13 de novembre del 2009

L'Escola d'Art i Disseny retorna l'esplendor a dos tapissos del tortosí Cerveto


Les obres representen la baixada de la Cinta i el martiri de Gil de Frederich.

L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa va lliurar ahir els tapissos del pintor Antoni Cerveto que ha acabat de restaurar. Un tapís mostra la baixada de la Cinta, mentre que l'altre representa el martiri del beat tortosí Gil de Frederich. Les peces estaven en força mal estat de conservació, a causa del pas del temps, de la humitat i de la brutícia, i després d'un complex procés de recuperació tornaran a l'exposició permanent de la catedral i a la residència Sant Miquel Arcàngel.

Els tapissos La baixada de la Verge de la Cinta i El martiri del beat Francesc Gil de Frederich, del pintor tortosí Antoni Cerveto (1876-1938), han recuperat l'esplendor gràcies al treball de l'Escola d'Art i Disseny. En l'acte de lliurament dels dos tapissos, que va tenir lloc ahir al vespre a la seu tortosina de la Diputació, la directora de l'escola, Carme Clemente, va repassar les característiques principals de les obres, «molt valuoses des del punt de vista artístic i històric», i va detallar el complex procés de restauració que han hagut d'aplicar per intentar recuperar l'aspecte original dels dos tapissos de Cerveto.



El tapís La baixada de la Verge de la Cinta és propietat de la Reial Arxiconfraria, i tornarà a l'exposició permanent de la catedral. Durant l'acte d'ahir, l'alcalde Ferran Bel va revelar que el tapís havia estat localitzat fa uns anys, per casualitat, al menjador d'un restaurant de Toledo, durant un viatge de la regidora Meritxell Roigé. En aquest sentit, l'alcalde va agrair les gestions que va fer la Reial Arxiconfraria per retornar el tapís a Tortosa, però sobretot va destacar la sensibilitat del propietari del restaurant, que va saber entendre la importància que l'obra de Cerveto tenia per a la ciutat. Per la seua banda, Clemente va explicar que el tapís mostra el moment en què la Verge apareix a la pila d'aigua beneïda del claustre de la catedral, envoltada d'una cort d'àngels i custodiada per Sant Pere i Sant Pau. L'escena està emmarcada amb una sanefa amb motius ornamentals relacionats amb la Verge de la Cinta i amb la ciutat, com la galera romana de les monedes de Dertosa i la destral de l'orde de l'Atxa. Segons la directora de l'Escola d'Art, el tapís es trobava en un estat de conservació molt deficient, tot i que l'obra havia estat sotmesa a alguna reparació. El principal problema era l'acumulació de brutícia i de greix, a causa de l'exposició del tapís en el restaurant castellà.

D'altra banda, el tapís sobre el martiri de Gil de Frederich, el missioner tortosí decapitat a les Filipines l'any 1745, és propietat de la residència Sant Miquel Arcàngel. L'antic asil de les Germanetes dels Pobres el va rebre d'un donant anònim l'any 1987, dins d'un paquet. Per això, la tela estava doblegada en diversos plecs. A més, el tapís havia tingut un excés d'humitat i estava molt deteriorat pels microorganismes i l'atac de rosegadors.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-11-2009 Pàgina 34


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta