19 de desembre del 2006

La nova plaça de la Catedral tindrà dos nivells i mostrarà la Tortosa antiga

L'Ajuntament es decanta per la idea de Josep Lluís Ginovart i preveu començar les obres al febrer

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va anunciar ahir que la junta de govern local ja ha adjudicat la redacció del projecte de la futura plaça de la Catedral, un cop s'ha confirmat que el jurat s'ha decantat finalment per la proposta de l'arquitecte Josep Lluís Ginovart. La idea preveu la creació d'un gran espai d'ús públic amb dos nivells, un mirador sobre l'Ebre i un pla inferior, que permetrà visitar les restes històriques que puguin aparèixer durant l'excavació arqueològica. Sabaté va avançar que l'expropiació i enderrocament de les cases podria culminar al gener o al febrer, i que les obres de la plaça començaran abans de finals del 2007.

Joan Sabaté va aprofitar ahir el tradicional dinar de Nadal amb la premsa per presentar la idea guanyadora del concurs per urbanitzar la futura plaça de la Catedral, en què havien concorregut un total de vuit propostes. L'alcalde va descobrir un plafó que mostrava el projecte anomenat Dues places, l'antiga Dertosa i la Tortosa del segle XXI, de l'arquitecte Josep Lluís Ginovart, que té l'objectiu de crear un gran espai públic amb dos nivells. Així, la part superior està pensada com un ampli mirador sobre el riu Ebre, mentre que el pla inferior mostrarà «la Dertosa del passat», per poder visitar les restes històriques que puguin aparèixer durant les properes excavacions arqueològiques.
«En primer lloc, tenim una gran plaça pública, estructurada al llarg del carrer Croera, connectada a l'escalinata frontal de la façana de la catedral, i en què els vianants tindran prioritat», va detallar l'alcalde. Sabaté va remarcar que l'enderrocament de les cases de davant de la catedral i la urbanització de la nova plaça és «un projecte de ciutat», que va ser aprovat per tots els grups municipals i que també té un gran consens social. Així, Sabaté va afegir que l'Ajuntament ja té a punt el projecte d'enderrocament de les cases, i que esperen enllestir l'expropiació i el procés de reubicació dels veïns durant els mesos de gener i febrer. «Un cop tinguem el llum verd de la comissió de Patrimoni, podrem enderrocar les cases i iniciar les excavacions arqueològiques, que seran llargues i importants», va refermar Sabaté. De fet, l'alcalde va recordar que el projecte afecta el rovell de l'ou de la ciutat històrica, «una de les zones més riques des del punt de vista patrimonial». Sabaté va valorar que un dels atractius de la idea guanyadora és el fet que farà visitable les restes del subsòl de la plaça.

>
L'arquitecte de la restauració de la catedral

L'alcalde de Tortosa va recordar que l'arquitecte Josep Lluís Ginovart, responsable de les diferents obres de restauració de la catedral, es coneix bé l'entorn de la seu i ha proposat fer una plaça «molt neta», d'uns 2.211 metres quadrats i accessible per als vehicles. Amb tot, Joan Sabaté va advertir que el carrer Croera deixarà de ser una via alternativa a l'avinguda Felip Pedrell, com és actualment per entrar al barri de Remolins. El cost aproximat de la plaça, que és un dels projectes del pla integral del nucli antic (Pincat), serà d'uns 1,6 milions d'euros, però quedarà per definir el pressupost del nivell inferior. Amb tot, la proposta guanyadora estableix que podria costar uns 1,6 milions més, per fer un recorregut per les restes, amb il·luminació zenital i una connexió amb el conjunt subterrani de la catedral.

El Punt (19-Desembre-2006)

15 comentaris:

  1. Sempre havia tingut la "lleugera" sensació que aquest projecte acabaria guanyant...

    ResponElimina
  2. Pos a mi m'agrada molt la idea.
    La idea esta de la plaça en dos nivells ja existeix a Astúries on se visiten uns banys romans.

    ResponElimina
  3. Qué potitoooo..:!!

    ResponElimina
  4. En paraules de vostè mateix
    Poz....i

    ResponElimina
  5. A ull de pardal, m'agrada el que veig, aquest lloc es pot convertir en un indret emblemàtic i d'obligada visita. Tan de bo que ho encerten, i el pas controlat de vehicles per la plaça no l’acabi convertint en l’aparcament d’un supermercat.


    Em quedo impacient per veure alguna cosa més concreta i desitjo que no sigui una juguesca pre-electoral més, com aquell bluff del parc temàtic de Pimpí.

    ResponElimina
  6. sento discrepar.
    és un bodrio!
    I tallar el carrer Cruera i tallar la tradicional via tortosina des de lo pont de pedra al barranc de Remolins no te nom.
    Historiadors!
    Arquitectes!
    Senzillament, cantarà com una Margaritifera!

    ResponElimina
  7. Suposo que l'arquitecte deurà "peraltar" bé l'entrada i sortida de la plaça.

    ResponElimina
  8. Comparteixo les últimes opinions negatives: no m'agrada gens ni mica, trobo la plaça força horrorosa, com també la coberta plana de la Catedral. Penso que el nivell en alçada, 3 metres, deixarà encaixonada l'Avinguda Felip Pedrell, entre la plaça i el riu. Però bé, suposo que mai plou a gust de tothom, però penso que les coses es poden fer més bé, o si més no, diferent.

    ResponElimina
  9. hi ha una qüestió de filosofia i de tendència a fer les coses d'una determinada manera. Deu ser simptomàtic que una de les poques obres que fa l'ajuntament consistixque en destruir i enderrocar unes cases que els amos voldrien reabilitar. Qualsevol altre ajuntament no seria tan tossut en projectes artificials com este i destinaria els esforços a rehabilitar.

    en fi, ja sabem que a jonny i a sus muxaxos els va més l'excavadora que el cervell.

    ResponElimina
  10. Per al de les 8:05:
    Entenc que lo de peraltar entre cometes te un doble sentit, parlant d'arquitectes i arquitectura.
    No podria ser mes explicit? o es exclusivament una ocurrencia mes o menys graciosa?

    ResponElimina
  11. Les cases tenien sentencia de mort de fa mes de 30 anys en els ultims dos plans generals i en el nou que vindra. Peró, com sempre passava a Tortosa, val mes no tocar res, tapa quatre clots i tots contents. Tota la feina per fer. Ara que hi ha un equip que esta arreglant lo que no s'ha fet els 20 anys anteriors, "malament". No m'ho crec.
    La plaça a dos nivells es una gran idea. Dalt per estar, passejar, visualitzar la fatxada, el riu i el Port. I el nivell de baix per visitar les excavacions i la Tortosa antiga. Les cases d'avui estan damunt d'altres cases que es van enderrocar i la vida segueix...

    ResponElimina
  12. claro, perke larkitecte segu ke no viu a remo, ni a bítem, ni a la costa del célio...

    Per arribar-hi o vas x Felip Pedrell, o xl carrer Croera o ten vas a pega la volta xl castell. Últimament lo felip pedrell (en la caguerada de la pujadeta al pont a descarrega) està tan embossat com la resta de tortosa, i més ara que s'hi fan més cases, més xalets, pavelló...

    Si mos trauen alternatives passara com en lo de Sant Blai, que te toca pegar la volta...
    al final acabem liant més la troca!

    casi casi que millor ke no pensen tant

    ResponElimina
  13. Podem estar d'acord o no amb el projecte de la Plaça, perquè tot es opinable i/o defensable. Pèro el que crec que hem de tenir clar és que una façana com la de la Catedral de Tortosa (una de les més avançades en el seu moment) no lliga amb unes cases apegades a cinc metres de la mateixa.
    Si heu viatjat una mica, on heu vist una faça d'un edifici de més de 40 de llarg amb unes cases situades al mateix davant?. El disseny de la façana ja preveia una plaça al davant.
    Però no resulta curiós que un dels darrers mestres d'obres de la Catedral (amb aquest títol)és digués Besalduch? No us sona d'alguna cosa aquest cognom.
    A més, si volem recuperar totalment la façana fluvial. Cal tancar el carrer de sortida entre el carrer Creuera i l'Avinguda Felip Pedrell perquè abans de la Guerra Civil no existia I suprimir el tram de l'Avinguda Pedrell entre el Paiolet i l'Escorxador, perquè abans tampoc hi era.
    O tots moros o tots cristians

    ResponElimina
  14. m'agradat lo comentari de pedregal.
    Te felicito.

    ResponElimina
  15. També m'ha agradat aquesyt comentari de Pedregal, està molt ben argumentat.

    Quan al de partimoni en venda/futur en venda, a mi em sembla que si volien restaurar ho haurien pogut fer de fa molts anys. Aquelles cases eren una vergonya, i encara més vergonyos eren els cartells de "partimoni historic". Què t'é d'històric un conjunt de cases mal conservades, amb un afegitó molt mal fet i fins i tot perillós?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta