La tesi d'un geòleg de la Universitat de Cambridge, Eliot Carter, assegura que el delta de l'Ebre no té els seus orígens en l'Edat Mitjana, com asseguren els científics, sinó que és coetani dels grans deltes del Mediterrani, i per tant tindria més de 5.000 anys d'antiguitat. Ara, el Museu de les Terres de l'Ebre pretén confirmar aquesta tesi a través de cinc projectes arqueològics que s'emprendran aquest 2012, i que inclouran diverses prospeccions arqueològiques centrades en la desembocadura de l'Ebre i zones properes, i que abasten des de la protohistòria fins a l'època medieval. Així ho ha explicat a l'agència EFE el director del Museu de les Terres de l'Ebre, Àlex Farnós. Els cinc projectes arqueològics se centraran en la investigació de l'evolució social de les comunitats protohistòriques en l'àrea de la desembocadura de l'Ebre (segles XII-II aC), a càrrec Samuel Sardà; la reobertura del jaciment iber del Bordissal (Camarles), a càrrec de Xavier Maese, Ricard Marlasca i Eva Martínez; les relacions camp-ciutat a Dertosa -la Tortosa romana-, a càrrec d'Ignacio Fiz i Toni Cartes (URV); les Terres de l'Ebre entre l'Antiguitat i el Món Islàmic, a càrrec de Ramon Martí i Joan Negre, i els cadastres medievals del Montsià, també per Toni Cartes.
Segons Farnós, tots aquests projectes "permetran constatar que el delta de l'Ebre és coetani als altres deltes de la Mediterrània com els del Nil, el Po o la Camarga francesa. Moltes vegades s'ha considerat l'existència del Delta de l'Ebre a partir de l'Edat Mitjana, quan es va produir la crema de boscos de la depressió de l'Ebre, però no és cert ", afirma Farnós.
Això es va produir, segons el director del Museu, perquè "els historiadors dels segles XIX i XX van anar copiant els textos més antics dels uns als altres i es van anar repetint. El més fàcil era explicar que al Delta no existia, es pensava únicament que aquí només hi havia un estuari ", subratlla el director del Museu de les Terres de l'Ebre.
"El nivell del mar a la Mediterrània, després de les grans glaciacions, va fer una sèrie de pujades i parades i, en aquesta sèrie de parades, quan puja el nivell del mar, veiem que es formen el delta del Nil, del Po o del Roine. Tot coincideix en la mateixa cronologia. En aquests deltes hi ha hagut una història molt més coneguda sobre el seu poblament, però aquí no. Se'ns ha repetit fins gairebé l'avorriment que no hi havia Delta ", conclou Farnós.
1 de juliol del 2012
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
I pensar que tenim la sort de vore'l desapareixer. Aixo no te preu, quina il.lusio!!!
ResponElimina