7 de maig del 2009

Pilons i agenda política tortosina

CiU i el PSC polemitzen al ple per la instal·lació de més de 800 pilones en quatre anys

Tortosa ha instal·lat més de 800 pilons als carrers del municipi en els últims quatre anys, amb un cost superior als 31.000 euros. La ciutat tenia un problema greu de cotxes estacionats al damunt de les voreres, que s'havia agreujat per la falta de places d'aparcament en molts barris. Per això, l'exregidora de Governació, Consol Cordero (PSC), va iniciar la instal·lació de pilons dissuasius en totes aquelles voreres que la policia local havia identificat com a punts més problemàtics. Una implantació que semblava força acceptada socialment, ja que havia millorat la mobilitat i la seguretat dels vianants, i que el govern actual (CiU i ERC) ha sabut continuar. Per això sorprèn que el grup municipal del PSC haja volgut fer-ne ara qüestió política, amb una pregunta de doble fil al ple de l'Ajuntament. En concret, el regidor Eduard Ena va traslladar a l'alcalde una hipotètica pregunta que li havia fet un ciutadà: quants diners s'havia gastat el govern municipal en pilons i quants en aparcaments? Més enllà de pensar-se que potser es tractava d'una pregunta retòrica, el convergent Ferran Bel en va prendre nota i va contestar al ple de dilluns.

Per fer-ho, l'alcalde va llegir un informe signat per l'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández. L'informe recordava que l'àrea de Governació i la policia local han treballat en el tema des del 2004, i que van redactar un mapa de punts negres amb una zonificació clara, que també estava oberta a futures ampliacions. L'any següent, i per tant encara amb els socialistes a l'alcaldia, s'acorda adquirir 600 pilons per 22.000 euros, i poc després 150 unitats més, per 6.000 euros. En total, 750 pilons per uns 28.000 euros, amb la condició que havien de ser pilons ecològics (fets amb material reciclat) i de dos models: Boulevard, per al marge esquerre del riu, i Paseo, per al barri de Ferreries. La policia local ha instal·lat els pilons en els dos anys següents, però, a més a més, l'àrea d'Urbanisme va adjudicar a l'empresa Lubasa la instal·lació de més pilons a la zona de l'Eixample i a la carretera Simpàtica. La diferència, però, és que els pilons d'Urbanisme no eren ecològics, sinó metàl·lics, del model Hospitalet, i més cars que els altres perquè la policia local els adquiria a preu de fàbrica. De fet, la incorporació d'aquest episodi (de descoordinació) a l'informe té més importància de la que sembla, ja que en tots els cercles polítics i periodístics era força coneguda la tibantor entre la regidora de Governació i el regidor d'Urbanisme, abans de les eleccions. Al marge d'això, al desembre i amb alcalde de CiU, l'Ajuntament va comprar 80 unitats més de pilons del model Paseo, per uns 3.000 euros.

Després d'escoltar això, el socialista Ena va acusar l'alcalde de fer el mateix que l'expresident Aznar amb els informes sobre les armes nuclears d'Iraq, i va afirmar que no li semblava bé que la policia local es dediqués a instal·lar pilons, mentre augmentava l'alarma per la inseguretat ciutadana. També va dir que el PSC havia comprat els pilons a millor preu que els de CiU. Hem fet els números i Ena té raó, però no per 13 euros de diferència (com ens va semblar escoltar) sinó per només 20 cèntims. Cada piló va costar 37,30 euros l'any 2005, i tres anys més tard el preu de la unitat va ser de 37,50 euros. El PSC va embolicar-se en aquest debat de manera incomprensible, ja que Ena no tenia cap necessitat de deixar en evidència l'actuació de la policia local ni, com a conseqüència, l'acció de govern dels socialistes quan Cordero era regidora de Governació i Joan Sabaté encara era l'alcalde. Per molt incòmoda que siga l'oposició, els del PSC haurien de vigilar de no fer-se oposició a ells mateixos. Si el que pretenien era fer que a Bel li pugessin els colors a la cara perquè encara no ha resolt el problema (cada vegada més greu) de l'aparcament, el PSC hauria de centrar-se en el grau d'execució dels pàrquings promesos al mercat, a la plaça del Rastre, a la plaça del Carrilet i a la plaça de l'Estadi, i no complicar-se amb debats estèrils com el del cost dels pilons. De vegades no n'hi ha prou de copiar l'estil «populista» que, segons el PSC, Bel va utilitzar per desgastar-los i arribar al govern.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 07-05-2009 Pàgina 32

4 comentaris:

  1. Ara m'explico la cara de circumstancies de C. Cordero al llarg de les preguntes des del seu grup, la mateixa cara, per cert, de R. Lluis, que contrasta força amb els escarafalls dels altres, especialment de J. Martin.
    Fa unes setmanes hi van haver acusacions mútues d'il·legalitats per un informe extern sobre l'etapa anterior, sobre aquest tema se li va fotre unes palades de terra a sobre i aquí es va acabar el plet. I ara, per una diferencia de preu que, finalment segons la Marfanta, es de cèntims, en fem un escàndol; la resposta ja li va donar l'Alcalde: El preu no pot ser mai el mateix comprar-ne 800 que 60, apart del lògic increment de preu per la inflació.
    Si s'ha de donar joc a tots els membres del grup, que sigue per a be, home.

    Ja que hi som, i a perill d'estendre'm massa..... es va suscitar al llarg de la interlocució Ena/Alcalde la qüestio per part de Bel, per tal de no allarga les preguntes dels grups, de fer com abans instaurar Sabate, una pregunta per regidor i una per portaveu, i el mateix Alcalde va dir quasi literalment: " però clar llavors vostès m'acusarien de que no els deixo parlar etc.".
    Tot plegat es d'un surrealisme que espanta, perquè clar, quan el Sr. Bel diu això ( que te raó ) el que esta fent es reconèixer que es el que van dir CIU quant Sabate va prendre la mesura.
    Es lamentable però....Dona ganes d'apretar a córrer.

    Aixi no es recupera l'Alcaldia.

    ResponElimina
  2. osti, que pujen només 20 centims - un 0,5% - en 3 anys, aixo si que voldriem per natros tambe quan anem a la compra ;)

    ResponElimina
  3. Estic amb tu Gustau. Jo lo que em pregunto ara és si la pregunta va sortir del Sr. Ena o del grup municipal del PSC.No és lo mateix que la "cague" un o que la cague tot un grup, llavors la "pudo" és més forta, no trobeu? Es què.....vaja un!...o vaja colla!...
    Trobeu que és pot confiar en esta gent?...si no fan ni els deures?..ja veig i ja em faig una idea de lo que treballen per a la ciutat des de l'oposició...

    ResponElimina
  4. En mi no trobareu un aliat dels ditxosos pilons. Trobo que un ajuntament abans de posar pilons ha de resoldre mínimament el problema del aparcament i facilitar al ciutadà poder deixar el seu vehicle també en zones lliures encara que estiguin allunyades del centre. Especialment no es per mi de rebut l’atrinxerament del Cap del Temple a la plaça del Carrilet , quan allí es porten malalts i gen amb mobilitat reduïda quan no gent gran amb demències i mentre no es facin els aparcament previstos no feia cap mal poder deixar el cotxe damunt l’acera. Penso que l’afany recaptatori , emmascarat d’una falsa sensibilitat cívica, ha estat el principal motiu pel qual es fan aquestes bestieses. Això per mi es començar la casa per la teulada.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta