7 de juliol del 2006

Els caçadors de l'Ebre impulsen una nova munició que evita el plumbisme

Els perdigons estan fets amb un aliatge que encara necessita l'autorització estatal i d'Europa

El president de la junta gestora de la nova Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, Manel Royo, va explicar ahir que han participat en un projecte que la federació estatal i un equip de científics estan desenvolupant per trobar una munició alternativa que eviti el plumbisme, ja que el plom té efectes nocius sobre les aus de les zones aquàtiques. Els caçadors ja han fet tot tipus de proves en una coneguda finca del Delta, amb aquesta nova munició que està feta amb un aliatge especial. Amb tot, la federació va denunciar que ara hi ha problemes burocràtics, ja que tant l'Estat com la Unió Europa encara han d'autoritzar la nova munició.

Royo va recordar que els caçadors ja no poden disparar amb perdigons de plom a les zones del delta de l'Ebre protegides pel conveni Ramsar. La prohibició va entrar en vigor la temporada 2003-2004, per evitar que les aus continuessin morint a causa del plumbisme, la contaminació que adquireixen en ingerir els perdigons de plom. De fet, es calcula que per culpa del plumbisme cada any moren unes 16.000 aus, només al delta de l'Ebre. Això passa perquè el període de desintegració del plom a la natura és d'entre 50 i 300 anys. Les aus ingerixen els perdigons de plom confonent-los amb les pedres que necessiten per poder fer la digestió, i la intoxicació esdevé mortal. Per exemple, un informe de la Universitat Autonòma de Barcelona va calcular que a la llacuna de l'Encanyissada hi ha uns 2,5 milions de perdigons per hectàrea.
Fa quatre anys, la federació estatal ja va començar a parlar d'utilitzar un nou aliatge alternatiu al plom i també a l'acer, que és la munició que ara utilitzen els caçadors quan volen disparar dins de les zones protegides. «Però els perdigons d'acer donen mals resultats, no són gens segurs i provoquen danys innecessaris en la fauna i en la vegetació», va detallar el responsable d'afers cinegètics de la federació ebrenca, Pere Tomàs. De fet, Tomàs va afegir que el nou aliatge és un material que presenta les mateixes prestacions que el plom, i va afegir que la federació ja ha invertit uns 360.000 euros en el projecte. «Hauríem volgut tenir l'autorització de la nova munició abans de final d'any, però aquí influirà el que es vulguin implicar els polítics en la defensa de la natura», va valorar Tomàs.

> La grip aviària i la cabra dels Ports

La Federació de Caça de les Terres de l'Ebre va crear-se definitivament el 17 de juny, en el marc d'una assemblea extraordinària en què uns 400 membres de la federació catalana van acordar-ho per unanimitat. Fins que hi hagi eleccions, la federació ebrenca està dirigida per una junta gestora que presideix Manel Royo, i que ja ha començat a signar una sèrie de convenis per oferir més serveis als 5.500 caçadors federats i també als 4.700 que encara no tenen llicència federativa. Un dels convenis més interessants és el que han signat amb la granja Luisiana de Deltebre, que els permet fer un control sanitari a les aus abatudes al Delta, per garantir que no estan infectades per la grip aviària o qualsevol altra malaltia, i que per tant són aptes per al consum humà. D'altra banda, Royo va detallar que l'altre problema que els preocupa és que la població de cabra salvatge està disminuint a l'interior de la reserva de caça, mentre s'estan caçant trofeus més importants fora de la reserva.

El Punt (7-Juliol-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta