9 d’octubre del 2008

Tortosa comença l'ofensiva municipal contra els habitatges en estat ruïnós

L'Ajuntament multiplica les ordres de rehabilitació després de l'aprovació del nou registre de solars

Era qüestió de temps que l'Ajuntament de Tortosa volgués forçar la rehabilitació dels habitatges en estat ruïnós un cop aprovat el reglament per crear el registre municipal de solars sense edificar. En pocs dies, el govern tortosí ha incrementat el nombre de decrets per instar els propietaris de diferents immobles en mal estat, sobretot a la zona del nucli antic, perquè prenguen les mesures necessàries per arranjar les estructures i les façanes dels seus habitatges. A partir d'ara, l'Ajuntament pot inscriure al registre de la propietat la càrrega d'aquells solars que incompleixen ordres de rehabilitació i tancament i expropiar-los als dos anys.
-----------------------------------------
Balcó penjant i perillós Una de les resolucions d'alcaldia que s'han tramitat en els últims dies ordena els propietaris la realització dels treballs necessaris per sanejar la façana d'un immoble al número 13 del carrer Santa Teresa, situat a la zona de vianants del centre comercial de Tortosa. El revestiment de la façana cau a trossos, però en aquest cas el més greu és la situació del balcó del primer pis, la plataforma del qual està plena d'esquerdes i ha perdut totes les rajoles de ceràmica, tot aguant-se únicament amb un sol suport de fusta. Tot i el mal estat del balcó, els veïns l'utilitzen per deixar-hi objectes i estendre la roba, i a més es troba just damunt de l'entrada d'un locutori.
---------------------------------------------------------------------------------------------
L'objectiu principal del nou registre municipal de solars sense edificar és incloure els solars dels propietaris que hagin incomplert ordres municipals de rehabilitació o de conservació, quan l'estat dels edificis o dels terrenys siguin un perill per a la seguretat de les persones. Sobretot, quan l'Ajuntament actua de manera subsidiària i els propietaris són desconeguts o es neguen a assumir la factura dels treballs. Amb aquesta nova eina, l'Ajuntament podrà tenir més solars al nucli antic, ja que la llei permet expropiar les finques o bé vendre-les en subhasta pública, al cap de dos anys d'anotar al registre de la propietat la càrrega d'impagament. Per tant, el consistori tindrà ara molta més força per ordenar tot tipus d'obres de rehabilitació, més seguretat que podrà recuperar els diners i, en cas contrari, un estoc de solars i edificis per potenciar-ne la rehabilitació.

En aquest context, no s'han fet esperar els decrets d'alcaldia en què el consistori insta els propietaris a fer diferents obres de reforma als seus habitatges. Així, només dos dies després de l'aprovació del reglament, l'Ajuntament va donar un termini de deu dies perquè el propietari d'un habitatge del carrer Tras Escorxador Vell faci les obres necessàries per arranjar les deficiències estructurals de l'immoble, «sota direcció tècnica qualificada». En la mateixa línia, un altre decret assenyala que no s'han localitzat els propietaris de l'immoble situat al número 10 del carrer Nou de Santa Clara, sobre el qual l'Ajuntament ordena que es repiqui el revestiment de la façana en mal estat, així com arrancar les herbes de la façana i les lloses del balcó. Finalment, el decret també insta els propietaris a fer el tapiat de tots els buits de la façana amb una paret de ceràmica. En aquest cas, l'Ajuntament dóna un termini de 30 dies perquè facin les obres, i en cas contrari l'administració diu que assumiria els treballs de manera subsidiària.

Un cas semblant es dóna al número 11 del carrer Pujada de Santa Clara, que el consistori ha declarat en ruïna parcial, del qual tampoc ha pogut localitzar el propietari, tot i que sí que l'ha identificat. El decret ordena la «immediata rehabilitació» i la construcció d'un nou forjat al sostre de la primera planta, així com el tancament de les obertures de la façana. Si el propietari no executa les obres, l'Ajuntament enderrocarà l'immoble o podrà imposar multes coercitives. De fet, amb altres decrets recents l'Ajuntament també ha ordenat l'arranjament d'un solar situat al carrer d'en Fortó, així com les obres per «bloquejar l'accés, impedir l'ocupació i regularitzar la salubritat» d'un edifici situat al carrer Nou Cirera. A més, un altre decret reclama el desallotjament d'un edifici en mal estat situat al carrer Santa Anna.

El Punt (9-Octubre-2008)

1 comentari:

  1. S'inscriuen al Registre municipal de solars sense edificar les finques susceptibles de ser edificades immediatament respecte de les quals s'hagi declarat l'incompliment de l'obligació d'edificar, així com les finques respecte de les quals s'haguessin acordat les ordres d'execució que preveu l'article 189.3 de la Llei i s'hagi declarat el seu incompliment.
    El Registre és públic i tothom té dret a examinar-lo i a obtenir certificació del seu contingut.

    Son per tant susceptibles d'incorporar-se al registre les obres que no han complert els terminis establerts en la corresponent llicencia. Mes quan el vallat perimetral es precari i la excavació existent supera els 3,5 mts. de profunditat amb el perill que comporta pels vianants. Ho menciono per qui es senti al-ludit...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta