8 de febrer del 2010

[Nota de premsa] El Sindicat de Periodistes de Catalunya denuncia la situació i condicions laborals d’algunes ràdios públiques municipals de la demarcació de Tarragona

El màxim responsable de l'SPC a la comarca, Ricard Checa, s’ha reunit, aquest dilluns, amb el cap d’Inspecció de Treball, José Bernardo Herrero, per tal que comprovi l’existència d’irregularitats, l'incompliment de les normes de riscos laborals, el no respecte pels drets dels treballadors i els possibles fraus a la seguretat social que puguin estar produint-se.

En algunes ràdios públiques locals no hi ha un sol periodista professional contractat, trobant-se al capdavant de la línea editorial una persona de confiança de l’alcaldia o emissaris polítics, sense cap formació o experiència professional.

Els col·laboradors, que en la majoria dels casos no reben cap remuneració (o la reben en negre), els voluntaris i els estudiants són els protagonistes d’un producte d’amateurisme radiofònic que s’allunya d’un autèntic mitjà de informació professional i plural.

L'SPC lamenta que els municipis no aprofitin la llicència que se’ls va adjudicar i que, per la seva passivitat i inoperància, s’acabi convertint en un xec en blanc per a la confecció d’un butlletí partidista sense cap criteri periodístic i sense cap respecte per l'Estatut dels Treballadors i per la seva dignitat professional, contribuint a la degradació d’aquest sector.

Un gran nombre de ràdios públiques municipals pateixen una carència d’inversió en recursos humans, econòmics i materials, la qual cosa impossibilita que el contribuent – que és qui paga – gaudeixi d’un mitjà professional, plural, amb dinàmica social i cultural.

Una ràdio municipal costa massa diners a l’erari públic com perquè el poder polític la vulgui transformar en el portaveu del partit que governa i en un producte generador de precarietat i laboralment imprevisible.

L'SPC entén que les administracions municipals haurien de tenir més respecte i fer els possibles per dignificar uns professionals que dediquen molts anys a la seva formació.

Els mitjans de comunicació social, i sobretot els públics, tenen el deure de vetllar per la legalitat i han d’esdevenir un exemple pel que fa a la contractació de professionals del sector, evitant així el intrusisme, i no aprofitar-se de la figura del "voluntari en pràctiques" o del fals col·laborador que no és recompensat per la seva jornada laboral.

Les autoritats locals no poden continuar impertorbables davant la manca de criteri periodístic a les “seves” ràdios i del desconeixement dels codis ètics i deontològics de la professió, amb l’agreujant que permeten que no periodistes es dediquen a la tasca informativa.

L’SPC recorda que si no hi ha periodistes professionals en un mitjà de comunicació és lícit qüestionar la seva continuïtat.

Si els ajuntaments no poden assumir les emissions de forma professionals és aconsellable que tornin la concessió.

L’SPC a Tarragona ha demanat a l’Inspecció de Treball que investigui les seves inquietuds i que actuï en conseqüència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta