26 de març del 2011

[Tribuna] 'Tòquio i Tortosa: amenaçats per la nuclear', article de Josep Felip Monclús

Aquests dies totes i tots estem enganxats a la televisió per veure que passa amb els 4 reactors nuclears de Fukushima al Japó. La cadena d’accidents nuclears, provocats pel terratrèmol i posterior tsunami, ens ha deixat commocionats i atemorits. I més perquè ha succeït a un estat ordenat, modern i eficient com Japó. Molts hem pensat si això passa on ho tenen tot o gairebé tot preparat per als sismes, que passaria aquí si... Millor no pensar-hi!

Ara bé, que no ens angoixem no vol dir que no haguem d’actuar. A mig termini, però en pas ferm, hem de tancar les nuclears! I aquí a les Terres de l’Ebre hem de liderar aquest procés. No volem nuclears i no volem cementeri nuclear a l’Ebre.

Quin paper ha de jugar Tortosa i l’alcaldia de la ciutat en aquest procés? El paper de la coherència! Alt, clar i constantment hem de caminar cap a la desnuclearització. Aquest procés només es pot liderar si s’hi creu. Tant CiU com PSC aposten per l’allargament de la vida útil de les nuclears a l’Ebre. Des d’Esquerra tenim un model alternatiu de ciutat saludable i respectuosa amb les persones.

El 1989 ja vam tenir un ensurt a Vandellòs I, el 2010 hem tingut diversos incidents a Ascó, fins i tot fuites de microparticules. Hem d’esperar un nou Fukushima? Vostès decideixen.

Josep Felip Monclús Benet
és el candidat d'ERC a Tortosa

8 comentaris:

  1. Bravoooo!
    Precisions:
    Tortosa està més prop de d'Ascó que Tòquio de Fukushima.
    Els vents dominants a Fukushima son de l'oest i porten les partícules cap a l'est, cap a Califòrnia travessant el Pacífic.
    Els vents dominats a Ascó son del nord-oest, vent de dalt o mestral, la qual cosa faria que en poques hores les partícules radioactives arribessen a gran part de la Ribera d'Ebre, part de la Terra Alta i tot el Montsià i Baix Ebre. Resumint, Terres de l'Ebre finiquitades i desertes. I sense temps per distribuir Iode en pastilles.
    I els CAPs i els Hospitals, estan preparats?
    Tot un reguitzell de poques substàncies que ho fan més perillós encara.
    I no cal un terratrèmol ni un tsunami. Fa poc partícules radioactives que es van escapar no es van declarar fins al cap de mesos i a instàncies d'una organització ecologista que passava per allí. I, fa menys encara, en el judici dels responsables de la fuita estos no obren la boca ni declaren.
    No som Japó. Som el cul de Barcelona i Girona, lo de l'Ermessenda. Aquí val tot. Tota la merda per servir-los.

    ResponElimina
  2. Al senyor Monclús li desitjo tot l'èxit en aquest tema, però que no em digui que jo decideixo, ja que si fos així de nuclear no n'hi hauria cap i l'energia solar seria la més utilitzada. I no em val que se'm digui que és cara i que no és prou eficient perquè no és cert. La veritable raó és que ningú pot dir que és amo de la matèria primera.

    ResponElimina
  3. Quin es el “model alternatiu de ciutat saludable i respectuosa amb les persones” que diu tenir L’Esquerra ?
    Encara recordo l’arbre de Nadal que va imposar la regidora de medi ambient del Ajuntament de Barcelona , Imma Maiol. Un arbre de Nadal on s’havia de pedalar per encendre les bombetes de la il•luminació nadalenca, i que va costar mes de tres arbres de Nadal convencionals, amb la despesa de llum corresponent...
    El model energètic d’un país ve determinat pel preu que aquest país estigui disposat a pagar pel Kwxh...Quin preu estem disposats a pagar nosaltres ?
    En aquest tema sobren discursos grandiloqüents i retòriques hipòcrites.

    ResponElimina
  4. Maiol no era d'Iniciativa?
    Un exemple educatiu és un exemple educatiu. I propagandístic, clar.
    El petroli continua pujant McCalan. Te'n recordes el que comentàvem fa un temps?
    I et recomano que puges a una muntanyeta de les vores de Tortosa i mires la ciutat de nit. Si baixes i no penses que s'ha de reduir el consum energètic et pago jo la tònica o cervesa.
    A mi també m'agradaria saber les mesures que contempla ERC per aconseguir aquest model de ciutat que proposa, bé, o que està aplicant ja que està al govern municipal amb CiU. Algunes les conec, però, continuo pensant que son "tendres".

    ResponElimina
  5. Amic Nion; em sembla que estàs confonent consum amb eficiència energètica. Es evident que de consum n’hi ha d’haver, però el que tu veus de la “muntanyeta” es el resultat d’una política energètica basada amb la potencia ( wats) i les pèrdues per contaminació lumínica son evidents. Puc afirmar-te que a Tortosa pocs carrers acompleixen la reglamentació d’enllumenat públic de la CE. Amb menys potencia es podria aconseguir mes eficiència…Això ja es vell !

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. L'eficiència és una mesura de reducció de consum.
    I que fem que no complim les mesures europees?
    Esperarem al 3000 DC? O hi ha un pla per aconseguir-ho a data fixa?
    No reduirem la despesa de l'ajuntament, i els imposts conseqüentment, amb un menor consum?
    Amb la reducció d'imposts no es millora el parc empresarial i els llocs de treball?
    Segons Milton Friedman, clar.

    ResponElimina
  8. Estic totalment d'acord en que no ens hem d'esperar més per a desmantellar les centrals nuclears, hem de fer pressió al gobern central desde les nostres terres. Envers de subvencionar l'energia nuclear, que s'investigui més en energies alternatives, que serien més rentables. Perquè no fomenten i parlen d'un centre d'investigació d'energia alternativa a les Terres del Ebre, per exemple a Tortosa envers de parlar del cementiri nuclear a Ascó. No tenim prou d'energia contaminant a les nostres terres?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta