12 de juny del 2013
Soler detalla que el nou ens del Baix Ebre i Montsià farà de 'central de venda de residus’
TORTOSA (Baix Ebre).- El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha matisat aquest dimecres que encara estan estudiant la fórmula que finalment adoptarà el nou ens de polítiques ambientals i de residus que a partir del 2014 aplegarà els ajuntaments del Baix Ebre i del Montsià. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Soler ha explicat que el nou ens podria ser un consorci, però també una empresa o un ens públic empresarial, que tindrà el dipòsit ampliat del Mas de Barberans, a la comarca del Montsià, com a “abocador públic de referència”. De fet, Soler ha assenyalat que la idea és que el nou ens, al marge dels diversos serveis de gestió ambiental que podrà oferir als ajuntaments de dins i fora del territori, també puga funcionar com una “central de venda de residus” aprofitant l’aplicació d’economies d’escala. En realitat, tot i que totes les poblacions del Baix Ebre podran utilitzar l’ampliació de l’abocador del Mas de Barberans, també podran enviar els seus residus a d’altres plantes privades. Per exemple, si els milloren el preu públic que s’establirà en l’abocador del Montsià, cosa que també permetrà allargar la vida útil del dipòsit del Mas de Barberans.
En aquest sentit, Soler ha concretat que si tots els ajuntaments del Baix Ebre portessin els seus residus al Montsià, l’abocador del Mas de Barberans tindria una vida útil de 10 o 12 anys més. De fet, fins i tot s’ha estudiat el cost d’una futura ampliació del dipòsit, amb la previsió d’un fons de reposició i la clausura de l’actual abocador. En la mateixa línia, el president del consell del Baix Ebre també ha detallat que els diversos estudis de costos del projecte també determinen que la gestió de l’abocador del Mas de Barberans hauria de ser pública. Per tant, en aquests moments s’ha descartat una possible externalització del servei.
Soler també ha remarcat que l’ampliació del dipòsit de Mas de Barberans està en la recta final, i que ja durant els mesos de juliol i agost començaran a arribar els residus dels pobles del Baix Ebre –bàsicament, els del marge esquerre de l’Ebre- que fins ara portaveu la seua brossa a l’abocador de Tivissa. És a dir, que durant els propers sis mesos i de manera progressiva anirà fent-se aquesta transició, que culminarà l’1 de gener del 2014 amb la posada en funcionament del nou ens de polítiques ambientals. A més, l’objectiu és que el nou ens també siga un referent en la prestació de serveis de residus i de polítiques ambientals fora de les Terres de l’Ebre.
De fet, encara no està del tot clar que el nou ens del Baix Ebre i del Montsià siga un consorci, ja que no podria prestar serveis als no consorciats. Finalment, quant a la possible participació de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, Soler ha afirmat que la setmana passada ja els van fer arribar la proposta formal. Amb tot, el president del Baix Ebre ha deixat entreveure que la gestió de residus serà diferenciada, perquè a la Ribera d’Ebre estan satisfets amb el consorci propi que integren amb la Terra Alta i el Priorat. En canvi, sí que es preveu la prestació de serveis com el tractament contra la mosca negra, com fins ara feia el CODE a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.