20 de juliol del 2011

Paulí Galceran, rescatat de l’oblit


Impulsen una recollida de signatures perquè Tortosa dedique un carrer o una plaça al científic Innocent Paulí Galceran, col·laborador del doctor Jaume Ferran ·

Campanya a Tortosa perquè l’Ajuntament dedique un carrer al científic Innocent Paulí Galceran, nascut a la ciutat l’any 1854. La proposta, que ja ha rebut més de 200 signatures de suport, és una iniciativa -a títol individual- del personal de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre. De fet, aprofitant la setzena edició de la Diada d’Amics dels Castells i del Nucli Antic, que dissabte va visitar la seu de l’arxiu a l’edifici dels Reials Col·legis, els promotors de la campanya van aconseguir desenes de noves signatures. El director de l’arxiu, Albert Curto, ha explicat aquest dimecres que la proposta té el seu origen en la unitat didàctica sobre Paulí Galceran que van presentar fa uns mesos, adreçada als alumnes de secundària i batxillerat, per rescatar de l’oblit la figura d’aquest tortosí il·lustre.

De la trajectòria d’Innocent Paulí Galceran destaquen la seua participació, de manera rellevant, en molts esdeveniments científics que van tenir lloc a les acaballes del segle XIX, primer a Tortosa i després a Barcelona. Així, Paulí Galceran va ser un els pioners de l’aplicació pràctica de l’electricitat a l’Estat espanyol. Com a doctor en medicina, va ser analista químic, microbiòleg i, al costat del doctor Jaume Ferran, coautor del descobriment de la vacuna contra el còlera, una de les pitjors epidèmies del segle XIX. Així ho ha destacat David Garcia, un dels treballadors de l’arxiu que ha investigat la figura de Paulí Galceran.

Tot i que el pas del temps ha fet oblidar la seua importància, Paulí Galceran va ser un científic molt reconegut a les acaballes del segle XIX i principis del segle XX, gairebé sempre al costat del doctor Ferran. Així, Paulí Galceran va ser terapeuta amb sèrum, professor de bacteriologia, traductor, fotògraf i impulsor de La Electra, una de les primeres indústries de plaques fotogràfiques a Espanya. De fet, el 1879 va publicar un article sobre la instantaneïtat en la fotografia, en el qual va avançar un procediment basat en una emulsió de bromur de plata i gelatina, que anys després va motivar un conegut litigi de patents entre les companyies Young i Kodak.

A banda, l’any 1878, només dos anys després de la primera comunicació telefònica feta per Graham Bell, el científic tortosí també va aconseguir establir una conversa entre Tortosa i Tarragona emprant uns aparells de fabricació pròpia. Innocent Paulí Galceran va morir a Barcelona l’any 1921.

2 comentaris:

  1. Sempre mirant a fora i valorant tant poc lo que tenim a casa. Un aplaudiment per a aquesta iniciativa!

    ResponElimina
  2. Jo també l'aplaudeixo!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta