18 de novembre del 2011

Els cartells de la campanya ebrenca, vista amb els ulls d'un dissenyador

El dissenyador tortosí Quimo Panisello ha volgut fer un breu anàlisi dels cartells electorals de la campanya a les Terres de l'Ebre, i ha arribat a la conclusió que els seus companys de professió "han pres el pèl" als polítics. Segons Panisello, els cartells de CiU tenen l'estètica dels pòsters soviètics, però amb Ferran Bel i la resta de candidats de la federació nacionalista mirant cap a la dreta, i no cap a l'esquerra com en els cartells de Lenin i Stalin. De la mateixa manera, el cartell també recorda el pòster de la pel·lícula 'Los hombres que miraban fijamente a las cabras', fins i tot per l'ús dels colors roig i groc de la Senyera de Catalunya.

D'altra banda, com que no hi ha cartells amb les imatges dels socialistes Joan Sabaté i Lluïsa Lizárraga, el dissenyador ha analitzat els pòsters de la candidata i ministra Carme Chacón. A Panisello si suggereixen l'estètica del neorealisme italià o espanyol, amb pel·lícules com 'El cochecito'. També ha trobat similituds amb la portada del llibre 'Lo que sé de los hombrecillos', de Juan José Millás.

Segons Panisello, el cartell d'Alba Benedicto (ICV-EUiA) recorda el d'alguna pel·lícula a concurs en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Podria ser la imatge d'una pel·lícula de vampirs juvenils, "ara que estan tant de moda". "També el trobo molt semblant al de Mar Adentro, amb molta llum perquè el personatge està a punt de morir".

Finalment, Panisello analitza el cartells dels candidats d'ERC per Tarragona. "Utilitza l'estètica dle dibuixant americà Daniel Clowes, de gent molt aturmentada", com en el cartell de la pel·lícula 'Happiness' ('Felicitat').

9 comentaris:

  1. Molt encertat! Bona feina Quimo!

    Amb poca feina, i menys pensaments, aqui el meu analis: No havia caigut en lo dels soviets, pero si que m'ha fet temor lo cartell de CiU. Especialment lo de Duran, te una cara de boig emprenyat..!!

    Lo del PSC, tant els cartells com els videos, els trobo tristos, i poc visibles - la majoria de cartells a les faroles, encara no sé de que van. I l'idea de passar anuncis vells del PP, dins dels seus anuncis a la radio, per intentar fer comparisons, pos, un error, per mi.

    ERC, bé, pero trobo els anuncis de la tele massa complicats per gent que no son "els del rotllo". Vull dir, "preaching to the converted" ;)

    ICV, je je, si que la foto és de por - jo havia pensat en aquell Terminator femeni que sortia als Sarah Connor Chronicles. Els anuncis de la tele, bé, pero l'esloga per a mi, també un error.

    PP, maluradament, els millors anuncis a la tele (en sentit objectiu) per a mi, missatges sencills i facils. No recordo els cartells i Quimo no ens els ha ficat :(

    Ei, nomes parlava de la meva imprssio dels disssenys de campanya. Evidentment, els missatges que donen el PP, per a mi,son mentires i xorrades. val, volen "millorar" tot, pero .. jo també! La questio és COM. I aquesta resposta no té el PP, i si ens diuen el que realment van a fer, potser perdrien la meitat dels vots.
    Per cert, quans dies doneu a Rajoy de President abans que li fessen dimitir? Jo, 30 dies ;)

    ResponElimina
  2. Home!
    Bé, he de reconèixer que és el primer cop que veig aquests cartells.
    XQ?
    El meu hipotàlem és massa delicat per mirar porqueries i mentides, francament, les detecta i les filtra al meu lòbul pre-frontal.
    A mi em semblen sempre els mateixos cartells amb los mateixos eslogans buits de contingut. Quasi agraeixo els de Joan Sabaté i La Lizárraga, que es veuen menys que cap, però, calia penjar això?
    Em subleva que amb els meus diners se paguen estes porgueries i despeses sense profit.
    Que se la casquen tots ni no ens molesten més, aprofitats!
    Merkel, Sarcozy, si us plau, traieu-nos a n'estos aprofitats del mapa! En que cobreu vatros ja en hi ha prou.
    Algú ho havia de dir.
    Per cert, la paraula "traieu-nos" te les cinc vocals com la castellana "Murciélago", per si aneu a un concurs en català.
    De res.

    ResponElimina
  3. Lo de cascar-se-la és figurat ?
    Ja comencem amb la discriminació!!!!!

    ResponElimina
  4. Quina eufòria aquests polítics per arribar al poder! Per molts photoshops que és facin, els canvis han de ser interns i amb politiques econòmiques clares. En fi...que diumenge la gaviota y la niña de Rajoy estan fent maletes cap a la Moncloa.

    ResponElimina
  5. Quina discriminació és enviar a tots a pelar-se la garrofa o el pimentó?
    No és un genèric de l'onanisme? O sexe solitari.
    Infortunadament el meu ses ja està irritat en tanta entrada per dearrera, i ja no puc més, Pesteta.
    Em sento violat i menyspreat per tots els candidats que parlen del que no poden arribar a fer. Flors i violes prometen, però no és primavera i les que flors que queden son d'hivernacle i transgèniques. YUyu màxim.
    Sigues intel·ligent Pesteta, el llenguatge figurat no deixa de ser llenguatge metafòric. Com el que han gastat sempre els grans personatges de la humanitat.

    ResponElimina
  6. Pos jo que vols que et digui, mai hagués dit que l'expressió aquesta era una cosa unisex. Però vaja ja tinc clar quin llenguatge gasteu els grans personatges de la humanitat.

    ResponElimina
  7. Bon dia de reflexió!
    Pesteta: primer no se el teu sexe.
    Llavors, si no entens una metàfora s'ha de rebaixar el llenguatge de nivell guapet/a.
    No m'hauràs sortit tu de les monges no?
    Les frases no les he inventat jo, son populars, reconegudes i del nostre territori.
    Algú les havia d'usar.
    Pos com anem!
    Si que tot son metàfores sexuals, però, a aquestes altures potser acabem amb l'educació castrant, no?
    O tu no ho gastes, o ho has gastat mai?
    Seguiria...
    I jo no soc ningú, o sigue que.... no m'inclogues en un grup al que no pretenc entrar.
    Pregunta-li als polítics de sous alts quin acte fan amb el poble pagà, de pagar, pagador, "els que els hi paguen", etc.
    Molt de gust!

    ResponElimina
  8. Interessant debat :) Em dono confiança pel passat-demà, potser el futur no seràa tan gris, encara no han arribat als nivells de O'Brien, ens poden robar tot, els diners, la feina, el futur, però veig que els pensaments encara son lliures i gratis - i molt més interessants que els ultims debats a 5;)
    Ja que esteu en el tema, quan els valencians diuen "fer-se la mà" (o es fer la ma?), com ho agafeu, també es unisex o mono-sex?
    Bon dia, indeed!

    ResponElimina
  9. Ostres quina putada que et comparen amb un personatge de Happiness. Una de les pelis més dures que he vist.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta