25 de juliol del 2008

Tortosa retorna al Renaixement amb un crit clar a favor de la vegueria de l'Ebre

El conseller Tresserras afirma que Catalunya no serà una «nació global» sense una Tortosa «forta, segura i ambiciosa»


«Visca la Festa del Renaixement i visca la vegueria de Tortosa» va ser el crit més celebrat i que més va repetir-se ahir al vespre, durant els diferents actes inaugurals de la XIII Festa del Renaixement. Així, tenint present el reconeixement institucional de les Terres de l'Ebre en l'horitzó del 2011, Tortosa s'ha submergit un any més en la seua festa de recreació històrica. Fins diumenge, un intens programa d'actes farà retornar la ciutat a l'esplendor del segle XVI, ja que hi haurà més de 3.000 veïns i comerciants vestits d'època, tavernes, artesans, campaments i mercats. A més, 600 actors de 45 companyies diferents, amb una seixantena d'espectacles, la gran majoria gratuïts i itinerants, portaran l'esperit del Renaixement al castell, a les muralles i als carrers del nucli antic.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va ser ahir al vespre el pregoner de la XIII Festa del Renaixement. Tresserras, que va confessar que la seua assistència a la festa havia estat una experiència «inicial i iniciàtica», va destacar que Tortosa celebra una època esplendorosa, de quan era «a mig camí entre una València emergent i una Barcelona més apagada». Així, el pregoner d'enguany va animar els tortosins a impulsar «un veritable renaixement», per situar la ciutat «en les xarxes globals». Segons Tresserras, la nova «Catalunya en xarxa» necessita ciutats com Tortosa, que equilibrin el pes i l'atracció de Barcelona. Per tant, el conseller va reclamar una Tortosa «forta, sòlida, ambiciosa i segura», ja que només una Tortosa «en òrbita» farà que Catalunya siga «una veritable nació global».
El pregó va fer-se al renovat carrer de Sant Domènec, després d'una cerimònia inaugural a la plaça de l'Ajuntament, en què va destacar la nova posada en escena. També va impactar el públic l'aparició de sorpresa de les gàrgoles humanes de la Compagnie du Chaland, que van onejar les banderes de Tortosa i de la vegueria, a més de l'actuació dels Gaiters de l'Aguilot i de la Colla Jove de Dolçainers, que estrenaven nou vestuari. Per la seua banda, el procurador en cap de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar el seu discurs per recordar que enguany han adaptat la festa a les obres de millora del nucli antic, que ja estan en marxa. Amb tot, Bel va dir que això també és una oportunitat per «explorar nous espais», com el recinte de les Avançades de Sant Joan. Segons l'alcalde, el nou espai a les muralles donarà «una imatge inèdita» de Tortosa, i també farà «encara més gran» la Festa del Renaixement.

El Punt (25-Juliol-2008)

>>Consulta clicant aquí tot el programa d'actes d'avui

2 comentaris:

  1. Deu meu quins discursos....! Lo que s’ha de sentir!
    Ens prenen per tontos?

    ResponElimina
  2. Per una vegada estic d'acord amb Mc Calan. Al conseller de Cultura em va tocar patir-lo de professor quan estudiava periodisme i veig que el to només ha canviat en una certa modernització dels tòpics.

    D'altra banda, més val agafar-s'ho amb humor. Això que un país en xarxa necessita ciutats en òrbita...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta