1 de desembre del 2013

La cooperativa de l'Aldea espera incrementar la producció un 20%, dos anys després de la fallida de la secció de crèdit



L'ALDEA (Baix Ebre).- Aquest diumenge es compleixen dos anys de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea, que va suposar el bloqueig dels estalvis d'unes 3.000 persones. De fet, encara queden per retornar 4,7 milions d'euros a més de 400 impositors. Amb una nova junta rectora i un nou gerent, la cooperativa ha aconseguit enguany estabilitzar pèrdues i s'assolirà la comercialització de 2,5 milions de quilos de verdura, lluny encara dels 7,5 que marca el pla de viabilitat. Mentre s'espera que es tanqui la investigació judicial i es pugui superar el concurs de creditors, la cooperativa està recuperant la confiança dels productors. L'any que ve comptarà amb un 20% més de producció de nous pagesos.

Com ha explicat a l'ACN la presidenta de la cooperativa de l'Aldea, Montse Llosa, malgrat que han passat dos anys de la fallida de la secció de crèdit, els afectats encara estan "de dol", un desconsol que durarà anys mentre els impositors que encara no han recuperat els seus estalvis no puguin tenir accés als seus diners. Llosa intenta transmetre als afectats la seva "esperança" de què l'entitat aconseguirà sortir del pou i retornar del primer a l'últim euro pendent. "Si no cregués en el projecte no hi seria. No serà fàcil però tampoc impossible. Hem de lluitar per aconseguir-ho, no ens podem rendir", ha insistit la presidenta.

Més productors 

Mentrestant la cooperativa mira de tirar endavant. "Hem aturat les pèrdues i estem recuperant la confiança dels pagesos perquè portin els seus productes i produeixen més hectàrees", ha assegurat Llosa. Només així, ha recordat, es podran retornar els diners als impositors i creditors. De moment, per a la propera campanya de primavera ja es podrà comptar amb un 20% més de producció tal com s'han compromès nous pagesos.

Aquest 2013 la cooperativa de l'Aldea haurà comercialitzat al voltant dels 2,5 milions de quilos de verdura, una xifra que, a falta de tancar el tercer trimestre i conèixer les dades econòmiques, es preveu que tanqui un "bon any". "Si venim d'una època de moltes pèrdues, el fet d'estabilitzar ja hauria de ser prou. El que ens passa és que no comencem de cero sinó de menys 7 milions de deute", ha lamentat Lllosa.

Els 2,5 milions de quilos de producció encara queden lluny dels 7,5 milions de quilos que marca el pla de viabilitat i que es preveu assolir en un termini de tres o quatre anys. La cooperativa de l'Aldea disposa de les instal·lacions necessàries per moure aquest volum de producció. Ara estan infrautilitzades. Assolint aquesta xifra, es podrà comptar amb uns 400.000 euros de benefici anuals.

Concurs de creditors

Com ha apuntat Llosa, la cooperativa està treballant per superar la situació  però "com si tinguéssim una mà lligada darrera de l'esquena". "Estem supeditats a l'administrador concursal, no podem fer cap inversió, ni despesa, ni podem rebre subvencions, ni ajuts. Si passem el concurs ens podrem acollir a alguna línia de subvenció europea o altres que tenim vetades", ha explicat Llosa.

Però el concurs de creditors no es podrà superar amb la presentació del nou conveni fins que no es resolgui el recurs contra l'informe de l'administrador concursal presentat per l'exgerent, Daniel Ferré, imputat en el cas. De moment, Llosa ha explicat que estan treballant en un esborrany d'aquest nou conveni amb els creditors que encara no es pot fer públic.

Instrucció judicial

Un altres dels capítols que els afectats i responsables de la cooperativa de l'Aldea confien que es resolgui aviat és la instrucció que mantè oberta el jutjat número 1 de Tortosa, un auto en el que ja s'ha imputat l'exgerent, Daniel Ferré, els seus dos fills i el seu cunyat; l'exdirector general de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart; els inspectors Pau Benito i Ramon Cortacans; l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; l'expresident de la junta rectora de l'entitat, José Fernando Falcó; l'extresorer, Joan Benito; i l'exsecretari, Lluís Gilabert.

En els darrers dies, segons ha explicat Llosa, diversos perits judicials van tornar a visitar la cooperativa per investigar algunes incògnites que encara hi ha sobre la comptabilitat de l'entitat. La presidenta confia que malgrat la lentitud del procés es tanquin aviat aquestes diligències prèvies i es pugui celebrar el judici on es depurin responsabilitats. "Tots els controls van fallar i desgraciadament qui ho està pagant és la gent", ha lamentat la presidenta.

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta