2 de juliol del 2013

Unió de Pagesos sosté que els arrossars danyats pel caragol maçana són sis vegades més dels xifrats per la Generalitat

TORTOSA (Baix Ebre).- El caragol maçana posa en perill la viabilitat del conreu de l’arròs al Delta, i el sindicat Unió de Pagesos calcula que els danys d’aquesta plaga ja afecten unes 300 hectàrees d’arrossars. Això és sis vegades més que la xifra oficial d’afectació que dóna el Departament d’Agricultura. I és que la presència del caragol poma a la zona s’ha multiplicat en només quatre anys, passant de vuit a més de 2.200 hectàrees. UP insisteix que haurien d'haver tractar amb saponines les parcel·les, la xarxa de reg i les sèquies més afectades i, posteriorment, haver assecat el marge esquerre del Delta per tallar la propagació. "Les coses anaven bé i s'han fet malament, i tenim motius per queixar-nos de com s'ha fet", ha lamentat Dani Forcadell, responsable nacional del sector de l'arròs del sindicat.

La Unió de Pagesos ha alertat aquest dimarts que l'afectació del caragol maçana al delta de l'Ebre, quatre anys després de la seua aparició, està posant en perill la viabilitat del conreu de l'arròs. El sindicat alerta del fet que l'afectació del caragol puga acabar estenent-se per tot el Delta provocant un desastre ecològic a ullals i llacunes, justament quan la Unesco acaba de declarar les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera.

El sindicat calcula que els danys ja afecten unes 300 hectàrees d'arrossars, mentre que el Departament Agricultura xifra la seua afectació en unes 50 hectàrees. És a dir, sis vegades menys. Però la realitat és que la presència del caragol a la zona s'ha multiplicat en quatre anys, tot passant de vuit a 2.200 hectàrees, inclosos gran part de la xarxa de reg, sèquies i el tram baix de l'Ebre.

En aquest sentit, la Unió de Pagesos reitera que haurien d'haver tractat amb saponines les zones més afectades i, posteriorment, haver assecat el marge esquerre del delta, l'octubre passat, per tallar-ne la propagació. Així, el sindicat agrari ha lamentat que la important despesa econòmica que ha suportat tant el Departament com els propis productors no ha servit per reduir el caragol. A més, el sindicat recorda que la passada primavera ja es van perdre les sembres a molts camps com a conseqüència de la plaga, i que la majoria seran irrecuperables.

A banda, la Unió de Pagesos ha remarcat que la Generalitat és la responsable de la instal·lació i control de l'empresa que suposadament va provocar l'aparició de la plaga, una empresa dedicada a la cria i comercialització d'espècies marines exòtiques. Per tant, rebutgen que tota o gran part de la despesa futura per contenir la plaga l'haja d'assumir la pagesia.

Per tot plegat, al marge de compensacions econòmiques i beneficis fiscals per als productors afectats, la Unió de Pagesos proposa com a possible solució la combinació efectiva de saponines, l'adob cianamida càlcica, l'assecament i la salinització a les zones baixes, de manera coordinada amb totes les parts afectades. Una altra proposta del sindicat és la rotació de cultius, en el marc de les noves mesures agroambientals de l'arròs per al període 2014-2020.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta