30 d’octubre del 2014

La Generalitat diu que recorrerà al Tribunal Constitucional el decret d'indemnització pel projecte Castor




BARCELONA.- El Govern ha dit que prepara un recurs davant del Tribunal Constitucional en contra del decret aprovat pel consell de ministres que va fixar una indemnització de 1.350 milions d'euros per a l'empresa concessionària del frustrat magatzem de gas submarí Castor. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat que el gabinet jurídic de la Generalitat disposa ja dels informes previs per donar el pas. Ho ha fet en el marc del debat d'una interpel·lació presentada per ICV reclamant accions institucionals, jurídiques, polítiques i europees per evitar que la ciutadania assumeixi el deute "il·legítim" generat pel Castor, així com l'exigència de responsabilitats a la concessionària i al govern espanyol.

Puig ha explicat que el Govern ha encarregat als seus serveis jurídics que preparin el recurs contra el decret i que, en breu, es demanarà l'informe al Consell de Garanties Estatutàries per demanar la inconstitucionalitat de la indemnització que ha de rebre la concessionària, Escal UGS, en mans del grup ACS, aprovada pel consell de ministres el passat 3 d'octubre. "Els informes previs ja estan en mans del gabinet jurídic central", ha aclarit.

L'anunci arriba poc després que el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, manifestés la seua voluntat de promoure aquesta iniciativa per evitar que el deute generat pel projecte, que calcula pot ascendir en total als 4.000 milions d'euros, segons el conseller, sigui assumit per la ciutadania i el teixit econòmic del país.

Al País Valencià, el PSOE -partit que va aprovar des del govern espanyol la concessió l'any 2008 que blindava econòmicament el projecte de l'empresa de Florentino Pérez- va anunciar dimarts que també en presentaria un. "Vam manifestar la nostra oposició a la indemnització a càrrec dels consumidors, dels ciutadans de Catalunya. Que no es podia imputar alternativament aquest fiasco als pressupostos públics, que s'havia de fer un estudi aprofundit de les responsabilitats del govern espanyol i de l'empresa concessionària. Iniciatives jurídiques, judicials i polítiques ja les hem emprès", ha argumentat Puig, en resposta a la interpel·lació dels ecosocialistes, defensada per la diputada Hortènsia Grau.

En aquesta línia, ha criticat el govern espanyol per indemnitzar l'empresa sense estudiar si s'han produït negligències ni reclamar "responsabilitats" per l'episodi sísmic i l'abandonament del projecte. Els ecosocialistes han volgut recordar al Govern el compromís assumit en una moció aprovada fa un any -que va comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte del PP- d'actuar de forma inequívoca per defensar els drets de la ciutadania arran l'episodi sísmic reclamant el tancament del Castor i que el pagament no recaigués sobre la ciutadania. En aquest escenari, Grau ha instat Puig a actuar en un quàdruple front. D'una banda, l'institucional, amb la presentació del recurs al Constitucional per atacar el decret del govern del PP tot recordant que el Tribunal Suprem no tancava en cap cas la porta a exigir responsabilitats a l'empresa malgrat reconèixer la indemnització.

Obrir un front judicial 
La diputada d'ICV, però, ha anat encara més enllà i ha reclamat al Govern que obri un nou front judicial per qüestionar aspectes com l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental un any i mig després d'atorgar la concessió, la modificació dels límits de les competències marítimes, la inexistència de plans d'emergència i desmantellament, però, sobretot, els registres de les injeccions de gas al subsòl marí entre juny i mitjans octubre que van acabar causant l'onada sísmica, amb terratrèmols de fins a 4,3 graus a l'escala de Richter. Addicionalment, ha posat sobre la taula exigir a la Comissió Europea que revisi els criteris per atorgar els anomenat project Bonds amb els qual es va finançar el Castor, per tractar-se d'un cas que evidencia la "incompatibilitat amb l'interès públic", així com la possible vulneració de la normativa comunitària per ajuts encoberts a una empresa.

Grau també ha reclamat accions polítiques destinades a incloure als pressupostos estatals partides per reparar els danys físics i morals als ciutadans del territori. Davant d'aquesta bateria de propostes, Puig ha recollit el guant i ha assegurat que es tracta, en bona mesura, d'accions que ja impulsa el Govern. La Generalitat, ha anunciat, reclamarà al govern espanyol els informes i auditories existents sobre el projecte i que Madrid es nega a fer públiques. També traslladarà a la Comissió Europea la possible vulneració de la normativa d'ajuts comunitària i donarà suport a la iniciativa del Síndic per indemnitzar els afectats. "Compartim la diagnosi", ha respost a Grau, amb qui han acabat discrepant sobre la validesa del model energètic que encarna el projecte Castor.

El conseller ha criticat obertament que la tramitació del projecte no va preveure cap estudi de risc sísmic de la zona, que el cost inicial d'uns 500 milions d'euros s'ha acabat multiplicant i que la Generalitat no ha rebut la informació suficient arran els terratrèmols, fet pel qual va denunciar el cas a Fiscalia de Tarragona. Respecte la indemnització, ha acusat el PP d'utilitzar "instruments excepcionals amb caràcter ordinari" en un cas que "repercutirà de forma molt clara l'economia, la indústria i els consumidors de gas del país".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta