9 de desembre del 2005

La Generalitat reconeix un forat de 899.000 euros en el pressupost de l'Idece

El vicepresident diu que l'exdirector actuava amb «opacitat», i CiU calcula que el dèficit serà d'1,4 milions

El vicepresident de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Miquel Castelló, va confirmar ahir que el dèficit provisional de l'ens és de 899.000 euros. Amb tot, Castelló va assegurar que l'excés de despesa s'ha produït dins les atribucions de l'Idece, principalment en costejar el manteniment de la via navegable, l'exposició Les mil imatges de les Terres de l'Ebre i el Festival del Riu. Finalment, Castelló va negar que l'Idece haja afavorit l'Ajuntament de Tortosa, però va afirmar que l'exdirector Enric Roig havia gestionat el pressupost amb «opacitat» i eludint qualsevol control polític.

Dos dies després que la Generalitat confirmés l'obertura d'una investigació sobre els comptes de l'Idece i la renúncia del seu director, el delegat Lluís Salvadó va comparèixer acompanyat pel vicepresident i director en funcions, Miquel Castelló. Salvadó va explicar que «l'excés de despesa» s'havia detectat al novembre, però va admetre que les consultes fetes per CiU al president de l'Idece, el conseller Joaquim Nadal, han precipitat els esdeveniments. El delegat va reiterar la voluntat del govern d'aclarir els fets «des de la transparència més absoluta», i va remarcar que encara no tenen tota la informació sobre la despesa que s'ha fet fora del pressupost del 2005. En aquesta línia, Castelló va avançar que el dèficit provisional podria assolir els 899.000 euros, i que aquesta xifra difícilment s'incrementarà amb l'aparició de noves factures extrapressupostàries. El pressupost oficial de l'Idece pel 2005 era d'1,9 milions d'euros.En part, Castelló va justificar que l'Idece hagués d'assumir algunes despeses imprevistes, com ara la neteja de les algues del riu i la promoció de la marca turística Terres de l'Ebre, ja que encara no s'ha fet efectiu el traspàs de competències al nou patronat que gestionarà la Diputació de Tarragona. El director en funcions de l'Idece va concretar que el dèficit per la promoció de la marca turística s'eleva a 63.000 euros, al qual cal afegir un deute menor en publicitat (6.000 euros) i sobretot el manteniment de la via navegable (179.000 euros), l'organització del Festival del Riu (190.000 euros) i l'exposició itinerant Les mil imatges de les Terres de l'Ebre (459.000 euros). «És cert que calia un major rigor pressupostari, perquè l'Idece ha assumit compromisos de pagament que no podia afrontar», va lamentar Castelló. Amb tot, el vicepresident va remarcar que l'excés de despesa s'ha fet en actuacions que eren competència de l'Idece, i va negar que s'hagin pagat factures que corresponien als ajuntaments. Finalment, Castelló va reconèixer la falta de control polític sobre la gestió que feia Roig, a qui va acusar de mantenir «una certa opacitat» a l'hora d'informar-lo sobre l'execució del pressupost. «Sempre va dir-me que estava tot correcte i sota control», va concloure Castelló.


> CiU acusa Joan Sabaté i Joaquim Nadal

Els representants de CiU en el consell rector de l'Idece van anunciar ahir que les «desviacions pressupostàries» de l'organisme podrien assolir els 1,4 milions d'euros. «La situació és extremadament greu, i millor que ningú intenti tapar-ho o posar-se en contacte amb els proveïdors perquè no portin les factures a l'Idece fins al 2006, perquè ho sabrem i encara serà pitjor», va advertir el portaveu de CiU a Tortosa, Ferran Bel. De fet, el convergent va lamentar que l'Idece haja estat «una arma política al servei d'alguns ajuntaments», i va exigir que el govern aclareixi si durant l'últim any es va pagar «alguna despesa que corresponia a l'Ajuntament de Tortosa». Bel va acusar el PSC d'haver implantat a l'Idece «una pràctica habitual a l'Ajuntament tortosí», amb les despeses fora del pressupost i les «factures al calaix». A més, va anar més enllà i va recordar que Enric Roig s'havia convertit en director de l'Idece a proposta del mateix conseller Joaquim Nadal, «però avalat i apadrinat políticament per l'alcalde, Joan Sabaté».En aquest sentit, Bel va reclamar que Nadal i Sabaté donin la cara, i que diguin si la despesa extraordinària ha pogut beneficiar «alguns ajuntaments d'un determinat color polític». Segons Bel, «seria molt sorprenent i peculiar que l'Idece acabés sent un dels famosos patrocinadors secrets de l'Ajuntament de Tortosa». Per la seua banda, el diputat Francesc Sancho va anunciar que demanaran la compareixença del conseller Nadal al Parlament i que faran arribar el cas a la Sindicatura de Comptes, amb tota la informació que CiU ha pogut recollir des que va detectar que les actuacions de l'Idece no s'ajustaven al pressupost del 2005. «Hem assistit a tot un any de despeses, inauguracions i fotografies, i tot això és molt greu, perquè estem parlant de diners públics», va advertir Daniel Rius, que havia estat vicepresident de l'Idece durant el govern de CiU. Finalment, Bel va proposar la dissolució de l'Idece, però després que s'haja aclarit la situació actual.

El Punt (8-12-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta