TORTOSA (Baix Ebre).- Els Tallers de Conservació i Restauració de Béns culturals de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa han recuperat el retaule barroc de les Santes Càndia i Còrdula de la catedral, la peça més gran que s'ha treballat fins ara al centre d'educació artística. El retaule, de 32 peces, fa cinc metres d'amplada per set d'alçada i forma part del conjunt retaulístic barroc que es troba a la catedral de Santa Maria de Tortosa. És el més antic dels set retaules que conformen el grup, un conjunt únic al territori ebrenc, conservat durant més de 300 anys. De fet, el retaule era fins ara desconegut per al públic, ja que des de fa dècades no ha estat exhibit en tot el seu conjunt.
El president de la Diputació, Josep Poblet, ha inaugurat aquest dijous al vespre a l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa l'exposició que detalla, pas a pas, el projecte d'intervenció d'aquest retaule barroc. Es tracta de la mostra "Or i color al segle XVII. La restauració del retaule de les Santes Càndia i Còrdula de la Catedral de Tortosa", que es podrà visitar fins al proper 30 de gener. Aquesta exposició, que presenta un fragment del retaule, pretén implicar i motivar el visitant perquè valori l'esforç i la dificultat que hi ha al darrere d'una intervenció d'aquestes característiques, i vol transmetre la importància de recuperar i conservar el patrimoni cultural de la demarcació.
L'exposició combina textos, fotografies, dibuixos, elements escultòrics, maquetes i mostraris, entre altres elements, i és molt visual i dinàmica. La producció de la mostra ha comptat amb la col·laboració tècnica de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus, que ha participat en la reconstrucció virtual en 3D del retaule, que es presenta a través d'un audiovisual.
Per complementar l'exposició, el centre d'educació artística de Tortosa ha organitzat diverses conferències relacionades amb la retaulística barroca, i ha programat tallers educatius dirigits als escolars de primària i secundària, a més de visites guiades pensades per al públic en general. L'Escola també ha editat un documental que detalla tot el procés de conservació i restauració del retaule.
L'acte d'inauguració de la mostra va comptar amb la presència del bisbe de Tortosa, Enrique Benavent; de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; del vicepresident de representació territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello; dels diputats Álvaro Gisbert i Francesc Josep Miró; de la directora de l'Escola d'Art i Disseny, Carme Clemente, i de la directora de l'Àrea del Servei d'Assistència al Ciutadà, Pilar Casas.
Durant l'acte d'inauguració, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va referir al valor d'aquest bé patrimonial, que resulta de "gran importància pel passat històric i artístic del territori", i va assegurar que la restauració del retaule es tracta d'un "projecte ambiciós i singular, que ara fem accessible a la ciutadania, a través d'aquesta exposició". Finalment, Poblet va reconèixer el treball i la professionalitat de totes les persones que tiren endavant els Tallers de restauració, "que són un referent al territori" i, a través dels quals, la Diputació vetlla pels béns artístics i culturals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.
Al seu torn, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, va assegurar que "aquesta és la recuperació d'una obra que enriqueix el patrimoni cultural i artístic de la ciutat", i es va mostrar agraït amb totes les persones i institucions que han fet possible els treballs de restauració. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va recordar que en temps de dificultats, "la Diputació manté el seu compromís amb la cultura i el patrimoni". Finalment, tant el bisbe com l'alcalde de Tortosa van destacar que la recuperació de patrimoni contribueix a projectar la ciutat i a atraure visitants.
Els Tallers de conservació i restauració de béns culturals de l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa han treballat des de l'any 2010 en la recuperació de les 32 peces d'aquesta obra monumental escultòrica del segle XVII, dedicada a les copatrones de la ciutat de Tortosa. Aquesta important actuació coincideix amb la celebració del 5è aniversari de la inauguració dels tallers professionals de conservació i restauració, activitat única al territori, iniciada el 1994 i especialitzada en obra pictòrica, escultòrica, material documental i obra gràfica, material arqueològic, etnològic i científic.
Impuls a la restauració de la llanterna de la Capella de la Santa Cinta
Després d'inaugurar la mostra sobre la rehabilitació del retaule a l'Escola d'Art i Disseny, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va desplaçar a la Catedral de Tortosa per formalitzar la col·laboració amb el Bisbat de Tortosa que ha fet possible la restauració de la llanterna de la Capella de la Santa Cinta. Mitjançant l'aportació de 25.000 euros, la Diputació ha contribuït a recuperar l'esplendor d'aquest valuós element d'estil barroc dels segles XVII-XVIII, que forma part del conjunt arquitectònic del temple.
Acompanyat del Bisbe de la ciutat, Enrique Benavent, i de diversos diputats de la institució supramunicipal, Josep Poblet va visitar els treballs finalitzats de recuperació de la llanterna de la Capella de la Santa Cinta, que han consistit en la restauració dels vitralls, per tal de garantir l'estanquitat de la llanterna, i en la rehabilitació del trencadís de la cobertura, per impermeabilitzar i retornar l'ornament inicial. La recuperació d'aquest element arquitectònic ha estat impulsada pel Bisbat de Tortosa i per la Reial Arxiconfraria de Santa Maria de la Cinta.
Imatge Diputació de Tarragona
Dins d'aquest retaule no era on estaven les despulles de les santes?
ResponElimina...espero que cuando se deposite en la catedral, este todo bien vigilado por circuito interno de tv, que se vea al mismo tiempo en la policia, pues los traficantes de obras robadas disfrutaran...
ResponElimina