10 d’octubre del 2007

L'efemèride: la mort de l'escultor Ramon Cerveto

El 10 d'octubre de 1906 va morir l'escultor tortosí Ramon Cerveto i Bestratén, mestre d'altres escultors de renom com Agustí Querol, Innocenci Soriano Montagut o Josep Alcoverro. Cerveto, que havia nascut a Tortosa el 15 de març del 1829, també és conegut per haver estat l'autor de diferents misteris de la Setmana Santa tortosina anteriors al 1936, com el Davallament de la Creu, la Dolorosa, l'Oració a l'Hort, la Sentència de Pilat, els Assots i el Sant Sopar. He estat buscant i em sorprèn no haver trobat cap carrer o plaça a Tortosa dedicada a Cerveto, al marge del carrer del barri del Temple que recorda els germans Antonio i Ricardo Cerveto, també pintors i escultors, que no sé si eren els seus fills o els seus nebots. I més encara, comprovar que el centenari de la seua mort, l'any passat, va pasar-nos molt desapercebut.
També el 10 d'octubre, però del 1886, el bisbe Aznar va promoure una col·lecta per als nàufrags de Peníscola. Al segon volum d'Espurnes de la llar, el cronista Vergés Paulí no en diu gran cosa més, però gràcies a internet he tingut accés a un article de Rafael Viruela i he pogut saber que el 28 de setembre del 1886 va haver-hi a Peníscola un naufragi de diferents embarcacions dedicades a la pesca de bou, i que hi van morir una vintena de mariners de la població. Tres anys abans, un altre temporal ja havia acabat amb la vida de 46 mariners: 40 de Peníscola, cinc de Benicarló i un altre d'origen desconegut.
Finalment, el 10 d'octubre del 2005, el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, desautoritzava la proposta que havia fet Aigües de Barcelona (Agbar) de portar aigua de l'Ebre en vaixell a Barcelona, per afrontar la situació de sequera. El mateix dia, Tortosa va donar a conèixer el seu pla anti-incendis a la urbanització de Torre Gassià, el grup ecologista GEPEC criticava el projecte del camp i l'escola de golf de l'Ampolla, i la Generalitat informava de l'adjudicació de les obres de millora de la cruïlla de l'eix de l'Ebre a Flix, per 254.000 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta