11 d’octubre del 2013

'Societat Civil Tortosina', per Jaume Solé Purcalla

L’economista Mancur Olson argumentava, que “amb el temps és probable que tots els sistemes polítics acabin sucumbint a la esclerosis”. La brutal crisis econòmica que estem patint, ha despertat entre la ciutadania un recel cap a les institucions i també cap la figura del polític. Aquest desencant vers la política és legítim i comprensible. Però no podem deixar de valorar quin és el nostre paper com a ciutadans. Quina és la nostra obligació moral i ètica com a individus que formem part d’un tot anomenat societat civil?

Les institucions públiques han sofert un endarreriment notable: centres escolars, hospitals, assistència social, burocràcia, registres... La resposta, no passa per carregar totes les culpes a la política o al capitalisme. La solució ha de venir de fora de l’àmbit de les institucions públiques. Té que sorgir de les associacions de la societat civil. En definitiva, ha de provenir de nosaltres: els ciutadans. Els hi explicaré amb un exemple molt senzill.

La meva situació personal, és que he acabat de cursar els meus estudis universitaris i no trobo feina. Estic parat a casa sense fer res, així que molts matins surto a passejar amb la gossa per la ribera del riu Ebre al seu pas per Ferreries. M’he adonat de la porqueria que arriba a acumular-se (excrements de gos, plàstics, llaunes, vidres, estris de pesca...). Així que un dimecres per la tarda, carregat amb bosses de plàstic i guants de jardiner, vaig començar a recollir pel meu compte totes les escombraries. Solsament que uns quants veïns donessin un cop de mà, deixaríem la ribera impecable per a l’ús i gaudir-ne tots els ciutadans de Tortosa. S’imaginen quants problemes podríem resoldre d’aquesta manera tan simple?

Aquest teixit associatiu és més propi dels EEUU que dels països europeus. Però tal i com afirma el sociòleg i politòleg Robert Putnam, des de la dècada de 1960 hi ha hagut un declivi en la societat, el civisme i la vida política (el que ell defineix com Capital Social) de conseqüències negatives. Gran Bretanya ha estat el país europeu amb més vocació associativa dels seus ciutadans. Però el declivi del “capital social” britànic s’ha accelerat en les últimes dècades. No tan sols pel que fa a l’afiliació a partits polítics i a sindicats, que efectivament s’ha desplomat. També pel que fa a diverses organitzacions benèfiques. L’any 2007 la pertinença a qualsevol classe d’organització fou inferior a la de 1997.

La vertadera ciutadania no consisteix sols en votar, treballar i complir la llei. També consisteix en participar amb el “grup”. Consisteix en educar els nostres fills, en cuidar dels desfavorits, en lluitar contra la delinqüència, en mantenir nets els carrers... Hem de convertir-nos en una “Gran Societat”.

Per això, considero què les organitzacions polítiques juvenils, tenim el deure moral de tornar a entrellaçar el teixit societari entre els nostres conciutadans. Som els primers que hem de donar exemple. Tenim per davant un repte que consisteix en invertir aquesta degeneració i tornar als principis bàsics d’una societat realment lliure. I aprofitant aquestes línies, vull tendir la mà a totes les organitzacions polítiques juvenils de Tortosa (JNC, JSC, JERC, JIC) perquè ens unim en aquest emprèstit cívic i solidari. Igualment totes aquelles associacions que vulguin participar seran benvingudes. Ha arribat el moment, al cap i a la fi, de netejar la ribera del riu.

Jaume Solé Purcalla 
és president de Noves Generacions del PP de Tortosa.

49 comentaris:

  1. Qui vulgui em pot escriure al meu correu personal: gutijaume@gmail.com o també es pot dirigir a nnggtortosa@gmail.com per a qualsevol queixa,idea, pregunta, dubte o aclariment i contestarem amb la màxima brevetat.

    ResponElimina
  2. http://www.324.cat/noticia/61434 des del 2004. Perfa, poseu-vos-hi i calleu. La "Mare natura" us ho agrairà amb molts fills per alimentar.

    ResponElimina
  3. ---¡ji!,¡ji!,¡ji!...los del pepe...despues del cachondeo en el parlamento catalan...ahora quereis limpiar Tortosa...y cuando mandabais con todo el peso politico, no lo haciais...es verdad que Tortosa siempre ha estado algo sucia, pero como ahora no, pero claro cada vez hay menos personal trabajando...y la extension de la ciudad se hace grande poco a poco...

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Així “i” comptem en tu per la setmana vinent? Avui amb l’ajuda d’un company que a vegades escriu a LaMarfanta (i no és del PP) hem aconseguit reunir tota esta BROSSA

    ResponElimina
  6. Puc confirmar que a la Gran Bretanya hi ha molta gent que fa coses aixi encara - netejar el carrer, treure la neu, cuidar els parcs voluntariament etc. Si, ho podrien fer treballadors pagats, però sovint si tu mateix hi prens part, t'adones més de la responsibilitat de cada u en aquesta societat. Potser si tu estas participant en la societat, pensaras dos cops abans de llençar un xicle en terra pensant, "ja ho netejaran". Però també hi ha una minoria silenciosa que tant li fot tot, i deixa que els gossos fessen les seves necessitats on sigui, o tiren els cigarets en terra, o aparquen el cotxe dalt la vorera.
    O sigui, igual que aqui, molta gent són responsables i s'adonen que hem de conviure en societat i cal pensar abans d'actuar, i altre gent fa lo contrari.
    En fi, m'alegro que vas pel cami bo :)

    ResponElimina
  7. Mira Gutijaume, si pogués, no m'importaria amb qui plego brossa. De het he fet sovint d'allí on sigue. Ara mateix l'únic que puc fer és animar-vos i que la cosa duri. I ja ho sabeu, que la ma esquerra no sàpigue lo que fa la ma dreta. Qui ho deia això?
    També veuria amb molt bons ulls que convenceu al Cañete de que estem sentenciats i que regant alfals als secans també s'embruta el riu amb les escorrenties dels adobs químics usats. A part que sense aigua som pell. Que es preocupi de cuidar el delta llevant cargols poma. Al Soria que commine al desmantellament de la Castor i al Montoro de que amolle la pasta. Si que teniu feina si la voleu fer.

    ResponElimina
  8. Començo a llegir l'article...bé,... molt bé....bé....molt bé....bé....molt bé. Arribo al final, veig la signatura..mmmmmm...miro els comentaris...ufffff! Però sí és el Gutijaume!! Me l'han canviat. Aquest odi que destila en els seus comentaris i ara aquesta bonhomia, aquest altruisme, aquesta exemplaritat cívica. Mmmmm. No sé a qui creure, si al Gutijaume que escriu l'article, o el que vol cremar estelades i diu bocasses en els comentaris. Bé, com jo, malgrat ratllo els 50, encara vull creure en la espècie humana, encara crec que es pot canviar. Bé, però, Gutijaume, n'hi ha gent que practica la "societat Civil tortosina" tots els dies, i no en fa un article. Ho dic, perquè allò que em reprotxaves fa pocs dies, sobre la meva humilitat, fos bo, que també t'ho apliquessis a tu mateix. Neteja, neteja, ajuda, ajuda. Fes bé, i no mires a qui. Fes-ho i si no expliques cada cosa que fas, millor. La generositat i la solidaritat amb el proïsme és un valor ètic i cristià. Si deixes d'insultar als que no pensis en tu, també hauràs fet un gran pas de "neteja".

    ResponElimina
  9. Jo crec que no és just atacar a Jaume per ser del PP. Ja fa anys que veig que lo d'ell és vocacional, que ho sent de veritat i que en la política no busca fer-se ric com alguns que se fan dir d'esquerres.
    És cert que des del PP volen fer un transvassament, Però qui ha ficat en marxa lo canal Xerta-Senia? Qui volia portar aigua a Barcelona, en l'excusa que se quedava sense aigua un estiu, ja que els pantans estaven buits?
    Jo, espero que els joves que ara se fiquen en política i, en un futur tindran carrecs importants, recordiguen esta època que estem vivint. Gent que ho esta perdent tot, polítics que se barallen costantment i no solucionen res més que tapar-se les seues trabolles, etc.

    ResponElimina
  10. Ignorant, qui ha atacat a Gutijaume per ser del PP? El que no em sembla normal és titular un article "societat civil tortosina", desenvolupar-lo remarcant l'empobriment del capital social, parlar que sóc "societat civil" perquè netejo el riu, i acabar signant l'article com President de Noves Generacions del PP. És com llegir un article que es tituli "pluralitat religiosa a Tortosa" signat pel Bisbe de Tortosa. Alguna cosa grinyola...

    ResponElimina
  11. Tot bé fins què has vist què ho escrivia un fatxa, però la societat civil és un concepte liberal allunyat dels teus ideals i és normal que et faci repulsa; perquè he de moure un dit si ho pot fer “Papá Estado” no Emili? Si tornes a llegir el meu article veuràs que és una crítica constructiva a la política actual i en concret a les organitzacions juvenils dels partits. El partit polític comú s’ha allunyat de la ciutadania, però nosaltres no podem seguir el mateix camí. L’exemple del riu és això: un exemple, ja què les altres activitats solidàries i caritatives que desenvolupo o deixo de desenvolupar no les coneixes ni tens perquè conèixer-les mai.

    Si jo hagués d’insultar a tots els que no pensen com jo, no em quedarien forces per a res més. Sempre he respectat totes les idees i punts de vista, d’aquí què tinc amics de totes les ideologies i mai m’he barallat amb ningú pel que pensa. Ara bé, no tolero que se’m falti a mi al respecte i tu d’això ne saps bastant. No sé a quina de les teues dos cases polítiques t’ho hauran ensenyat...

    PD: “i” encara estic esperant un correu de contestació per part de SEO Bird/Life

    ResponElimina
  12. I no grinyola per cap banda, simplement que els teus pensaments són molt llunyans a aquest concepte liberal. El què seria anormal és que ho firmessis tu. Ara bé, encara pots canviar. I pensant-ho millor, no és altruisme. És l’obligació moral de qualsevol ciutadà amb el seu entorn més pròxim. Brian està més familiaritzat amb aquest concepte per la seva ascendència anglosaxona, però de ben segur que és una experiència exportable: falta conscienciació i educació, cert. Però amb un 50% d’atur juvenil el que no podem fer és quedar-nos a casa.

    L’exemple del riu és prou esclaridor. Si en 3 dies, dos o tres persones han pogut recollir 220 litres de brossa, dos pneumàtics, un teclat d’ordenador i un altaveu. Que podríem aconseguir en cinc? I en deu? I en vint?

    ResponElimina
  13. LLiberal el Partit Popular al que tu representes? LLiberal és imposar una llei educativa perquè teniu majoria absoluta, quan tota l'oposició diu que la derogarà? LLiberal és no tenir en compte els informes científics per fixar el cabal ecològic del riu Ebre? LLiberal és imposar des de Madrid el contingut curriculuar educatiu i on les Comunitats Autònomes no tenen llibertat per escollir si no tenen llengua pròpia, i encara així, l'elecció és mínima? Aquest lliberalisme del Partit Popular és més propi dels Estats comunistes de planificació centralitzada? Quantes cases tens tu? Perquè jo en tinc una. Mira que pots donar exemple de "modos"... Jo no tinc cap problema de que siguis del Partit Popular. El que em molesta és que diguis tantes mentides, te les cregues, i sempre facis gala del que has estudiat, de que estàs a l'atur, de que llimpies el riu. Dis-nos quina cervesa beus, quin gos tens, Bé, és un dir. A mi no m'interessa, però com tens tantes ganes d'explicar-te. Doncs mira. Igual d'aquí un any, dius un altra cosa. O demà mateix. Perquè tu sí pots canviar, els altres no. Quin concepte de lliberalisme més collonut. Predestinació es diu? El destí diví?

    ResponElimina
  14. Lliberal és el partit que grava en un impost que una persona es produeixi la seva pròpia energia elèctrica a traves de plaques fotovoltaiques? Lliberal és el partit que aprova la LLeu 15/2012, de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica que grava en un 7 % la producció pròpia d'energia elèctrica? Un llei que ha estat amplament criticada pel Financial Times, diari econòmic del país paradigma del lliberalisme? Em sembla que tenim conceptes de lliberalisme força diferents Gutijaume. Potser faltaria que revissis el concepte de lliberalisme o la teva pertinença al Partit Popular, perque Partit Popular no és lliberal, senyor, és conservador-reaccionari.

    ResponElimina
  15. Lliberal el Partit Popular? Un partit que va impugnar al Tribunal Constitucional la llei que aprovava el matrimoni homosexual? El partit que pretén modificar la Llei de interrupció voluntària de l'embaràs per situar-la més enrere que la primera llei aprovada en democràcia? A qui vols enganyar Gutijaume? Als lectors, a mi, a tu mateix? Franco també deia que tenia un Estat Social perquè havia aprovat el Fuero de los Trabajadores i tenia un sindicat vertical i fins i tot deia que era democràtic perquè va aprovar per referèndum les seves Leyes Fundamentales. Però era social? Era democràtic? És lliberal el Partit Popular perquè ho diuen els seus Estatuts? Perquè ho dius tu?

    ResponElimina
  16. Tu no tens ni idea dels meus conceptes polítics dels que et ben asseguro fa més anys que tu que elaboro i reelaboro en el meu pensament (i no per això dic que estic en possessió de la veritat). Jo no tinc conceptes apriorístics sobre la teva persona en el meu cap: en quina casa va nàixer, on va estudiar, que li va passar de petit, quines són les seves primeres lectures, quines persones li han influit. Jo rebato el que tu dius. Tu sempre has de fer referències a si vaig estar al PSC. I? Tu vas anar a la Universitat? I? Hi estàs encara? Jugues encara amb soldadets? No (espero). Tens tan poca vida viscuda que et penses que ho saps tot. Doncs no ho saps. Ni jo. Ni ningú. Ara vols inventar la sopa d'all de la societat civil. A quantes associacions pertanys? Culturals? Esportives? VeÏnals? Solidàries? És societat civil això? O tan sols ets tu el reflex de la societat civil? I els que intentem no embrutar, som societat civil? I els voluntaris que van a l'Hospital de la Santa Creu, són societat civil?

    ResponElimina
  17. señor Emili Nieto...pase del Gutijaume...es un hombre que le gusta insultar...pertenece a un grupo politico que esta en via de extincion en tierras catalanas, si los catalanes logramos lo que ansiamos, seguro que "emigrara" a tierras castellanas como otros tantos tanto del pp como algunos sociatas (porque mucha parte de los sociatas esta a favor de la independencia)...se que usted era de los sociatas, y que tenia buenamente aspiraciones politicas, entro uno que era de los comunistas y de la noche a la mañana se ha cambiado la chaqueta y empezo a hacer zancadillas a diestro y siniestro a todos los honrados del partido socialista, causando muchas caidas en desgracia, usted es una de ellas...por eso este impresemtable que milita en el pp, un consejo: "mandelo a tomar por el saco de poner la basura que ahora ponen" (es que...¡ji,ji,ji!...hacen precampaña)...

    ResponElimina
  18. Me penso què el viatge a Portugal no t’ha sentat bé. No has desconnectat suficient.

    ResponElimina
  19. Abans que representat de cap partit polític jo sóc un ciutadà més de Tortosa. Ni més ni menys que qualsevol altre. No he cobrat mai de la política, quan he anat a pegar cartells o he organitzat algun acte ho he pagat de la meua butxaca sense demanar res a ningú. I quan he tingut que anar a representar al PP de Tortosa a Tarragona o a Barcelona m’he gastat els diners en peatges i gasolina com qualsevol altre ciutadà, no sols perdent diners, sinó temps d’estudi i temps d’estar en la meua família i amics. Primer que res et volia deixar molt clar això. No m’inclogués en les altes esferes de la política municipal de la que tu provens, i de la qual res tinc que agrair-te.

    ResponElimina
  20. Jo no hi estic a favor de tot el que el meu partit diu o fa, però intento canviar les coses des de dintre, no sent un trànsfuga i remant segons bufi el vent. No m’arrugo davant de ningú, del meu partit o d’un altre perquè tinc les idees molt clares a pesar de saber que no sé res.

    ResponElimina
  21. Et vanaglories de tindre major experiència que jo i no ho fico en dubte. Però que has fet pels teus conciutadans mentre has tingut càrrecs. Digues una sola cosa per la qual poder recordar al Gran Emili Nieto i el seu brillant paper com a polític ebrenc. Si les TTEE són lo què són és gracies a polítics de la teua talla, més preocupats dels vots que dels seus ciutadans.

    ResponElimina
  22. Veus qui són los que al fi i al cap t’acaben donant corda? El que tracta als teus antics companys del PSC de “sociatas”, els què volen que tots els que pensem diferent emigrem de casa nostra. Els que em tracten de impresentable pel simple fet de estar afiliat al PP, el que “manda a tomar por saco”, el què aspira a formar un país amb conceptes racials. En definitiva, tal para cual.

    PD: Albertito, és vostè un dement.

    ResponElimina
  23. Albertito magnum, et faré cas. No val la pena gastar més temps amb persones com el Gutijaume. Diu que ell és educat i sempre insulta. A tu t'ha dit dement. Apa, Jaume, s'ha acabat dir-te Gutijaume, ja que t'he posat nom i cara. Ves a continuar arreplegant merda a la vora del riu i refocilat una estona amb ella!

    ResponElimina
  24. Llastima que el tema d'aquest fòrum s'estigui convertint en un seguit de desqualificacions personals i un "a veure qui la diu més grossa". Les opcions de cadascú són totalment respectables mentre respecten a les dels altres. Estem entrant en una preocupant espiral de crispació, pots estar d'acord o no amb les idees del Gutijaume, però el to amb el que està escrit és molt correcte, cosa que no es pot dir de vegades de les seves intervencions, però Emili i Albertito no us cal posar-vos al nivell d'aquells que tan sovint critiqueu (i amb raó).

    ResponElimina
  25. La marfanta fa una molt bona faena a l'hora d'informar sobre el que passa al nostre territori. Però en los comentaris, qui no és un trol és un gat vell que és impossible parlar-hi.
    Me dóna la sensació que lo que molesta és que gent jove tingue ganes de fer coses diferents per millorar.
    Per aquí diuen lo que dóne la ma dreta que no ho sapigue l'esquerra, però que hi ha d'allò; qui estigue lliure de pecat, que tire la primera pedra?

    ResponElimina
  26. "lo saberut" y "ignorant"...el gutijaume...es un poco nacionalista español, puede que el señor venga de gente de fuera de Catalunya, destinada aqui, y por eso a los que pensamos en volver a ser libres...somos eso o otra cosa...yo siempre digo, cuando alguien te insulta, cuando uno no tiene ni la mas minima intencion de faltarle al respeto, es porque no es trigo limpio...y señor Emili Nieto ara bien en no volver a contestar a ese señor Jaume, cuando conoce a alguien (porque usted no va con nombrecitos ficticios) se "entera" del historial y lo intenta hacer salir de sus casillas...por eso le comente aquello en el anterior mensaje mio...y ya ve...de nazi he pasado a demente...o sea para mi este sujeto es uno de tantos inutiles que pueblan nuestro pais, que en vez de habitarlo, lo colonizan...¡saludos!...

    ResponElimina
  27. Ignorant, encara estic esperant que Gutijaume em rebati els exemples que he donat per dir que el PP no és un partit lliberal. O que em rebati, perquè un dirigent juvenil d'un partit polític se'ns vulgui camuflar de societat civil. O sigui, que d'arguments, n'he donat uns quants. El que passa és que el Gutijaume tan sols va a l'atac personal i d'una manera grollera, casposa i mentidera. Sembla mentida que una persona jove pugui tenir aquesta patina tan antiga al damunt. Parla de mi i no sap de què parla. En ma vida he dit a un socialiste "sociata". És un adjectiu que mai em va agradar quan vaig estar al PSC i que mai he utilitzat. Com tampoc em veuràs utilitzar pepero. Aquest Gutijaume és lo pitjoret que corre per aquí. I que faci un article de la societat civil! Manda huevos, que diria l'insigne (per a Guti), Federico Trillo!!

    ResponElimina
  28. Jo crec que en comentaris així queda clar que en gutijaume, està al partit equivocat. El PP no és un partit liberal, l'únic partit liberal que hi ha a l'estat espanyol és CDC.
    Sobre el sentiment de comunitat és més propi d'altres latituds.
    des dels anarkos de que pague pujol, als que diuen que paguem massa impostos. quan en el fons és un tema d'educació, i crec que de falta de multes. No crec que serveix de res fer pagar X € per ser incívic (des de no recollir la merda del gos, a aparcar en un lloc que no et correspon), jo seria més de fer treballs socials.

    ResponElimina
  29. Fa molt de temps, que els usuaris d’aquest blog sabien que Gutijaume és Jaume Solé Purcalla (nom i cognoms molt catalans Albertito). Sempre he utilitzat gutijaume com a nick, des de que amb 13 o 14 anys ripejava videojocs i convertia pel•lícules .avi en .mpeg pel foro de donkeymania, del que vaig arribar a ser administrador. Emili, ets dels pocs que encara ho desconeixia. Ho he dit varies vegades per activa i per passiva.

    ResponElimina
  30. Jo crec haver-los rebatut de forma contundent Emili. He dit que no estava a favor d’algunes de les coses que el partit tira endavant, en part degut a aquesta maleïda crisis. Jo no m’he camuflat darrera de la societat civil. Quan la gent parava a felicitar-nos per la tasca i preguntava de quina associació érem, no contestava que era President de NNGG, simplement deia que era un veí de Ferreries i que les xarxes socials havien fet la resta. Jo també t’he fet una pregunta, però aquesta si que ha quedat sense resposta: què li devem al Gran Emili Nieto? Que podem destacar de la seva política? Quan erets al PSC o ara que ets a ERC...

    ResponElimina
  31. Jo no he dit que tu diguis “sociata” a ningú, és el teu amic Albertito al que dius fer cas, el que solta perles d’aquest tipus en cada escrit. Estic segur que es sent més a gust a AlertaDigital que aquí. Pot ser no el coneixes, però l’Albertito és un troll (té dos nicks) què es dedica a escriure en castellà per a que l’entenguin “los tocapelotas de los madriles”, que considera que els immigrants castellans tenen que marxar d’una Catalunya ària i que a mi em considera un imbècil, un impresentable, un pocavergonya... i no sé quantes perles més. Ara bé, dient-me bord farà unes setmanes vas ser tu qui es va cobrir de glòria. Algun dia deixaré que els hi expliquis a mons pares perquè consideres que ho sóc. Potser saps algo que jo ni imagino... Així que segueix donant-li bola al teu amic Albertito, pareix mentida que encara no hagis sentit parlar d’ell, que no entres molt sovint per LaMarfanta?

    ResponElimina
  32. Adam, el sentiment de comunitat es crea als nivells més baixos d’associacionisme: associacions, carrers i comunitats de veïns. No és una cosa pròpia de determinats sectors o grupuscles polítics. Com molt bé dius l’educació juga un paper fonamental. Una persona educada, responsable i cívica mai llençaria una llauna, un plàstic o una ampolla de vidre al riu. En canvi, estava ple d’aquests elements contaminants i perillosos. Perquè? Falta d’educació i de consciencia. A molts països es multa el no recollir els excrements del gos o el llençar un xiclet a terra. Amb el pas dels anys les sancions ja no fan falta perquè la població pren consciència. Un exemple formidable de societat civil ben formulada i amb resultats extraordinaris és Suïssa. Llençar un paper a terra a Zurich? Impensable!

    ResponElimina
  33. La última cosa Gutijaume. Ja et vaig dir en el seu moment, i ho vaig subratllar força, que vaig utilitzar bord com a sinònim col.loquial de tenir"mala llet". Mai qüestiono a la família de ningú, ni d'on venen ni amb qui s'alliten. I és la última vegada que t'ho dic.
    El que em molesta és la gent hipòcrita, que es faci passar per qui no és o que vulgui fer-me combregar amb rodes de molí. I sovint, el teu argumentari, no em sembla sinzer. Dis-me que m'equivoco. És possible, No sóc infalible com tu.
    Jo no tinc vocació de passar a la història Gutijaume, sinó simplement viure, d'acord amb les meves pròpies conviccions, els meus valors, el meu mapa mental de creences i intentar ser coherent (cosa que és difícil).
    Mira si m'interessen poc els antecedents i qui són, que fan i d'on venen les persones, que dec ser dels últims en enterar-me qui hi havia al darrera del nick Gutijaume. Bé, espero que segueixes amb les teves dèries, que jo seguiré amb les meves. Però si us plau, debat sobre idees, no sobre les persones. Espero que quan arribis a la meva edat també tinguis una història viscuda i no vingui un jove com tu a retreure el Gutijaume de quan tenia 24 anys. Cada cosa al seu moment. Viu el present que ets jove.

    ResponElimina
  34. Brutal Gutijaume!!!! Brutal!!!! Ara et dediques a recollir merda de vora del riu? jajajajaja!!! Pos en tens per a molts d'anys!!! MOLTS!!! Realment estàs massa aborrit i t'has passat de rosca. El teu article seria massa llarg de comentar pels continguts que hi exposes, pel partit al què pertanys, per les idees que defenses a la televisió i les que defenses a n'este blog, etc, etc, etc...no s'aguanta per cap lloc. Parles de naps, argumentant cols i justificant carlotes.
    Et recomano que amplies mires i si creus que la nostra societat es deteriora, com realment està passant, no en culpes només a la societat sinó que et recomano, per exemple, que analitzes el model econòmic en el que vivim i quins són els seus objectius.
    I per cert, l'individualisme s'ha fomentat i es fomenta des de les institucions governades pel PP, pel PSOE i per CiU, majoritariament. Per tant, no culpes a altri del que la teua organització política tant ha fomentat.

    ResponElimina
  35. Alguns com Arjub parlen despectivament de la tasca de neteja que vam emprendre alguns veïns de Tortosa farà unes setmanes. Va venir gent que no pertany a cap partit polític i que sabia el meu càrrec al PP, però que no els importava el més mínim. A ells els vull agrair la seva tasca i sento que tinguin que veure’s involucrats en una sèrie d’acusacions que evidentment, no van en ells.

    A mi no se’m cauen els anell per recollir merda, ni m’avergonyís que a tu et faci gràcia. El nostre capital social no es que es deteriori, potser és que mai s’ha acabat de creure el poder del que realment és posseïdor. Quan parles del model econòmic destil•les hipocresia per totes bandes, assegut darrere la pantalla plana del teu ordenador mentre et reclines a la butaca rient per l’ocurrència d’un noi de 24 anys. Desconec la teva edat, si has estudiat per treballar en alguna empresa exemplar d’aquest horrible model econòmic, o si treballes cada dia per a fer créixer el detestable model econòmic, o si cobres una pensió desprès d’haver cotitzat i contribuït a l’esplendor d’aquest malvat model econòmic. El que si tinc clar, és el tipus de persona que s’amaga darrere d’aquest nick i no, no m’agrada gens. Quan vulguis contribuir, sumar, ajudar, recolzar, auxiliar, impulsar, col•laborar, fomentar i cooperar amb altres persones independentment de les idees de fons que tingui l’individu que tens al davant, ja parlarem.

    ResponElimina
  36. Crec que és un article on probablement Jaume Solé (Gutijaume) digui moltes coses certes. El que no sé és com d'un article s'ha passat a l'insult. Jo en Jaume (ja ho sap ell) no compartim ideologies però crec que aquest article no es mereixia aquests comentaris. Jo crec que ens hauriem de calmar més tots i debatre el tema "societat civil tortosina" amb tranquil·litat.

    ResponElimina
  37. i tot aquest rotllo per fardar d'haver anat un dia a recollir brossa del riu?

    n'hi ha molta de gent anònima que fa coses com aquestes cada dia des de fa molts anys i no va fardant de res

    m'alegro gutijaume d'aquesta iniciativa, si vols pots continuar pel barranc de la Jesús,
    fa uns mesos que hi van passar un grupet de persones anònimes (no van esbombar-ho a cap lloc perquè tothom ho sapigues) que hi van passar però segur que ara torna a estar brut i en podràs treuere unes quantes bossades de brossa

    ResponElimina
  38. Mira Jaume si sóc despectiu amb el que vas fer tu l'altre dia que jo ho he fet 3 vegades al riu Ebre i dos més al Delta. La pell massa fina potser és el que tens. Ja fa molts anys que la societat civil netegem la merda de la vora del riu i ara tu et creus que has doscobert la sopa d'all, d'això me'n foto.
    Mai he dit que visquem amb contradiccions en el nostre dia a dia com jo les visc però no sóc tant hipòcrita de pensar que la culpa és del qui passa per allí en aquell moment.
    I per cert, jo ja fa 18 anys que col·laboro, sumo, impulso, auxilio, fometo i coopero en diferents àmbits socials i polítics i com t'ha dit algú més a munt, no en faig "bombo y platillo", i a tu, per n'esta "societat civil tortosina" no t'hi he vist mai. Així és que una mica més d'humilitat, Jaume.

    ResponElimina

  39. Fardar Susanna? Fardar seria enumerar una a una totes les activitats que desenvolupo o tinc en ment desenvolupar. El que he fet, ha sigut exposar un únic exemple per donar-li forma a les paraules del meu article (una imatge val més que mil paraules). Precisament, he aprofitat el fet de no ser una persona anònima per a que blogs d’internet com LaMarfanta o Periodismejuvenil i diaris com l’Ebredigital o MésEbre publiquessin el meu article i així arribar a totes les esferes de la societat tortosina.

    T’imagines el ràpid que es netejaria el barranc amb quatre mans més ajudant a aquests veïns? Per això et demano que ja què saps qui són, em fiquis en contacte amb ells per poder donar un cop de mà.

    ResponElimina
  40. Arjub, si realment així ho has fet, et felicito i et dono la meva enhorabona i me’n cuidaré molt de no foter-me’n. Al Delta també hi he sigut forces vegades i al canal de l’esquerra salvant els peixos que es quedaven atrapats, i com veuràs al meu article no surt per cap banda. Si no m’has vist a n’esta societat civil tortosina és perquè fa cinc anys que he estat estudiant i treballant a Barcelona. He acabat els meus estudis i he tornat a casa, l’única intenció que tenia amb aquest article era la d’animar a totes les organitzacions juvenils de Tortosa a treballar des del carrer i no des dels despatxos, i si de passada he aconseguit despertar una, dos o tres consciències em dono per satisfet. Si us ha molestat ho sento.

    A dalt he deixat el meu correu personal i ja sabeu com contactar amb mi per a qualsevol cosa, així que animo a tot aquell que vulgui participar una jornada més a que s’allargui aquest diumenge a les 16’00h i serà benvingut. Res més per la meua part.

    ResponElimina
  41. Gutijaume abans no aniràs tu a netejar tantes vores de riu i barrancs com hem anat i anem molts sense presumir a cap lloc, et queden unes quantes bosses de brossa per omplir.

    ResponElimina
  42. ...cuando digo "sociates"...siempre lo he dicho en plan de amistad...no obstante juro que nunca mas lo pondre mas...y otra cosa señor del pepe...no soy de ideologia aria, tengo amistades de otras razas que en su dia llegaron por aqui, porque en su tierra se los cargaban, es decir cada uno tiene su drama particular...como veo que lo tienes tu en tu siquis...y no tengo dos nombres, solo uno, naturalmente "este señor del pepe" es usted gutijaume, y ya no voy a referirme mas a usted, en ninguna paguina mas...

    ResponElimina
  43. Estic amb David, que alguns atacs cap a Gutijaume em semblen massa durs i sovint ratllant en atacs personals. Se li crítica que presumeixi de civisme de manera ostensible. Bé, potser pot haver algo de vanitat o d'idealisme mal entès en les seves afirmacions, fa algo mal fet de recollir brossa ? fa uns mesos el Jordi Jordan va fer públic que part del seu sou de regidor anava a Caritas, vist aixi podriem criticar-lo per fer-se propaganda. D'altra banda a Emili se li critica el seu passat a un altre partit polític, fins i tot despectivament, no tenim dret a corretgir les nostres decisions? Sabem si ho ha fet per treure benefici o per coherència a unes idees pròpies?El senyor Sabater, ex alcalde de Tortosa es va passar d'ICV al PSC per exemple, i que jo sàpiga no se'l va atacar gaire per aquest fet. Respecte davant tot, senyors. el tenir experiència no et fa ser millor, hauria de servir per ser més indulgent amb la juventut i atemperar la rauxa pròpia de la edat. Ni menysprear als joves, ni excusar sortides de to com a pròpies de la poca experiència de la juventut. Sobretot respectar-nos, no caure en desqualificacions, ni sentir atacs com Bord, Dement, "refocilar-se en la merda" per molt doble sentit que se li vulgue excusar, són coses que se diuen i surten de dins, millor reconeixer el que se diu i ja està.

    ResponElimina
  44. Aviam Guti, només amb la referència que fas a SEO-Birdlife. Jo no se que els hi vas proposar particularment, i no soc membre d'aquesta organització. Tot i que no m'importaria ser-ho ja que comparteixo l'ideal de respecte i protecció dels ecosistemes i els ocells.
    Probablement, i dic la meva opinió, lo millor seria parlar directament amb ells, col·laborar en les seves activitats i apropar-te, sense banderes partidistes, com un ciutadà més. Que jo sàpigue, o pensigue, (si, ja se que no son dos variants oficials de l'idioma) seria prou normal que no et diguen ni hola com a organització, ja que les actuacions del teu partit son tan aberrants en atemptats a la natura que s'ho tinguen de rumiar molt, o ben poc. M'entens?
    "Pels seus fruits els coneixereu"(Lluc 6:43-44)

    ResponElimina
  45. saberut, coincidim força. Ara, dir...." que jo sàpiga no se'l va atacar gaire per aquest fet "
    Ufff. que consti que no estem parlant de si estaven més o menys justificades o no, el que dic és que va rebre prou, amb sol·licituds incloses d'abandonar l'alcaldia per part d'ICV etc....

    ResponElimina
  46. Ja m’han contestat. Es veu que van a tope els pobres. Estimat “i”, com comprendràs jo “m’havia dirigit a ells directament per col•laborar en les seves activitats i apropar-me, sense banderes partidistes, com un ciutadà més.” En quant a la teva consideració de què una persona no pot participar en una ONG concreta per ser d’un partit polític o d’un altre no afegiré res més, ja et retractes suficient solet.

    ResponElimina
  47. Els de SEO tenen molta feina, i pocs recursos; si tens temps i ganes, segur que acceptaran un oferiment d'ajudar voluntariament amb molta il·lusió. Et recomano, si no ho has fet mai, que baixes un dia a Riet Vell a parlar amb ells en persona i aixi t'ensenyaran tot el que fan. I de voluntaris per agafar els caragols maçana, com més sou, millor!!

    ResponElimina
  48. Ni em retracto, ni esmeno. Si vols et puc ensenyar a llegir, encara que no en tinc cap gana. Axó ho fan a primaria, ben segur que coneixes algun mestre que te'n ensenyi una mica, si vas endarrerit. Tot és demanar amb humilitat.

    ResponElimina
  49. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta