24 de juny del 2009

L'antiga Casa Wenetz de Tortosa serà la nova seu del col·legi d'arquitectes a les Terres de l'Ebre

La rehabilitació de l'edifici està vinculada a una requalificació urbanística pactada amb l'Ajuntament

A la façana encara hi ha el cartell que anuncia la venda de l'edifici, però l'antiga Casa Wenetz de Tortosa ja té comprador. La demarcació ebrenca del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i l'Ajuntament tortosí van revelar ahir els detalls del conveni que hauria de permetre la rehabilitació de l'edifici, que passarà a ser zona d'equipaments, a canvi d'una altra requalificació d'un solar que el col·legi té al barri del Temple. L'objectiu del COAC, que feia temps que perseguia poder traslladar la seua seu a algun edifici representatiu del nucli històric de Tortosa, és convocar un concurs de projectes i iniciar les obres el 2010.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar ahir que el conveni signat entre l'Ajuntament, el col·legi d'arquitectes i els actuals propietaris de la Casa Wenetz haurà de ser ratificat en el proper ple municipal. Bel, que va agrair «l'esforç» del COAC per emplaçar la nova seu al nucli històric, va destacar que la rehabilitació de la Casa Wenetz serà un element de dinamització «molt important» per al barri del Rastre. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va detallar que l'acord implicarà una requalificació com a zona d'equipaments de l'immoble, un edifici del segle XIX que pertanyia als Wenetz, una família de terratinents amb propietats al Delta i a l'interior del Baix Ebre. La casa és del 1864 i es troba en un solar de 233 metres quadrats de la plaça Mossèn Sol, al costat de l'antic col·legi de Sant Josep, amb una superfície construïda de 1.113 metres quadrats. Un cop feta la rehabilitació, que preveu la conservació de la façana, la Casa Wenetz tindrà uns 800 metres quadrats de sostre edificable.

Com a contrapartida, l'Ajuntament plantejarà una modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) al barri del Temple, perquè el solar propietat del col·legi d'arquitectes –que l'Ajuntament utilitzava des de fa uns anys com a pàrquing en superfície– puga esdevenir un nou polígon d'actuació de 2.108 metres quadrats. Roigé va precisar que 450 metres quadrats seran per a habitatges (planta baixa més tres plantes), i que el COAC cedirà al consistori 472 metres quadrats per al sistema viari; 243 metres quadrats, per a equipaments, i 943 metres quadrats més, per a zones verdes. «Hem pensat que era bo mantenir la plaça que fins ara hi havia en aquesta zona del Temple, i per això assignarem un sostre edificable de 2.500 metres quadrats», va aclarir Bel.

D'altra banda, l'alcalde va recordar que el nou POUM definia erròniament el solar del Temple, que no havia de figurar com a terreny d'equipaments públics, sinó com a sòl d'equipaments privats.Quan la requalificació siga aprovada per l'Ajuntament tortosí i per la comissió territorial d'Urbanisme, l'operació també necessitarà l'aval de la junta de Catalunya del COAC, segons va precisar el president de la demarcació de l'Ebre, Joan Josep Curto. «Després, caldrà convocar un concurs per elegir el millor projecte, però esperem tenir-ho tot a punt abans de l'abril del 2010, que és quan es farà el canvi de junta», va afegir-hi. Actualment, el col·legi d'arquitectes està en lloguer en una planta de l'antiga Casa Bau, al centre de Tortosa. Amb el trasllat a la Casa Wenetz, els arquitectes assoliran la seua vella aspiració de mudar-se al nucli històric, i s'imposaran als diferents pretendents que ha tingut l'edifici. Així, en els últims anys hi ha hagut projectes per fer-hi un hotel, un edifici d'habitatges amb baixos comercials, o la seu del Col·legi d'Advocats de Tortosa, que just divendres inauguraran la nova seu al carrer Bisbe Aznar.

Publicat a www.elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-06-2009 Pàgina 9

9 comentaris:

  1. He trobat aquest enllaç de la rehabilitació de la casa. On es pot veure com està i com quedarà, si es segueix aquest projecte.
    Està a la web de Vera Hofbauerová • arquitecta

    ResponElimina
  2. Sí, però em sembla que es tracta d'un altre projecte anterior. Fixa't bé que la Casa Wenetz ha tingut un munt de pretendents, i que en aquest projecte del web es parla d'una rehabilitació "para viviendas y locales comerciales". També diu "Se trata de un programa de rehabilitación integral de un edificio histórico y su adecuación para varios locales comerciales y un estudio en planta baja y altillos y trece viviendas para dos a cuatro personas. El edificio rehabilitado constará, igualmente que el actual, de planta baja y altillos vinculados a ésta, plantas primera, segunda, tercera y planta cuarta." A més, el projecte dels arquitectes, pel que ens van dir, no preveu conservar els altells.

    ResponElimina
  3. O.K.
    De totes maneres l'enllaç de Vera Hofbauerová serveix per coneixer la casa millor.
    A mi m'ha estranyat trobar tanta informació, benvinguda sigue.
    Suposo que, amb les modificacions adients, aquesta senyora presentarà un projecte al concurs. Te molta feina feta, i a més facilita a d'altres a que s'animen no?
    Que quedigue bé!

    ResponElimina
  4. "facilita a d'altres a que s'animen" i la feina, no?

    ResponElimina
  5. Si pel que sembla s’acaba la obligatorietat de visar tots els projectes; amb alguna excepció; algú em podria dir quina funció tindrà aquesta nova seu del COAC ? Hi haurà reestructuració de personal? Quin serveis hi albergarà...?

    ResponElimina
  6. Treballo a la Demarcació de l'Ebre del COAC, i sens dubte és una gran notícia. I bé, sembla que ja s'ha fet pública... Internament ja se sabien des de fa temps tots els tràmits que es portaven a terme. Després de molts intents, sembla que això tira cap endavant!

    ResponElimina
  7. Molt be Daniel; però no se si estaràs capacitat o autoritzat per respondre a les meves preguntes anteriors....

    ResponElimina
  8. @Mc Calan : diguem que no estic autoritzat encara a fer-ho públic, en comentaris a blogs... Encara s'està treballant en el futur del COAC i el futur dels treballadors que encara estem.

    ResponElimina
  9. Queda clar Daniel; les repercussions seran greus ...això ja ho se.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta