14 de gener del 2008

Villafranco ja és Poble Nou?

Avui ens despertem amb la notícia que assegura que Villafranco del Delta ja és oficialment Poble Nou del Delta. Segons llegim avui al Diari de Tarragona, la pedania situada a tocar de la llacuna de l'Encanyissada ja no porta el nom del dictador. Ho ha confirmat el Departament de Governació després d'una consulta feta per l'Ajuntament ampostí. Aquest gir inesperat, que arriba quan hi havia damunt de la taula una proposta de realitzar una consulta popular per decidir el canvi de nom, es produeix després que la Generalitat haja confirmat que el topònim de Poble Nou del Delta consta al Nomenclàtor Oficial de Toponímia Major de Catalunya, en vigor des del 2003. Com llegim a la notícia, l'alcalde Manel Ferré dóna per tancat el tema, tot i que la presidenta de l'Associació de Veïns, Anna Graell, partidària del canvi de nom, assegura no haver-ne estat informada, i apunta que caldria fer una assemblea general de veïns. Personalment, el que em grinyola és que no s'hagi sabut fins ara, aquest canvi oficial de nom, si realment va modificar-se amb l'entrada en vigor del Nomenclàtor Oficial. En tot cas, va canviar-se d'ofici? Perquè sembla força clar que l'Ajuntament no ho havia demanat... És competència de la Generalitat o d'algun dels seus organismes, canviar el nom d'un nucli de població, sense que ho demani l'Ajuntament? És legal o reglamentari, el canvi de nom registrat al Nomenclàtor Oficial de Toponímia Major de Catalunya? Siga com siga, el Poble Nou encara portava el nom d'homenatge al dictador, des que l'any 1957 el Insituto Nacional de Colonización de la zona marítima va inaugurar Villafranco del Delta. D'altra banda, a Tortosa passa més o menys el mateix amb el barri del 13 de Gener, dit així perquè el 13 de gener de 1939 és el dia en què les tropes de Franco van ocupar totalment la ciutat. El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) encara anomena aquesta barriada del sector del Temple com a "Conjunt 13 de Gener", dins dels conjunts i ambients urbans d'interès del terme municipal de Tortosa. Per què ningú ens ha fet el favor de canviar-nos el nom del 13 de Gener?

2 comentaris:

  1. Segons el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, sí!

    ResponElimina
  2. canviar lo nom del 13 de gener i per què no lo de l'anstitut don juaquiN bau nolla? Au, pregunta-ho als prohoms tortosins que mos governen pel davant i pel darrera..

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta