30 de setembre del 2015
El Consejo Nacional del Agua aprova el nou Pla Hidrològic de l'Ebre amb l'oposició de Catalunya, Navarra i País Valencià
MADRID.- El Consejo Nacional del Agua ha aprovat aquest dimecres el nou Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE) amb els vots en contra de Catalunya, Navarra i del País Valencià. El nou pla contempla una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021 de les 950.000 que preveu l'actual. Un cop rebi l'aval del Consell d'Estat, el Consell de Ministres donarà llum verda a un decret per a la seva posada en marxa abans que acabi l'any. El pla definitiu ha d'arribar a Brussel·les el març de 2016. El conseller de Medi Ambient, Santi Vila, ha avançat que la Generalitat "combatrà" el decret que aprovi el Consell de Ministres si no incorpora les "reflexions" del Govern.
El Consejo Nacional del Agua s'ha reunit aquest dimecres al ministeri de Medi Ambient per donar llum verda al segon cicle de planificació hidrològica, que preveu la revisió de tots els plans hidrològics de l'Estat, entre els que hi ha el de l'Ebre.
La desena de plans s'han votat en conjunt i això ha fet que territoris com el País Basc hagin hagut d'emetre un vot favorable, atenent als seus interessos, malgrat estar inicialment en contra del Pla Hidrològic de l'Ebre. És per això que el govern basc ha anunciat que emetrà un vot particular en contra del nou projecte de l'Ebre.
La Generalitat ha avançat que impugnarà per via la administrativa el decret que aprovi el Consell de Ministres per a la posada en marxa del nou Pla Hidrològic de l'Ebre si el ministeri de Medi Ambient no incorpora les "reflexions" que presentarà en els pròxims cinc dies. "El Govern ho combatrà perquè el plantejament més europeu i més compromès amb el medi ambient és el de la Generalitat", ha dit Vila.
El conseller de Medi Ambient ha qualificat la reunió d'avui de "decebedora i negativa" per a la defensa de l'Ebre i ha denunciat que l'Estat "violenta" habitualment moltes directives de la Unió Europea sobre la gestió de l'aigua.
"Cal atendre la gestió integral del riu i no només les necessitats d'una lògica antiga i productivista", ha assenyalat, per afegir que es tracta d'un "plantejament decimonònic impropi d'un país de la Unió Europea.
És per això que Vila ha advertit que acabarà "durament sancionada" si no fa bé les coses perquè té "una lògica antiga". "Cal garantir un marc directiu europeu que es refereixi a un cabal ecològic al conjunt dels rius de la península", ha assenyalat, per afegir que "això no hauria de ser discutible".
El PHE ha arribat aquest dimecres al Consejo Nacional del Agua després de superar el tràmit del Consell de Conca el passat mes d'agost a Saragossa amb l'aprovació de l'informe preceptiu.
El ministeri de Medi Ambient ha informat abans d'acabar la trobada que el nou pla garanteix l'equilibri entre els objectius medi ambientals del riu i l'atenció de les demandes socio-econòmiques de la conca de l'Ebre.
El departament que dirigeix Isabel García Tejerina sosté que l'aprovació del segon cicle de planificació hidrològica, que preveu la revisió de tots els plans hidrològics de l'Estat, permetrà acabar tot el procés abans de finals d'any, com estableix la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea.
El ministeri també assegura que el govern espanyol ha realitzat "un gran esforç" durant aquesta legislatura per tal de posar fi al retard acumulat des de 2009 en matèria de planificació hidrològica. Tots els plans de conca de l'Estat havien d'estar aprovat l'any 2009 però el 2012 només n'hi havia un d'aprovat.
El Consejo Nacional del Agua està format pel govern espanyol, les comunitats autònomes, els ens locals, els organismes de conca, les organitzacions professionals i econòmiques relacionades amb els diferents usos d'aigua, les organitzacions sindicals i empresarials i les organitzacions no governamentals.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha qualificat aquesta xifra de desmesurada i desproporcionada en nombroses ocasions. Així mateix, la construcció de la majoria dels nous embassaments està prevista a la conca de l'Ebre, 56 obres en total. / Via ACN
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.