26 de març del 2008

L'Ebre no sap vendre la sequera

Els últims esdeveniments sobre la gestió de la sequera només ens constaten que a l'Ebre no hem sabut vendre la nostra situació, i que estem perdent la batalla de l'opinió pública. El conseller Baltasar ha confirmat que la Generalitat impulsarà un transvasament del Segre a Barcelona, i cada vegada sembla més a prop la possible recuperació de la interconnexió de xarxes. Només la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i els regants de l'Esquerra han protestat amb més o menys contundència en les últimes hores, mentre els partits polítics fan tot tipus d'equilibris semàntics per no destapar les vergonyes de les seues contradiccions. El PSC sempre ha defensat les interconnexions en casos d'emergència, CiU no rebutja el projecte i a més demana l'aigua del Roine (de moment el PP continua apostant per l'Ebre però encara no parla del riu francès), mentre ICV fa el que pot i ens vol vendre que desmuntarà la infraestructura del Segre -que costarà uns 20 milions d'euros- quan entri en funcionament la nova dessaladora del Llobregat, a la primavera del 2009. Per la seua banda, ERC de l'Ebre va enviar ahir un comunicat per afirmar que no acceptarà més detraccions, però el delegat de la Generalitat a l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, ha quedat en una situació complicada, després que el Govern l'hagi desautoritzat rotundament, just una setmana després d'assegurar que no s'estudiava cap transvasament de l'Ebre ni del Segre.
Mentrestant, el tram final de l'Ebre continua en via morta, sense que ningú defensi el règim hídric aprovat per la comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. La PDE ja va reclamar que es declari l'Ebre com a riu en sequera permanent, i la realitat és que els últims dies s'han complit poques vegades els 100 metres cúbics per segon que marca el pla de conca com a cabal mínim. L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) va estar a punt de tancar la via navegable per falta d'aigua i per l'excés d'algues, però va preferir començar la campanya de navegació per Setmana Santa, quan potser el més intel·ligent hauria estat prohibir el trànsit per l'Ebre. Quin impacte hauria tingut aquesta mesura en una opinió pública catalana que està obsessionada per la sequera? Com a mínim, s'hauria aconseguit un gran ressò mediàtic, que els gestors ebrencs no han sabut aprofitar per guanyar una petita batalla. De fet, diumenge la via navegable va tancar-se, però només pel fort vent. L'Idece potser hauria fet un favor al territori, si hagués suspès la navegabilitat per la sequera. La sensació és que no sabem aprofitar la sequera per evitar un transvasament, mentre els altres aprofiten la situació d'emergència per endur-se l'aigua d'amagat. De fet, el mateix dia que s'anuncia el transvasament temporal del Segre, el govern aprova un nou impuls per al regadiu de la Terra Alta, com si aquí ens sobrés l'aigua. La falta de pluges també ens afecta, i la prova és que els regants del Delta tindran problemes per fer la collita de l'arròs d'enguany, si la situació no millora.

15 comentaris:

  1. Va ser un greu error tàctic, tal com pinta la cosa el començar la campanya de navegació per Setmana Santa, quan segur que el més intel•ligent hauria estat prohibir el trànsit per l'Ebre, es deuen pensar a tota Catalunya que el riu va ple d´aigua , i que aquí som uns insolidaris i sol volem l´aigua per pasejarnos amb barquetes pel riu, t´ho dire com ho dien los vells d´avans: s´ha de ser més vius i ens comportem com si fossim uns crios de parvulets.
    Davant d'aquest error estratègic és lògic que ara , tota l´àrea de Barcelona i de Girona es queixin i demanin l´aigua que els fara falta.
    Com és pot defensar la nostra posició davant tot això ?

    ResponElimina
  2. el cabal mínim de 100 m3/s no te cap mena de rigurositat tecnica, es va ficar a ojo de buen cubero en el pla de conca antic

    la proposta de cabals ambientals aprobada en el CSTE per les administracions competents autonomiques, de la conca i estatals, dona un cabal molt superior a este valor de 100 m3/s,

    però d'això els politiquillos no en volen ni parlar,
    ells nomes entenen de descalificar-se uns als altres

    ResponElimina
  3. esta semana santa haura començat la campanya de navegació( lo gran fantasma escuradiners d'estes terres), però lo riu baixa sec sec,

    qui a volgun navegar nomes ho ha pogut fer a partir d'amposta, riu amunt, res de res,
    com a molt en piragua i anant esquivant les alges

    ResponElimina
  4. Jo haves montat unes corrides de cuadrigues pel mig del riu , al estil BEN-HUR , per lo de la Setmana Santa i tothom content, ameniçat amb tambors i dolçaines....

    ResponElimina
  5. Gustau! una petició als periodistes. Primer deixeu de fer el gara gara als polítics i deixeu de dir "minitransvasament" al transvasament d'aigua a Tarragona. Segon cobriu la noticia de l'obertura dels camps de golf de Port Aventura que sembla que coincidirà en el TRANSVASAMENT (uy, potser al conseller no li fa gràcia que hagi usat està paraula, pues mala sort per a ell) del SEGRE=EBRE.Visca la Vegueria!, No als transvasaments!!!

    ResponElimina
  6. On estan ara els liders de la plataforma, on s'han ficat Manolo Tomas o Susanna Abella, entre altres? on estan ara reclamant a la gent que vagi a manifestar-se... Se l'emportaran sense cap garantia, i aqui ningú dirà res. A Convergència per ficar uns condicionants com era la gatantia del riu i del Delta se la va crucificar. Cornuts i a pagar el beure!

    ResponElimina
  7. Per a quan la mani? Ho pregunto a crits!!

    ResponElimina
  8. No se si m'he perdut, però les eleccions van ser el 9 de març .

    En la campanya a les Terres de l'Ebre l'eix central de tots els partits menys el PP era que els votéssim i així els transvasaments quedarien enterrats per a sempre.

    Crec que han passat 17 dies des del fi de la campanya. Ja tenen projecte i pressupost per transvasar.

    I, el que es deia a la campanya ?

    Això te nom ?

    ResponElimina
  9. Ara resulta que tots són iguals? Mentida els de CIU donaven la cara estos m'han enganyat i a més transvasen, sense garanties i cobra'n a Tarragona a 1euro lo m3 d'aigua nostra. Fa 4 dies l'ogro era lo PP , vaig anar a les manis, mai més Manolo per que calles ara? Si fos lo PP o CIU fotries uns crits que farien por. O sigui que no era l'aigua? Era la política . Proposo arrancar lo monument al nus. Som tots uns venuts.Los millors los polítics que van dir la veritat. Lo pitjor el silenci de molts.Manolo m'has defraudat.A mi i a molts.

    ResponElimina
  10. Tal com diu Gustau, em sembla que la PDE no ha callat: "Només la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i els regants de l'Esquerra han protestat amb més o menys contundència en les últimes hores, mentre els partits polítics fan tot tipus d'equilibris semàntics per no destapar les vergonyes de les seues contradiccions."

    Altra cosa serà la cobertura/importancia que es vol donar ara a la PDE ... pero bueno, al final , la PDE només pot estirar del carro si el carro vol anar - i si vam votar als que ara ens volen enganyar amb jocs de paruales, pos, cada u ha de queixar-se on pot i no esperar que ningu ho fassi per natros.

    Si vols la revolució, fica't la samaretta - Billy Bragg.

    ResponElimina
  11. Estem acabats.

    ResponElimina
  12. Doncs si a Girona volen aigua, nosaltres volem la MAT, que amb les nuclears, tèrmiques i ventiladors encara ens fa falta energia!

    El que ens calia era un partit ebrenc al Parlament que defensés els interessos del territori i no els actuals partits que defensen els seus interessos al territori. Però potser això no interessa, com tampoc sembla que interessi la vegueria.

    Si votem als de sempre, sempre tindrem el mateix.

    ResponElimina
  13. La Plataforma es mou? d'on un treus tu això. Fer unes declaracions per a justificar-se és moure's? Manolo i los del bombo solament es manifestaven contra CiU. No s'atreveixen a manifestar-se contra el tripartit, tenen temor.

    ResponElimina
  14. Los VALENCIANS què no mos fotigen tant , a més de parlar tant foteu als p. Valencians per als golfs que son tots uns ... i uns envejosos. VIVA EL RIU EBRE!!!!

    ResponElimina
  15. Últimament ja no es diferencien tant els valencians dels de Barcelona, ja van tots del mateix rollo...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta