquests dirigents ebrencs hi ha el president de la intercomarcal d’Unió i alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, així com el president del partit al Montsià, Josep Antoni Obalat. També s’ha integrat a Hereus UDC 1931 l’exregidor tortosí Enric Simó, a més de l’exprimer tinent d’alcalde de l’Ametlla de Mar, Antoni Montagut, entre d’altres. Així ho ha confirmat via Twitter el mateix Simó, un dels militants d’Unió de les Terres de l’Ebre més crítics amb la línia de Josep Antoni Duran i Lleida.

De fet, la militància d’Unió a les Terres de l’Ebre va ser una de les que amb més contundència va rebutjar el full de ruta proposat per Duran amb la pregunta de la consulta interna del passat 14 de juny. A la mesa instal·lada a Tortosa va imposar-se clarament el ‘no’ que també defensava Hereus UDC 1931, amb 83 vots en contra de la línia fixada per Duran, molt per davant dels 25 vots del ‘sí’.

La plataforma Hereus UDC 1931 va ser presentada aquest dijous a Barcelona per Antoni Castellà, Núria de Gispert, Joan Rigol i Mercè Jou. En un parell d’hores, van apuntar-se a la plataforma unes 200 persones. El col·lectiu està en tràmit de constituir-se en associació, tot i que no es descarta que es puga convertir en un partit. Castellà va remarcar que ara per ara l’objectiu és fer pinya al costat de Mas pel sí-sí, en les eleccions plebiscitàries que el president de la Generalitat vol convocar per al 27-S. De fet, Hereus UDC 1931 podria formar part de la llista transversal que proposa Mas. Durant la presentació, la més contundent va ser De Gispert, qui va acusar la direcció d’Unió de tenir una estratègica calculada, des del 2010, per trencar CiU i dinamitar el procés. La cúpula del partit ja va anunciar que consultarà els serveis jurídics per decidir si expulsa els crítics que donen suport a la llista de Mas./ Imatge ACN

'Tortosa, o el no esplendor de la política al segle XXI', article d'Enric Roig



Tot just acabem d’encetar un nou mandat municipal encara marcat pel desencís i desafecció de la ciutadania envers la política. Els ciutadans demanen a crits una regeneració democràtica en totes les esferes. La ciutadania creu que hi ha una altra manera de fer política i la gent vol participar de forma més activa. Tot i això molts polítics es resisteixen a canviar i cauen en un immobilisme que paralitza la nostra societat.

A Tortosa, lo mateix de sempre, a un mes de la Festa del Renaixement sembla que ja ens hem endinsat en l’època, 500 anys enrere quan, a finals del segle XV, les dificultats econòmiques van donar lloc a l’aparició a Barcelona de dos moviments polític-socials clarament diferenciats: La Biga i La Busca.

La Biga, integrada per l’oligarquia urbana i els grans mercaders, tenia el control del poder municipal i s’oposava a l’economia productiva.

La Busca agrupà principalment mercaders, artistes i menestrals i aspirava a la democratització del govern municipal per fer complir lleis de la ciutat, superar la crisi econòmica i aplicar mesures de creixement econòmic.

Han passat més de 500 anys i a Tortosa assistim a un nou episodi del NO esplendor de la Política al segle XXI. Lluny de propiciar un Renaixement de la política municipal, amb governs progressistes com la Busca, que lluitin per una altra manera de fer política, tenim un govern conservador com la Biga. Avui, a Tortosa, qui són els de la Biga i qui són els de la Busca?

Els resultats electorals del 24 de maig van evidenciar una derrota de CiU amb la pèrdua de 4 regidors. Els ciutadans han castigat un govern que ha perdut la il·lusió, que no ha sabut governar per a tothom, que no ha sabut administrar amb generositat la seua majoria absoluta. Han castigat la Biga.

Gràcies al suport dels republicans de Tortosa, que amb els seus 4 regidors conformen una nova majoria absoluta de 12, ens trobem novament davant la continuïtat de quatre anys perduts. Un govern conservador, com la Biga, que ha funcionat aplicant, amb crispació, el rodet de la seva majoria, volent fer veure que la culpa del mal funcionament de la ciutat és de tothom menys seua. S’ha fet realitat que a Tortosa votar ERC era votar CiU, i que els republicans de Tortosa són la crossa de CDC i UDC (ex CiU).

I perquè a Tortosa no ha estat possible una Busca, un pacte entre forces progressistes, quan en molts altres ajuntaments i administracions, com els consells comarcals del Montsià i del Baix Ebre, sí que ha estat possible? Tortosa ha perdut una nova oportunitat de canvi, el de la Busca, tot i tenir una majoria suficient entre ERC, Movem i PSC. És evident que amb ERC ens uneixen més coincidències que discrepàncies, i és per això que no s’entén perquè els republicans no han volgut liderar un govern de progrés a Tortosa; perquè han preferit donar suport, legítim però decebedor, a una nova Biga (govern conservador) en lloc de fer-ho a una nova Busca (govern progressista).

La ciutadania ha votat canvi però, lamentablement, no ha estat possible perquè qui podia encapçalar aquest canvi ha demostrat la seva incapacitat per liderar un projecte alternatiu a les polítiques conservadores de CiU a Tortosa, i ara s’ha demostrat que els republicans de Tortosa són, com als EEUU, un partit conservador. La veritable regeneració política passa per assumir responsabilitats i sembla que alguns no estan disposats a fer-ho. És la segona vegada que el senyor Monclús s’ha presentat a unes eleccions i després no ha volgut ser alcalde, no votant-se ell mateix. I passa per ser conseqüent amb les decisions que es prenen i, per damunt de tot, per dir la veritat i no ser la crossa de ningú amb falsedats i manca de transparència. Els republicans han de dir les veritables raons per no pactar amb Movem (els d’Iniciativa) i per no fer-ho amb el PSC, i no per una suposada qüestió sobiranista.

La nostra ha estat una posició de coherència amb el relat dels darrers quatre anys; honesta, generosa i responsable. Perquè, quina millor garantia podia oferir el PSC als Republicans apostant durant 4 anys per un alcalde independentista? Perquè nosaltres sempre posem per davant de les banderes i dels interessos dels partits, les persones, els tortosins i tortosines. Les nostres línies roges són l’honestedat i la responsabilitat, són els nostres valors basats en la llibertat, la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

Avui a Tortosa el PSC és sinònim de treball, i continuarem treballant per recuperar la confiança dels tortosins i tortosines, defugint sempre de la vella manera de fer política, mancada de transparència i faltant a la veritat. Crec que és just i necessari treballar pel Renaixement de la Política i estic absolutament convençut que una altra Tortosa és possible.

M’hagués agradat celebrar el XXè aniversari de la Festa amb La Busca al govern de ciutat, però lamentablement tenim La Biga, i tot gràcies als republicans de Tortosa. Avui a les portes de la Festa del Renaixement està molt clar a Tortosa qui són els de la Biga i qui són els de la Busca!

Enric Roig Montagut 
és portaveu del grup municipal del PSC.

Més de 100 pubilles i pubilletes escullen les reines de les festes de la Cinta 2015



TORTOSA (Baix Ebre).- Les festes de la Cinta 2015 ja tenen Reina i reina infantil. La nova Reina de festes és Alba Benaiges Calvet, de l’escola de futbol Dertusa, i la Reina infantil és Paula Calabuig Llangostera, que representa l’entitat Orde de la Cucafera. El nom de les dues reines va sortir, com és habitual, de la votació de totes les pubilles i pubilletes de la Cinta 2015, que aquest any tornen a ser 105, igual com l’any passat. L’acte d’elecció de reines, que es va fer aquest dijous al vespre al Centre Cívic Ferreries, va comptar amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs. / Imatge Tortosa.cat

25 de juny del 2015

El col·lectiu LGTBI celebra 'l’orgull' a les Terres de l’Ebre amb tres dies d’actes


TORTOSA (Baix Ebre).- L’Associació de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bisexuals i Intersexuals de les Terres de l’Ebre (LGTBI) ha organitzat una sèrie seguit d’activitats per celebrar el Dia Internacional de l’orgull gai al territori. Aquest dijous a la tarda, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo s’ha presentat el llibre 'A l’Americana' de Toni Manel Muñoz, periodista d’Ulldecona conegut com “Lo Mascarat”. També aquest divendres, a les 19 hores, es realitzarà una taula rodona sobre diversitat familiar a la biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes, i la penjada de la bandera de l’arc de Sant Martí a l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

Ja dissabte, 27 de juny, es realitzarà un vermut popular per l’orgull, l’acte central de la commemoració a les Terres de l’Ebre. Serà a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa, on els castellers desplegaran la bandera LGTBI. A continuació Lo Mascarat llegirà el manifest. Una hora abans, a les 11 hores, el comunicador Jordi Trilla, també pronunciarà la conferència “L’orgull de l’Ebre” a la sala de plens de l’Ajuntament de Tortosa. Diumenge, també l’Ajuntament d’Amposta penjarà la bandera del col·lectiu LGTBI.

Disqus for Marfanta