Durant el dia d’avui escoltarem repetides aquestes xifres des dels diferents mitjans de comunicació, les llegirem a les xarxes i les escoltarem dir des de les institucions. Totes les veus manifestaran el seu rebuig explícit cap a la violència contra les dones però, és això suficient? Des de la CUP creiem que no.
És llarg el camí que ja hem fet, un camí que ve de lluny, d’un passat fosc i dictatorial que negava a les dones qualsevol tipus d’autonomia i dret per decidir sobre les seues vides. Un passat en el qual van viure i créixer les nostres mares o iaies, un passat que ens ha arribat en forma d’herència...
Ha plogut molt des d’aleshores i no per casualitat. Si hem conquerit molts drets i millorat les nostres condicions de vida és gràcies a la lluita de moltes dones, valentes i inconformistes que mai es van resignar a l’estatus quo. Però no és suficient, és obvi que no és suficient.
Hem aconseguit una igualtat formal davant la llei però les lleis si no van acompanyades de recursos i voluntat política per fer-les complir, es converteixen en paper mullat.
Tenim dret a accedir al mercat laboral en les mateixes condicions que els hòmens però la realitat és que a hores d’ara a Catalunya les dones continuem cobrant gairebé un 14% menys que els hòmens pel mateix treball realitzat. Tenim dret a la nostra dignitat i autonomia com a persones però el cert és que la imatge que continua projectant la nostra societat envers les dones no ha evolucionat gaire i se’ns mostra massa sovint com objecte sexual o com a mares abnegades. I no tenim garantida la nostra autonomia com a persones perquè les tasques de la llar i la criança continuen pesant de manera quasi exclusiva sota les nostres esquenes i no hi ha serveis públics gratuïts capaços d’assegurar la conciliació personal...
No és suficient, cal fer un pas més enllà. Cal anar més enllà de criticar la violència contra les dones i fer un minut de silenci davant dels ajuntaments quan hi ha un nou cas d’assassinat masclista.
Els col·lectius feministes que lluiten per la igualtat d’oportunitats real, les especialistes que treballen en l’àmbit de la violència de gènere i investigadores envers aquesta temàtica coincideixen en el diagnòstic i en el tractament. Només si acabem amb la desigualtat social vigent entre hòmens i dones acabarem amb la violència contra les dones. I per fer-ho cal una transformació estructural perquè el masclisme està dintre de cada àmbit de les nostres vides: familiar, laboral, acadèmic, oci ... I tot això cal aconseguir-ho des del carrer perquè és obvi que la desigualtat per raó de gènere no és una prioritat pels nostres polítics, ni tan sols les seues manifestacions més extremes. Com s’entén, si no, que des de l’arribava de CiU al poder s’haja retallat en els pocs recursos existents per combatre la violència contra les dones?
Això sí, avui tots i totes les que tenen responsabilitats polítiques expressaran la seua preocupació i ferm compromís per acabar amb la violència de gènere, com si les injustícies socials foren catàstrofes naturals, com si no hi haguessen responsabilitats a assumir. Però alerta, la ciutadania estem començant a cansar-nos de tanta mentida...
Núria Rodríguez
és membre de la CUP Tortosa
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.