3 de març del 2013

Què hi feia una legió romana desfilant pel centre d'Amposta?

AMPOSTA (Montsià).- Això és el que es preguntaven molts veïns i veïnes d'Amposta aquest dissabte, quan van veure que pel centre de la capital del Montsià desfilaven un grup de soldats romans, fortament armats. Es tractava d'una de les activitats de les jornades de recreació històrica romana 'Els romans ens visiten', que van organitzar l'Institut Ramon Berenguer IV, l'Ajuntament d'Amposta, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Atena del Coneixement de l'URV a Amposta. I els soldats romans eren els membres de la Legio VII Gemina de Tarraco Viva.



Amposta ha organitzat aquestes jornades quan tot just fa 2.230 anys de la Batalla de les Boques de l'Ebre (217 A.C.), que va donar la victòria als romans i que va consolidar el seu control de tot el territori al nord del riu Ebre, tot debilitant el poder cartaginès i iniciant-se l'ascens de la supremacia romana a la Mediterrània. Així, des de divendres s'han organitzat unes jornades de portes obertes al Museu de les Terres de l'Ebre, per veure-hi l'exposició permanent Les Terres de l’Ebre: de la Prehistòria a l’Edat Mitjana”. Una exposició que mostra l’evolució del poblament al tram final de l’Ebre a partir dels testimonis materials i els resultats d’anys de recerca arqueològica. La visita ha endinsarat els visitants en l’hàbitat, l’economia, la societat, el comerç o el món funerari el període romà a les comarques de l'Ebre. El recorregut parteix de l’establiment de l’administració i la cultura romana a la vall de l’Ebre, que serà colonitzada per una densa xarxa d’assentaments rurals dispersos i organitzats a partir de la ciutat de Dertosa, l'antiga Tortosa.

També s'hi ha realitzat la conferència 'La batalla de les boques de l’Ebre. Les legions romanes i el campament de Nova Classis', a càrrec del Dr. Jaume Noguera. I és que, al llarg de l’antiguitat, el riu Ebre va ser l’artèria que comunicava i vertebrava tot el territori. Al segle III A.C. el canvi en l’equilibri de poders a la Mediterrània, amb l’inici de la supremacia romana i la pèrdua de poder dels cartaginesos, va situar l’Ebre en el centre del conflicte, en ser reconegut en els tractats com a límit de les respectives àrees d’influència. En aquest escenari, durant la II Guerra Púnica (218-202 A.C.), es produiran dos enfrontaments de gran repercussió per als romans: la batalla naval de les boques de l’Ebre (217 A.C.) i també la batalla d’Hibera (216 A.C.). Després de la primera batalla, els romans van instal·lar en la zona de la Palma (l’Aldea) el campament de Nova Classis. En els darrers anys s’ha produït una important recerca arqueològica per localitzar aquest campament.

D'altra banda, al patí de l'Institut Ramon Berenguer IV es va fer el muntatge d'un castra (campament romà), s'hi han organitzat visites guiades i es va realitzar la desfilada de la legió romana des de l'institut fins a la plaça del Mercat. De la mateixa manera, a l'institut també es va fer una demostració d’armament, tàctiques i funcionament d’una unitat de legionaris d’Hispània.

Imatge CEDIDA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta