8 d’abril del 2009

Tortosa es compromet amb el patrimoni

El pacte s'aprova per unanimitat i l'Ajuntament haurà d'emprendre un mínim de 10 mesures durant els pròxims 10 anys

El pacte pel patrimoni de Tortosa, que havia arribat a l'Ajuntament en forma de moció popular i amb l'aval de més de 600 signatures vàlides, va rebre dilluns a la nit l'aprovació unànime del consistori. Tots els grups polítics van donar suport a la iniciativa d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, que d'aquesta manera culminava la primera fase d'una campanya que havia iniciat el juliol passat, per forçar les administracions a assolir un compromís per recuperar, conservar, divulgar i aprofitar el ric patrimoni històric de Tortosa. De fet, tot els portaveus van assenyalar la importància d'arribar a un consens pel patrimoni, alhora que destacaven el caràcter «realista» i «assenyat» del pacte. Ara l'Ajuntament tindrà un termini màxim de 10 anys per aplicar un mínim de 10 mesures.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va felicitar Amics dels Castells i del Nucli Antic per haver impulsat una campanya que dilluns a la nit es va traduir en el primer «pacte de ciutat» per salvar, difondre i aprofitar turísticament el patrimoni del municipi. A més, la tinenta d'alcalde d'Urbanisme i portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va remarcar que algunes de les mesures ja estan incloses en el pla d'acció municipal (PAM), i va recordar els esforços que ja estan fent l'Ajuntament i la Generalitat per recuperar el nucli històric a través del programa de la llei de barris. A banda, el segon tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, va agrair la «flexibilitat» i el «realisme» que ha demostrat Amics dels Castells. L'entitat va acceptar establir una temporalitat de 10 anys en el compliment del pacte, per facilitar l'acord amb tots els grups polítics. Així, les mesures del pacte pel patrimoni s'aplicaran durant els últims dos anys del mandat i al llarg dels dos mandats següents.

La iniciativa d'Amics dels Castells també va rebre el suport explícit dels grups de l'oposició. Antonio Faura (PP) va dir que es tracta d'una proposta «assenyada, que fuig de maximalismes i de mesures impossibles». El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va destacar que s'ha assolit «un pacte de ciutat impulsat des de la societat civil», en què també s'intueix «un model de ciutat i de desenvolupament econòmic». «Hem de deixar de parlar del passat esplendorós de Tortosa per lamentar-nos del nostre present, i començar a parlar de futur quan parlem del patrimoni», va dir Forcadell. El portaveu del PSC, Joan Sabaté, també es va comprometre amb la iniciativa, des de l'oposició o si torna a l'alcaldia, tot remarcant també la singularitat del recinte fortificat.




LES 10 MESURES
-Creació d'una regidoria de Patrimoni Històric
-Adquisició del castell de Tenasses per l'Ajuntament o alguna administració
-Aposta pel turisme cultural i ecològic, amb un pla local de desenvolupament turístic i la creació d'una tarifa única
-Aprovació i impuls del pla director de les muralles
-Aplicació rigorosa del pla del nucli antic, amb la salvaguarda del patrimoni afectat i la promoció de la rehabilitació d'habitatges
-Dotació d'una utilitat immediata a les Avançades de Sant Joan i finalització de la seua restauració
-Creació d'una brigada que vetlle pel bon estat de les muralles i els castells
-Adquisició i recuperació de l'antic col·legi de Sant Josep, per l'Ajuntament o alguna administració
-Planificació i inici d'obres al barri de Remolins i en especial al call (antic barri jueu)
-Contractació d'un arqueòleg municipal i foment de l'estudi de la història local



Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 08-04-2009 Pàgina 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta