26 d’octubre del 2009

L'Ametlla de Mar: 25 anys de 'l'Ebredisney'


"Aquí sólo nos han traído nucleares. Esperamos que ahora nos toque una cosa mejor", deia una veïna de l'Ametlla de Mar als reporters de TVE. La cadena estatal recorda aquests dies una notícia de fa poc més de 25 anys, quan l'Ametlla de Mar era una de les quatre poblacions del litoral (amb Cabanes, Pego i Santa Pola) que eren candidates a rebre una inversió estrangera multimilionària: el parc temàtic que la companyia Disney havia projectat fer a Europa. El següent reportatge de l'arxiu de RTVE és una veritable joia, un document històric que reflecteix una de les moltes expectatives frustrades que hem tingut al territori. "En el interior de mi corasonsito, me dise que tenemos bastantes probabilidades para que venga en Ametlla de Mar", deia l'alcalde calero de l'any 1985, Pere Margalef, amb un castellà macarrònic. Però com la de Ruiz-Gallardón amb els Jocs de Madrid 2016, la corasonada de Margalef tampoc no es va complir, i finalment Eurodisney va marxar cap a París. La Disney va explicar que havia triat París per quatre motius: "un, la població; dos, França; tres, França i quatre, França". Com diu el reportatge, el cuquet dels parcs temàtics va fer forat, i al cap d'uns anys es va inaugurar Port Aventura, "la pieza que le faltaba al turismo Español", tot i que aquest projecte també va marxar fora del territori. Ara, 25 anys després, costa molt d'imaginar com serien ara l'Ametlla de Mar i les Terres de l'Ebre si haguéssem aconseguit l'Ebredisney.

6 comentaris:

  1. Doncs jo, que fa poc, he estat al Euro disney penso que, per una part,l'impacte economic per al territori hagues estat brutal i sobretot, que els promotors es van equivocar de mig i mig, a Paris fot un fred que pela i aqui podrien tenir obert el parc amb condicions 3-4 mesos més que a Paris i que Port Aventura es més agradable ja que esta més net i més ben conservat que Disney, es la meva impressió que per sort en molt poc temps els he tingut que visitar els dos.

    ResponElimina
  2. Aixó també ho dic tant si Disney s'hagues instal.lat al territori com si ho hagues fet al Camp de Tarragona, de fet ja gent que viu a l'Ampolla i altres llocs del territori i tots els dies va amb tren a treballar a Port Aventura imaginat si hagues estat Eurodisney, les places hoteleres que ja allí 5.800(AL 2017 PREVEUENT QUE SIGUIN 12.500) i 12.000 empleats fitxes, ja que aquesta empresa es va diferenciar de la seva filial americana, per motius obvis, per donar treball en condicions i no a temps parcial etc com fa l'empresa als EEUU.

    ResponElimina
  3. Ho sento pels caleros però sense EbreDisney l'Ametlla és molt millor, potser l'encant de poble pescador que conserva es perdria.

    ResponElimina
  4. Pero que diu "Pedro", " al decinos queno"?

    ResponElimina
  5. La presentadora era la Angeles Caso,la del Planeta d'aquest any?

    ResponElimina
  6. O. K. thomas, i crec recordar que era l'època en que també estaven a TVE Lalo Azcona ( aquell del nus de la corbata gros i solt ) i Eduardo Sotillos ( posterior portaveu del govern de F. Gonzalez )i potser la Concha G. Campoy?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta