23 de febrer del 2006

La repressió franquista a la Terra Alta

L'Ecomuseu dels Ports, d'Horta de Sant Joan, serà demà divendres l'escenari de la presentació del llibre La repressió franquista a la Terra Alta (1938-1945). L'acte començarà a partir de les vuit del vespre, a càrrec de l'autor de l'estudi, Josep Recasens Llort, que en altres llibres també ha analitzat altres qüestions col·laterals com la repressió franquista a Tarragona i a la ciutat de Reus, la repressió franquista a la Ribera d'Ebre i els anys de l'estraperlo a la Conca de Barberà.
Això diu el web de la llibreria Ona sobre el seu anterior llibre que més ens interessa,
La repressió franquista a la Ribera d'Ebre es va iniciar quan es va remoure el tema del PHN, que tants maldecaps ha portat als habitants d'aquesta comarca. Aquest treball forma part d'una sèrie de llibres, alguns dels quals ja han sortit a la llum i altres es troben en procés de publicació. L'autor, amb un criteri imparcial, tracta d'introduir-se en el context dels represaliats de la comarca en temps del franquisme; la qual cosa, per motius diversos, fins avui no havia estat possible. La consulta dels expedients li ha donat una visió més realista dels fets, que sovint eren distorsionats. La tasca d'investigació ha estat lenta i feixuga; els entrebancs per accedir a les fonts documentals sembla que a poc a poc se superen. Les diverses acusacions que sofriren els encausats han estat el fil conductor dels guanyadors, que, moltes vegades, sense escoltar les opinions dels "perdedors", els jutjaren i, en els casos extrems, els condemnaren a la pena capital. És molt difícil dir qui tenia raó. L'autor afirma que de cada encausat en concret es podria portar a terme un extens treball. Esperem que el temps, que tot ho cura, posi cada situació al lloc que li pertoca.

2 comentaris:

  1. Acabo de descobrir aquest bloc per casualitat.
    És terriblement interessant per als tortosins que vivim lluny de l'Ebre, me'l poso a favoritos.

    Em sorprèn veure que hi ha tants pocs comentaris.

    ResponElimina
  2. La veritat és que sí. Hi ha pocs comentaris, però perquè la gent encara no té costum. També passa que molta gent que em coneix em fa els comentaris quan ens trobem, o per telèfon. Potser seria molt més interessant si la gent escrivís més sovint.
    Encantat de conèixe't.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta