8 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Comunicat de les cambres de comerç sobre l'MTC

La Cambra de Comerç de Reus, al territori corporatiu de la qual s’hi troba el municipi d’Ascó, amb el suport de les Cambres limítrofes de Lleida i Tortosa, ha fet arribar al President de la Generalitat, al President del Parlament i a les Diputades i Diputats de la cambra catalana un comunicat on es demana als nostres representants polítics una reflexió profunda i serena sobre la possible ubicació al territori del Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears. El comunicat adverteix de la necessitat d’analitzar detingudament el projecte, de manera objectiva, abans de fer cap pronunciament definitiu al voltant d’una de les inversions més importants dels últims anys al territori. L’escrit no demana ni suggereix un posicionament concret sobre la instal·lació, però alerta del perill que pot comportar prendre una decisió precipitada tenint en compte la transcendència d’aquesta inversió, que vindrà acompanyada de la creació d’un Parc Tecnològic que pot ser una referència a nivell mundial.

Precisament, i en la línia d’afavorir la informació al voltant d’aquest projecte, la Cambra de Comerç de Reus organitzarà el proper dijous 25 de març una jornada de debat sobre la instal·lació, on hi seran representants tots els sectors implicats en aquest projecte i que hi tenen alguna cosa a dir.

Comunicat sobre el Magatzem Temporal Centralitzat

Isaac Sanromà, com a president de la Cambra de Comerç de Reus, en quin espai competencial es troben totes les instal·lacions nuclears del nostre país, amb el suport explícit dels presidents de la Cambres limítrofes de Lleida –Joan Simó- i Tortosa –José Luís Mora- vol traslladar als representants dels diferents grups polítics al Parlament de Catalunya, la urgent necessitat de realitzar una reflexió serena i profunda al voltant de la candidatura d’Ascó per acollir el futur Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears, abans que es segueixin assumint posicionaments maximalistes que no responen al sentiment d’una part important dels ciutadans als que els parlamentaris representen. La precipitació no és bona consellera i més en una qüestió d’aquesta transcendència on cal aparcar tots els tacticismes polítics, fent una aposta real i convençuda per allò que realment convé al territori més directament implicat i a Catalunya en general.


S’ha de valorar en la seva justa mesura una inversió d’aquesta magnitud -700 milions d’euros, 116.000 milions de les antigues pessetes-, una inversió que pot ser vital per enfortir el teixit econòmic d’unes comarques especialment necessitades de motors de dinamització. Ascó, població amb una llarga cultura nuclear, fa 25 anys que conviu amb els residus que generen les seves centrals. Ara té l’oportunitat real d’emmagatzemar-los en les condicions més adequades desenvolupant, de forma paral·lela, un ambiciós projecte d’estudi i d’anàlisi que pot convertir la població en referència en l’àmbit de la investigació. Per tant cal analitzar de manera objectiva totes aquestes peculiaritats abans d’emprendre iniciatives que poden estar condicionades per altres raons que res tenen a veure amb l’objecte de discussió.


Ascó, la Ribera i les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, s’hi juguen molt en aquest projecte. El territori fa molts anys que conviu de manera exemplar amb les centrals nuclears que hi operen i les servituds que comporten. Per tant, considerem que ara que es planteja una inversió d’aquesta importància, que pot revertir molt positivament en el territori, i que servirà també per crear un centre d’investigació que pot ser referent en l’àmbit nuclear arreu del món, convé, com a mínim, no precipitar-nos i fer un exercici d’anàlisi adequat.


En aquesta línia, la Cambra de Comerç de Reus, amb el suport del Consell General de Cambres de Catalunya, organitzarà el dijous, 25 de març, una jornada tècnica que vol servir per aprofundir en la realitat del Magatzem Temporal Centralitat des de tots els punts de vista per afavorir, precisament, aquest debat serè i precís que reclamem al voltant d’una qüestió tant sensible com aquesta abans d’emetre qualsevol decisió definitiva.

Reus, 8 de febrer de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta