11 de novembre de 2006

Localitzen una verge del segle XIII amagada al terra de l'ermita de Benifallet

La imatge és una peça de fusta amb policromies i elements romànics i gòtics, «excepcional» a la Catalunya Nova

El director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Sabaté, i l'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, van presentar ahir una talla de fusta de la Verge, amb uns 800 anys d'antiguitat, que ha aparegut durant els treballs de restauració de l'ermita de la Mare de Déu de Dalt. La imatge estava amagada al terra de l'ermita, molt possiblement per algú que va voler evitar que la destruïssin durant la Guerra Civil. Les primeres valoracions dels experts daten la talla al segle XIII, per les policromies i diferents elements que la situen en la transició del romànic al gòtic. De fet, el seu estil del romànic tardà fa que la troballa siga realment «excepcional» en l'àmbit de la Catalunya Nova. La imatge va ser traslladada ahir mateix al centre de restauració de Valldoreix, però tornarà a Benifallet.

La imatge de la Mare de Déu de Dalt la van trobar dimarts, durant els treballs de restauració del paviment de l'església vella de Benifallet. La talla té uns 86 centímetres d'alçada i uns 35 centímetres d'amplada, i la van trobar bocaterrosa els operaris de la brigada municipal que aplanaven el terra d'un sector de l'ermita. Així, la part del darrere de la imatge és la que està més deteriorada, sobretot molt afectada pels corcs; però la posició de la imatge ha propiciat una millor conservació dels elements frontals, que han ajudat els experts a datar la figura. L'arqueòleg dels serveis territorials de Cultura, Joan Martínez, va afirmar que es tracta d'una «troballa excepcional», per la qualitat artística de la peça però també perquè l'art litúrgic del romànic és molt poc habitual a les Terres de l'Ebre. «Hem de pensar que estem dins de la Catalunya Nova», va insistir. De fet, Martínez va remarcar que la imatge representa la Mare de Déu coronada, amb una posició frontal i molt hieràtica, que són trets propis del romànic; però amb altres detalls que demostren que la talla és una peça a cavall del període gòtic, com els plecs a la túnica i el fet que la verge s'aguanta el mantell amb la mà esquerra. L'arqueòleg va explicar que la imatge de la Verge té el braç dret tallat, i que això ha fet que s'haja perdut la figura del nen Jesús.
Així ho va certificar el medievalista tortosí Jacobo Vidal Franquet, que va ser convidat a inspeccionar la talla per determinar-ne la vàlua. Segons Vidal Franquet, és molt possible que la verge retrobada siga la peça que va documentar mossèn Manuel Milian Boix a Benifallet, en l'inventari que l'any 1935 detallava les peces d'art litúrgic de la diòcesi de Tortosa. El medievalista va consultar l'inventari, inèdit encara en la part que fa referència a les peces de la part catalana de la diòcesi, i va constatar que a l'ermita de Benifallet es conservava una talla de fusta de la Mare de Déu. A més, el capellà havia datat la imatge al segle XIV, abans de descriure que tenia símptomes d'haver estat repintada. «Per la tipologia, la figura pertany a una sèrie d'imatges que comencen a fer-se a partir del segle XII, però moltes van ser substituïdes a partir del segle XVII o destruïdes a partir del segle XIX, mentre que d'altres van ser venudes», va recordar. «És una troballa important i transcendental en l'àmbit de la Corona d'Aragó», va concloure Vidal Franquet.

> Pregó i tres hores exposada perquè la veiés tot el poble

L'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, va dir que l'ermita on s'ha trobat la talla de fusta de la Mare de Déu és l'antiga església del poble, que després ha esdevingut ermita i calvari. Monclús va precisar que la imatge va ser trobada dimarts, i que immediatament van avisar els serveis territorials de Cultura i el bisbat de Tortosa. «Després, vam fer un pregó per tot el poble i vam exposar la imatge durant tres hores, perquè tothom la pogués veure», va detallar. Monclús va manifestar la seua satisfacció per la signatura d'un conveni que garanteix la tornada de la verge a Benifallet, un cop l'hagin restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles que la Generalitat té a Valldoreix, al Vallès Occidental. L'arqueòleg Joan Martínez va afegir que, al marge de diferents anàlisis per datar la peça amb precisió i saber amb quina fusta està feta, els restauradors també en consolidaran alguns elements, n'eliminaran els corcs i hi faran una recuperació pictòrica. Martínez va dir que és molt possible que puguin determinar com eren els pigments originals de la figura.

El Punt (11-Novembre-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta