29 d’agost del 2011

Pregó de les festes de la Cinta 2011, a càrrec de Maria Cinta Llasat i Duart

Bona nit mos done Déu: autoritats, reina de les festes, associacions, pubilles i pubilletes, tortosins tots:

Se molt be que he d’agrair a l’ajuntament l’honor que em va fer de proposar-me fer el pregó de festes, i ho agraeixo, però a la vegada em pregunto lo mateix que, estic segura, vos preguntareu tots vatros.

Què fa una iaia de 80 anys fent un pregó de festes? No tinc altre mèrit que el de ser una filla de Tortosa, una dona més entre tantes, que estima la seua ciutat i que ha lluitat per ella. Una mare com moltes, hereva de tantes generacions de tortosines que han forjat la nostra història, vivint les tradicions cristianes que han marcat els nostres destins.

Sento una gran responsabilitat i ganes d’estar a l’altura del que mereix Tortosa. Per això no puc evitar cert tremolor de cames i de veu per l’emoció i el respecte que em suposa pujar a aquest escenari fent honor a la invitació que se m’ha fet.

Però estic segura de que me’n sortiré; les tortosines som valentes, i tenim sempre la protecció de la Cinta. Ella farà que, bé o malament, vos digue lo que pretenc dir-vos, que no serà ni més ni menys que lo que em surti del cor.

Voldria representar i homenatjar a la dona tortosina de tots los temps: la del passat, la del present i la del futur. M’agradaria que mos posessim a la pell d’aquelles dones que van tenir el valor i la fortalesa d’enfrontar-se a l’invasor substituint els homes, que havien sortit a lluitar lluny de casa nostra.

Aquelles dones de l’Ordre de l’Atxa, la insígnia que rebeu vatros avui, reina de les festes, pubilles i pubilletes, que representeu les dones d’avui. Sou hereves d’aquelles avantpassades nostres, que van llegar-nos la seua fortalesa.

Desitjaria que, com a representants que sou avui de totes les tortosines joves, en el futur mantingueu el llegat de valentia i coratge, de manera que cap dificultat que us trobeu d’ara endavant us faci mai retrocedir. Que com elles, mantingueu sempre el cap ben alt en els difícils camins de la vida.

Voldria fer menció també de les no tan joves, la generació de les vostres mares; les que ja han comprovat que les coses no són fàcils, que s’ha de lluitar per construir un futur, que –amb estudis o sense- han pujat una família amb suor i treball diari, sense deixar-se vèncer pels contratemps. Els esforços es compensen sobradament mirant els fills i les metes aconseguides: no hi ha preu més ben pagat ni satisfacció més plena.

Per últim, voldria recordar-me’n de les iaies. Ho mereixen. Com seria possible avui que tants pares i mares treballessin fora de casa sense l’ajuda de les iaies? Elles tornen a ser mares per segona vegada quan cuiden als nets. Elles són les verdaderes heroïnes d’avui, de qui s’ha de rebre el testimoni de fortalesa i d’amor a la terra i als fills.

Totes, totes són dones triomfadores. Perquè hem fet i fem que Tortosa segueixi endavant, que no pare de créixer, que no s’estanque.

Per acabar amb lo que pretén ser la primera part del pregó, permeteu-me una llicència personal; és el que em demana el cor. Hi ha un col·lectiu de dones que estimo especialment o que poden representar ben bé totes les tortosines. Són les meves alumnes i amigues de l’escola de l’Ajuntament, amb les quals he treballat durant 45 anys. Juntes hem après a compartir moltes i moltes coses sobretot com estimar la família i ajudar Tortosa.

Reconèixer les dones tortosines, ho repetiré sempre, no vol dir excloure els homes, sinó fer pinya entre tots. El que hem fet de Tortosa, el que hem defensat i aconseguit, amb i per ella no ho haguéssim fet de no estar junts en les lluites.

I ara, voldria demanar un fort i sentit aplaudiment per totes aquestes dones de qui he parlat –siguen tortosines de naixement o adoptives, iaies, mares o filles, tot convidant a la reina de festes, a les pubilles i pubilletes a imitar els seus exemples i inclús a mirar de superar-les.

Deia quan he començat, que sóc una dona del poble que estima Tortosa. L’estimo perquè és la meua ciutat, perquè mereix ser estimada des del cor i també des de l’enamorament de les seues riqueses naturals; des del reconeixement de la seua grandesa històrica i cultural.

I de Tortosa, estimo els tortosins, amb totes les seues virtuts i defectes. Sense deixar d’estimar els costums i tradicions més ancestrals, de les que faig ús en qualsevol esdeveniment. Reconec que de Tortosa ho estimo tot: el parc, el riu, les muntanyes, el barri antic, los monuments, los barris dels eixamples, el castell, les muralles...

Ja ho sabeu, perquè us ho conto cada vegada que escric a l’Estel, i ho faig per ressaltar les meravelles de la nostra ciutat, i també per millorar-la i fer-la més digna d’estimació. Sempre insisteixo en que si volem avançar s’ha de donar més importància a les coses positives i no a les negatives.

Així, avui que m’han donat la paraula, permeteu-me que us convide a recrear junts i de manera breu alguns exemples del nostre patrimoni. És un intent d’oferir a la reina de les festes, i a les pubilles i pubilletes, un recorregut de vegades poc valorat, potser per massa conegut, però mereixedor, al menys per
a natros, d’una profunda satisfacció.

Començaré pel parc, perquè d’ell estem disfrutant ara mateix. Estos arbres que mos fan ombra han estat testimonis muts de totes les nostres vides. En els últims anys el parc s’ha revifat i torna a fer goig passejar-hi. Hem d’aprofitar-lo més perquè és una preciositat.

I què direm del castell de la Suda i les muralles? Estic tan contenta de veure- les restaurar poquet a poquet. Donen una sensació de grandesa, de ciutat amb un passat històric grandiós, que cal recuperar. Visitem més la Suda, ensenyem-la amb orgull a qui no ho conegui encara, i el Passeig de Ronda, als seus peus, baix la punta del diamant. No us ho perdeu, tortosins, l’espectacle del riu, la ciutat i la vall que l’envolta són una meravella des d’allà dalt.

Impossible no esmentar el gran tresor de Tortosa: la Catedral. Sabíeu que es considera capdavantera per molts dels seus valors únics en arquitectura gòtica i renaixentista? També pels exemplars de culte sacre que alberga, que són l’admiració dels visitants. Però els tortosins no coneixem massa estos tresors, perquè de tant de veure-la, ja no en fem cas i mos ho perdem.

I si volem valorar i conèixer la historia tampoc no ens hem d’oblidar dels Reials Col·legis i l’Arxiu. Dones del futur que avui mos presidiu, i homes del demà que mos feu companyia, aquí és on teniu la vostra historia passada, aquí coneixereu la vostra procedència. Visiteu-lo.

I visiteu, com no, l’Espai Sant Antoni. En ell podreu admirar amb detall la riquesa de la nostra Setmana Santa. Els magnífics Passos, que representen la passió de Crist, i que són tan i tan bonics, que no tenen res a envejar als famosos passos andalusos que veiem a la tele, i que són testimonis de la nostra tradició cristiana.

No voldria abusar en la recomanació dels monuments històrics. Fent tot un recorregut breu pels més importants de la ciutat, me n’adono de que recreo tot el barri antic, cada cop més rehabilitat i voldria, abans de seguir explicant-vos les coses que estimo, recomanar-vos que el passegéssiu més i més.

Seguim un altre itinerari, el que a tots ens fa disfrutar, i que tots estimem: el nostre riu. Jo l’estimo quan baixa cabalós a l’hivern, i l’estimo també a l’estiu, quan se’l mengen les algues. Estimo els seus passejos, de dreta i esquerra, que encara podrem admirar més amb les baranes noves que tant hem demanat i esperat. És el millor regal per al pare dels rius: l’Ebre.

Tornant a tot lo que estimo, penso en els projectes de futur, que també em fan estar orgullosa de la nostra ciutat: la nova Universitat, el Pavelló Firal i el Portal Tortosa-Centre, un espai de futur, però d’un futur palpable que encetarem amb carinyo des de demà mateix.

També m’agradaria contar-vos una altra classe d’estimacions. Diferents però també molt nostres, un regal de la naturalesa per a Tortosa: és la sortida del sol pel Coll de l’Alba , i la posta pel Mont Caro. Una preciositat que els tortosins d’avui i demà no es poden perdre, que no canvia, que es queda a la retina i al cor, per sempre.

I he deixat per al final una cosa que personalment estimo molt, però que em consta que també és estimada per tots los tortosins: los nostres Gegants. Rufolet i Rubí, Nabil i Zoraida. Són per a mi els fills de la meua creativitat de jove, l’obra primera que vaig fer per Tortosa. Estic contenta perquè, per fi, tenen una casa digna. Han anat tants d’anys “de roda en pila”.

En recordar els gegants, m’han vingut a la memòria tantes i tantes coses fetes per Tortosa. En la meva joventut, i encara ara a la vellesa, m’he preguntat a mi mateixa: Vols dir que la millor manera d’estimar Tortosa no és fer alguna cosa per ella? Cal estimar-la i admirar-la, sí; però sobretot s’ha de lluitar per intentar fer-la més gran.

I les meues vivències m’han demostrat que molta gent té el mateix amor que tinc jo per la nostra ciutat. Em venen a la memòria tots els treballs voluntaris duts a terme al llarg de la vida, i lo més bonic és que fóssim tants i tants los que vam treballar i ara treballen desinteressadament per Tortosa i pels tortosins.

Per a mi la satisfacció més gran ha estat la companyia de totes estes persones i poder compartir lo carinyo per la nostra ciutat, que és lo que mos ha donat l’impuls que necessitàvem.

En definitiva, hem de reconèixer la faena de tots los voluntaris que han fet de Tortosa una ciutat millor treballant per ella; la nostra ciutat, que amb bon motiu ostenta el títol de “Molt Noble i Humanitària”. Perquè la realitat és que vatros mateixes pubilles i pubilletes, sou la representació d’unes associacions que treballen per engrandir Tortosa, en molts camps, com el social, el de la cultura, l’esport, el turisme, la tradició, el veïnatge... I teniu molt que aprendre de totes elles. Aprendre i, si podeu, millorar-les. Perquè el que cal és treballar units, i crear estos llaços d’unió que contribueixin a fomentar una major estima de natros mateixos. Amb unes iniciatives conjuntes aconseguirem ser una ciutat més atractiva per als que vinguin de fora, i donarem a conèixer tots los seus valors.

Tortosins:
Hem tingut i tenim grans personalitats, dones i homes memorables al llarg de la nostra història, però tenim un defecte que cal reconèixer: ens costa fer pinya, avançar junts, reconèixer el valor i la raó de l’altre, acceptar la unió. Lo mestre Moreira, en una estrofa de la “Gran Jota Tortosina”, ho expressava així: “Quan un tortosí ha dit per aquí, que vol fer una cosa, que el deixin estar: ell s’aclarirà i eixirà a una vora”.

Tots reconeixem que això passa moltes vegades, i podem trobar exemples en molts camps. Però ho acceptem? Perquè, la jota continua dient-nos: “Endavant, ben units, lo cor fort i amanits los punys. Treballant, vencerem, i la història en lletres d’or, en relleu, gravarà la noblesa dels nostres cors.”

Realment és així, perquè totes los millors avenços los hem aconseguit junts, com lo riu, per exemple, que el vam defensar tots junts..., que la unió fa la força, i TORTOSA SOM TOTS. I aquí demanaria un aplaudiment per Tortosa i per la unió dels tortosins.

Estem arribant al final del que he intentat que fos un pregó de festes, però que, fins aquí, no ha estat altra cosa que un deixar anar els meus sentiments per les dones, per Tortosa i pels tortosins.

I he de demanar-vos perdó, perquè aquest és un acte de proclamació de la Reina de festes i de les pubilles i pubilletes. Vatros sou avui les protagonistes i a vatros voldria referir-me, molt especialment, en esta última part del pregó. Però em perdonareu si us dic que en tenim una altra, de protagonista; en realitat, la primera: La Mare de Déu de la Cinta. Ella és, com diem en el seu himne, la nostra mare, la nostra reina, i el nostre tresor. Em ve a la memòria una cançó molt dolça i senzilla, referida una noia del poble com vatros, a la Mare de Déu, que diu així: ”Noia del poble Maria, mare de l’amor més gran.” A mi personalment, el títol més gran que se’m pot donar és el de ser mare, i estic segura que com jo ho sentiran totes les mares tortosines. Perquè no ens conformem només en donar la vida als fills, sinó que volem acompanyar-los i ajudar-los sempre. Com més ho necessiten més estarem amb ells. I l’exemple més gran el tenim en la Mare de Déu de la Cinta.

A vatros que avui presidiu i que sereu mares del futur, voldria transmetre-us esta devoció, perquè féssiu a la Mare de Déu Reina del vostre cor i del nostre poble. A Tortosa podem presumir d’una cosa que no te cap més poble, d’una Reina com la nostra, baixada del cel, que ens va deixar una mostra del carinyo que ens te als tortosins, una cinta teixida amb les seves mans.

Aquest és el gran tresor que tenim los Tortosins, i així ho creiem per la fe, perquè ens ho han transmès les tradicions cristianes que hem rebut dels nostres avantpassats i que cal conservar. Perquè, si perdem los valors que la sustenten, què ens quedarà?

Cal enfortir els lligams del passat per avançar cap al futur, i això voldria que ho comprenguéssiu avui, pubilles, pubilletes i reina de les festes. Fe i tradició són els dos puntals que ens han ajudat a caminar a través de la història. Amb ells hem viscut i així ens ho han ensenyat els nostres pares. Fa anys cantàvem una cançó que penso que avui mos pot fe servei. Deia així:

“Deu-me la fe dels meus pares, la fe que em manca a mi,” i afegia “Va ser bona pel meu pare, va ser bona per ma mare, també ho pot ser per mi”. Penso que és veritat que la fe s’està perdent, però només la fe en aparença; potser la fe dels rites, però no la fe del poble. Perquè, tot i que el foc no estigui del tot viu, les brases de la tradició que estan en el fons de l’ànima es mantenen. I com, si no, estaríem avui dedicant les festes a la Mare de Déu de la Cinta? Com celebraríem les festes tradicionals del Coll de l’Alba, o les de la Providència a Mig Camí, o la Petja, a la Raval i l’Oliva de Bítem? Per molt que no ho veiem, això son manifestacions de la fe del poble, i no podrien desaparèixer d’un dia a l’altre perquè s’han transmès durant moltíssimes generacions i ja formen part de natros mateixos.

És clar que la societat actual està esborrant els sentiments religiosos dels homes, però ens són necessaris els valors de l’esperit per poder superar les dificultats del dia a dia en un món massa materialista. No voldria que prenguéssiu les meues paraules com un sermó de iaia velleta.

Jo voldria que aquestes festes i totes les vostres vides les disfrutéssiu més i millor: canteu, balleu, feu festa i focs, i poseu-vos ben guapes per acudir a tots los actes que us oferiran les autoritats. Teniu cinc dies de festa per viure’ls, de nit i de dia, i tota la vida per davant que us desitjo plena de felicitat.

Però també cal que tingueu un moment de reflexió, aprofitant els ratets que tindreu, dins del programa de festes, per estar amb la Mare de Déu de la Cinta. M’agradaria, per acabar, fer-vos una recomanació, i voldria que la recordéssiu bé. Quan en algun moment de la Missa Major o de la Processó noteu que us esteu avorrint, o vos facin mal les sabates, o tingueu tanta calor que no pareu de fer anar lo ventall a tota marxa, llavors recordeu el regal de la mare i li oferiu l’alegria de ser les representants de les vostres associacions i de la ciutat durant tot l’any. Llavors, aprofiteu també per demanar-li una miqueta més de fe per als tortosins, i molta i molta unió per a tots. Les dos coses fan molta falta. I ella us escoltarà, n’estic segura. I el diumenge a la nit, quan acomiadem a la Cinta a l’entrada de la Catedral, i veiem els ulls de tots els tortosins plens de llàgrimes d’emoció, penseu: aquí passa alguna cosa gran! La Mare de Déu mos escolta!

Perdó per haver-me allargat, i gràcies per escoltar-me: autoritats, Reina de les festes, pubilles i pubilletes, tortosins tots: gràcies per escoltar els recadets d’esta dona tortosina que s’ha atrevit a representar tantes i tantes dones que mereixien més que jo aquest honor.

Sortim tots al carrer a disfrutar estes festes, i que la Mare de Déu mos acompanye.
Imatge Canal 21 Ebre

16 comentaris:

  1. Tradicionalisme i tortosinisme totalment desfassat, no podem viure del que hem sigut i donar l'esquena als problemes que tenim al territori, un discurs conformista, anclat en el temps tant que si el posem en castellà podria passar perfectament pel pregó de 1950!!Ara que aquesta visió tan happy i carrinclona ja li va bé al senyor Bel. Llàstima que en actes com este se perden oportunitats per fer crides per despertar al territori. Aquesta senyora segueix vivint del tortosinisme de cucafera i missa de dotze. Oco!que encara hem de torejar bous ben grossos!!

    ResponElimina
  2. Si em punxen no em trauen sang...però què és això? Li ha degut escriure Salinas, no?

    ResponElimina
  3. Es a l'inrevés Arjub, ella escriu els del Salinas.
    Que poc sabem de qui és qui a n'este poblet catòlic, apostòlic i romà-franquiste.
    Que Bel?
    Enguany treureu lo monstrument?
    O continuarem fent pasarel·la de remostrons?
    Si vols li posem la teua cara a l'aguilot!
    En les ofertes de cirurgia estètica que hi han.
    Total, més es perdrà a les piscines. Seria com lo teu "Tabernacle" d'herència a la Ciutat-poble que ens acull. Ja la paguem natros, com lo teu sou cada més, i ja veiem la faena que ens fas.

    ResponElimina
  4. Esgarrifada estic!! Però de quins tortosins parla quan diu que dimenge tots acomiaden la Cinta a la porta de la Catedral en "los ulls plens de llàgrimes d’emoció"? No sé si riure o plorar... ¿Com encaixa este pregó ranci a més no poder, més propi del segle passat, amb un model de festes que el senyor regidor Domingo Tomàs s'entesta a assegurar que està "actualitzat" al segle XXI. Pos bé hem començat!!!

    ResponElimina
  5. Blanca, crec que la pregonera parla de la majoria de Tortosins, si tu has renegat de la teua fe i ja no vas als actes litúrgics no vol dir que els altres hagin deixat d'anar.

    Ah, com pots vore la pregonera es una iaia, potser tu te'n fotràs però segur que tens gent gran a la teua família i aquests ploren d'emoció quan veuen entrar a la Cinta a la Catedral. No perquè siguin grans i en discursos allunyats del segle XXI han d'estar exclosos, no creus? A lo millor la majoria de gent de Tortosa, al igual que tú hagues assistit a veure un pregoner més guay com ara la Karmele Marchante o algun moderno famosillo. Em fas gracia de vegades preferim discursos buits de contingut que discursos que parlen de valors, de cultura, de tradicions.

    ResponElimina
  6. És d'aquells temes complicats. Òbviament, la immensa majoria de tortosins no s'aplega a les escales o entrada de la Catedral per veure i rebre l'entrada de la Cinta, però el que no es pot negar es que més enllà inclús de les creences, cosa una mica inexplicable, cert és, existís una molt important devoció, veneració, respecte, tradició en vers la Cinta que fa que molts tortosines i tortosins ( i roqueteros, per no anar més enllà ) té/nim per la Cinta. Això és així t'agrade poc o gens, Blanca.
    Que jo recordi mai ha a sortir ningú ( sempre podríem trobar-ne un clar ) defensant, per exemple, canviar el nom de les festes majors. Podries encetar la campanya, a veure que tal.....
    Per cert, posar tots els tortosins/es com a veneradors de la Cinta sí, efectivament, potser incert. Tant com dir que tots els tortosins/es defensàvem l'Ebre ( que també ho va dir la pregonera ) quan es gestava l'agressió.

    ResponElimina
  7. És bo que la història i la tradició (religiosa o no)siguen reclamades i tingudes en compte perquè són part mos agrade o no del que som i de la nostra personalitat com a habitants de Tortosa. Però que només es faci esment d'això mitjançant un conjunt de tòpics ja passats i caducs més propis d'altres èpoques no fa cap bé. No podem viure de rendes passades, s'ha de criticar el que va malament, no estem en el jardinet del senyor Bel, hi ha molt perdut i molt que podem perdre. Discurs irreal i conformista.

    ResponElimina
  8. Ja que venen festes, si em permeteu, vull referenciar-vos una obra que es pot llegir gratuitament a googlebooks.

    "La Cinta de la Virgen de Tortosa" del P. José Beltran i Rius, traduïda al castellà per D. Lluís Roca.

    I com a propina, gustosa, un relat del "Viage de España" de D. Antonio Ponz. de 1788, descrivint Tortosa.
    Llibre ben interessant.

    ResponElimina
  9. una cosa és la veneració a la Cinta que forma part de la tradició i un altra és que la gent sigui creient, la proba esta en lo plenes que estan les esglessies tots els dies i la mitjana d'edat dels assistents i dels capellans,

    i parlant de valors..... de quins valors?
    els que defensa l'esglesia catòlica?

    tranquils que si pequeu durant l'any, aborteu, useu preservtius i altres atrocitats del món actual, només os cal participar en la propera a trobada com la de Madrid,
    escoltant la misa del Papa de torn, os seran perdonats tots els pecats, paraula de Rouco

    ResponElimina
  10. Potser no caldria, però per si de cas: Amb el que he dit abans, no estic beneint ni l'ensucrament del prego, ni lo carrincló del mateix i molt menys el jardinet de Bel.
    Això sí, amb la forma de començar el parlament, ves per on, estic d'acord: "autoritats".....( cal anomenar tots els càrrecs sempre ? )

    ResponElimina
  11. Avui, que estic de bon humor, aplaudiria molts dels vostres comentaris.
    I tocat per les fresques nocturnes de la tardor que ens ve, i que lo temps torna a ser com ha sigut sempre per n'estes dates, dir-vos que si bé no soc fanàtic de crelicarismes, si que m'agrada el que es respira darrera els protocols.
    Xeics! Volem festes, per pobres que siguen i malendreçades que estiguen.
    Algo m'ha fet respirar al veure "els caballitos" muntant-se a l'oest del parc, com sempre.
    Per tant, des del fons més irracional de la meua ànima tortosina, dura de portar sempre, vull desitjar-vos a tots, i evidentment, a totes, unes molt bones festes!
    Sempre un gust llegir-vos, incloent les discrepàncies, i espero veure-us, anònimament, voltant del tir de balineres als "autos de xoc". Sempre m'ho he passat bé, ja que no hi ha res com el bon ànim i la "histèria col·lectiva" de xalar.
    En acabar tornaré a les tristors i repels del dia a dia, però tinc vacances i ja sabeu com ens canvia això la sang a tots.
    Ni que et toque fer tot lo dia de taxista, com a mi m'ha passat.
    Au, a passar-ho tot lo bé possible!
    Ja us posaré algun llibret més d'estos que corren, ja que em perd llegir, imagine-us llegir-vos a tots cada dia! ;-)
    Gustau, una abraçada i a xalar en la família!

    ResponElimina
  12. Sabeu on puc trobar el video del pregó ? Gràcies

    ResponElimina
  13. Lluis, a Canal 21 et podem fer una copia del prego en DVD.

    ResponElimina
  14. No està mal com a peli de terror, eh Lluís?perquè en lo tufillo de mort vivent que té lo pregó me sembla que ofrendes processons i demés este any semblaran una marxa zombi tipo la del Festival de Sitges...gent, idees i maneres de fer més pròpies de morts que de vius...Welcome a les Festes de Mortosa!!

    ResponElimina
  15. Tortosa s'està zombificant a pressa feta...seran les aigües del riu que venen d'Ascó?serà la influència maligna del monstrument?Pastissets infectats?Baldanes tretes de la panxa d'algun dirigent del tristpartit?...jo vaig preparant l'estampeta de la Mare de Déu de la Cinta i la motoserra per si de cas!!

    ResponElimina
  16. Gràcies Gustau però no cal, és només perquè el vegi ma mare que és molt amiga de la Cinta Llasat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta