L'activitat de SEO/Birdlife sobre el terreny començarà a partir d'aquests dimarts amb la participació d'una desena de voluntaris que es podrien ampliar a tretze o catorze durant les pròximes setmanes. La seva tasca, en un primer moment, es focalitzarà en la realització de prospeccions en diversos punts ambientalment sensibles de la plana deltaica on la plaga hauria pogut començar a introduir-se i afectar els hàbitats. Segons el responsable de l'entitat a les Terres de l'Ebre, Ignasi Ripoll, se centraran en inspeccionar zones de surgència d'aigües o proximitats d'espais protegits com les llacunes, on els tractaments habituals resulten de difícil aplicació.
Amb el resultats de les inspeccions efectuades, els voluntaris procediran a l'extracció manual dels exemplars detectats. L'objectiu, segons Ripoll, no és tant recollir la màxima quantitat de caragols possible -en total durant els últims anys: 30.000 el 2010, 89.000 el 2011 i 218 el 2012- sinó deixar "nets" alguns dels punts claus de la zona per evitar que es mantinguin fora de l'abast de la plaga.
L'entitat conservacionista també assumirà la retirada temporal d'espècies protegides que puguin resultar afectades per la plaga, com les nàiades, d'acord amb els tècnics del parc. A més, també col·laboraran en les campanyes de retirada manual de trams de canalització del Delta, en coordinació amb els efectius de l'empresa pública Forestal Catalana. Fins aquests moments, més de 200 voluntaris de Catalunya, l'Estat i diversos països europeus ja han participat en la iniciativa.
"Hem de contenir la plaga: l'objectiu és la conservació dels espais naturals i dels arrossars, que són complementaris. És fonamental que continuï el conreu d'arròs i que no es vegi afectat per les plagues i els tractaments", ha raonat el mateix Ripoll. En aquestos mateixos termes s'ha pronunciat el director del parc natural, Francesc Vidal, qui ha recordat l'equilibri ambiental basat en la interrelació entre arrossars i espais naturals com una de les claus de la biodiversitat del Delta.
En aquest context, ha reconegut, el caragol suposa una amenaça per als hàbitats de plantes aquàtiques -s'alimenta d'aquests vegetals amb una gran voracitat i una elevadíssima capacitat de reproducció- i els animals que en depenen, especialment, a les zones d'aigua dolça, atesa la poca tolerància dels invasors a l'aigua salada. De moment, ha precisat, no s'ha posat de relleu que hi ha hagi "una afectació molt greu" fora dels arrossars.
El director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l'estratègia de lluita contra la plaga del Departament d'Agricultura, Jordi Sala, ha avalat l'acord amb l'entitat ambientalista com a millor coneixedora dels aspectes ambientals del Delta i de les zones d'especial interès on ha d'actuar. Després d'anunciar que el nou pla de lluita, que es basarà amb la inundació de més de 2.000 hectàrees i l'assecament de la resta així com aïllar els focus existents, podria ser presentat a finals de mes, el responsable de la Generalitat ha tornat a reclamar el suport econòmic i legislatiu tant de l'Estat espanyol com la Unió Europea en la lluita contra el caragol maçana al Delta que, segons les dades oficials, afecta unes 2.000 hectàrees d'arrossars.
Suport estatal i europeu
Segons ha revelat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha convidat formalment el ministre d'Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete, perquè visiti el delta per conèixer de primera mà la problemàtic i explicar-l'hi les tasques que es duen a terme per al control de la plaga. "És un problema de l'Estat i de la Unió Europea. Si no hi ha una actuació ferma i decidida al riu serà difícil de controlar", ha emfasitzat, tot recordant que el riu Ebre és competència ministerial.
La Generalitat també va convidar recentment la Federació de Regants de l'Ebre al Delta perquè prengués consciència de la situació i pressioni els respectius governs autonòmics per actuar decididament en contra de la plaga. "Ara que el tenim encerclat, cal que no surti", ha tancat.
Via ACN (Jordi Marsal)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.