28 de setembre del 2011

[Tribuna] 'Omplim Tortosa de bicicletes?', article d'Ester Baiges Miró

Des de fa deu anys se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Anys abans va ser la celebració, també d’àmbit europeu, del Dia Sense Cotxes.

L’Ajuntament de Tortosa, com molts d’altres, ja fa anys que s’hi adhereix. Em vénen al cap diferents campanyes, cartells i lemes que pretenen fer prendre consciència a la ciutadania de la necessitat de canviar els nostres costums al moment de desplaçar-nos i avançar cap a un transport urbà més respectuós amb el medi ambient. Dit en altres paraules, són campanyes que ens inviten a abandonar el cotxe particular i fer ús del transport públic, de la bicicleta i l’anar a peu , amb la finalitat de reduir les emissions de CO2.

A part de la celebració d’esta setmana , Tortosa també s’ha començat a posar les piles i ha dut una sèrie d’actuacions encaminades a millorar-ne la mobilitat : s’ha restringit el trànsit a alguns carrers, s’han fet alguns metres de carril bici (de circumval•lació), s’han posat alguns aparcaments per a bicicleta, s’han augmentat les línies de bus ...

Actuacions que , sense desestimar-les ni menysprear-les, i vista com està la circulació per Tortosa, sembla que encara són insuficients i potser no sempre prou encertades.

Enguany els lemes de la Setmana per la Mobilitat Sostenible i Segura són “Estalvia combustible, regala aire net” i “Omplim Tortosa de bicicletes”. Esta setmana l’Ajuntament de Tortosa es proposa també repartir multes simulades als cotxes que aparquen malament. Quan vaig llegir esta notícia, inevitablement, vaig comparar-la amb un fet que em van explicar fa pocs dies, d’un noi que es lamentava que li havien posat una multa de 500€! per circular amb la bici pel Coll de Sant Joan. De ser així, hagués estat bé que l’haguessen advertit, que li haguessen posat una sanció simulada, per recordar-li, avisar-lo i conscienciar-lo que no se pot circular sobre rodes per una zona de vianants restringida al trànsit.

Exceptuant el dies de rigorós hivern , de molt de vent o de pluja, fa molts anys, més de deu i més de quinze, que molt sovint i de forma habitual me moc en bicicleta per desplaçar-me entre Tortosa-Roquetes-Jesús, ja siga per a anar a treballar, a comprar, a la biblioteca...

Amb els anys, tot i les campanyes de les setmanes per la mobilitat sostenible i segura, no veig que augmente significativament el nombre de persones que ens movem en bicicleta per la ciutat. Precisament estos dies m’hi fixo d’una manera especial. No he arribat a comptar ni cinc bicicletes en cadascun dels meus itineraris. I en canvi, tants cotxes ( massa vegades ocupats per una sola persona) i tantes motos...

Hi ha alguna cosa que no s’acaba de fer bé. Des de les administracions se fan campanyes, el mitjans de comunicació se’n fan ressò... i en canvi Tortosa, dia a dia, no s’omple de bicicletes.

Potser ha arribat el moment que se’ns pregunte a la gent que hi anem cada dia, quines necessitats, mancances.. notem a faltar. Segur que podem fer moltes propostes per facilitar i convèncer tothom que moure’t amb bici per Tortosa no té altra cosa que avantatges.

Des de fa uns mesos una quanta gent que solem agafar la bici estem parlant que seria interessant fer-nos més visibles, fer xarxa... per a d’esta manera, intentar una vegada més que les persones, bé a peu , bé dalt de la bici, poguem circular més tranquil•lament pels nostres carrers. En breu ens donarem a conèixer. Vos animeu?

Ester Baiges Miró
és membre del Casal Popular Panxampla

12 comentaris:

  1. Ester te tota la rao. Per molt que es parli, la situació no millora. De fet, pot anar a pitjor. Donat els pocs usaris de les bicis, jo dec representar un gran % d'ells, i ultimament no hi vaig gaire. Motiu principal, falta de aparcaments segurs - no parlo de aquestes barres al carrer on no t'atreves a deixar la bici 6 hores lligada. Per exemple, per que no es fa un d'aquests sistemes que "amaguen" les bicis en una mena d'ascensor i van baix terra (he vist un al UAB) - i gratis? Per que no ficar armaris gratis, o d'un preu simbolic (20€ l'any) dins dels aparcaments de cotxes del Carrilet o Plaça Alfonso?
    Per que no multar, o "avisar", als conductors que no respeten en absolut els ciclistes?
    Crec que es més important aixo que carrils bicis que no et porten als llocs on vols anar.
    Les Vies Verdes son molt bones pero ... per que el Cami Natural de Tortosa a Campredo és el cami (de cotxes) de sempre, pero amb pintades de bicis en terra?
    etc

    ResponElimina
  2. Em sembla perfecte l'apologia que fas de la bicicleta i el seu us, i fins i tot que l'article sembli més propi de la regidora de Mobilitat. Però no me'n puc estar:
    Dius que està bé avisar que no es pot circular sobre rodes per zones de vianants. Ara, jo puc assegurar que t'he vist més d'un cop i més de dos saltante " a la torera " un semàfor en roig. Concretament el de l'Vda. de la Generalitat a l'alçada del mercat. És lleig. I com tu, altres ciclistes. T'ho dic amb cordialitat, una persona com tu, amb certa projecció pública, amb aparicions a la premsa etc. ho hauria de mirar una mica.

    ResponElimina
  3. Si posessin una càmara de televisió a la costa que hi ha prop de l'estació RENFE venint de Sant Llàtzer n'enxamparien uns quants d'aquests conductors que no respecten en absolut els ciclistes.
    Molt bon article, m'apunto a la idea de la xarxa ciclista "Tortosa en bici".

    ResponElimina
  4. Aqui no se pero a Anglaterra quan vaig estudiar pel carnet de conduir, pos, ens van insistir molt en el tema de les bicis. Recordo que la clau es lo de imgainra que tens un Mini davant teu i deixar-li el mateix espai.
    Tranquils, nois, que per perdre 20 segons detras meu mentre creuem el pont de Tortosa, no faras tard al treball!

    ResponElimina
  5. Estic totalment d'acord amb Ester. De fet, jo fa anys que intento anar en bicicleta a l'Escola d'Idiomes però la cosa es fa complicada, sobretot perquè abans la deixava dins l'escola darrera una porta i ja fa temps que me la fan deixar fora, i no em sento segura de deixar-la allà perquè l'aparcador de bicis no et permet lligar roda i quadre i deixes la bici desamparada en un carrer on passen 4 gats. Ara som un grup de gent que recollirem firmes per a demanar millores en aquest sentit, perquè molta gent vol venir en bici a l'Eoi i no s'atreveixen per la falta de seguretat.

    ResponElimina
  6. Per cert, anant des de les bicis fins als vianants, felicito l'ajuntament perque avui per fi s'estan ficant pilonets al C/Rosa Molas per evitar que la gent deixis els cotxes damunt de la vorera. Molt bé! Cada cosa al seu lloc.

    L'unic puntet negatiu, com sempre, en comptes de la gent seguir una mica les normes i sentit comu, han hagut de fer aquesta obra pagada entre tots :(

    ResponElimina
  7. No si ara resulta que tothom va en bici, que tots som "guais" i tal...ben poquetes ne veus, si Tortosa esta fotuda per als cotxes per a bicis ni te conto...tampoc n'hi han ganes per part de l'Ajuntament (només cal vore lo cotxe de Bel que ocupa dues places d'aparcament del llarg que és), podent aprofitar la zona de la vora del riu com a ruta en bici (llevat de l'Avinguda Felip Pedrell entre el pont del tren i l'Escorxador), molt bucòlic tot però una mica impossible i més en com esta el pati no crec que se gasten calers en habilitar carrils bici i aparcaments, de moment a seguir somiant i oco en los semaforos!!

    ResponElimina
  8. Pos jo no puc felicitar a l'Ajuntament de Tortosa pels pilonets que posen a les voreres ( Bisbe Aznar, del Vall, etc. )...

    Si alguna persona gran, o discapacitada, hi ensopega, s'hi pot partir la crisma ...

    No hi ha altra manera de fer complir les ordenaces municipals ??? Perquè jo he vist a la grua retirar vehicles aparcats davant mateix de la porta de la casa gran ... i si aquesta grua o grues treballés més a tota Tortosa i sense discriminacions, potser tots i totes aniríem molt millor ( i la caixa de l'ajuntament també ) ...

    ResponElimina
  9. Esta bè q l'ajuntament fique multes simboliques però desgraciadament no serveixen de res ni aquestes ni les poques q fiquen durant l'any. Jo que uso vehicle per motius de treball em resultar dificil trobar un lloc per repartir els paquets a la ciutat de Tortosa, no en trobo ni en llocs habilitats a les zones de descarrega (sempre plens de vehicles,i en particular la de davant del institut de l'Ebre) ni en cantons o llocs on esta prohibit estacionar ni aixi! i moltes vegades son els mateixos vehicles q estan hores i hores mal estacionats i entre ells el cotxe de Proteccio Civil.
    I del tema de les bicis es bastant cert q sen fa molt poc us, entre ells jo!pero si he d'anar de Roquetes al poligon Baix Ebre per una via verda casi inexistent ho tinc magre.
    I Ester dona exemple i no et saltis el semafor,q ets una conductora mès q si t'atropella algu encara et queixaras

    ResponElimina
  10. A per cert! hi ha un aparcament d'estos q sol son de bicis a l'estacio d'autobusos desde fa anys,pero esta fora de funcionament (mès diners llençats)

    ResponElimina
  11. Però com podeu dir que la culpa és de l'Ajuntament!! Si la gent no va en bici es per comoditat. Bé o això es pensen. Per que jo en bici en vaig de Roquetes a Tortosa en 5 minuts/hora punta, quant en cotxe en costa més de 20.
    Què és primer l'ou o la gallina?? És veritat que falten infraestructures per facilitar el "bicing", però també és veritat que lamentablement som molt pocs els que ens movem diàriament amb ella.
    Creem la necessitat i segur que les coses canviaran encara més.
    Tots en bici!!

    ResponElimina
  12. Jo per anar als llocs prefereixo anar a peu, que després tens que deixar-la sola al carrer i no men fio dels xoriços, apart que Tortosa no es gran i no se per tant de temps. La bici millor per a fer rutes.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta