25 d’agost del 2008

La desconfiança antinuclear, és exagerada?

Un incendi va afectar ahir al matí la sala de turbines de la central nuclear Vandellòs II, i va obligar els gestors de la central a activar el Pla d'Emergència Nuclear a Tarragona (PENTA). El Consell de Seguretat Nuclear (CSN), va ser informat d'un incendi en el generador elèctric i que s'havia activat la prealerta d'emergència del Pla d'Emergència Interior (PEI), però tot seguit el CSN va recomanar activar el PENTA en situació zero, fins que al cap d'una estona el foc va quedar extingit pel cos de bombers de la mateixa central. El CSN va afirmar que no va haver-hi cap perill per a la població o el medi ambient, però els ecologistes ja han assegurat que l'incident va ser greu, i han tornat a reclamar que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que agrupa els elèctriques Endesa i Iberdrola, es quedi sense el permís d'explotació de totes les centrals catalanes. De fet, van recordar que l'incident d'ahir és molt semblant que el que va fer tancar Vandellòs II. Potser ha arribat un moment en què tots plegats estem massa obsessionats i magnifiquem cadascun dels incidents que registren les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs, posant-los tot al mateix sac de fets gravíssims. Però la realitat és que la notícia d'aquest incendi arriba just la mateixa setmana en què el CSN feia pública la seua proposta de sanció per la gestió que els titulars de les nuclears catalanes van fer de la fuita radioactiva a la central d'Ascó, el novembre passat. Avui ens diuen que ahir al matí no va passar res greu a Vandellòs. Però per començar, el diari El Mundo publica que els bombers de la Generalitat no van poder accedir a la central perquè els hi van barrar el pas. Algú s'aposta un euro que durant els propers dies o setmanes no sortiran a la llum pública més coses estranyes? Com a mínim, ens mereixem el dret a desconfiar...

Més informació:
-Un incendi en el generador de Vandellòs II obliga a activar el pla d'emergència nuclear (El Punt)
Foto: Otro mundo es posible

14 comentaris:

  1. Gustau,

    És possible tots plegats exagerem, però el problema és que l'energia nuclear està patint una crisi de confiança. Guanyada a pols per cert.

    ResponElimina
  2. I com sempre passa, esta desconfiança ve alimentada pels periodistes. No dic que tu ho facis Gustau, però és la veritat. Molts cops hi ha periodistes que redacten una notícia sense saber la veritat del tot. Tot per ser el primer en publicar-la. L'energia nuclear és perillosa, ja ho sabem. Però també les mesures de seguretat són molt extremes.

    ResponElimina
  3. A mi em sembla, i crec que no estic equivocat, que les CN catalanes son les que fallen més de tota Europa.
    Que Endesa-Iberdrola son les empreses que més incidents acumulen.
    Amaguen fuites radioactives, informen tard i a disgust dels incidents.
    Han establert una estratègia dirigida (COWAM)a establir el cementiri de tots els residus nuclears espanyols a la zona ebrenca entre Vandellòs i Ascó.
    L'energia nuclear no va ni en rodes i és la mes cara. Les darreres centrals nuclears venudes pels francesos son a preu fix (a marge de inflacions durant 10 anys, barato paisa!).
    La CN finlandesa en construcció la paga l'estat ja que cap empresa ha volgut assumir-la. Si vegessim com s'extreu l'urani al tercer mon veuriem de que va esta pelicula obscena de l'energia nuclear.
    Els periodistes ja fan bé d'informar de lo que les corporacions volen amagar com sigue.
    Qui no entengue que l'EN a Catalunya és una munió de cafeteres tècniques, polítics amics de les empreses i empreses amb l'unic propòsit de facturar i estalviar en seguretat pos ja pot començar.
    Res, cafeteres nuclears no, gràcies!
    Garoña ha de ser la primera CN jubilada amb prorroga que tanque. Vandellòs no li ha de quedar lluny i després Ascó I i II.
    O es que les aguantarem més enllà del seu temps límit com volen els Endesos?
    L'EN ja és història, i l'únic que en podem esperar son desgràcies.
    O estarieu tranquils dalt d'un avion que perd oli per la cua?

    ResponElimina
  4. Per desengrassar:
    "Desconfiança antinuclear", desconfiança nuclear, confiança antinuclear, confiança nuclear?.
    Confiança periodística? confiança tècnica? confiança política?
    En qui primer n'hauríem de tindre es en los tècnics. I, potser es una dèria meva, però, es els que mes ens enganyen, i sovint per les llenties.
    Confiança? "Vaya usted a saber"...que yo no puedo.
    Casi prefereixo agafar-ho amb humor, perquè sinó, n'hi ha per a plorar.

    ResponElimina
  5. No estic d'acord amb el Barber. És cert que hi ha ajuntalletres que s'equivoquen molt. Però la desconfiança en les nuclears no ens ve per algun periodista que s'hagi errat, sinó per la irresponsabilitat de les elèctriques.

    ResponElimina
  6. Si no fos per les fuites informatives d'alguns treballadors (segurament els mes responsables) no hauríem sabut lo d'Ascó, i ho vam saber quants mesos després?
    Los incidents sempre son de nivell 0 o 1 segons el CSN, sense cap perill per persones i medi ambient... després va pujant a mesura que s'investiga.
    Continuament surten certs nivells de radiació... dins de les normes... que posa qui?
    Per principi sempre son lo mes segur del mon, quan passa alguna cosa, son incidents que no es podien evitar, errades humanes o de la màquina...
    Barber, qui sap la veritat de tot això? quantes coses mos amaguen? Los periodistes espero que diguen tot lo que saben ja que les empreses no ho faran i qui los controla en teoria (CSN) esta controlat per les empreses i en la complicitat dels governs... que segur que fan lo que mes los convé.
    Jo me vull fer la llum a casa, pero les subvencions van totes per a les empreses per fer macroinstal·lacions que no caldrien; a n'estes empreses los és igual solar que nuclear en tal que facen negoci i hi haguen subvencions. Al govern no li és igual, te claríssim a qui ha de beneficiar per a que puge lo PIB i tindre on colocar-se quan surten de la politica

    ResponElimina
  7. La Comissió presentarà el 10 de gener el text “Anàlisi Estratègic de la Política Energètica de la UE”, que recollirà una sèrie de propostes en las que se destaquen els avantatges de la energia nuclear: no genera gasos de efecte hivernacle y no està sotmesa a la volatilitat dels preus del petroli.
    A partir d’aquest anàlisi, cada estat haurà de decidir la seva política energètica en funció de les seves especificitats. Regne Unit i França sembla que ja ho tenen clar, però una “joguina” com aquesta, ha de estar sempre en bones mans.

    ResponElimina
  8. El problema, McCalan, és el risc de l'explotació i un problema de residus perillosíssims que dura de 100.000 a 200.000 anys.

    ResponElimina
  9. Com hem pogut comprovar últimament, el risc forma part de tota activitat humana. En tot cas, tu penses que l’accident de Chérnobil no ens va afectar a la resta..? Un altre exemple que el que passa arreu del mon i que ens afecta son les “subprime”i tot el que fa referència a les finances i al comerç. En això vull dir que no perquè nosaltres apostéssim per les renovables estem exents de riscos provinents d’altres estats. La Política Internacional de Tractats avui per avui es paper mullat...
    Tractat de Drets Humans . Tractat de no proliferació d’armes Nuclears. Tractat de Kioto....
    Analitza tu mateix els resultats...
    Un altre cop serà la força que farà decantar la balança....A quin preu?
    Això es el Nou Ordre Internacional que ens varen prometre?
    Per mi se’l poden fotre per allí....

    ResponElimina
  10. Últimament he conegut una nova espécie d'ecologista que es caracteritza en defensar l'energia nuclear perquè no perjudica la capa d'ozó.

    A aquesta nova espécie, li he de preguntar: he de suportar el risc de tener el risc de tenir tres nuclears prop de casa per no carregar-me la capa d'ozó mentre la Xina, que ens fabrica productes a preus barats a costa d'un evident dumping social, llança tones i tones de co2 a l'atmòsfera perjudicant la mateixa capa d'ozó que comparteixo amb ells, mentre ells no comparteixen el meu risc nuclear?

    Resultat a casa meva: risc nuclear + residus nuclears + augment del forat de la capa d'ozó.

    ResponElimina
  11. Com he dit abans amb l’exemple de Chernóbil efectivament el risc nuclear es compartit en tant que una fuita radioactiva tampoc coneix de fronteres. Es mes, Xina també esta nuclearitzada i amb fase expansiva de construcció de CCNN.

    ResponElimina
  12. Ja esta prou demostrat per activa i per passiva que l’eficiència i les energies renovables, tal com esta muntat el “sistema”no son prou per mantenir la sostinguda demanda energètica si no es malmet el medi.
    Cambiem el sistema?

    ResponElimina
  13. Qui es pensi que això es possible, que aixequi el dit...

    ResponElimina
  14. Els que heu seguit aquesta discussió podeu llegir, si esteu interessats, un parell d'entrades que he escrit al meu bloc (tonigallardo.blogspot.com) buscant les arrels històriques de la cobertura informativa de crisis i desgràcies diverses.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta