7 d’abril del 2008

La fuita radioactiva d'Ascó i els projectes de transvasament

Just quan sembla que el transvasament del Segre perd força i els ulls de tothom comencen a fixar-se, ja sense embuts, sobre l'aigua dels regants o del minitransvasament a Tarragona, es dóna a conèixer la presència de partícules radioactives al recinte de la central d'Ascó I. En aquest context, fer diferents lectures de la teoria de la conspiració és força fàcil, i més tenint en compte que la fuita (a través del sistema de ventilació de la central) s'hauria produït durant una operació de recàrrega que va fer-se... al novembre. Són molts mesos entremig, perquè no s'hagen detectat fins ara les conseqüències d'aquest incident, que pel que diuen seria un dels més greus dels últims anys a les centrals nuclears d'Espanya.
Per això, no és d'estranyar que ahir tant Ecologistes en Acció i Greenpeace reclamessin al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i al govern de l'Estat i de Catalunya un enduriment al màxim de les sancions. Per la seua banda, el grup ecologista Gepec també reclama el cessament dels responsables del CSN. Segons Greenpeace, la fuita és 500.000 vegades superiors a la radiació reconeguda per la mateixa central. Una diferència abismal que, com a mínim, fa que plane l'ombra del dubte sobre la qualitat de l'aigua de l'Ebre, que serveix per refrigerar la central. A més, a pocs quilòmetres al nord, hi ha la muntanya de sediments contaminats de l'embassament de Flix, les obres de neteja del qual podrien començar al maig, amb una durada d'uns quatre anys. És aconsellable portar aigua de l'Ebre a Barcelona, amb una central d'Ascó que comença a tenir fuites radioactives i mentre duren els complicats i perillosos treballs de descontaminació del pantà de Flix? No és més fàcil per a la Generalitat proposar una drecera i agafar la mateixa aigua des del Segre?

Més informació:
-
La fuita d'Ascó I aixeca veus que reclamen multes més dures a les nuclears (El Punt)
- Ascó no detecta noves partícules radioactives i preveu acabar avui les feines de recerca (ACN)

24 comentaris:

  1. Desde noviembre hasta el jueves
    La causa de esta fuga radiactiva de baja intensidad se remonta al pasado noviembre, cuando quedó contaminada una rejilla de captación de aire en el interior de los edificios de la central, lo que no constituye un suceso que la central deba notificar al CSN. Sin embargo, la central y el órgano regulador mantuvieron contactos sobre esta contaminación hasta el mes de enero, cuando la planta informó de que había limpiado por completo el sistema de ventilación. En ese momento ninguna partícula nuclear había salido al exterior, según la central, aunque el CSN cree que podrían haberse alojado en el tramo final del conducto de ventilación y que, probablemente por el viento, el jueves pasado salieron al exterior.
    El viernes por la tarde la central avisó al CSN de que había detectado varias partículas en el exterior de los edificios, lo que sí debe notificar por ley al órgano regulador en un plazo máximo de 24 horas.
    Greenpeace subrayó ayer que fueron los primeros en informar a la población sobre el suceso a través de un comunicado de prensa. El CSN, que preparaba el suyo el viernes por la tarde, lo hizo público el sábado, una hora después que la entidad ecologista, y justificó este lapso de tiempo por la necesidad de analizar los datos de que disponía.
    Fuentes del CSN arremetieron ayer contra la dirección de Ascó por haber limpiado a medias el sistema de ventilación. "Únicamente limpiaron desde la rejilla de captación de aire hasta los filtros. Era muy fácil y muy rápido enviar a un operario a descontaminar los filtros exteriores", indicaron estas fuentes, que no entendían por qué la planta no hizo este segundo trabajo.

    ResponElimina
  2. SR mc calan,
    pos no ho van fer perquè la incompetència a n'este pais és absoluta.
    Lo que hauríem de replantejar-mos és si estem veritablement preparats per a gestionar una energia tan perillosa com és la nuclear, donada la manifesta incompetència que demostrem en tots los àmbits de la nostra vida tan pública com privada.
    Val la pena corre el perill? Val la pena arriesgar-se a que pugue passar una desgràcia que no em vull ni imaginar?

    ResponElimina
  3. mc calan, Reciclat.

    ResponElimina
  4. Proposta de CIU

    El Roine és un dels rius més nuclearitzats del món. Només que una de les moltes centrals nuclears que hi ha, tingués una fuita radioactiva, ens arribaria als nostres rius i les nostres aixetes. A continuació hi ha la impressionant llista de instal·lacions nuclears a la riba del riu Roine.
    -Centrals nuclears :

    Bugey, Loyettes (Ain), a la riba del Roine (a l'Est de Lyon):
    1 reactor UNGG: Bugey-1, 540 MWe, 1972, aturat des de 1994
    4 reactors PWR: Bugey-2-3, 1978, 910 MWe; Bugey-4-5, 1979, 880 MW
    Cruas-Meysse, entre Cruas i Meysse (Ardeche), a la riba del Roine
    (al N de Montelimar):
    4 reactors PWR de 915 MWe, 1983, 1984, 1984 i 1984
    Saint-Alban-Saint-Maurice, entre Saint-Alban du Rhöne i Saint-Maurice-l'Exil (Isère), a la riba del Roine (al Sud de Lyon):
    2 reactors PWR de 1335 MWe, 1985 i 1986
    Superphénix, a Creys-Malville (Isère), (a l'est de Lyon i a l'oest de Ginebra)
    1 reactor de neutrons ràpids de 1200 MWe, 1985, aturat des de 1998
    Tricastin, Bollène, Pierrelatte i Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme)
    4 reactors PWR de 910 MWe, 1980, 1980, 2980 i 1981

    Proposta de PSOE

    Cessió de l´aigua dels regants de l´ Esquerra i de la dreta de l ´Ebre de un posible riu contaminat per les,Centrals nuclears :
    C.N.Ascó I i II 2 reactors de 1060 MWe, 1983 , 1985 i ERKIMIA.

    Proposta de la GENERALITAT
    Captació puntual del Segre , pous, barcos i dessaladora d´Almeria.
    Pregunta:

    Qui guanyara de les 3 propostes ?

    ResponElimina
  5. No sí al final la culpa serà de Homer Simpson que va venir d'Springfield el mes de novembre passat a veure les rosquilles dels d'Ascó.

    ResponElimina
  6. Un deu ho has adivinat la proposta del PSOE era la correcta.

    ResponElimina
  7. Contamina e intoxica ( sense cometes, mediaticament ) ....que algo queda.

    ResponElimina
  8. Gràcies POMPEU,

    Avui dia, no cal anar cridant pel carrer com si fossis el noi del butano , per lo de les comes sino per la fe i la religió que és una mica com aquell riu andalús, el Guadiana, que tan aviat apareix com desapareix. Aquesta mateixa setmana es veuran escenes en què els ciutadans d’aquest país i del veí, treuen els sants cristos al carrer i els veneren sobremanera, autoflagelant-se (figuradament és clar) per intentar de redimir-se dels molts pecats que s’han comés durant la resta de l’any. No és estrany que en aquests temps on la moral és polièdrica (fixeu-vos en Carod-Rovira que canvia el discurs segons si parla com a vicepresident de la Generalitat, com a soci del tripartit o com a capità de l’equip de petanca del seu poble), vegem exercicis de falsedat tant flagrants com el de declarar-se catòlics, apostòlics i romans, i després fer tot el contrari del que demana aquesta religió. En aquest sentit l’actuació dels famosos de la premsa del cor en lo tema de les processons de Setmana Santa a moltes ciutats del sud de la península (amb consum de tot tipus de productes no sempre necessàriament legals) només són la punta de l’iceberg d’aquesta gran paròdia en què s’ha convertit la societat del benestar.

    Preveig un problema d'aigua els proper mesos i dècades ... com deia aquell: - què, nos liamos a hòstias? El creixement, tant de població com industrialment, als voltants de la gran capital es insostenible. Que no em diguin que no ho tenen previst !!! es veu venir.

    ResponElimina
  9. Mentre es discuteix quines solucions alternatives hi han pel transvasament a Barcelona, i donada l’experiència recent que ha estat objecte d’un expedient sancionador a la CN d’Ascó; jo em preguntaria: En quines aigües estem regant?

    ResponElimina
  10. Nomes per a pensar-hi una mica:
    Generalitzant,a Catalunya diem que "lo nostre" si depen d'Espanya, sempre ho tindrem magre per la brutal diferencia de vots d'un costat i de l'altre; pero jo em pregunto, no es pot extrapolar la reflexio i aplicar-ho a les Terres de l'Ebre en relacio a Catalunya amb les nostres problematiques, drets i reivindicacions, com son el riu, delta, carreteres etc?. A mes a mes penso que en aquest cas si que es pot dir mes unanimament LO NOSRE.
    I en compte d'aplicar aquella maxima tant justa i racional que diu: "El que no vulgues per a tu no ho vulgues per als demes", fan servir la de:
    "votos son amores y no buenas razones".

    ResponElimina
  11. 1:01

    Guanyara la del Segre , el Conseller Baltasar treballa per aquesta opció , la de L´ebre NO éstà contaminat ho han dit al Telenoticies.

    ResponElimina
  12. Comunicat del PSC de l'Ebre

    La Federació del PSC de les Terres de l’Ebre volem manifestar la nostra posició clara i contundent contra els transvasaments i refermar la nostra aposta pels principis de la Nova Cultura de l’Aigua. Els socialistes de l’Ebre volem deixar constància que ens mantenim ferms en el rebuig ala política de fer transvasaments com a model de gestió de l’aigua. En cap cas donarem suport a qualsevol nova detracció d’aigua de l’Ebre.

    La situació actual que viu el país és una “emergència Nacional” ja que patim la pitjor sequera dels darrers anys. En aquest sentit des de la Federació de l’Ebre del PSC, volem mostrar el nostre suport a la gestió que de la crisi està duent a terme el Govern de la Generalitat per tal de fer front a aquesta situació. També volem deixar constància de la bona feina feta pel Govern de la Generalitat amb la implementació de les diferents mesures d’estalvi i eficiència, reutilització i recuperació d’aqüífers i antics pous, construcció de dessaladores ... per garantir els recursos hídrics necessaris per a Catalunya.

    No obstant això i donat que, com deiem, ens trobem davant d’una situació excepcional, estem al costat del Govern de la Generalitat en la recerca de les millors solucions per fer-hi front a la crisi. Això sí, des de l’exigència clara i rotunda que no es tregui ni una gota d’aigua més del riu Ebre i que la gestió de la crisi es faci amb els recursos i concessions existents.

    Finalment volem recordar a la nostra ciutadania el paper dut a terme pels socialistes de l’Ebre en la lluita contra els transvasaments previstos en el PHN i en la seva derogació. Els socialistes ebrencs ens mantindrem ferms en aquesta posició.

    ResponElimina
  13. Barcelona i la seva area metropolitana està ofegada ( i no d’aigua precisament). Quan es posa en qüestió el model de creixement per manca de serveis; recursos hídrics inclosos; la seva descontrolada expansió em fa replantejar l’existència de la Catalunya que els politics ens han venut al llarg d’anys.
    Naturalment, aquesta expansió requereix d’uns recursos e inversions als que contribuïm tots els catalans.
    La Generalitat actual ha optat per una fugida endavant abans d’un equilibri territorial que molts de nosaltres hauríem desitjat. Si Mahoma no va a la muntanya, que sigui la muntanya que vagi a Mahoma...Sintetitzant molt, aquesta es la política d’ultradreta lliberal que esta portant a terme un govern “d’esquerres”. Paradoxal , però real...No es veu el final en aquest túnel. Els de comarques no som catalans de primera,si mes no, ja fa temps que ens toca contribuir a la solidaritat que Barcelona i la seva Area Metropolitana ens reclama, sense ésser considerats com a tals. Diuen en castellà que “obras son amores, i no buenas razones...”
    Però les obres allí es queden, i cada cop es manifesta mes el “desamor” per aquesta Catalunya que ens varen prometre...La Catalunya actual no admet mes romanticismes ni servilismes per part dels politics “perifèrics”. La Catalunya comarcal, la de pagès, la agroindustrial, la dels recursos hídrics i energètics, la del turisme, la de la petita i mitjana empresa...Tota aquesta Catalunya que dona sentit a la capitalitat de Barcelona, hem de qüestionar en bloc el model de “nació” que ens volen imposar.

    ResponElimina
  14. No faran cap transavassament!
    Per a n'això estem uns quans, encara, preparats per al que sigue!
    Lo de les nuclears és més pelut!
    No en fa poc que estan contaminan amb els superfiltres que tenen un 0.05% de pèrdues, com ells admeten.
    Erkimia mos va enganyar
    Endesa ens enganya ja no se de quant fa.
    La Generalitat ens enganya continuament

    No creiu que tots es mereixen un parell d'òsties

    ResponElimina
  15. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  16. Gustau en molt de carinyo thas passat dos pobles, no creus???

    ResponElimina
  17. o tres o més inclus.

    ResponElimina
  18. En què m'he passat?
    Si no concretes, no sé què dir-te...

    ResponElimina
  19. m'equivoco si dic que Gustau a possat la declaracio de principis per lo de les "osties" ?
    No es tant dificil de comprendre, no?

    ResponElimina
  20. L’any 1993, el Ministeri d’Obres Públiques del govern socialista presentà el que anomenà Avantprojecte de Pla Hidrològic Nacional, el qual essencialment proposava tot un conjunt de grans transvasaments, amb el riu Ebre com a principal proveïdor amb uns 1500 hm3/any. Aquest avant-projecte, conegut després com “Projecte Borrell”, pretenia acabar amb el que es considerava greu “desequilibri hidrològic” entre les diverses conques. En aquell moment, el PP estava a l’oposició i titllava aquesta política transvasista de megalòmana i de caduca... Passats els anys, no gaires tot sigui dit, el Partit Popular ja en el govern i amb la majoria absoluta, presenta un nou projecte de Plan Hidrològico Nacional (PHN) que, reincidint en els “errors” fonamentarà tot el projecte en una política transvasista i, també ara, tindrà en l’Ebre la principal font de recursos.
    Ara comença el tercer projecte ?

    ResponElimina
  21. El portaveu de l'ANAV ha recordat que la causa origen del problema es deu a les feines de recàrrega d'Ascó I de novembre del 2007, en què es va 'embrutar' amb partícules radioactives el sistema de ventilació de l'edifici de combustible. Ha explicat que aquest succés no era necessari notificar-lo oficialment al CSN perquè les partícules es trobaven dins d'un edifici radiològic. Ha afegit que encara estan investigant les causes que van provocar que sortissin a l'exterior.

    pARTICULES MÀGIQUES QUE PASSEN MURS DE FORMIGÓ ARMAT !

    CURIOS NO ?

    ResponElimina
  22. NO s’ha de dir mai el secret d’un joc de mans.

    Des que va començar lo dels trasvassaments sembla un joc de màgia, sempre hi ha hagut una constant..., la gent vol saber els secrets, i al principi, és dur, perquè als inicis no saps gestionar el privilegi de saber un truc i de no haver-lo de dir, amb el temps aprens, com amb moltes altres coses a la vida, a base de pals..., que no s’ha d’explicar el mètode, el truc,elsecret,mai a NINGÚ.
    Evidentment que tothom té dret a saber el secret d’un joc, que jo el sàpiga no vol dir que tingui un privilegi especial respecte als altres humans, però també és cert que si tothom sabés tots els secrets de tots els jocs de màgia, ja no tindria sentit fer màgia, i ja podria acabar aquest escrit aquí i dedicar-me al macramé o a fer encaje de bolillos, que sempre m’ha semblat fascinant i incomprensible...

    ResponElimina
  23. Pos tu mateix Gustau ho preguntes als del PP que ells d'aquests temes tenen una matricula d'honor.

    ResponElimina
  24. ASCÓ



    Rafael del Barco Carreras



    Es noticia este abril del 2008. El Ebro contaminado, ¡pobre río! Esa Central es otro monumento a la GRAN CORRUPCIÓN. Lo de menos es que la construyera el franquismo sin la mínima oposición. Si la patria del progresismo, la Rusia Soviética, las construía, a nadie se le ocurriría una simple manifestación en contra. Después las hubo, y en demasía, hasta la histeria y muertos, clamando por las “alternativas”. Pero si el petróleo, las hidroeléctricas o el carbón son igual de peligrosas, contaminantes o destructivas del medio ambiente, y las “alternativas” son más un deseo que sustancial realidad, y nadie quiere quedarse a oscuras, de nuevo se plantea la “energía atómica”. Es cuestión de léxico, “fusión” o “fisión” “blanca o negra”, “calor frío o caliente”. Trasvase o simple tubería.

    Una zona caliente la de Tarragona, pero si como me escribe un buen comentador de temas “calientes”, él ya no cree ni que la tierra sea redonda, a mí que desde el Poder se trasformen los blancos en negros y todos traguemos, si se emplean a fondo con sus Teles y periódicos, hasta me parece bien. Lo que ya no me parece tan bien es que para enterarme de uno de los estropicios más graves de esa Central deba leer un librito del secretario de Juan Piqué Vidal, Antoni Piñol, “La toga manchada de Piqué Vidal”, 1998 (que repito fue a denunciar a su jefe a Fiscalía y salió denunciado, y condenaron a año y medio por chantajear al rey del chantaje en Barcelona). Y no me preocupa el alarmismo de si como en un Chernóbil Cataluña y España pudo saltar por los aires, sino algo mucho peor. Los cheques bancarios que se fotocopian en el libro y que sirvieron no solo para hacer desaparecer de una “acción popular”, denuncia en el Juzgado n. 3 de Reus, proc. abv. 90/90, al Presidente de FECSA de entonces Luis Magaña Martínez, y al de HIFRENSA, propietaria de la Central, Jaime Carrasco Belmonte, sino que a la par, en pasteleo entre el Presidente González y Jordi Pujol (los dos en uno se trasmutaban en Franco) la prensa se callara “para no alarmar”. Leer la denuncia interpuesta por el abogado medioambientalista (se define) Marc Viader Pericás por el incendio en la Central el día 19 de octubre de 1989, clasificado por la Organización Internacional de la Energía Atómica como incidente serio y grave de nivel TRES, el cual pudo producir la muerte de incontables especies y hasta la extinción física de la salud de la población humana de Cataluña, dice tal cual… y siguiendo con lo de la falta de refrigeración del núcleo, etc… se me encoge tanto el corazón que debo no creerlo para seguir tan tranquilo en mi casa.

    Ignoro en que acabó la denuncia donde solo se acusó a gente de segunda fila, pero sigo preguntándome que hacía el Bufete Piqué Vidal manejando varias decenas de millones por un incendio en esa Central. Pregunta estúpida, porque FECSA pagó millones a la GRAN CORRUPCIÓN, según confesión de sus propios CAJEROS, en negro (bolsas del Corte Inglés de 50 en 50 millones), no solo por ese incendio, sino por los chantajes de Pascual Estevill, y colaborando en chantajes y repartos los abogados de la propia eléctrica, los Vives Rodríguez de Hinojosa.

    No me pronuncio por mis limitaciones técnicas y hasta culturales por cual de las alternativas que la humanidad tiene para producir energía es menos mala, pero que lo menos malo se convierte en terrible, según quien lo maneja, de eso no me cabe la menor duda.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta